fbpx
 
Îngrozitor: starețul Hrisostom acuză că a fost violat de un pacient la Socola, la secția „Fără clanță”. Regim de pușcărie într-un spital

Îngrozitor: starețul Hrisostom acuză că a fost violat de un pacient la Socola, la secția „Fără clanță”. Regim de pușcărie într-un spital


Cadrele medicale de la Socola dorm în gardă, în timp ce pacienții sunt maltratați. În decembrie, un alt pacient a ars de viu într-o rezervă unde fusese încuiat fără să poată ieși. O asistentă la Socola câștigă 7.000 de lei, o infirmieră 4.000 de lei, iar un medic trece de 13.000 de lei. Călugărul fusese internat săptămâna trecută după ce adusese acuzații grave Bisericii Ortodoxe, dar era cunoscut pentru căderile psihice caracteristice schizofreniei.

Călugărul Hrisostom Filipescu, fostul stareţ al Schitului Maria Magdalena dn Ţibucani, judeţul Neamţ, a ajuns marți seara la Institutul de Medicină Legală (IML), acuzând că a fost violat de un pacient în salonul de la Institul Socola, unde a fost internat.

Pe 5 martie fusese internat la Socola, după ce a fost luat cu o mașină de poliție din apartament. Călugărul a și postat o înregistrare din mașina care inițial îl ducea la secție, spunând că este foarte bine și merge la secție să dea o declarație.
Anterior, în utimele săptămâni, lansase mai multe acuzații la adresa Bisericii Ortodoxe Române, ceea ce l-a făcut pe purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Constantin Sturzu, să spună: „Nu băgaţi în seamă tot ce spune cineva cu o astfel de stare psihică. Acum de ajutor are nevoie. Şi de rugăciune, mai ales.”

La Socola se petrec grozăvii care n-ar trebui să fie posibile într-un spital

Internat de Poliție, după ce-a acuzat BOR

Fostul stareț a ajuns la Socola după o serie de postări pe Facebook și YouTube care i-au alarmat pe cei care îl urmăresc. Ultimele sale postări pe Facebook sunt de pe 4 martie, iar pe canalul de YouTube ultimul film este făcut în mașina de Poliție care l-a luat de acasă.
„Bună dimineaţa. Sunt foarte bine, a venit Poliţia la mine la apartament, a văzut că totul e bine, nu mă sinucid, am atras doar atenţia ca să mă creadă şi pe mine cineva că nu sunt bolnav psihic. Au venit SMURD, ISU, Jandarmii, m-au verificat, totul e în regulă, sunt perfect sănătos, tensiune bună, temperatură bună, fără COVID, fără nimic, fără probleme psihice. Şi acum mergem la secţie să dau declaraţie că sunt foarte bine, treaba e bună şi de acum justiţia să îşi facă datoria“, spune călugărul.

Violuri la ordinea zilei

De la secție a ajuns la Institutul Socola, unde a fost internat, tot pe 5 martie. Câteva zile mai târziu, marți, călugărul Hrisostom Filipescu a bătut disperat în ușa salonului în care sunt încuiați pacienți periculoși și unde el însuși era închis. Medicii de la spital au decis, a doua zi, să-l ducă la IML, pentru expertizare, iar de acolo a ajuns la Spitalul „Sfântul Spiridon”, la Chirurgie.
Surse din sistemul medical ne-au explicat că nu este clar dacă acesta a avut sau nu loc, urmând să fie făcute și alte cercetări. „Au fost astfel de agresiuni sexuale în saloanele închise, cele cărora li se spune fără clanță, unde sunt internate persoane periculoase, agresive. Nu știm acum dacă acest viol în care victima este călugărul Hrisostom Filipescu a avut loc”, au explicat surse din Institutul Socola.
Pe cale oficială, Biroul de Relații Publice al instituției a transmis că vor fi făcute verificări în cursul zilei de vineri, 12 martie.

Mesajele scrise de călugărul Hrisostom înainte de a fi internat arată o stare psihică zbuciumată

Acuzațiile călugărului

În postările sale de pe canalele de socializare, fostul stareț de la Schitul Maria Magdalena aduce acuzații grave Bisericii Ortodoxe Române. Inclusiv  în filmarea din mașina de Poliție spune: „Şantaj, masonerie, trafic de influenţă, trafic de stupefiante şi de substanţe halucinogene, ţigări de contrabandă pe Republica Moldova - vama Sculeni - Albiţa. Şi mai mult decât atât, maicile de la Văratec şi de la Miclăuşeni sunt mame surogat, purtătoare de copii ale altora pe sume între 15.000-25.000 euro la clinici private din Turcia, Bucureşti şi Chişinău. Dar nimeni nu vede lucrurile acestea, doar pe Hrisostom care are probleme psihice. Aşa că se pare că aveţi de treabă băieţaşi“.

Hrisostom, aici la Muntele Athos, era considerat un erudit în ierarhia clericală a Mitropoliei Moldovei

Căderi psihice în 2018 și acum

La finalul lunii octombrie a anului 2018, starețul a dispărut de la Schitul Maria Magdalena, în urma unei căderi psihice. El a anunțat ulterior că a fost la tratament, în Germania. La ultimele postări, urmăritorii săi spun că este posibil să fi avut iarăși o cădere psihică similară celei din 2018 și acesta ar fi motivul postărilor sale în care critică Biserica.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, a spus că fostul stareț are acum nevoie de ajutor și de rugăciune.

Article image
* La Socola sunt cuști de 2/2 metri pentru bolnavi, cu uși zăvorâte din exterior. „Zona tampon” – zona exterminării * Pacienții își făceau nevoile în celule și aruncau dejecțiile pe geam * Era un simplu izolator pentru noii internați, până veneau rezultatele la testul COVID * Mulți nici măcar n-aveau probleme psihice, în accepțiunea clasică, fiind doar sub observație * Pacientul care a murit închis în celulă se internas...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Ianuarie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31