fbpx
 
Revoltă la Neuro împotriva lui Eva: „Sunteți vinovat! Ne faceți proști, mușamalizați totul”

Revoltă la Neuro împotriva lui Eva: „Sunteți vinovat! Ne faceți proști, mușamalizați totul”


Patru greșeli fatale făcute de managerul de la Neuro pot transforma spitalul într-un al doilea caz Suceava. Oficial sunt 36 de îmbolnăviri, dar personalul medical vorbește de 50-60 de cazuri reale, până ieri, 25 mai. Ieri se mai primeau pacienți și sunt mărturii că unii medici au venit la serviciu cu simptome. Pilele nu poartă măști și stau la cafele. Șefii de la Administrativ ies la țigară, fără nicio grijă. Lucian Eva și acoliții s-au izolat la parter, în spatele unei uși cu interfon. Un medic acuză: dezinfectantul folosit nu este eficient, traseele din spital au fost greșite, COVID-ul ajunge pe toate etajele. Focarul de la Neuro poate fi o bombă pentru Iași, care are o populație de patru ori mai mare ca Suceava.

Tensiune maximă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde managerul Lucian Eva este acuzat de personalul medical că deciziile sale defectuoase vor transforma unitatea într-un focar COVID mai mare decât a fost la Suceava.

Mai mulți infectați decât s-a raportat oficial
Oficial, până ieri, la 14.00, erau 36 de persoane depistate pozitiv la coronavirus în focarul de la Neuro, atât personal medical cât și pacienți. Acestea erau testele raportate de Laboratorul de la Infecțioase, dar o serie de teste s-au efectuat și la IRO. În interiorul spitalului se vorbea ieri de un număr real de îmbolnăviri de 50-60 de persoane, fără a exista însă confirmări oficiale. Surse medicale au declarat că „au venit medici la serviciu având simptome, stări febrile, secreții nazale”.
Acuzațiile cele mai dure au fost aduse, încă din cursul dimineții de ieri, prin intermediul unei scrisori deschise, de către o angajată sub anonimat, despre care se presupune că ar fi o asistentă infectată cu COVID în spital. E un strigăt de disperare împotriva managerului Lucian Eva, acuzat de „manipulare și de practicarea cultului personalității”.
Cazul seamănă izbitor cu cel de la Spitalul Județean Suceava, unde managerul Vasile Râmbu a fost, de asemenea, contestat puternic, în public, pentru conducere abuzivă și autosuficiență, care au condus la un dezastru epidemiologic.

Managerul Lucian Eva a dezvoltat un adevărat cult al personalității în perioada pandemiei, cu o sumedenie de apariții filmate și cu postări sforăitoare. Focarul din spital îi explodează în față

Greșeala: testele n-au fost repetate

Scrisoarea deschisă, publicată pe Facebook, începe astfel: „Domnule manager, OPRIȚI-VĂ din a mai MINȚI poporul cu televizorul. OPRIȚI-VĂ in a mai manipula în masă personalul medical, mass-media cât si ceilalți cetățeni care nu cunosc adevărul”.
Lucian Eva este somat să recunoască faptul că numărul de infectați este mai mare: „Spuneți tuturor că, de fapt, cadrelor medicale infectate până pe 23.05.2020 ora 10 depășește 50, în care sunt incluși și medici (dar numele lor e la secret), infirmieri și asistenți medicali”.
Autoarea scrisorii deschise explică deficiențele care au dus la această situație: „Și asta datorită unei coordonări defectuoase. Pacienții care au fost internați pe Suspecți au beneficiat doar de un singur test si nu e normal. Testul putea fi fals negativ și de aceea era necesară o a doua testare. Dacă, între timp, un pacient s-a pozitivat și a îmbolnăvit personalul, la asta v-ati gândit? Probabil că da, dar, ca să nu fie vina dumneavoastră, ați găsit un țap ispășitor, un asistent medical. De ce nu ați oferit si un al doilea test? Dacă tot afirmați că vă pasă de personalul medical?”.
Surse din cadrul sistemului medical ieșean susțin că sursa cea mai probabilă a îmbolnăvirilor de la Spitalul de Neurochirurgie este un pacient care era în faza de incubație și nu prezenta simptome. Informațiile din interiorul corpului medical afirmă că informația inițială, conform căreia o asistentă a venit cu virusul de-acasă, primind vizita unei rude din Suedia, este falsă, neexistând nici ruda, nici călătoria din nordul Europei.

