fbpx
 
Piscină de la Hotelul President din Băile Felix unde au ajuns angajații DSP Iași  Piscină de la Hotelul President din Băile Felix unde au ajuns angajații DSP Iași

36 de angajați DSP s-au distrat trei luni la Mamaia, Poiana Brașov și Băile Felix în lungi „cursuri de formare”


Au fost alese cele mai scumpe stațiuni din România, în plin sezon estival

Cazările au fost plătite din bani publici: 12.000 de euro

S-a învățat încontinuu despre digitalizare, comunicare, situații de urgență, etică, integritate

În perioada iulie-septembrie, mai mulți angajați ai Direcției de Sănătate Publică Iași au mers în trei stațiuni pentru cursuri de formare profesională. Contravaloarea cursurilor și cazarea în total, circa 60.000 de lei au fost plătite de angajator.

Într-un răspuns pentru REPORTER, Biroul de Presă al instituției a transmis că legea obligă angajatorii să asigure pentru salariați participarea la programe de formare și perfecționare profesională o dată la 2 ani.

60.000 de lei, factura pe 2023

Conform portalului destinat achizițiilor publice, pentru lunile iulie-septembrie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a achiziționat servicii de formare profesională și de cazare pentru mai mulți angajați din cadrul instituției. Pentru aceste servicii au fost achitați circa 60.000 de lei care au ajuns la două societăți parte a aceluiași trust – APSAP – specializat în organizarea unor astfel de cursuri.

În mod convenabil pentru beneficiari, perioada de derulare a acestor cursuri este, în special, în vârful sezonului estival, locurile unde au loc – stațiuni de cel mai înalt rang (Mamaia, Poiana Brașov, Băile Felix), cu multiple atracții la dispoziția turiștilor, iar hotelurile alese (Mediteranean din Mamaia, Alpin din Poiana Brașov și President din Băile Felix) au 3 sau 4 stele. Astfel, s-a ajuns ca serviciile de formare profesională să coste Direcția circa 11.000 de lei, iar cele de cazare – circa 49.000 de lei.

Învață despre combaterea corupției

Conform unui răspuns trimis de Biroul de Presă al Direcției, „atât Codul Muncii prin legea 53/2003 cât și Codul Administrativ prin OUG 57/2019, obligă angajatorii să asigure pentru salariați participarea la programe de formare și perfecționare profesională odată la 2 ani, în caz contrar, salariatul având dreptul la un concediu pentru formare profesională plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau până la 80 de ore.”

Piscina Hotelului Mediteranean din Mamaia

În acest sens, în cadrul Direcției a fost aprobată participarea la cursuri de formare şi perfectionare profesională pentru un număr de 36 angajați, atât funcţionari publici, cât şi personal contractual, din toate structurile din organigrama instituției.

Selecția a avut loc „în baza nevoilor de formare profesională identificate de şefii de structuri, ținând cont de domeniile prioritare, de utilitatea acestora şi evidenţierea altor domenii considerate utile pentru creșterea performanţelor structurii în cadrul căreia îşi desfășoară activitatea salariatul, precum și în baza analizei gradului de acoperire a nevoilor de formare şi perfecționare profesională la nivelul DSP Iași pe ultimii 5 ani.”

Hotelul Alpin din Poiana Brașov

Din adresa DSP mai reiese că temele cursurilor au fost dezvoltarea competențelor digitale în sectorul public; aspecte şi soluții privind digitalizarea și de-birocratizarea entităților publice; reglementări contabile şi fiscale în instituțiile publice - noutăţi legislative (A.L.O.P, C.F.P, Forexebug, patrimoniu şi investiții publice); comunicarea în administrația publică, tehnici și metode moderne de lucru în sectorul public; situații de urgență și protecție civilă; legislația muncii; etică, integritate, transparență decizională şi combaterea corupției în instituțiile publice; strategia națională anticorupție, securitatea radiologică în practici cu surse de radiaţii ionizante, audit public intern, principii, politici, proceduri de managementul resurselor umane în entitatea publică.

Unii au fost de două ori

Nu este prima dată când angajați ai DSP Iași merg la astfel de cursuri. În 2017, în aceleași stațiuni, cam la aceleași hoteluri și în aceeași perioadă, instituția a trimis 13 angajați pentru care a plătit circa 35.000 de lei: Laura Șoldan, Loredana Cucu, Alina Ciocoi, Mariana Forgaci, Iulia Puiu, Maria Florea, Larisa Procupov, Georgeta Popovici și Marius Voicescu (Hotel President Băile Felix), Alexandrina Petrea (Hotel Grand Astoria Mamaia), Oltea Ana Zupcu și Cătălina Georgeta Apostol (Hotel Comodor din Mamaia), Loredana Munteanu (Hotel Orheu Băile Felix).

După o pauză de câțiva ani, tradiția a fost reluată anul trecut, atunci când, printre alții, au fost la astfel de cursuri Foia Iolanda, Oana Chirilă, Cătălina Georgeta Apostol, Lucian Laurențiu Indrei, Benchea Maria, Cătălina Benchea, Ghica Dragoș Cătălin, Axinte Anișoara și Amalia Șoldan. În total, pentru ambele tipuri de servicii, instituția a achitat circa 43.000 de lei.

Article image
Concursul din luna mai de la DSP e o fraudă de proporțiile scandalului „Chelnerița” de la Apele Române Pentru postul de inspector sanitar au cerut exclusiv studii de Științele Comunicării și au eliminat Medicină și Ingineria Produselor Alimentare, specializări care au legătură cu domeniul Sănătății Publice Singurul candidat admis în concurs a fost Amalia Șoldan, fiica șefei de Birou Resurse Umane din cadrul DSP, informați...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Septembrie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: