fbpx
 
Cutremur în Imobiliare: se cercetează schimbul de la Școala „Pavelcu” dintre Primărie și M.Chim

Cutremur în Imobiliare: se cercetează schimbul de la Școala „Pavelcu” dintre Primărie și M.Chim


Zeci de percheziții au loc la această oră în Iași, la persoane implicate în afaceri imobiliare. Surse judiciare spun că în dosar sunt vizați dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămoșteanu, soția sa, dar şi funcţionari publici. Până la acest moment nu a fost pusă sub acuzare nicio persoană iar anchetatorii nu au furnizat nicio informaţii oficială.

UPDATE

Un număr de 17 persoane au fost aduse la audieri după ce în cursul zilei de marţi procurorii DIICOT Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat 40 de percheziţii domiciliare în municipiul reşedinţă de judeţ.

Potrivit unui comunicat remis presei de DIICOT, descinderile efectuate pe raza judeţului Iaşi au vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

„În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%", se precizează în comunicatul de presă.

Conform DIICOT, grupul infracţional organizat era structurat pe două paliere.

Un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au iniţiat şi constituit gruparea şi care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcţia noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal.

Un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat şi au sprijinit gruparea şi care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduşi în circuitul civil prin creditări ale societăţilor şi achiziţii de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux, explică procurorii DIICOT Iaşi.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12 milioane de euro.

În urma descinderilor, la DIICOT Iaşi au fost aduse, în vederea audierii, 17 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani şi Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi şi al jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi şi al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Sursa: Agerpres

UPDATE

Surse apropiate anchetatorilor au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că se cercetează schimbul de terenuri dintre Primărie și omul de afaceri Cristin Zămosteanu, schimb care viza amplasamentul Școlii Speciale „Pavelcu”, de pe strada I.C. Brătianu (vis-a-vis de Teatrul Național). Acest schimb nu a fost finalizat după patru tentative eșuate în Consiliul Local. Se verifică actele de la respectivul dosar, discuțiile pe marginea acestuia din comisiile Consiliului Local și din plen, evaluările, amplasamentele. Gruparea infracțională care a făcut afaceri imobiliare, formată din mai mulți jucători, ar fi acționat în ultimii 6-7 ani.

Update

Polițiștii fac percheziții la Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din Iași. Oamenii legii sunt la sediul său de birouri din Tătărași și în apartamentul lui de pe strada Smârdan. Polițiștii au descins și la restaurantul Veranda de la Hala Centrală deținut de Zămosteanu. O persoană a fost reţinută pentru 24 de ore în dosarul dezvoltatorilor. E vorba de un angajat de-al lui Cristin Zămosteanu, care urmează să ajungă si el la audieri.

Știre inițială

40 de percheziții la care participă 150 de polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) se desfășoară, în această dimineață, în municipiul Iași.

Sunt vizați oameni de afaceri din domeniul imobiliarelor, dar și interlopi.

Aceștia sunt acuzați de delapidare, constituirea de grupuri infracționale, evaziune fiscală.

Conform „Ziarul de Iași”, afaceriștii foloseau activitățile imobiliare pentru spălare de bani și alte infracțiuni de natură economică.

În dosar sunt vizate 17 persoane.

Un om de paie, fără avere, fără studii, fără niciun trecut în afaceri, a preluat 95,1% din Oxygen Sport SRL exact când aceasta depunea dosar de finanțare europeană pentru dotări wellness și fitness. Centrele Oxygen sunt creația de ani de zile a milionarului imobiliar Cristin Zămosteanu, dar brusc acesta iese din firmă în favoarea unui necunoscut: Ion Nedelcu. Acesta este verișorul lui Puiu Nedelcu, om simplu, cu 4 clase, fo...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Mai 2019

Article image
Imobilul e pe o fostă parcare. PUZ-ul a fost pe o adresă falsă, deja o rețetă verificată pe Șoseaua Nicolina. Oamenii sunt înmărmuriți: blocul plombă distruge vegetația și e la 13 m de cele mai apropiate imobile cu locuințe. Senzația va fi de sufocare.  Chirica nu răspunde întrebărilor provocatoare, deși a cerut public să nu mai fie construite blocuri pe suprafețe sub 500 mp. Investitori sunt soții Zămosteanu. Mocnește un ...
Autor Cezar Moraru Anchete 31 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31