Eva și-a declarat victoria înainte de-a începe războiul

Scrisoarea deschisă reproșează managerului Lucian Eva triumfalismul declarațiilor sale, autosuficiența și orgoliul nemăsurat care îl face să ia decizii arbitrare. Pe 19 mai, Eva a filmat un clip însoțit de coloană sonoră în care se declară marele învingător al pandemiei și în care le mulțumește angajaților spitalului, tratându-i ca pe niște eroi. În realitate, peste trei zile, spitalul s-a infectat cu zeci de cazuri din cadrul corpului medical. Eva n-a învins.
„Ați iesit la TV si v-ati declarat fară ca războiul să se fi terminat. Ați ridicat în slăvi personalul medical si pe bună dreptate, dar aș dori să știti că suntem același personal cu care ștergeți pe jos zilnic la raport și nu numai. Suntem aceiași pe care îi faceți incompetenți, proști etc., indiferent că suntem medici primari, specialiști sau rezidenți.
Care e adevarul până la urmă, cum suntem? Ca să ne lămurim și noi: cei mai buni specialiști sau incompetenți?”, se afirmă în scrisoarea deschisă.

Rezidenții, carne de tun ca tampon între pacienți și medici

Autoarea vorbește apoi de greșelile epidemiologice și de relele tratamente la care sunt supuși cei care formează „talpa spitalului”:
„E mai simplu să acuzăm decât să ne asumăm. Asumați-vă că nu toate traseele pe care le ati făcut sunt corecte și de maximă siguranță, cum tot declarați, recunoașteți că ați trimis mereu la înaintare carne de tun, atât rezidenți cât si asistenți medicali, care au fost mereu tampon între medici și pacienți.
Ați trimis în UPU rezidenți care au stat 12 ore fară să vină să îi schimbe cineva, un medic primar sau specialist; au stat fără să bea apă, fără să mănânce și fără a merge la toaletă. Cum e posibil?”.

Comentariu pe FB împotriva managerului Lucian Eva: „Sunteți responsabil de infectarea cadrelor medicale! Nu ați repetat testul la pacienți”

Echipamente la limită

Sursa anonimă din Spitalul de Neurochirurgie continuă:
„Dar situația s-a schimbat când s-a aflat de stimulent, au început și ceilalți medici să apară în UPU și pe etaje, la vizită la pacienții pozitivi. În timp ce unii dintre voi ați stat în cabinet și vă afișați cu diferite modele de măști care mai de care mai performante, alții au fost obligați să poarte o mască simplă timp de 12 ore. Purtam halate de unică folosință sterilizate și câte o pereche de mănuși pe care le tot dezinfectam. Unde sunt materialele despre care tot spuneți că sunt? Cine beneficiază de ele, că noi lucrăm la limită”.

„Nu avem voie să bem apă în cele 12 ore”

Mai departe, lui Lucian Eva i se reproșează comportamentul tiranic:
„Tot ce ați realizat până acum se datorează nouă, personalului medical incompetent cum ne tot numiți zilnic, dar dumneavoastră ați ieșit la cules laurii. Personalul medical are nevoie de susținere morală, nu de injurii și de descurajare cum doar dumneavoastră știti să ne oferiți.
Aș vrea să vă văd că veniți pe etaje și încurajati personalul nu să-i terorizați spunandu-ne că nu avem voie să bem apă în cele 12 ore. Ați băgat teroare în tot personalul prin felul dumneavoastră abuziv pe care il adoptați. Să văd, câți colegi de-ai mei au curajul să comenteze și susțină ceea ce am scris eu? Vă zic eu, niciunul fiindcă le este frică, sau e mai comod să treacă cu vederea. Purtam cizme nr. 45 în condițiile în care unii purtam 39, 40, realitatea e cea care o expun eu aici, acum, nu ceea ce oferiți dumneavoastră pe ecrane, acelea sunt doar minciuni”.

