fbpx
 
Afaceristul Adomnicăi joacă Ascunsa cu un bloc fără autorizație: schimbă anul construcției prin Schema Antedatării

Afaceristul Adomnicăi joacă Ascunsa cu un bloc fără autorizație: schimbă anul construcției prin Schema Antedatării


A dat 110.000 de euro pe o construcție scheletică în CA Rosetti, stopată pentru că nu avea autorizație și a încercat să o intabuleze ca și cum ar fi edificată înainte de existența PUG din 1999

Legea permite intrarea în legalitate a construcțiilor neautorizate, mai vechi de anul 1999

Antonel Adomnicăi susține că acea clădire ar fi ridicată în 1997

Google Street View și imaginile din satelit verificate de Oficiul de Cadastru îl dau însă de gol: în 2014, pe acel teren erau doar niște copaci

Omul de afaceri Antonel Adomnicăi încearcă să autorizeze un bloc ridicat în 2017, fără autorizație, ca și cum ar fi fost construit în 1997, înainte de existența ultimului PUG. E un joc de-a v-ați ascunselea cu autoritățile de la Primărie și Oficiul de Cadastru.
Farsele de acest tip mergeau la Iași pe bandă rulantă în anii anteriori, când exista o sumă potrivită pentru orice dorință. În acest moment, Antonel Adomnicăi încă susține că este optimist și că se află „la jumătatea drumului” pentru a obține intrarea în legalitate de la Primărie.

Blocul are planșeul si la al patrulea nivel, lucrare făcută după 2021, și mustăți din fier-beton pentru un viitor etaj suplimentar

Bloc fără autorizație dat din mână în mână: de la Măzărianu a ajuns la Adomnicăi

Adomnicăi deține o stație de betoane și este unul din principalii furnizori de pe piața construcțiilor rezidențiale. El a cumpărat cei 600 mp din Bd. CA Rosetti (vizavi de benzinărie) pe 7 ianuarie 2022. Terenul are o poveste lungă și întortocheată. Adomnicăi tatăl și fiul au făcut tranzacția cu doi soți, Chelariu, al căror rol este incert, pentru că au deținut proprietatea doar câteva săptămâni. În decembrie 2021, ei cumpăraseră de la JUZ Construct, firma lui Constantin Măzărianu, iar acesta, la rândul său, luase terenul cu doar câteva luni înainte de la Ciprian Grigore, un investitor în zona imobiliară. Grigore și Măzărianu au fost prieteni și parteneri de afaceri timp de mulți ani.
Straniu este că JUZ apărea ca real cumpărător al proprietății încă din 2007, conform declarației bătrânului care a deținut inițial grădina.

Bloc fără autorizație în zonă cu alunecări de teren

Constantin Măzărianu a achiziționat 600 mp de teren de la familia Condrea de pe strada Hotin nr 38. Terenul era grădina familiei, cu deschidere către Bd. CA Rosetti. În același an, constructorul a început o construcție, fără autorizație, dar s-a oprit la stadiul de fundație.
Toate lucrările fuseseră realizate fără aprobări legale, iar în zonă ar fi fost obligatorie realizarea unui PUZ. „A început să lucreze imediat ce a luat terenul de la noi. Înțelegerea a fost să facă un zid de beton între grădina noastră și bloc, pentru că terenul din zonă avea risc de alunecare. De fapt, a și alunecat, dar Măzărianu nu a mai făcut niciun zid, așa cum fusese înțelegerea inițială”, susține Petru Condrea, primul proprietar al terenului.

Petru Condrea a vândut terenul și spune că nu s-a construit nimic înainte de 2017

A scăpat de teren și apare minciuna

După ce a stopat lucrările la blocul fără autorizație, Măzărianu a căutat să scape de teren. Primul cumpărător a fost un sirian, apoi terenul a ajuns la soții Valentina și Constantin Chelariu. În ianuarie 2022, aceștia au vândut terenul cu 550.000 de lei către Andrei Adomnicăi și Antonel Adomnicăi. Familia Adomnicăi este din Tomești și deține o stație de betoane.
În contractul de vânzare-cumpărare înregistrat la notarul Theodor Vlăduț Pătrășcanu a fost inserată o mențiune privind existența clădirii de pe teren: „construită estimativ în 1997”.
Se precizează că locuința are regimul de înălțime cu demisol, parter și două etaje, dar că nu are acte de proprietate, având o suprafață desfășurată de 774 mp.
„Menționăm faptul că această construcție a fost preluată de către vânzători de la vânzătorul anterior în forma actuală, această construcție fiind edificată estimativ în anul 1997”, se arată în contractul notarial. Imaginile actuale arată o structură identică descrierii, dar la care au fost lăsate „mustăți” din fier-beton pentru supraînălțare.

