fbpx
 
Ionuț Grădinaru, încă un neam al lui Costel Alexe care trebuia rezolvat. S-a ajuns până la nivel de Guvern Ionuț Grădinaru, încă un neam al lui Costel Alexe care trebuia rezolvat. S-a ajuns până la nivel de Guvern

Baroniada 2020: au modificat o lege la nivel național pentru ca neamul lui Costel Alexe să ajungă director la Cadastru


Au scris că poți ocupa funcția și cu „studii de administrație publică”, deși până acum puteai fi director la OCPI doar cu studii juridice sau de Cadastru (învățământ tehnic). Orban a dat HG-ul cu dedicare pentru fratele nașei de cununie a lui Costel Alexe. Nașul e Adrian Căliman, vechi tovarăș al Grupării Alexe în PNL Iași. De numirea lui Ionuț Grădinaru se știa de șase luni, dar nu îndeplinea condițiile. Au modificat Regulamentul Național al OCPI pentru un singur om din stirpea lui Alexe la Iași. Numirea a venit în două zile lucrătoare de la publicarea HG în Monitorul Oficial. „E limitat, nu face față funcției”, spun surse din OCPI Iași, Grădinaru lucrând la Arhivă. Acesta e unul din noii specialiști ai PNL, după cei 15.000 ai CDR.

Numire absolut scandaloasă. Ionuț Grădinaru, noul șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași, este legat ca marca de scrisoare de ministrul Costel Alexe, președintele PNL Iași.

1) Grădinaru este fratele Alinei Căliman, nașa de cununie a lui Alexe
2) Grădinaru a luat bani, ca expert comunicare, de la o asociație a familiei Alexe

Însă cel mai revoltător: regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a fost modificat, acum câteva zile, printr-o hotărâre de Guvern. Schimbarea regulamentului a permis ca Ionuț Grădinaru să fie numit director la Iași, altfel acesta n-ar fi îndeplinit condițiile de studii.

Regulamentul modificat prin Hotărâre de Guvern pentru un singur om din România: pila lui Alexe de la Iași

O codiță în lege dată cu dedicație

Modificarea regulamentului de la Cadastru a fost pusă în dezbatere publică pe 30 iunie 2020 pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Pe 31 iulie, deci după o lună, regulamentul a fost aprobat printr-o hotărâre de Guvern publicată în Monitorul Oficial pe 12 august.

Articolul 18, alineatul 3, a fost schimbat și acum are următorul conținut: „Funcţia de director al instituţiilor subordonate poate fi ocupată de persoane care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru ocuparea funcţiei de registrator de carte funciară, specialist GIS/IT, consilier cadastru, economist, consilier juridic sau de persoane cu studii superioare de lungă durată în domeniul științelor administrative”.
„Am studii aprofundate”
Concret, în actul normativ, la acel alineat 3 al articolului 18, a fost adăugat că pot îndeplini funcția de director la instituțiile subordonate ANCPI și persoanele „cu studii superioare de lungă durată în domeniul științelor administrative”.
Pe 12 august a fost publicată modificarea în Monitorul Oficial, iar de pe 17 august, prin ordin, Ionuț Grădinaru a fost numit în funcția de director al Oficiului de Cadastru Iași.

„Sunt absolvent de Administrație Publică în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor și am și studii aprofundate în gestiunea resurselor tot în administrație”, a declarat Grădinaru pentru REPORTER DE IAȘI.

Grădinaru (centru) și cumnatul său, Adrian Căliman (dreapta), nașul lui Costel Alexe

Alte studii pentru Cadastru decât cele ale lui Grădinaru
Mai limpede spus, hotărârea de Guvern tocmai aprobată, cu modificarea criteriilor de studii, i-a venit ca o mănușă lui Grădinaru. Experți consultați de REPORTER DE IAȘI au declarat că, în cazul în care n-ar fi fost operată această completare, Grădinaru nu putea fi numit director. „Doar cei cu studii de cadastru, juridice și economice se încadrau”, a spus un specialist sub rezerva anonimatului.
Regulamentul anterior prevedea că pot fi directori doar registratori carte funciară, specialiști GIS/IT, consilieri cadastru, economiști și consilieri juridici.

Pe Internet sunt anunțuri din 2019 ale Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară prin care se angajau registratori de carte funciară pentru oficiile din Bistrița Năsăud, Galați, Ilfov, Cluj, Teleorman, Timiș, Prahova, în cazul tuturor fiind solicitate diplome de licență în domeniul „Drept”.

Pentru specialist GIS/IT se cereau studii universitare de licență în domeniul ingineria sistemelor și calculatoarelor, informatică, calculatoare și tehnologia informației. Iar pentru consilier cadastru, studiile cerute erau de cadastru, geodezie, topografie minieră, măsurători terestre.

Studiile precizate de Ionuț Grădinaru în contul de Facebook sunt aceleași cu cele din Hotărârea de Guvern

„Mă încadram la economist, denumire populară”

Nicăieri nu se făcea vorbire de studii „în domeniul științelor administrative”. Ar fi putut fi director Grădinaru fără această completare a actului normativ?

