fbpx
 
Noua senzație la Iași: blocuri construite la 2 m de drum Noua senzație la Iași: blocuri construite la 2 m de drum

Pătrașcu a construit ilegal la Bucium după ce a jucat fotbal cu Chirica și a dat darul la botezul lui Harabagiu


Se cheamă Efectul DNA-DIICOT: în 2020, Mihai Chirica îi semnase o edificare ilegală la Cataleya Residence, deși Marius Pătrașcu intrase cu blocurile în stradă. În 2022, Mihai Chirica nu-i mai semnează etajele construite în plus, fără autorizație, de frica procurorilor

Marius Pătrașcu a fost fotografiat de REPORTER DE IAȘI jucând fotbal cu primarul la sala de sport a Liceului Sportiv, în 2019, și tot REPORTER l-a surprins printre invitații fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, la botezul fiicei sale, în 2021

Dezvoltatorul a construit un etaj în plus la blocurile sale având doar un certificat de urbanism, pentru că așa s-a procedat la Iași: intrai în grațiile lui Chirica și Harabagiu și făceai bani rapid

Și mai grav: Pătrașcu a primit edificări parțiale, la blocuri construite în proporție de 10%, deci putea vinde apartamentele din fazele incipiente

Acum, Pătrașcu e victimă colaterală a dosarelor penale ale primarului: nu-și mai poate intabula apartamentele și astfel pierde bani

Marius Pătrașcu a legat relațiile cu șefii Primăriei, primind pe bandă autorizațiile și edificările

Dezvoltatorul imobiliar Marius Pătrașcu, partenerul de fotbal al primarului Mihai Chirica, a ridicat un etaj în plus, fără autorizație, la blocurile din proiectul Cataleya din Bucium. S-a bazat doar pe un certificat de urbanism. Când a intenționat să ia și autorizație, după ce apartamentele erau deja construite, Primăria Iași a refuzat să-i emită actul salvator. Motivul nu este precizat oficial, ci doar verbal: în 2020, obținuse o edificare în afara legii, pentru că Marius Pătrașcu avansase cu blocurile din primul plan până în strada de acces.
Mai mult acesta se mai reautorizase o dată, făcând o nouă compartimentare și obținând 19 apartamente în plus. Practic, acum dezvoltatorul plătește pentru ilegalitățile girate de șefii Primăriei în trecut.

Marius Pătrașcu recunoaște că Urbanismul i-a refuzat intrarea în legalitate pe supraînălțare pentru că s-a apropiat cu blocurile de drumul de la marginea proprietății. Motivul real este însă că Primăria Iași a fost zguduită de scandalurile imobiliare din ultima vreme și nimeni nu mai primește nicio concesie.

La blocurile din imagine se vede etajul construit în plus, fără autorizație. Aceasta a fost o practică în Iași, printre protejații cuplului Chirica-Harabagiu, până să apară dosarele penale deschise de DIICOT și DNA

A cumpărat terenul cu tot cu PUZ și autorizație

Omul de afaceri Marius Pătrașcu a cumpărat, în toamna anului 2018, un teren de aproape două hectare în zona Bucium, de la notarul Ștefan Coste. Acesta obținuse deja un PUZ, în anul 2010, pentru o suprafață de 2,4 ha, iar înainte de tranzacție luase și autorizația.
„Am căutat să iau terenul cu tot cu PUZ și autorizație. Am preferat această variantă pentru comoditate”, ne-a spus Marius Pătrașcu.
Conform documentului din 2018, putea face 13 blocuri, împărțite în două tipuri de clădire, cu D+P+2E+M (cinci niveluri în total): ar fi fost posibilă realizarea a 182 de apartamente cu tot atâtea locuri de parcare. Aria construită a imobilelor (totalul amprentelor la sol) ar fi fost de 2.751 mp la 13 imobile (130 mp blocurile de tip 1, 238 mp blocurile de tip 2), cu un total de 12.874 mp (POT 13,89%, CUT 0,65%).

Blocurile mutate lângă drum reprezintă o depășire a aliniamentelor din PUZ. Pentru așa ceva, alții au fost obligați să demoleze

Schimbări aprobate din mers și încă 19 apartamente

Pătrașcu a ridicat un bloc conform autorizației și schițelor inițiale, dar apoi a schimbat proiectul din mers. A păstrat aproximativ aceeași amprentă la sol, dar a modificat fațadele și a câștigat 19 apartamente în total.
Apoi, cu imobilele în șantier, în plin proces de ridicare, a cerut o nouă autorizație. În 26 mai 2020, era aprobată de către Primărie modificarea unor parametri: fațade, volumetrie, compartimentare interioară.
„Nu mi-a plăcut aspectul și așezarea blocurilor, am discutat cu arhitectul și am refăcut fațadele. Am renunțat la acel acoperiș din randări, am făcut altfel designul imobilelor și alinierea a fost puțin schimbată. Dar am păstrat toate distanțele dintre clădiri așa cum au fost inițial și distanțele față de calea de acces conform PUZ-ului. Între șirurile de blocuri sunt 35 de metri, am respectat această distanță”, mai explică Marius Pătrașcu.
La suprafețe, plusul este nesemnificativ, 171 mp, adică circa 1,5% din total construit. A fost păstrat numărul inițial de etaje. În schimb, a crescut numărul de apartamente de la 182 la 201 apartamente, conform autorizației din 2020, având planificate 195 de locuri de parcare.

