fbpx
 
Facebook Facebook

Un preot rus a fost arestat după ce a anunțat că va ține o slujbă de comemorare pentru Aleksei Navalnîi


Un preot din Sankt-Petersburg a fost reținut de poliție după ce a anunțat că va ține o slujbă de comemorare pentru Aleksei Navalnîi, a anunțat sâmbătă soția sa pe Facebook, potrivit Moscow Times.

Grigori Mihnov-Vaitenko a fost reținut în apropierea casei sale, în timp ce se îndrepta spre Piatra Solovetsky, dedicată victimelor sovietice ale represiunii politice.

În cursul zilei de sâmbătă, Mihnov-Vaitenko a fost spitalizat din cauza unui atac cerebral, a declarat deputatul opoziției din Sankt Petersburg Boris Vișnevski pe aplicația de mesagerie Telegram.

La secția de poliție nr. 43, avocatul său a chemat o ambulanță. Grigori a fost dus la spital și s-a luat decizia de a-l spitaliza", a declarat Vișnevski, adăugând că tocmai vorbise cu Mihnov-Vaitenko.

Susținătorii lui Navalnîi, al cărui deces a fost anunțat vineri de autoritățile ruse, au depus flori și fotografii ale politicianului la monumente din Rusia.

Slujba de comemorare din Sankt Petersburg a fost ținută de un alt preot, a relatat presa locală Bumaga.

Biserica Ortodoxă Rusă a precizat într-o declarație că "Grigori Mihnov-Voitenko nu este un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse" și a îndemnat "să ignore orice declarații și apeluri ale acestuia în spațiul public".

Poliția rusă a reținut peste 170 de persoane la ceremoniile spontane de comemorare a lui Navalnîi din întreaga țară, a declarat sâmbătă grupul de monitorizare a poliției OVD-Info.

Vineri, autoritățile ruse au avertizat împotriva participării la demonstrații.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare în regiunea arctică atunci când autoritățile i-au anunțat moartea.

El a fost încarcerat în ianuarie 2021, când s-a întors în Rusia din Germania, după o otrăvire aproape fatală cu ceea ce oamenii de știință occidentali au spus că a fost agentul neurotoxic de grad militar interzis Novichok.

Rusia a scos în afara legii organizațiile politice și de activism ale lui Navalnîi la nivel național, declarându-le "extremiste", ceea ce înseamnă că protestele pentru Navalnîi îi pun în pericol pe susținătorii săi.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: