fbpx
 
Opozantul rus încarcerat Ilia Iaşin jură „să combată tirania” după moartea lui Navalnîi

Opozantul rus încarcerat Ilia Iaşin jură „să combată tirania” după moartea lui Navalnîi


Opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunţat invazia Rusiei în Ucraina, a jurat să-şi continue lupta împotriva preşedintelui Vladimir Putin, declarându-se convins că acesta a "ordonat" uciderea principalului oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, relatează France Presse.

„Atât timp cât inima îmi va bate în piept, voi lupta împotriva tiraniei. Atât timp cât voi trăi, nu mă voi teme de rău. Şi atât timp cât voi respira, voi fi alături de poporul meu. Jur!", a scris Ilia Iaşin într-o scrisoare difuzată marţi pe reţelele de socializare de apropiaţi ai săi.
El spune că este „convins" că Vladimir Putin a „ordonat" uciderea lui Aleksei Navalnîi.
Nu l-a omorât pur şi simplu, l-a ucis în mod demonstrativ. În special înainte de alegeri (scrutinul prezidenţial din Rusia preconizat să se desfăşoare la mijlocul lunii martie) pentru ca nimeni să nu se îndoiască de implicarea lui Putin", afirmă Ilia Iaşin.
„În accepţiunea lui Putin, aşa se afirmă puterea: cu omoruri, cruzime şi o răzbunare demonstrativă. Aceasta nu este gândirea unui om de stat. Este gândirea unui şef de bandă", a continuat opozantul rus.
În aprilie 2023, Ilia Iaşin (40 de ani) a fost condamnat în apel la opt ani şi jumătate de închisoare pentru că a denunţat "uciderea civililor" în localitatea ucraineană Bucea de lângă Kiev, unde armata rusă este acuzată de comiterea unor asasinate extrajudiciare, lucru pe care Moscova îl neagă, aşa cum face întotdeauna când forţele sale sunt acuzate de crime de război.
În noiembrie, Iaşin a fost transferat într-o colonie penitenciară din Safonovo, în apropiere de oraşul Smolensk, în vestul Rusiei.
Militant în cadrul opoziţiei ruse încă de la începutul anilor 2000, la fel ca Aleksei Navalnîi, Ilia Iaşin era vechi prieten cu acesta.
„Aleksei va rămâne în istorie ca un om de un curaj excepţional, care a luptat pentru ceea ce credea. A mers înainte sfidând frica şi moartea. A mers înainte zâmbind şi ridicându-şi mândru capul. Şi a murit ca un erou!", spune Iaşin, aducându-i un elogiu.
„Putin va rămâne un om mic care a obţinut o putere imensă din întâmplare", a continuat el.
Ilia Iaşin a fost de asemenea un prieten apropiat şi colaborator al unui alt opozant proeminent al lui Vladimir Putin, Boris Nemţov, asasinat la Moscova în 27 februarie 2015 pe un pod în apropierea Kremlinului.
„Durerea şi oroarea sunt de nesuportat. Dar, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, nu voi tăcea", a transmis Ilia Iaşin în mesajul său din închisoare. 

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: