fbpx
 
OMUL FĂRĂ PLEOAPE. Caz unic în lume: doarme cu leucoplast pe ochi pentru că altfel ar leșina de oboseală

OMUL FĂRĂ PLEOAPE. Caz unic în lume: doarme cu leucoplast pe ochi pentru că altfel ar leșina de oboseală


* Manipulator de marfă la Agricola Internațional, Petrică Olaru și-a strivit capul la muncă, din cauza unui șofer de TIR
* Vina este a conducerii companiei, cu directorul de Logistică și cu șeful de Prevenire și Protecție, pentru că muncitorul nu trebuia să fie cel care să ghideze camionul la rampă
* Olaru a suferit cinci operații și a stat 110 zile prin spitale: fracturile craniere i-au afectat ochii, urechile și echilibrul
* Mai mișcă un singur ochi, pe jumătate și doar pe orizontală, iar celălalt e fix și cu pleoapa imobilă
* Omul își umezește continuu ochiul cu lacrimi artificiale și nu poate adormi, pentru că nu i se închid pleoapele. El practic leșină de epuizare în loc să adoarmă
* I-au nenorocit viața și cere daune record

Un bărbat de 53 de ani din Bacău trăiește un coșmar de 7 ani. În 2015 a suferit un accident de muncă îngrozitor: i-a fost prins și zdrobit capul între un TIR și o rampă hidraulică de încărcare. Este o minune că, după 5 operații grele, a fost pus pe picioare, dar felul în care își duce zilele numai viață normală nu poate fi numit.

Petrică Olaru a fost prins între remorca TIR-ului și rampa hidraulică

Din cauza fracturării oaselor craniului, acesta a fost întregit cu componente din aur, iar ochiul stâng îl mișcă doar orizontal, de la jumătate spre dreapta, în timp ce ochiul drept este fix, iar pleoapa nu mai funcționează.
Își pune picături în ochi în permanență, iar noaptea lipește pleoapa imobilă cu leucoplast, ca să poată adormi. Una dintre urechi funcționează la 40% din capacitate, cealaltă la 60%.
Și se descurcă, greu, dintr-o pensie de boală de 1.000 de lei: ultima factură de curent electric a fost peste 100 de lei, lemnele din iarnă 2.000 de lei și medicamentele lunare se duc spre 200 de lei. A dat în judecată asiguratorul șoferului care a comis accidentul și speră la o despăgubire record de 1 milion de euro.

Prins ca în menghină între rampă și vagonul TIR-ului

Petrică Olaru are acum 53 de ani și duce o viață chinuită după ce, în 2015, a suferit un accident de muncă. Lucra din 2007 la Agricola Internațional Bacău, ca manipulator la încărcat TIR-urile cu marfă.
Pe 16 septembrie 2015, în curtea fermei a venit un autotren condus de Vasile Marian Opincă, un șofer cu experiență. A tras mașina de marfă greșit la rampa hidraulică de încărcare, a dat mașina în față și a repoziționat-o.
A doua oară a izbit tampoanele de cauciuc ale rampei, iar remorca a fost proiectată puțin în față: aproximativ 30 de centimetri. „Eram singur pe rampă, nu mai era nimeni. Era la distanță, în cabină, și singura cale să-i comunic faptul că încă este o distanță între rampă și remorcă a fost să scot capul din depozit, între marginea rampei și marginea remorcii, să strig la el. În acel moment, a dat din nou în spate și mi-a prins capul între remorcă și rampă. Poate că a auzit strigătul meu, pentru că a dat înainte și am căzut”, povestește Petrică Olaru.

A căzut la pământ cu sânge șiroind din nas, urechi și gură. „Nu mai țin minte mai nimic. Parcă am o amintire că m-am trezit în Salvare, dar următorul film îl am de la spital. Știu că se agitau medicii, eram grav de tot”, mai spune omul.

Ochiul care nu se închide niciodată: este imobil, pleoapa nu coboară niciodată, nu poate fi umezit și nici nu poate adormi natural

Firma l-a abandonat fără niciun ban

A stat în spital 7 zile și a fost externat ameliorat. Suferise fractură de craniu, capul era presat, era în stare destul de gravă, avea paralizie facială, nu se putea mișca, dar medicii au făcut un serviciu firmei la care lucra, să nu fie multe zile de spitalizare.

Este o mare neconcordanță între cele șapte zile de spitalizare și documentele ulterioare de la Parchet, unde a fost ancheta care a constatat vinovăția șoferului și a firmei. În acte, procurorul spune că Petrică Olaru a avut nevoie de 100-110 zile de îngrijiri medicale.

„M-au aruncat în stradă. M-am trezit fără niciun ban și am vândut o bucată de teren ca să am bani pentru intervenții și deplasări. Deși inițial firma îmi oferise sprijinul, nu mi-au mai dat niciun ajutor”, spune Olaru.