„Mușamalizați numărul real al cazurilor”

Spre final, autoarea scrisorii deschise susține că DSP mușamalizează situația de la Spitalul de Neurochirurgie și că Lucian Eva este depășit de criza îmbolnăvirilor:
„Sunteti mână în mână cu DSP și mușamalizați numărul real al cazurilor. Poate totuși se autosesizează cineva competent și să se realizeze o anchetă corectă și cu ușile deschise. Fiindcă lucrurile nu sunt deloc cum par, realitatea e alta și o știm doar noi, cei care lucrăm acolo. Poate cineva competent preia conducerea spitalului fiindcă ne-am saturat de hoți si mincinoși.
Stim cu toții, noi, personalul medical, că nu sunteți afectat de starea celor 50 de cadre medicale ci doar de faptul ca v-a fost "sifonată" imaginea, asta e cel mai deranjant pentru dumneavoastră. Și faptul că în momentul de față sunteți depășit de situatie; asta se vede clar în interiorul spitalului.
Cam așa stau o parte din lucruri la spitalul de NEUROCHIRURGIE IAȘI, dar lista poate continua, e lungă și anevoioasă. Din motive lesne de înteles prefer să rămân sub anonimat. Doamne ajută să scăpăm bine cu toții si poate totuși cineva ia atitudine. Poate dl. ministru al Sănătății!”

 Spitalul de Neurochirurgie seamănă mult cu Spitalul Regional din Suceava, nefiind pavilionar. Epidemia se răspândește mult mai rapid, neputând fi isolate părți din corpul clădirii

Numărul real al persoanelor infectate

Un medic din Spitalul de Neurochirurgie a acceptat să stea, ieri, de vorbă cu REPORTER DE IAȘI, sub anonimat. Informațiile furnizate de acesta sunt foarte valoroase, fiind detaliate și având perspectiva tehnică a expertului.
Medicul a confirmat că numărul real de infectați din spital se apropia, ieri, de 60: „Personal medical, auxiliar și pacienți. Singura soluție este închiderea spitalului”. Sursa susține că Spitalul de Neurochirurgige riscă să devină un al doilea caz Suceava: „La Spiridon și Infecțioase, unde s-au înregistrat cazuri, situația era diferită pentru că sunt spitale pavilionare. Acolo poți închide un corp, iar celelalte funcționează ca înainte. Aici e o singură clădire, holurile sunt comune, oricât ai încerca, virusul se răspândește”.

Vom fi noul Suceava

Scenariul medicului este unul catastrofal: „Vom fi noul Suceava dacă nu se închide spitalul. Sunt medici care au venit astăzi (ieri, 25 mai – n.r.) cu simptome. Toți pacienții care vor ajunge aici se vor infecta! Și de-aici, în două-trei săptămâni, ajungi la 30.000 de cazuri în Iași. Noi nu suntem Suceava, orașul e de patru ori mai mare, densitatea populației este alta. Dacă 1% vor avea nevoie de terapie intensivă, adică 300 de pacienți, nu vor găsi atâtea paturi în Iași. Trebuie să ne trezim, Spitalul de Neurochirurgie trebuie închis pentru 30 de zile!”.

Cu Eva, doar la interfonau din scrisoare

Medicul a descris atmosfera de ieri din spital: „Managerul Eva și conducerea spitalului s-a izolat la parter, în aripa închisă cu interfon. Nu mai pătrunde nimeni acolo, doar cu apăsat pe buton și ți se răspunde. Eva nu vrea să închidă spitalul din orgoliu, să nu îi cadă blazonul. El a fost coordonatul anti-COVID pe municipiu”.
Sursa medicală consultată de REPORTER spune că starea de focar COVID este tratată cu inconștiență la nivelul conducerii: „Câteva asistente cu statut privilegiat nu poartă măști, stau câte 3-4 la cafele. Șefii de la Administrativ ies la țigară, se poartă ca și cum n-ar fi nimic. Azi a fost program normal, au venit pacienți, flux de persoane, nimeni nu vrea să recunoască situația gravă. Pentru Lucian Eva și acoliții lui interfonul e salvarea, protecția lor, asta le creează iluzia de siguranță”.

