fbpx
 
Așa arată proiectele Iașului: ca un elefant împăiat într-un muzeu gol Așa arată proiectele Iașului: ca un elefant împăiat într-un muzeu gol

Jale în Iași: 9 mari proiecte europene sunt neîncepute, întârziate sau anulate. Chirica nu termină în 12 ani ce trebuia făcut în 7


În 10 ani de fonduri europene nu ne-am ales aproape cu nimic: câteva tramvaie și 4 clădiri. Lista eșecurilor e dură: nu se mai fac proiecte anunțate de 100 de ori până acum

Singura investiție pe anul acesta: s-a chituit Obeliscul din Parcul Copou

Toate proiectele sunt inghețate, unele n-au început, altele au fost anulate

S-au terminat proiecte de 176 milioane de euro în 9 ani, o medie de 19,5 milioane de euro/an, o valoare mică raportată la populația de 350.000 de locuitori și la sumele cheltuite de alte orașe mari din țară

Reabilitarea a patru clădiri de patrimoniu, refacerea câtorva kilometri de șină și achiziția a 32 de tramvaie și 50 de autobuze electrice. Atât a putut primarul Mihai Chirica să facă cu fonduri europene în cei 10 ani ai exercițiului financiar 2014 - 2020 + 3 ani, grație, care se încheie în decembrie.

Finanțările totale au fost de 200 de milioane euro, adică o medie de 20 milioane de euro pe an, aproximativ 50 euro/an/locuitor. În fapt, sumele sunt mult mai mici: 9 dintre respectivele proiecte nu sunt gata, unele nici măcar pornite. Absorbția efectivă este de 10 milioane de euro/an.

La capitolul investiții din bugetul local pe anul în curs, situația este și mai complicată: asfaltări pe câteva străzi, șantierul esplanadei de la Teatrul Național a înghețat, modernizarea depoului Dacia, cu bani împrumutați, nu a demarat. Singurul motiv de mândrie pentru Chirica: au fost șlefuite și chituite pietrele ce compun Obeliscul cu lei din Copou.

9 proiecte nu vor fi gata nici după 3 ani de întârziere

Mare parte din proiectele Primăriei au fost demarate în 2019-2020, la șase-șapte ani de la debutul exercițiului financiar (2014 - 2020). Teoretic, în 2020, trebuiau finalizate. Însă, există acea excepție a UE, regula „n+3”, potrivit căreia investițiile pot fi gata și după 3 ani de la termenul limită, 2020+3=2023.

În cazul a 9 dintre investiții există riscul foarte mare să nu fie finalizate nici măcar în decembrie 2023. Și-atunci, ce se întâmplă, se vor pierde banii UE nerambursabili? „Sunt mai multe administrații din țară în această postură, să nu fi reușit implementarea. Sunt discuții cu ADR-urile (Agențiile de Dezvoltare Regională) pentru o soluție: fie se prelungesc pe noul POR, fie banii, care sunt acum la dispoziția ADR-urilor, vor fi plătiți ulterior, etapizat, cu anumite costuri pentru municipalități. Oricum ar fi, se lucrează la o soluție națională în acest sens”, a explicat un expert, sub rezerva anonimatului.

Cu alte cuvinte, ar exista o șansă ca la proiectele începute să nu fie pierduți banii UE. Însă, în loc să cheltuim 200 de milioane de euro în 7 ani, o facem în 10-12 ani. Tărăgăneală total neproductivă.

Centrul Multifuncțional Cicoarei nu va fi terminat în 2023

Proiecte în curs, fușărite, finalizare incertă. În total, finanțări de 153 milioane lei (30 milioane de euro)

1) Centrul Multifuncțional Cicoarei: proiectul s-a desfășurat foarte lent. În 2019, au fost aprobați indicatorii tehnico-economic, în 2020 s-a făcut licitația, în 2021 au demarat lucrările. În septembrie 2022, trebuia să fie gata. Nu a fost finalizat nici până acum.