Anul 2014, conform Google Street View: la acea adresă nu existau decât o fundație și niște copaci

Devansarea datei, o practică în ultimii ani

„Eu am vândut în 2007 și tot atunci s-a apucat de fundație. Cum să spună acum cineva că era clădire ridicată în 1997 pe teren?”, se întreabă Petru Condrea, primul proprietar al terenului și care are casa chiar în aceeași curte.
Conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții spune că sunt cazuri în care se încearcă devansarea fictivă a datei de edificare a unui imobil pentru a-l putea intabula, motivând că existența acestuia este înainte de PUG-ul din 1999. „Am auzit de practica aceasta, în care o clădire ridicată fără autorizație să fie pasată în acte cu un an de construire cu mult în urmă, ceea ce ar permite intabularea, conform legii”, a declarat un expert din cadrul ISC Iași.
Antonel Adomnicăi pare neștiutor: „Eu nu știu de când este clădirea. Mie mi-a plăcut și am luat-o. Suntem în proces de autorizare, cam la jumătatea procedurilor. După ce ne ies actele de la Primărie terminăm blocul acolo. Până atunci stăm cuminți”.

Cadastrul a respins intabularea: sunt imagini-martor

Noii proprietari ai terenului au cerut deja intabularea pentru clădirea fără autorizație de pe CA Rosetti, dar Oficiul de Cadastru a respins-o. În nota de respingere, OCPI Iași arată că nu există acte în vederea înscrierii construcției (lipsa autorizației și a altor documente de urbanism) și că, în baza imaginilor, nu exista nicio clădire în 2007, nicidecum în 1997, cum se arată în actul notarial.
„Conform documentațiilor recepționate în anul 2007, ortofotoplan din aplicația eTerra, pe acest imobil nu figurează nicio construcție edificată”.
Răspunsul l-a enervat pe afaceristul Antonel Adomnicăi, mai ales că achitase și o taxă de urgență de 6.200 de lei la Oficiul de Cadastru, iar pe acel teren a plătit, oficial, 110.000 de euro.
„Suntem în România, de aia a respins Cadastrul intabularea. Dacă eram în altă parte nu se întâmpla așa”, a explicat Adomnicăi.

Anul 2021: Google Street arată faza construcției: demisol, parter și două etaje. Între timp a fost turnat complet planșeul la etajul 2 și se pregătește încă un nivel. Deci cineva continuă să construiască fără autorizație

Google Street îi dă de gol
REPORTER DE IAȘI a verificat arhiva de imagini de pe Google Street View. Pentru anul 2021 este vizibilă clădirea așa cum apare și în imaginile din prezent. Mergând înapoi în timp, următorul set de imagiuni este din 2014. La acea vreme, clădirea nu exista. În acea curte erau copaci.
Povestea reală este că Grigore și Măzărianu au încercat să construiască în viteză un bloc fără autorizație. Grigore dădea banii, Măzărianu făcea lucrările. Când un vecin a făcut reclamație, totul s-a stopat. Între cei doi au apărut neînțelegeri de la banii pierduți, iar betoanele fuseseră livrate de stația lui Antonel Adomnicăi. În final, acesta a preluat „afacerea” și încearcă să o ducă la capăt, deși inexistența unui PUZ ar presupune demolarea și reautorizarea de la zero.

Actul de vânzare-cumpărare întocmit la notar încearcă să acrediteze anul construcției ca fiind „estimativ 1997”. Numai că „estimativul” înseamnă o diferență de 20 de ani

Măzărianu o ține pe-a lui: „Clădirea este din 1997”

Proprietarii inițiali ai terenului spun că au fost păcăliți de Măzărianu în 2007, când i-au vândut terenul. „Fiul meu lucra atunci la JUZ. Și Măzărianu a insistat să-i fie naș de cununie. Apoi ne-a spus să îi vindem terenul. Ne-a dat 6.000 de euro, i-a luat fiului un Fiat cu 7 locuri nou și urma să îi facă o casă pe terenul nostru. Casa nu i-a mai făcut-o niciodată, și-a făcut-o el, cu bani de la bancă. Noi ne-am păcălit, dar am avut încredere că eram rude, dacă ne-a cununat fiul”, a spus Petru Condrea.
Constantin Măzărianu susține că terenul a fost cumpărat cu toate documentele în regulă, în două tranșe: o dată 400 mp, a doua oară 200 mp. Iar clădirea exista din 1997.
„Domnul de la Cadastru care a dat respingere nu știe ce vorbește. Clădirea exista din 1997 acolo, pe 200 mp. Eu am cumpărat în 2007 cu clădirea existentă”, a precizat Constantin Măzărianu.
Omul de afaceri a fost condamnat pentru evaziune fiscală și este cumătru al fostului viceprimar Gabriel Harabagiu. Sunt consăteni din Războieni – Neamț și a fost unul dintre imobiliarii cu ușa deschisă la Primăria Iași.

Article image
Lucrul absurd și puțin știut până acum este că antecontractele de vânzare sunt și titluri executorii. Deci dezvoltatorii imobiliari pot rezilia unilateral Constructorii de cartiere au luat avansuri sau sume integrale de la cumpărători, s-au folosit de bani ca să ridice blocurile, iar acum reziliază, dau afară oamenii din case și vând la prețuri mai mari Un ieșean a plătit integral, în 2020, un apartament la Himson cu 1.00...
Autor cristi tanasa Anchete 22 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31