În dosarul de la Parchet au fost trimiși în judecată, în martie 2021, firma Agricola Internațional, directorul de logistică Vasile Tudor Iancu, șeful Serviciului Intern de Prevenire și Protecție Ioan Jigău și șoferul Vasile Marian Opincă.

Conform rechizitoriului, societatea și persoanele trimise în judecată nu au luat toate măsurile pentru protecția muncii, iar șoferul a efectuat manevre de mers înapoi fără să fie pilotat. Sunt trimiși toți în judecată pentru vătămare corporală și pentru neluarea măsurilor de protecția muncii.

L-au transformat într-o legumă, om cu 4 copii

În documente se vorbește și despre leziunile suferite de Olaru, care i-au afectat tot restul vieții. A fost internat inițial pentru fractură de bază de craniu, paralizie facială, plagă contuză auriculară dreaptă, hemoragie subarahnoidiană posttraumatică, edem cerebral difuz, pneumocefalie.
„În timpul internării mi s-a efectuat o sutură de plagă auriculară, fiind externat, șapte zile mai târziu, cu hipoacuzie bilaterală și paralizie facială. În urma accidentului mi-au fost afectate auzul, văzul, vorbirea. Mersul a devenit imposibil din cauza vertijului, la fel ca orice efort fizic. Dintr-o persoană activă, am ajuns într-o stare vegetativă, fiind afectat traiul întregii familii”, mai spune omul.
Are patru copii, trei dintre ei fiind acum plecați din țară, iar cea mai mică fată termină facultatea.

Petrică Olariu a rămas cu o pensie de 1.000 de lei, facturile și sărăcia copleșindu-l de când și-a pierdut locul de muncă

Ochiul nu se închide niciodată: leșină, nu adoarme

În următorul an, a fost nevoie de 5 operații la Iași și la București pentru a-i reface structura craniană zdrobită, nervii și mușchii, dar recuperarea nu este și nu va fi vreodată totală.
Sunt termeni medicali complicați care denumesc intervențiile, dar omul le rezumă: „Am fost operat la urechi, la ochi, mi-a fost implantată o plăcuță de aur deasupra ochiului drept, s-a încercat refacerea mobilității ochiului stâng, dar rezultatul este că îl mișc pe jumătate de la mijloc spre dreapta. Pleoapa dreaptă nu mai funcționează și nu va mai funcționa vreodată. Sunt nevoit să pun în ochi în permanență lacrimi artificiale, iar când dorm îmi lipesc pleoapa de obraz cu leucoplat. Nu pot dormi decât într-o singură poziție, cu fața în sus. Cu urechea dreaptă aud cam 40% din volum, cu urechea stângă 60%. Am fost pensionat pe caz de boală, am certificat permanent de handicap și nu mă voi mai reface niciodată complet”, mai spune Petrică Olaru.
Practic, neputând închide ochiul, bărbatul nici nu poate adormi. El mai mult leșină de epuizare decât doarme. Mărturisește că acel ochi nu rămâne niciodată închis și că practic el își pierde cunoștința de oboseală, în loc să doarmă și să viseze.

Condamnat la sărăcie: nimeni nu-l angajează
Fostul angajat de la Agricola spune că, în perioada de după accident, șefii firmei au vrut să-l convingă să renunțe la pretenții. Inițial i-au promis ajutorul, apoi l-au lăsat baltă. Acum, s-a îndreptat, cu avocat, împotriva asiguratorului la care avea șoferul polița: AsiromVienna Insurance Group SA, cerând un milion de euro. Procesul este pe rol, la Bacău.

„Trăiesc acum cu 1.000 de lei pensie pe lună. Teoretic, aș avea dreptul să muncesc patru ore pe zi, am încercat să mă angajez dar nu mă primește nimeni cu problemele mele. Nu văd bine, nu aud. Mă descurc în casă să-mi fac ceva de mîncare, dar atât. Asta este tot ce pot face. De soție m-am despărțit, copii sunt plecați în lume. Măcar nu am datorii. Dar toate sunt foarte scumpe: curentul electric este peste 100 de lei lunar, medicamentele încă 200, pe lemnele de foc pentru iarnă am dat deodată 2.000 de lei”, mai spune Petrică Olaru.

Article image
Managerul Spitalului de Nerurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași, medicul Lucian Eva, a fost dat în judecată de un fost pacient care îl acuză de malpraxis și îi solicită plata de daune materiale și morale. Pârâtă în dosar este și unitatea medicală. P.S., un notar din Dâmbovița, susține că, în 2013, Eva l-a operat de hernie de disc într-o zonă greșită, fiindu-i creată o leziune la coloana vertebrală. Ulterior, pacientul nu s...
Autor cristi tanasa Anchete 03 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31