Pe un teren de 7.700 metri pătrați ar urma să fie organizate spaţii pentru activităţi educative și sportive dedicate dezvoltării copiilor şi tinerilor care locuiesc Cicoarei. Proiectul prevede construirea unei săli de spectacole cu o capacitate de 120 de locuri, a unei săli de sport cu peste 150 de locuri în tribună, de săli de IT și audiții muzicale, a unei biblioteci.

Valoarea anunțată inițial a fost de 16,8 milioane de lei, dar, în urma licitației, s-a ajuns la 14 milioane lei. Nu a fost avansat niciun alt termen de finalizare. Ulterior, spațiile trebuie utilate și dotate, deci punerea efectiv în funcțiune va mai dura.

2) Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în zona metropolitană Iași. Proiectul cuprindea: echipamente instalate la bord pentru asigurarea funcției de e-ticketing și numărare călătorii. Plata unei călătorii urma să se facă electronic, renunțându-se la biletul clasic din hârtie.

Plus: sistem integrare plată SMS, control titluri de călătorie, sistem integrat de comunicații, management de flotă, integrare carduri cu sistem bike-sharing. Primele știri despre proiect sunt din 2018. Valoarea investiției urma să fie de 12,6 milioane de lei. Șansele de a fi gata în decembrie 2023 sunt nule.

3) Stații automate de închiriere a bicicletelor - Iași VeloCity. Despre idee, se vorbește din 2016. Forma finală presupunea 62 de terminale (stații inteligente de andocare a flotei de biciclete) cu 950 de biciclete (vehicule inteligente cu computer de bord și modul inteligent de accces).
Valoarea inițială a fost de 22 milioane de lei. Termenele de finalizare au fost depășite de mai multe ori (2022 și februarie 2023). Imposibil de făcut în cele două luni rămase din acest an.

 

Diferență uriașă între randări și realitate. Niște simple părculețe printre blocuri sunt mult întârziate

4) „Oaza de verdeaţă din cartierul nostru”, cu o prevedere bugetară inițială de 8,6 milioane lei. În ianuarie 2023, era implementat în proporție de 55%, acum Primăria a comunicat că ar fi ajuns la 73%.

Publicația 7Iași a relatat recent despre această investiție care ar fi trebuit să însemne transformarea radicală a cinci terenuri degradate, aflate între blocuri, în diverse zone din oraș. Care ar fi trebuit să devină mici parcuri moderne, cu gazon, arbori și arbuști, zone de recreere, locuri de joacă și pentru practicare sportului. „Terenurile au fost împrejmuite cu garduri metalice masive, care nu-și dovedesc utilitatea. În loc de gazon, buruieni! Copacii plantați, în special coniferele, s-au uscat în totalitate. Au fost realizate alei pietonale, care au fost pavate, dar care nu duc nicăieri. Terenurile sunt pline de șanțuri, cablurile ies din pământ, la fel ca și țevile sistemului de irigații. Fără excepție, în toate scaururile au fost aruncate gunoaie”, a consemnat 7Iași.

Contractul cu constructorul inițial a fost reziliat, Primăria va scoate la licitație restul de 27%. Șanse reduse de finalizare anul acesta.

5) Realizarea unui parc pe CA Rosetti. Linia bugetară pregătită a fost de 14 milioane de lei. Era vorba de amenajarea unei suprafețe de 1,8 hectare. Pe teren urmau să fie realizate zone speciale pentru practicarea sportului, locuri de joacă pentru copii.

Totodată, era prevăzută o reţea de Wi-Fi cu acces public, sisteme de supraveghere video și elemente de mobilier urban (bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice, suport de parcare pentru biciclete).
În ianuarie 2023, gradul de execuție se situa la numai 38%. Acum, s-ar fi ajuns la 75-80% implementare. Se vor înlocui copacii deja uscați, va fi gazonat terenul. Împrejmuirea se va realiza din fonduri proprii. Puțin probabil ca lucrarea să fie terminată anul acesta.

