fbpx
 
Chinul neputinței: doar 30.000 de euro ne costă să aflăm în cât timp vine tramvaiul

Chinul neputinței: doar 30.000 de euro ne costă să aflăm în cât timp vine tramvaiul


Când vom avea și noi sistem GPS în transportul public din Iașul „smart-city”? Sistemele GPS pentru 150 de tramvaie sunt abia la faza de licitație pentru consultanță în vederea unei eventuale achiziții cu fonduri europene. Sitemele GPS de pe 80 de autobuze noi sunt teoretic funcționale, cu tot cu soft, dar lipsesc panourile care să anunțe în stații în cât timp vine următorul mijloc de transport. În Iași doar oamenii sunt „smart”, nu și administrația.

 

În luna mai a anului trecut, primarul Mihai Chirica spunea că „Smart City este direcția fundamentală spre care se îndreaptă orașul. Cumva sectorul IT ne-a luat-o înainte. Acum ține și de administrație să ajungă la acel nivel”.

În aceeași perioadă, promitea sistem de management al transportului public, care implică inclusiv urmărirea online sau în stații, pe panou, a tuturor mijloacelor de transport în comun.

A trecut un an, Mihai Chirica a rostogolit din nou cuvinte mari despre „Smart City” și în 2018, la o conferință ce a avut loc la Iași, dar orașul nu s-a îndreptat nicăieri. Autobuzele au sisteme GPS din fabricație, Compania de Transport Public are softul care să adune datele în timp real, dar cam atât. În stații nu sunt panouri, tramvaiele nu au sistemul și nici nu-l vor avea curând.

 

Așa arată un panou cu informații în timp real privind timpii de așteptare pe fiecare rută de tramvai sau autobuz. Ceva banal în 2018

 

80 de autobuze dotate cu GPS

Cele 80 de autobuze cumpărate din Turcia la licitația pentru dotarea CTP cu mijloace de transport în comun noi au din fabricație calculator de bord și GPS care transmite în timp real poziția. CTP a realizat softul și dispeceratul care să preia informațiile, cunoaște acum poziția autobuzelor în oraș.

„Sistemul este funcțional, autobuzele au GPS, transmit informație, o preluăm. Autobuzele pot fi deja urmărite”, spune directorul companiei, Cristian Stoica. Există aplicații online care arată rețeaua de transport public din Iași – Moovit și RATP Iași Planner. Dar, în stații nu există nici un panou care să indice în timp real în cât timp vine autobuzul. Este o infromație pe care CTP încă nu o oferă, deși ea este la îndemână de 20 de ani, fiind aplicată în foarte multe orașe din lume.

 

Autobuzele noi au sistem GPS, dar acesta este interzis tocmai celor care au cel mai mult nevoie de el: călătorii

 

Situația incertă a GPS-urilor pentru tramvaie

Din tot parcul CTP Iași, doar autobuzele noi au GPS. Cele 150 de tramvaie pe care societatea le folosește în prezent nu dețin o astfel de aparatură. Există intenția declarată a unei achiziții, dar nu se poate discuta despre termene clare.

„La Primărie se intenționează achiziționarea de calculator de bord și GPS pentru cele 150 de tramvaie pe care le deținem. Achiziția ar urma să se facă din bani europeni, dar nu se știe o dată precisă. Există fonduri alocate pe această direcție, abia suntem la stadiul de a organiza o licitație pentru consultanță”, mai spune Cristian Stoica. Primăria sau CTP nu cunosc acum nici măcar valoarea sumei ce va fi alocată pentru consultanță. Despre costul aparaturii necesare pentru cele 150 de tramvaie nu încape nici o discuție.

 

Sistemul de transmitere a datelor prin GPS este foarte accesibil, costă doar 30.000 de euro. Dar la Iași nu se poate

 

Cât ne desparte de puțin „Smart City”

Pentru dotarea cu ecrane a stațiilor, investiția este în câte două monitoare pentru fiecare stație – unul pentru fiecare sens. În Iași sunt 52 de stații de transport în comun – ar fi acoperite de 104 monitoare care costă maxim 500 de lei bucata, cu tot cu montaj: 52.000 de lei. Acestei sume i se adaugă costurile pentru dotarea tramvaielor, în condițiile în care restul infrastructurii și softurile există. Costul pentru fiecare mijloc de transport ar fi, conform prețurilor afișate de firme care au în portofoliu monitorizare flote, inclusiv de transport public de persoane, de 150-200 de euro pentru fiecare vehicul.  

La prețul maxim, firmele montează un aparat ce preia inclusiv date despre stilul de condus al vatmanului și le transmite prin trafic de date de pe rețele de telefonie mobilă. Pentru 150 de tramvaie, costul total ar ajunge la maxim 30.000 de euro.

 

Trecerea de pietoni de la refugiu este foarte periculoasă

 

O problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de GPS-urile din tramvaie

În Iași există refugii de tramvai și treceri de pietoni către acestea, nesemaforizate. Una extrem de periculoasă este pe sensul de plecare din Podul Roș către Nicolina. Mașinile care primesc verde spre pod pleacă în viteză de la semafor, dar la 50 de metri există o trecere de pietoni către refugiul de tramvai. Mulți pietoni trec în grabă strada, mai ales dacă de stație se apropie un tramvai, și riscă să fie loviți de mașini.

În țările civilizate, acolo unde refugiile pentru tramvai sunt pe mijlocul străzii, problema a fost rezolvată foarte simplu. Sistemele de GPS din tramvaie transmit informații și către sistemul de management al traficului. Cu ajutorul softurilor, acesta schimbă automat culorile la semafoare în momentul în care de stație se apropie un tramvai.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: