fbpx
 
Inaugurări de Zilele Tomeștiului: aducțiuni de gaz, parcuri și străzi

Inaugurări de Zilele Tomeștiului: aducțiuni de gaz, parcuri și străzi


La Tomești a fost realizat un parc special pentru copii de până în 4 ani. Tot acolo a fost făcut unul dintre cele mai atractive parcuri de copii din tot județul, cu tobogane care nu se găsesc nici măcar la Iași. „Nu terminăm investițiile aici, terminăm doar o etapă”, spune primarul Ștefan Timofte.

În Tomești ambiția este să se bată cu Iașul în amenajări urbane. „La Trezorerie mi-au spus că am mai multe investiții în derulare decât Iașul. Am dosar la fiecare, la orice oră știu în ce fază e lucrarea, cât a costat până atunci, cât mai am de dat, tot”, spune primarul Ștefan Timofte.

Tocmai a anunțat oamenii din comună lista de obiective ce vor fi in augurate de zilele comunei, pe 8 și 9 septembrie, de Sfânta Maria.

Aducțiune de gaz la Vlădiceni

Una dintre cele mai importante investiții este finalizarea aducțiunii de gaz metan de la Vlădiceni. „Investiția totală a fost de 330.000 de lei cu TVA și a fost făcută exclusiv din fondurile proprii ale Primăriei Tomești. Față de prețul calculat inițial, suma a fost mai mare, dar traseul s-a abătut, a fost mai lung și cu mai multe ramificații decât estimarea”, explică primarul Ștefan Timofte.

Primele probe ale rețelei vor fi făcute pe 6 septembrie, pe 9 va fi deja funcțională.

 

Primarul pe șantier, cu 4 zile înainte de inaugurare

Parcuri în cartierul de blocuri

Pe lista de investiții finalizate și inaugurate peste câteva zile se află un parc de odihnă dintre blocurile din cartierul Tomești. Tot acolo se găsește primul parc de joacă cu instalații speciale pentru copiii de până la 4 ani, dar și un parc de joacă imens, în care doar instalația principală, cu mai multe tobogane imense, a costat 100.000 de lei. „Pentru zona cartierului vom anunța, tot sâmbătă, finalizarea investițiilor la pavele – am pus aproape 5.000 mp în acest an, dar și la străzi reabilitate – 6.700 mp în 2018. Mai inaugurăm câteva trotuare noi, dar și locuri de parcare. Programul de reabilitare a străzilor continuă anul viitor, când vom și finaliza totul, având toate străzile din cartierul de blocuri refăcute”, mai spune primarul Ștefan Timofte.

 

Ultimul parc din Tomești, „cu o instalație mai tare decât există în Iași”, spune Ștefan Timofte

4 stații de autobuz cu refugiu

În Tomești este în plină construcție un trotuar lung de câțiva kilometri, care traversează comuna de-a lungul drumului național, de la zona de blocuri până la ieșirea din Chicerea. „Avem trei segmente de trotuar finalizate, cu fonduri proprii, mai finalizăm anul viitor încă două segmente, pe bani europeni. Unul dintre acestea va fi de fapt o punte metalică continuă care urcă de la Sala Sporturilor la Primărie, pe unul dintre versanții de lângă șosea. Acesta va fi cel mai scump, estimarea este undeva la 300.000 de euro, dar este spectaculos. Am făcut și inaugurăm 4 stații de autobuz cu refugiu. Este astfel eliminat riscul accidentelor. Autobuzul oprește civilizat, în afara drumului național”, explică Ștefan Timofte.

Satul Chicerea are acum parc de joacă la fel ca la oraș

Parcuri în sate

Unul dintre parcurile de joacă ce va fi inaugurat de Zilele Tomeștiului se află la Chicerea și a costat 100.000 de lei. Este încă în șantier, dar Timofte susține că va fi finalizat până pe 9 septembrie: „Cu gazon artificial, iluminat și toate instalațiile curate și în stare de funcționare. Folosim angajații Primăriei la aceste lucrări, nu sunt angajate firme. Avem materialele noastre, munca noastră”.

Tot la Chicerea a fost realizat un teren de fotbal, cu platformă betonată pe care va fi montat gazon artificial. „Montăm și o tribună, o avem deja făcută, este gata totul în câteva zile. Cheia o lăsăm la un bar aici, tinerii care vor să joace un fotbal o iau când vor, descuie, joacă gratuit”, mai spune Timofte.

 

Trotuarul lung până la ieșirea din Tomești, făcând legătura cu Iașul. Stațiile de autobuz au alveole modernizate

Un monument pe lista finanțărilor

În Tomești va fi realizată o sală de cultură, situată lângă Sala Sporturilor. Între cele două clădiri, ar putea fi amplasat un monument de 14 metri, cu flacără în vârf, care ar simboliza unirea. „Avem pe acest monument 4 provincii care s-au unit de 3 ori. Văzut de sus, monumentul are forma unei cruci, în mijloc, este crucea de pe stema noastră. Am depus proiect pentru Centenar, ne trebuie o finanțare de aproximativ 100.000 de euro pentru acest proiect”, explică Ștefan Timofte.

Campionate de fotbal și flotări

Sâmbătă, pe 8 septembrie, va avea loc, la Tomești, un meci de fotbal între echipa locală și echipa de fotbal din Ialoveni – Republica Moldova. „Este Cupa Centenarului și am invitat la partidă o echipă din orașul cu care Tomeștiul este înfrățit. A doua zi, va avea loc și Cupa Tomești la fotbal, unde vor participa echipe de copii din 3 sate și din cartierul de blocuri. În plus, vom avea competiții de role, ciclism și flotări, iar cuplurile cu 50 de ani de căsătorie vor fi felicitate. Sunt mai puține decât pe vremuri, înainte aveam 15-16 pe an, acum mai avem 6”, mai spune Ștefan Timofte.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31