6) Reabilitarea și modernizarea Grădiniței cu Program Prelungit nr. 13 (Tătărași) este imposibil a fi recepționată în decembrie 2023. În cel mai bun scenariu, amenajările vor fi gata anul viitor. Exercițiul bugetar al UE a început în 2014, finanțările s-au acordat în 2017, Primăria a făcut proiectul abia în 2018, licitația s-a ținut în 2020, lucrarea a început în 2022 și va fi finalizată tocmai în 2024.

Din cele 11 milioane de lei anunțate ca buget, 5,8 milioane lei ar fi fonduri UE. Stadiul fizic abia se apropie de 50%.

7) Modernizarea campusului școlar de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” a mers cu frâna de mână trasă. Contract de finanțare din 2020, în ianuarie 2023, se ajunsese abia la 20% realizare. Bugetul prevăzut inițial a fost de 7,3 milioane de lei, 98% finanțare UE. Ulterior, proiectul tehnic a fost revizuit, noua valoare urcând la 13,6 milioane de lei, contribuția Primăriei crescând de la 147.000 lei la 6,3 milioane de lei.

În aprilie 2023, s-a făcut o nouă licitație pentru lucrările rămase de executat. De fapt, acolo nu este nimic complicat: se intenționează modernizarea unor clădiri, amenajarea de săli de curs, ateliere. Însă nimeni nu știe când va fi recepționată.

8) Eficientizare energetică la Spitalul Clinic de Recuperare Iași. Bugetare inițială: 19 milioane de lei. În ianuarie 2023, se atinsese un stadiu fizic de 12%. Primului constructor i-a fost reziliat contractul, al doilea a avansat extrem de greu.

Amenajările prevăd termoizolarea anvelopei, eficientizarea sistemului actual de producere a energiei pentru încălzire/răcire și sisteme energie regenerabilă, îmbunătățirea randamentului aferent instalației de încălzire și răcire.

9) Reabilitarea sistemului de termoficare în vederea conformării cu

standardele de mediu privind emisiile în atmosferă si pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană - Etapa a III-a. Un buget de 47,5 milioane de lei.

În data de 4.11.2022, a fost semnat contractul de finanțare. Iar la 6.06.2023 trebuiau să înceapă activitățile aferente execuției lucrărilor. Obiective: reabilitarea de rețele termice primare de 15 kilometri lungime.

Proiecte finalizate, aproximativ 883 milioane lei (176 milioane de euro)

1) Reabilitarea linie de tramvai Tudor Vladimirescu: refacerea șinei pe distanța Bucșinescu–Tudor–Calea Chișinăului, reabilitarea celor două peroane din stația Tudor Vladimirescu, a podului peste Bahlui, construirea a două noi stații de tramvai. La pachet, a fost inclusă și achiziția a șase tramvaie noi. Totul buget: 114 milioane de lei.

18 stâlpi metalici și un acoperiș de plexiglas a primit numele de „Stație intermodală”

2) Reabilitarea infrastructurii de tramvai pe tronsoanele: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriţă, Podu Roş – intersecţia cu bulevardul Primăverii, bulevardul Virgil Săhleanu – de la intersecţia cu bulevardul Metalurgiei până la Rond Ţuţora (spre Tomești) + cumpărarea a cinci vagoane noi. Buget: 114 milioane lei.

3) Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu – 103 milioane de lei însemnând 2,48 kilometri de linie dublă a căii de rulare a tramvaielor între intersecţia cu strada Vasile Lupu până la limita cu municipiului Iaşi + realizarea de stații + cinci tramvaie noi.

Tramvaiele au fost alocate Iașului de către Guvern. Decizia l-a depășit pe Mihai Chirica

4) Achiziția a 16 tramvaie cu o lungime de 30 m: 219 milioane lei. Au fost luate vagoane poloneza PESA.

5) Achiziție mijloace de transport public - autobuze electrice 12 m: 66 milioane lei. Au ajuns la Compania de Transport Public 20 de mașini Solaris.