Marius Pătrașcu a fost inițial șofer de microbuz. Prin cumătrul său, Marius Ostaficiuc, a pătruns la capii PSD din Iași, Chirica devenind primar PNL între timp

Edificări la blocuri construite în proporție de 10%

Tot în 2020, în august, Pătrașcu a obținut actul administrativ 75048/6 august, un certificat de edificare pe stadiul de la acea vreme al lucrărilor: 6 blocuri ridicate în proporție de la 10% la 93%. În baza documentului, și-a intabulat acele blocuri, fiind însă specificat stadiul construcțiilor. Practic, intabulările sunt pe acele procente din clădiri. Este ultimul act de acest fel, altul nu a mai fost emis.
Este total atipic să dai edificare la blocuri construite în proporție de 10%. Dezvoltatorul și angajații Primăriei nu au explicat această aprobare inedită.

S-a dus cu blocurile până la 2 metri de stradă

Certificatul de edificare emis de Primărie era însă forțat. Marius Pătrașcu a ieșit din PUZ-ul și din autorizațiile inițiale schimbând poziționarea (unghiul) imobilelor în teren. Abaterea era suficientă pentru ca Primăria să nu elibereze certificatul, dar acesta i-a fost dat.
„Am convenit cu arhitectul să modificăm unghiul imobilelor față de proiectul inițial. Modificarea nu a afectat volumetria, doar felul în care blocurile sunt așezate. Nu am câștigat niciun metru pătrat în plus, diferențele sunt minime, vizează doar aspectul”, explică Pătrașcu. Dar, abaterea a fost sancționată acum, când Primăria îi refuză autorizarea supraînălțării.
În realitate, Pătrașcu a avansa cu două blocuri până în drumul de acces la cartierul rezidențial. Practic între apartamentele locatarilor și stradă mai sunt doi metri distanță.
Enormitatea era evidentă de mult, fiind reclamată și de vecinii cartierului rezidențial, dar a fost ignorată de șefii Primăriei, care aveau o relație personală cu dezvoltatorul Marius Pătrașcu.

REPORTER DE IAȘI i-a surprins pe Marius Pătrașcu (stânga) și Mihai Chirica (dreapta) jucând fotbal împreună la sala de sport a Liceului Sportiv

A construit un etaj în plus la toate blocurile, fără autorizație

În 2020, Marius Pătrașcu a depus documentație pentru emiterea unui certificat de urbanism în vederea supraetajării blocurilor intabulate - cele șase menționate la cadastru. I-a fost emis documentul și s-a grăbit să ridice încă un etaj. Fără să mai aștepte autorizația.
„Este exclus să se fi folosit de acel certificat de urbanism pentru a sugera o legalitate. Certificatul de urbanism este un act informativ, care îți spune ce documente îți trebuie pentru a obține autorizația. Certificatul nu ține loc de autorizație, este exclus să poată fi invocat”, a precizat un architect care are numeroase proiecte în derulare în Iași.
De fapt, Pătrașcu a sperat să obțină încă o autorizație de construire, care să-i avizeze etajul suplimentar, planificând că, în virtutea bunelor sale relații, poate construi în avans. Documentul nu i-a fost emis.
„Am depus documente pentru certificatul de urbanism la supraînălțare. Dar autorizația mi-a fost refuzată până acum. Greșeala pe care am făcut-o a fost să ridic acele etaje fără să aștept emiterea efectivă a autorizației. Eu am depus documentația conform cerințelor din certificatul de urbanism, totuși mi-a fost refuzată. Motivul este că aș fi încălcat prevederile PUZ-ului din 2010 și m-am apropiat cu blocurile la mai puțin de 6 metri de drumul de acces”, spune Marius Pătrașcu.