„Nu știu ce să vă zic. Eu cred că da. M-aș fi încadrat la economist, care nu există ca profesie în sine, ci e o denumire populară, o umbrelă sub care încap mai multe specializări”, a afirmat Ionuț Grădinaru.
Criteriul studiilor îndeplinit, Grădinaru a mai avut un atu important: se află în primul cerc de rubedenii ale lui Costel Alexe, ministru al Mediului și președinte al PNL Iași.
- REPORTER DE IAȘI: Cât credeți că a contat la numire faptul că sunteți fratele Alinei Căliman, nașa lui Costel Alexe?
- Ionuț Grădinaru: Nu știu dacă a contat. Însă vă spun ce consider eu că a fost important: lucrez la Cadastru de 13 ani, am fost și la relațiile cu publicul, și la fond funciar și șef serviciu arhivă.
Grădinaru și Alexe, urmașii lui Cozmanciuc

Ca un detaliu, Grădinaru s-a angajat la Cadastru în 2007, în aceeași perioadă ca și Costel Alexe. În perioada 2007 – iunie 2012, Alexe a îndeplinit funcția de consilier la Serviciul juridic și relații cu publicul. Ulterior, Alexe a devenit pentru câteva luni director la Cadastru, apoi, din iarna lui 2012, deputat PNL.

„Au venit amândoi cam în aceeași perioadă, în așa numitul «lot Cozmanciuc»”, a declarat o sursă, sub rezerva anonimatului. Numit politic de PNL, Mugur Cozmanciuc a condus pentru o vreme OCPI Iași, acum fiind deputat liberal și șef al organizației județene PNL Neamț.

Ionuț Grădinaru, servit de Costel Alexe încă de pe vremea marii devalizări „Vipera”

Nașul lui Alexe nu se pronunță

Conexiune importantă: Grădinaru este fratele Alinei Căliman. Aceasta, împreună cu soțul său Adrian, sunt nașii de cununie ai cuplului Raluca și Costel Alexe, șeful PNL Iași.
Nașul lui Alexe, Adrian Căliman, este bine înfipt în structura politică și a administrației locale. Acesta este angajat ca referent la Casa de Cultură a Studenților din Iași, pe care, în trecut, a și condus-o din funcția de director. Totodată, Căliman este și consilier local PNL, a fost și consilier județean al aceluiași partid. Căliman este vărul lui Radu Prisăcaru, fost prefect condamnat la închisoare pentru corupție.
Contactat de REPORTER DE IAȘI pentru a comenta numirea cumnatului său la șefia OCPI, Căliman a cerut un răgaz de o oră deoarece intra în ședința Consiliului Local. Ulterior, nu a mai răspuns repetatelor apeluri telefonice. 

Costel Alexe a declanșat în ultimele 2-3 luni o cavalcadă a numirilor: zeci de sinecuri au fost împărțite apropiaților săi. Practic, acesta a fost actul de guvernare

Grădinaru a luat bani din Afacerea „Vipera”

În singura declarație de avere disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, semnată în martie 2013, Ionuț Grădinaru a menționat, la acea vreme, că, pe lângă salariul de la Cadastru, în 2012 a încasat și alte venituri. El a notat 4.733 lei ca „expert comunicare” de la Asociația Help People&Nature Iași. Această asociație la care Costel Alexe a fost manager de proiect, iar soția sa, Raluca, președinte, a derulat un program cu finanțare europeană.

Asociaţia a fost înființată în februarie 2011 cu sediul într-un apartament al familiei Alexe. După doar o lună, a depus pentru finanțare europeană proiectul „Dezvoltarea managementului în Siturile Natura 2000: Dealul lui Dumnezeu şi Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti – judeţul Iaşi”.
HPN a fost declarată câştigătoare, şi a semnat contractul de 1,65 milioane lei, dintre care 1,4 milioane lei nerambursabili.

Printre cei care au luat bani de pe urma proiectului au fost și Grădinaru (ca salariat) și Adrian Căliman prin firma Gaman Show & Event: 23.000 de lei pentru servicii de organizare evenimente. 
Întrebările la care Costel Alexe nu a vrut să răspundă

REPORTER DE IAȘI i-a adresat întrebările în scris ministrului Costel Alexe. Acesta refuzat să răspundă până la închiderea ediției, în ciuda apelurilor repetate.  
1) Cum apreciați faptul că Ionuț Grădinaru, cel care a încasat bani ca expert comunicare de la Asociația Help People&Nature Iași (la care dvs. ați fost manager de proiect, iar soția dvs. președinte), a fost numit șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași?
2) Cum comentați faptul că noul șef al OCPI Iași, Ionuț Grădinaru, este fratele nașei dvs. de cununie, Alina Căliman?
3) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a fost modificat printr-o hotărâre de Guvern din 31 iulie 2020, publicată în Monitorul Oficial pe 12 august. În documentul citat, la articolul 18, alineatul 3, s-a adăugat că pot îndeplini funcția de director la instituțiile subordonate ANCPI și persoanele „cu studii superioare de lungă durată în domeniul științelor administrative”, adică tocmai specializarea lui Ionuț Grădinaru. Experți consultați de REPORTER DE IAȘI au menționat că fără această modificare de regulament, Grădinaru nu ar fi putut fi numit director la OCPI Iași. Cum comentați?

Article image
În 2018, Costel Alexe spunea că nu poate face investiții la complexul de recreere de la Sculeni pentru că i-a fost respinsă finanțarea la o licitație de proiecte europene. În doi ani, a făcut toate amenajările la un parc tematic întins pe 4 ha, fără să spună care a fost sursa banilor. Ministrul are cai, struți, ponei, păuni, 1.400 mp de construcții la cheie, o piscină în lucru, cort de evenimente, sute de metri pătrați de p...
Autor Cezar Moraru Anchete 27 Iulie 2020


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31