6) Achiziție mijloace de transport public - autobuze electrice 10 m: 65 milioane lei. Sunt 24 autobuze BMC Truck&Bus, 7 staţii de încărcare rapidă şi a 24 de staţii de încărcare lentă.

Mihai Chirica a construit o singură grădiniță în 9 ani, cu 280 de locuri, în Dacia

7) Construire unei grădinițe în Capăt Dacia: 8 milioane de lei. A fost finalizată în această toamnă, are 280 de locuri.

Reabilitarea Mănăstirii Frumoasa a fost un proiect al Mitropoliei, Primăria fiind eligibilă pentru a cere finanțarea

8) Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa: 22 milioane lei.

9) Centrul Internațional de Artă Contemporană: Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea clădirii fostei Băi Comunale (Baia Turcească): 22 milioane lei. Încă nu este deschisă publicului.

Muzeul de Istorie Naturală este o clădire reabilitată dar fără exponate

10) Consolidare și reabilitare Muzeul de Istorie naturală - Corp A: 13,3 milioane lei. Nu a fost deschis vizitatorilor.

11) Consolidare și refuncționalizare Palatul Braunstein: 19 milioane lei.

12) Construire grădiniţă în zona Bucium: 6 milioane de lei. Cu o capacitate 180 de locuri.

13) Reabilitare/modernizare/extindere, eficientizare rețea de iluminat public în Municipiul Iași: 22 milioane de lei – finalizat în 2021. Modernizarea aparatelor de iluminat vechi cu lămpi cu sodiu, respectiv înlocuirea a 4.045 de aparate de iluminat cu tehnologie LED, modernizarea a 275 de puncte de aprindere a iluminatului public și echiparea a 41 de stâlpi cu panouri fotovoltaice pe șoseaua Arcu.

13) Reabilitarea sistemului de termoficare Etapa a II-a: 86,6 milioane de lei.

14) Îmbunătățirea capacitații de planificare prin actualizarea documentelor strategice și creșterea calității serviciilor furnizate de Municipiul Iași: 3,5 milioane lei.

Singura investiție din 2023 la Iași: refacerea unui obelisc cu suma de 200.000 de euro

La capitolul investiții din bugetul local, lucrurile sunt și mai complicate. Se lucrează la asfaltarea câtorva străzi

Obeliscul cu lei din Parcul Copou este printre puținele investiții, din bugetul local, care au început și se vor finaliza anul acesta. Un milion de lei pentru refacerea monumentului și un sistem de iluminat arhitectural (corpuri de iluminat cu lămpi led), un sistem de televiziune cu circuit închis (cu patru camere video) și un sistem de sonorizare este descrierea amenajărilor.
Parcul dintre Teatrul Național și Mitropolie este un alt proiect cu finanțare locală. Acum, șantierul este înghețat. Explicația oficială este că nu a venit încă descărcarea arheologică. Autorizația de construire a fost emisă în 2021, în același an fiind desemnat și constructorul. Amenajările au debutat în 2022. Valoarea este de peste 3 milioane de euro. Termenul de finalizare, iunie 2023, a fost, evident, depășit.
Depoul Dacia: demolarea și reconstruirea acestuia nici măcar nu au început. Despre proiect se vorbește de câțiva ani. Realizarea unuia modern ar urma să coste aproximativ 250 milioane de lei, fondurile necesare urmând a fi obținute în urma unui credit BERD. Pentru același obiectiv au fost anunțate și finanțări conexe prin PNRR.

Article image
Ieșenii nu au termene de comparație atunci când văd că se tunde gazonul la Iași, nu află ce investiții se fac din bani publici în alte orașe și nu știu la ce să se raporteze Lista proiectelor din Transilvania arată o dinamică mult mai mare decât la Iași Săptămâna trecută, REPORTER dezvăluia că mai multe orașe din țară au accesat fonduri PNRR de zeci de milioane de euro pentru modernizarea termoficării cu turbine în cogene...
Autor Cezar Moraru Reportaje 15 Septembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31