Pătrașcu recunoaște greșeala dar spune că nu e vina lui

Practic, conducerea Primăriei s-a întors la vechile ilegalități ale proiectului, pe care deja le aprobase prin edificările eliberate. Acum, Mihai Chirica speră să fie absolvit de „scăpările” anterioare, chiar dacă e semnătura sa pe acele acte.
Marius Pătrașcu a depășit aliniamentele stabilite prin PUZ, iar în această situație se dă ordin de demolare. Dar dezvoltatorul primise în schimb edificarea blocurilor, adică o binecuvântare și o urare de succes la vânzări.
Pătrașcu spune însă că nu este vinovat și explică varianta sa: „Acolo, un vecin avea o parte din terenul pe care este drumul și a făcut o alipire cu restul proprietății sale. Eu, deși am lăsat nu 6 metri, ci 7,3 metri, am fost lipsit de această distanță măsurând 3 metri. În acest fel, distanța dintre bloc și calea de acces a scăzut sub 6 metri”.

Marius Pătrașcu a fost fotografiat de REPORTER participând și la cumătria organizată de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu la terasa restaurantului La Castel

Parteneri de fotbal și invitat la petreceri

Marius Pătrașcu a fost în siajul fostului primar Gheorghe Nichita, este cumătru cu Marius Ostaficiuc și joacă fotbal cu primarul Mihai Chirica și cu fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. De altfel, a fost pe lista de invitați la cumătria lui Harabagiu de anul trecut, unde a fost prezent și Mihai Chirica.
Este celebru episodul din 2016, de la ședința de constituire a noului Consiliul Local, în care viceprimarul Harabagiu, euforic de importanța funcției sale, a admonestat-o pe Denisa Ionașcu, secretara CL, pentru tergiversarea eliberării autorizațiilor, iar apoi s-a ridicat de la prezidiu și s-a dus în fundul sălii, unde l-a îmbrățișat pe dezvoltatorul imobiliar Marius Pătrașcu. A fost un gest de marcare a teritoriului în stilul mafiei siciliene: Pătrașcu devenea oficial protejat al Administrației Chirica.

Distanțele între blocuri la Cataleya Residence sunt meschin de mici, dar specialiștii Primăriei Iași spun că e în regulă

Cumătru cu Ostaficiuc, mereu în preajma lui Nichita și Chirica

În 2008, Pătrașcu era șofer la firma Ro Maryo Travel, conform declarației de avere a soției (agent de poliție). Soacra sa, Elena Pascaru, a avut contracte prin firma My Clean SRL, prin încredințare directă, cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP), unde lucra Marius Ostaficiuc, cumătrul său. La mitingurile organizate de PSD la București în ultimii ani, Pătrașcu a fost cel care s-a ocupat de logistică (transportul membrilor de la Iași în Capitală). Proiectul Cataleya Bucium este făcut prin firma sa, Mega Residence SRL.

„Joc fotbal cu primarul Mihai Chirica, dar asta nu m-a ajutat niciodată. Dimpotrivă, acte care trebuiau să-mi fie emise în 30 de zile, conform legii, îmi sunt emise după câteva luni. Dacă la certificatul de edificare din 2020 nu aș fi insistat să vină să-mi facă documentele, ei nu ar fi venit din proprie inițiativă. Am insistat eu. Este exclus acum să mă ajute cineva din Primărie în cazul blocurilor de la Bucium, nu știu care este soluția acolo.”
Marius Pătrașcu, dezvoltator Cataleya Residence

Pupat pe obraji și în două săptămâni a primit autorizația

Pe 31 mai 2016, la o ședință festivă de Consiliu Local, Gabriel Harabagiu s-a îmbrățișat și s-a pupat pe obraji cu Pătrașcu, în fața asistenței. După două săptămâni, pe 15 iunie, Pătrașcu a primit autorizația de construire de la Primărie pentru a edifica un bloc cu demisol, parter și patru etaje pe strada Petre Ispirescu din Tătărași.
Terenul era în litigiu la acea vreme. Fusese cumpărat de părinții lui Pătrașcu de la moștenitorii Alexandru Dan și Radu Andrei. În martie 2014 a primit certificatul de urbanism, apoi proiectul a părut blocat.
La sfârșitul lunii aprilie 2015, primarul Gheorghe Nichita a fost reținut în Dosarul „Amanta”, iar Mihai Chirica a ajuns primar interimar. După alte câteva luni, în noiembrie 2015, totul se repune pe traseu: familiei Pătrașcu îi este aprobat un PUZ potrivit căruia putea construi pe cei 895 mp un bloc cu un procent de ocupare a terenului (POT) de 25,25%, un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 1,52 și un regim de înălțime D+P+4E.

Article image
* Au apărut milionarii din jurul fostului viceprimar și care au făcut afaceri extrem de profitabile cu Primăria * Radu Sacagiu, beneficiarul unui schimb de terenuri scandalos cu Primăria, a venit cu darul la cumătrie * La fel și Cătălin Drăgan, căruia Prefectura tocmai i-a cerut anularea unei autorizații pentru un bloc în Tg. Cucu * Prin Drăgan s-au rulat banii pentru construirea conacului de la Frasin al lui Mihai Chirica ...
Autor cristi tanasa Reportaje 31 August 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31