Spitalul trebuie închis

În spital se știa, ieri, de 36 de îmbolnăviri, dar s-au mai efectuat 200 de teste la care rezultatele nu sosiseră. „Echipamente de protecție sunt mai multe ca de obicei, dar tot se dau cu porția. După dezechipare, costumele nu sunt neutralizate cu alcool 70%, cum ar trebui”, mai afirmă medicul de la Neuro.
El spune că pericolul împânzirii focarului este foarte mare: „Medicii vin, se îmbolnăvesc și pleacă acasă, circulă prin oraș. Spitalul trebuie închis. Pacienții cu traumatisme urgente pot fi operați la Spiridon, nu moare nimeni”.

Sursa mai susține că dezinfectările de la Neuro nu s-au făcut la standard internaționale, fiind folosit Surfanios, care nu este eficient pentru coronavirus.
De asemenea, traseele din spital sunt prost gândite: „Se intră dintr-o zonă COVID într-o sală, se dă jos costumul, apoi se iese tot în zona COVID. Ca la nebuni! Prin UPU trec zilnic 20-30 de pacienți. 5-10 dintre aceștia rămân internați. Acum sunt în jur de 100 de internați în tot spitalul. Etajul 6 este ATI COVID, etajul 5 – suspecți COVID, etajul 1 este ATI non-COVID. Spitalul nefiind deiznfectat corect, treci din zonele fără virus în cele cu virus. De la parter la etajul 6 treci prin etajul 1”.
Medicul prezintă concluzia: „Au fost 10 bolnavi cu manifestări severe de COVID. Au murit toți”.

Cele 4 greșeli fundamentale

Medicul a prezentat cele patru greșeli fundamentale care au dus la crearea focarului de la Neurochirurgie:
„1. Nu trebuia să declare un spital de profil, cu adresabilitate la cazuri urgent, traumatologie gravă, drept spital de suport COVID. Existau spitale pavilionare, mai ușor de izolat, care puteau fi folosite. A fost ambiția lui Lucian Eva.
2. Dezinfecția trebuia făcută după standarde internaționale. Surfanios nu este eficient pentru coronavirus. Toate etajele din spital au fost „vizitate” de COVID.
3. Tot personalul să poarte măști și viziere. Nici acest lucru nu a fost respectat, nici măcar după apariția focarului, cu zeci de îmbolnăviri.
4. Ai personal infectat, închizi spitalul pentru 30 de zile.
Niciunul din aceste patru puncte nu a fost respectat. Așa s-a ajuns aici”.

Eva nu răspunde
Căutat ieri, telefonic, managerul Lucian Eva n-a vrut să dea relații ieșenilor, prin intermediul REPORTER DE IAȘI. „Nu știu cine sunteți, la revedere!”, și a închis.
REPORTER DE IAȘI a prezentat mai multe dezvăluiri despre neregulile mandatului lui Lucian Eva în conducerea Spitalului de Neurochirurgie: mii de achiziții directe dintr-o singură sursă, norma întreagă a medicului Tudor Ciuhodaru, care nu ajunge la serviciu cu săptămânile, cumpărarea de aparatură scumpă care stă nefolosită, nefiind și medicii care să aibă specializările necesare, precum și înregistrări audio care au surprins comportamentul brutal, grobian al managerului în ședințele de raport.

 

„Recunoştinţa este unul dintre cele mai importante sentimente din lume. Din adâncul inimii vreau să îmi exprim recunoștința față de echipa mea. Emoțiile care mă copleșesc provoacă o dorință foarte sinceră de a vă mulțumi. Vă doresc sănătate!”
Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, pe 19 mai. Peste trei zile avea să se declanșeze valul de infectări cu coronavirus în interiorul spitalului


Article image
Rapoartele de gardă intrate în posesia REPORTER DE IAȘI arată un egomaniac care îi umilește pe doctori și îi tratează ca pe niște slugi. „Învață limba română, ești penibil, fac pariu pe o cutie de țigări de foi, ia-ți amantă româncă”, sunt câteva izbucniri. Profesorului Poeată i-a spus de față cu rezidenții: „N-aveți ce învăța de la ăsta, e praf și pulbere”, subminându-i imaginea. Unui rezident timid i-a spus: „La Aristotel...
Autor cristi tanasa Anchete 06 Aprilie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31