fbpx
 
Sentință bizară: șofer beat - doi morți, trei ani cu suspendare

Sentință bizară: șofer beat - doi morți, trei ani cu suspendare


O firmă de asigurări a fost pusă la plata a sute de mii de euro din cauza unui bărbat iresponsabil. Unul dintre ucigașii șoselelor din România a beneficiat de clemența unei instanțe de judecată. 3 ani cu suspendare a primit un ieșean care s-a urcat la volan beat și a ucis doi oameni. În cazuri similare s-au dat și câte 6 ani cu executare. Sentințele diferă foarte mult.  „Pedepsele cu suspendare date unor șoferi beți, care ucid oameni, îi încurajează și pe alții să procedeze la fel”, este de părere un jurist ieșean.

 

38 de săptămâni de închisoare și interzicerea dreptului de a conduce timp de trei ani. Este pedeapsa primită de o mamă de 32 de ani din Anglia, care a condus beată, deși avea copilul de aproape doi ani pe bancheta din spate și a provocat un accident rutier, în care nimeni nu a fost rănit. În SUA, în februarie, 10 ani de închisoare și 12 ani suspendarea carnetului de conducere pentru o șoferiță beată. În urma accidentului provocat de aceasta, doi dintre pasagerii mașinii au decedat. Toți și-au recunoscut și regretat faptele. Pentru o faptă identică, un șofer a fost condamnat recent de Judecătoria Iași la trei ani de închisoare cu suspendare. Sentința nu este definitivă.

 

A băut mai multe ore

Marinel Iamandi din comuna Mironeasa a fost acuzat de procurori de ucidere din culpă, după ce, în 20 septembrie 2014, a condus sub influența băuturilor alcoolice și a provocat un accident rutier soldat cu doi morți. Anchetatorii susțin că șoferul ar fi consumat între orele 12.00 și 19.00 aproximativ 1,5 litri de bere, iar parteneri de pahar i-ar fi fost și victimele, care îi erau cumnați. În acest interval, Iamandi ar fi condus mașina prin mai multe localități, având pasageri pe rudele sale, bărbații dorind să cumpere animale. După ora 19.00, mergând dinspre Mironeasa spre Urșița, cu aproximativ 90 km/oră, Iamandi a pierdut controlul volanului într-o curbă, a intrat pe contrasens, apoi s-a lovit de malurile unui șanț și a intrat într-un copac, mașina întorcându-se cu spatele către direcția de mers.

 

Iamandi (foto mic) autorul accidentului din septembrie 2014. Amicii săi au sfârșit zdrobiți (Foto accident: Ziarul de Iași)

 

„Încarcerarea ar avea consecințe grave asupra vieții inculpatului”

Pasagerul din dreapta și un altul, care stătea pe un scăunel între acesta și șofer, au fost proiectați pe strada, decedând. Alte două persoane aflate în mașină și Iamandi au fost răniți. „Din buletinul de analiză toxicologică nr.847/A din 23.09.2014, rezultă faptul că la prima recoltare inculpatul Iamandi Marinel a avut o alcoolemie de 1,25 g‰, iar la a doua de 1,15 g‰”, se arată în rechizitoriu. În fața magistraților, bărbatul, care nu avea antecedente penale, și-a recunoscut vina și a regretat faptele, și astfel a fost judecat în procedură simplificată, beneficiind de o reducere a pedepsei. „Instanța apreciază că scopul pedepsei – represiv și educativ poate fi atins în situația de față și prin suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, cu atât mai mult cu cât încarcerarea ar avea consecințe grave asupra vieții inculpatului și posibilității sale reale de reinserție socială ulterioară. Lăsarea sa în libertate nu constituie un pericol pentru valorile sociale protejate de legiuitor, motivată de lipsa antecedentelor penale și modalitatea concreta de derulare a activității infracționale”, se arată în motivarea sentinței Judecătoriei Iași.

Copiii, soțiile, părinții și frații victimelor au cerut în total aproximativ 5 milioane de euro daune morale, instanța acordând tuturor aproximativ 340.000 de euro. Procurorii și părțile civile contestat decizia, iar primul termen al procesului va fi la Curtea de Apel Iași, în 8 mai.

Iamandi nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere, fiind plecat în Spania, potrivit unor consăteni ai acestuia.

 

„Trebuie sancționat drastic”

Pe de altă parte, în ultimii ani, la Iași, judecătorii au pronunțat mai multe condamnări cu executare în cazul șoferilor care s-au urcat beți la volan și au produs accidente mortale. Emoția publică și creșterea numărului de accidente mortale au făcut ca astfel de decizii să fie mult mai multe ca acum 10-15 ani, când practica era de a se da pedepse cu suspendare.

Unii avocați și magistrați ieșeni sunt de părere însă că ar fi necesară aplicarea unor sancțiuni ferme pentru ucigașii de pe șosele. „Trebuie avute în vedere mai multe elemente care să cântărească în sancționarea unei astfel de cauze, iar judecătorul, evident, trebuie să aibă în vedere dacă persoana respectivă este predispusă la a săvârși noi fapte de natură penală. Dacă nu se poate corija în altfel comportamentul unei persoane, evident trebuie căutată varianta cu executare. Consumul de băuturi alcoolice la volan, din punctul meu de vedere, trebuie sancționat drastic, pentru că  în ultima vreme fenomenul a luat amploare tot pentru că autoritățile au dat dovadă de clemență”, a declarat avocatul Bogdan Gust.

 

„Este legal și echitabil ca instanțele să aplice pedepsele pentru astfel de infracțiuni în mod circumstanțiat, individualizând sancțiunea în funcție de circumstanțele reale și personale. Totuși, stabilirea unor limite de pedeapsă mai ridicate și aplicarea unor sancțiuni mai severe, ar putea fi oportune și ar avea un rol de prevenție, în condițiile în care fenomenul de conducere sub influența băuturilor alcoolice a luat amploare, cauzând accidente extrem de grave soldate cu pierderi de vieți omenești”, avocat Anca Drăgoi

 

„Este clar că a făcut-o cu intenție”

Alți juriști sunt de părere că aplicarea unor pedepse cu suspendare șoferilor care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice și provoacă accidente mortale nu va duce la o diminuare a tragediilor de pe șosele. ”Pedepsele cu suspendare date unor șoferi beți, care ucid oameni, îi încurajează și pe alții să procedeze la fel. Dacă un șofer a condus sub influența alcoolului, este clar că a făcut-o cu intenție, iar dacă mai ucide și oameni, nu poate primi o pedeapsă cu suspendare. Or, în aceste cazuri și în cazul celor care conduc fără permis, ar trebui aplicate sancțiuni mai aspre”, a explicat un magistrat ieșean.

Cel mai recent caz de acest gen care a ajuns pe masa judecătorilor ieșeni este al avocatului Victor Axinte (27 de ani). Pe 22 martie, tânărul a consumat băuturi alcoolice și s-a urcat la volan, provocând un accident rutier soldat cu moartea a doi tineri. Alcoolemia stabilită în cazul avocatului Axinte a fost de 2,05 la mie în sânge.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: