fbpx
 
Campionii de la canotaj trag la rame cu burta goală

Campionii de la canotaj trag la rame cu burta goală


Obțin medalii la competiții internaționale, dar nu este deajuns pentru a-i convinge pe cei cu bani. Situație dramatică pentru una dintre cele mai performante secții sportive din Iași. Bugetul alocat de minister s-a terminat în iunie și în prezent sportivii nu primesc niciun leu. Antrenorii au salarii de tot râsul: 1.200 de lei. 

Într-un oraș cu tradiție în sport, așa cum este Iașul, primarul Mihai Chirica a lăsat în acest an „să moară” trei echipe: de rugby, baschet și handbal, toate cu echipe în primile ligi masculine. Nici sporturile individuale nu o duc strălucit, chinuindu-se cu banii puțini pe care îi primesc de la Ministerul Tineretului și Sportului și ce mai pică din fondurile de la Primărie. Este și cazul secției de canotaj de la CSM Iași, unde antrenorii au salarii de 1.200 lei, sportivii nu primesc niciun leu, iar primele pentru performanță se vor da când vor fi bani.

Buget până în luna iunie

CSM Iași are 12 secții, dintre care 11 funcționale, iar bugetul alocat de la Ministerul Tineretului și Sportului s-a terminat. „Pentru anul acesta, am primit 400.000 lei de la minister, bani care au ajuns doar până în luna iunie. Este un buget mult prea mic pentru ceea ce avem noi nevoie. Iar banii aceștia ar fi oricum puțini pentru a cere și mare performanță. La noi, antrenorii au salarii foarte mici. Sirețeanu, fost campion olimpic la scrimă, are salariu de 1.180 lei. La canotaj, Băhnărel are tot atât. Dacă reușim să facem rost de bani pe final de an, mai primesc niște prime pentru performanță, dacă nu, nu! Pentru a putea trăi facem «artificii». Apelăm la prieteni, căutăm cazări mai ieftine, deplasări numai noi știm în ce condiții. Spre exemplu, o deplasare la scrimă, la un campionat național, cu cinci sportivi costă 6.000 lei“, spune mâhnit Adrian Poeană, directorul CSM Iași.

170.000 lei, bani de la Primărie

După ce Primăria a renunțat să mai dea bani la sport prin Fundația Sportului Ieșean, lucru care a dus la desființarea echipelor de rugby, baschet și handbal, municipalitatea s-a decis, totuși, să aloce câteva sute de mii de lei câtorva cluburi. Anterior, primarul Mihai Chirica anunțase un buget de 5 milioane de lei pentru sport, dar suma a fost redusă drastic. „Nu știu dacă primarul a fost rău intenționat. Cred, mai degrabă, că a fost greșit sfătuit. Când a fost lansat acel program de finanțare de la Primărie, noi am făcut un proiect, pentru secțiile noastre, și am solicitat 500.000 lei. Ni s-a aprobat, la sfârșitul lunii iulie, o finanțare de aproape 170.000 lei. Noi am optat, din proiectele eligibile, pentru alimentație de efort. Practic, banii primiți de la Primărie sunt cheltuiți doar pentru indemnizațiile de efort“, menționează Poeană.

Fetele de la canotaj și antrenorii lor fac cinste Iașului

Prime doar pe hârtie

Pentru anul acesta, secția de canotaj a CSM Iași are un buget de 120.000 lei. Antrenorii au salariile sub venitul minim pe economie, iar sportivii nu primesc niciun leu. O parte dintre ei beneficiază de cazare și masă. „Conform grilelor de la minister, pentru rezultatele de până acum, clubul ar trebui să le dea prime de aproximativ 40.000 lei. Nu avem acești bani în buget, așa că vor lua primele când vor fi bani“, explică Adrian Poeană.

Deși legislația permite remunerarea sportivilor cu cel mult 500 lei lunar, clubul nu are de unde să le dea aceste sume. „Dacă ar fi bani, ar putea primi indemnizație, dar la noi nu este cazul. Beneficiile financiare vin pentru sportivi de-abia de la nivel de seniori, unde finanțările vin de la Comitetul Olimpic. Spre exemplu, un sportiv din lotul olimpic are indemnizație de aproape 4.000 lei lunar“, spune Sorin Băhnărel, șeful secției de canotaj de la CSM Iași.

Rezultate foarte bune

Bani nu primesc, dar sportivii nu au parte nici de condiții extraordinare de pregătire. „Avem lipsuri mari în materialele cu care lucrăm, echipament, baza de selecție. Dar, chiar și în aceste condiții, am reușit să obținem rezultate foarte bune la nivel național și internațional. Cristina Răileanu a ieșit campioană europeană. Patricia Cireș a luat argint la Balcaniadă, Andrada Moroșanu și Cornelia Tincu au luat argint la Campionatele Balcanice. Marius Lungu este campion național. Oricum, la nivel național, toți sportivii noștri au luat medalii la naționale“, declară Băhnărel.

Cornelia Tincu și Patrica Cireș au luat argint la Balcaniadă

 „La Iași nu s-a vrut!“

Șeful clubului ieșean consideră că sportul ieșean nu primește finanțare doar din simplul motiv că nu se dorește. „Am exemple clare de bani dați de primăriile din alte orașe pentru sport. Și nu vorbesc aici de cazul de la București, pe care îl știe toată lumea (sumele exorbitante alocate de Primăria București clubului CSM n.r.). Nu. Eu vorbesc de Cluj, Brașov, Bistrița, Călărași sau Făgăraș, unde știu exact de la conducătorii de cluburi ce bani au primit anul acesta. Noi am avut acea Fundație a Sportului Ieșean, dar nu au fost stabilite niște criterii clare de acordare a banilor. S-a preferat să se renunțe la Fundație decât să fie susținut sportul ieșean“, zice Poeană.

Descentralizare, poate anul viitor

În momentul în care au fost înființate cluburile municipale, acestea au fost trecute în subordinea ministerului. În țările civilizate, toate cluburile municipale sunt ale comunității locale. „Despre descentralizare se vorbește din 1992, când Cristian Gațu a vrut să le treacă la municipalități. Comisia Europeană a avertizat România să facă această trecere până în 2012. De atunci, unele primării au fost interesate să preia cluburile municipale și bazele pe care acestea le dețin, alte primării nu. Alte primării și-au făcut cluburi municipale. Am înțeles că urmează să se dea o Hotărâre de Guvern în acest sens, iar de anul viitor nu vom mai primi bani de la minister, ci doar de la primărie. E o struțo-cămilă ce nu-și are sensul“, conchide Poeană.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31