fbpx
 
Cum decide chirurgul vascular tratamentul corect al varicelor. Dr. Lucian Iacob, medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia

Cum decide chirurgul vascular tratamentul corect al varicelor. Dr. Lucian Iacob, medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia


Venele varicoase pot fi tratate chirurgical prin chirurgie deschisă (clasică) sau chirurgie endovenoasă, care cuprinde următoarele tehnici: termice, mecano-chimice, adezive și scleroterapice.

Pentru a decide metoda ideală de tratament pentru fiecare pacient, chirurgul vascular va lua în considerare următoarele aspecte:

Maparea anatomică a venelor pacientului: diametrul general, traseu rectiliniu sau nu, dilatații exagerate segmentare, episoade anterioare de flebită, existența de trombi, distanța până la tegument etc.;

Metodele disponibile tehnic în instituția în care lucrează;

Metodele cunoscute tehnic chirurgului;

Dorința pacientului.

Este important de înțeles că nu există doi pacienți cu arbore venos identic, la fel cum nu există pacient cu același arbore venos la ambele membre inferioare.

Decizia utilizării unei metode sau a alteia se realizează în felul următor:

Pacientul oferă un scurt istoric medical. Se stabilesc simptomele și se discută pe scurt epidemiologia, etiologia și evoluția bolii;

Arborele venos superficial este mapat anatomic cu ajutorul ecografului. Se verifică permeabilitatea sistemului venos profund, întrucât acesta va prelua sarcina venelor superficiale închise sau înlăturate. Se stabilesc trunchiurile venoase superficiale cu reflux, sursele de reflux, segmentele problematice (tortuoase, foarte aproape de tegument sau cu posibile îngustări datorită flebitelor anterioare) și abundența tributarelor varicoase;

Chirurgul vascular face o analiză rapidă a metodelor de tratament chirurgical disponibile și le explică pacientului, cu beneficiile și riscurile lor. În principiu, scopul chirurgului este să acorde pacientului cel mai bun rezultat pe termen lung cu minim de recuperare postoperatorie. Decizia de a opera sau nu o stabilește pacientul. Metoda ideală de tratament chirurgical se stabilește împreună cu pacientul, înțelegând toate cele explicate mai sus.

Este posibil ca pentru același pacient, chirurgul vascular să recomande metode diferite de tratament chirurgical pentru fiecare membru inferior, la fel cum este posibl să recomande mai multe metode de tratament pentru același membru inferior.

Metoda principală de tratament aleasă (deschisă sau endovasculară) reprezintă metoda prin care este închis trunchiul venos principal, din care rezultă majoritatea venelor varicoase vizibile de către pacient. Aceste vene varicoase, ramuri ale trunchiului venos menționat, sunt aproape întotdeauna fie smulse (procedura numindu-se „flebectomie”), fie injectate cu substanță sclerozantă (scleroterapie).

Este esențial a închide în primul rând trunchiul venos principal, cu reflux demonstrabil ecografic, și în al doilea rând flebectomia sau sclerozarea ramurilor varicoase ale acestuia, dacă se dorește rezolvarea patologiei pe termen lung (zeci de ani). Dacă se practică doar flebectomia sau sclerozarea ramurilor varicoase ale unui trunchi venos cu reflux, pacientul va avea un risc major de recurență a venelor varicoase.

Venele varicoase sunt tratate în siguranță în Spitalul Multidisciplinar Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

www.arcadiamedical.ro

Dr. Lucian Iacob,

Medic specialist Chirurgie vasculară, Arcadia

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31