fbpx
Print this page
Sus la coș! Academie Olympiacos la Iași

Sus la coș! Academie Olympiacos la Iași


Un nume greu dintr-un sport foarte popular în Europa ar putea umple din nou Polivalenta. Câştigător de trei ori a celei mai importante competiţii de baschet masculin, clubul grec Olympiacos Pireu ar putea deschide o Academie la Iaşi. Acest lucru ar putea însemna implicarea în pregătirea copiilor şi juniorilor sau împrumutul unor jucători pentru echipa de seniori. Iniţiatorii proiectului visează deja la cupele europene pe baza acestei colaborări.

 

Una dintre cele mai tari echipe de baschet din Europa s-ar putea implica în activitatea unui club din Iaşi. 

 

Conducere nouă, ambiţii mari

Venirea lui Vasile Manole în fruntea CS Politehnica Iaşi a adus modificări şi la secţia de baschet a clubului, unde au fost cooptaţi în conducere Gabriel Toma şi Dorin Şchiopu. Ambii sunt foşti jucători de baschet, primul la Cluj, al doilea la Iaşi. Ca director de marketing a fost adus, cu ajutorul antrenorului Ioannis Tsirogiannis (demisionar de la echipa feminină Poli Naţional pe care a condus-o anul trecut şi trecut la echipa masculină de liga a II-a), un alt grec, Efstathios Smyris. Acesta din urmă are un CV impresionant, făcând şcoala de la Milanelo şi ocupând funcţia de team manager la AEK Atena, Apoel Nicosia, Olympiacos Nicosia, BC Olympias Patras, FC Ionikos şi în România la CS Turnu Severin.

Noua echipă de conducere are planuri mari. „Este un proiect ambiţios, gândit pe trei piloni importanţi. Primul este crearea unei Academii de baschet la Iaşi, care să formeze jucători pentru echipele de baschet ale Iaşului. De asemenea, se doreşte promovarea echipei de băieţi în Liga Naţională şi menţinerea celei de fete în prima ligă în primii ani, urmând ca, în cel mult trei-patru ani, cele două să evolueze în cupele europene“, spune Şchiopu.

 

Parteneriat cu marele club elen

Prin intermediul lui Efstathios Smyris, echipa de conducere a clubului ieşean a fost la Atena, unde a discutat cu proprietarul clubului Olympiacos Pireu, magnatul Panagiotis Angelopoulos. „Academia de baschet va fi făcut de CS Politehnica Iaşi într-un parteneriat cu Stomart, un club privat ce are peste 300 de copii în momentul de faţă şi este coordonat de Ovidiu Stohici. La acest proiect, un aport important îşi va aduce renumitul club BC Olympiacos Pireu. Clubul cu un buget de peste 25 de miioane de euro anual este proprietatea familiei Panagiotis Angelopoulos, care se ocupă de producţia siderurgică. De altfel, Academia se va numi Olympiacos Iaşi şi va adopta sigla clubului grec. În urma unei discuţii cu domnul Angelopoulos, s-a decis testarea, în luna martie, a capacităţii noastre de a găzdui această academie. Potrivit proiectului, clubul elen va deschide 17 academii, dintre care 14 în Grecia, una în Suedia, una în Cipru şi, sperăm noi, una la Iaşi“, precizează Gabriel Toma.

 

Gabriel Toma (primul din stânga), patronul Olympiacos, Panagiotis Angelopoulos (mijloc) şi Vasile Manole au discutat despre proiectul ieşean 

 

Suport masiv din partea clubului grec

Implicarea clubului Olympiacos în Iaşi este considerată de Gabriel Toma drept un mare câştig pentru CS Politehnica. „Ar fi un mare avantaj pentru baschetul ieşean să aibă un asemenea proiect. Implicarea clubului Olympiacos ar consta în organizarea academiei, în know-how, schimburi de tehnicieni, organizarea unor turnee şi meciuri de verificare internaţionale pentru copiii din academie. Mai mult, va fi folosită sigla şi vor fi împrumutaţi jucători care să evolueze pentru noi. Şi, în principiu, înseamnă atragerea unui mare brand din baschetul european la Iaşi. Dacă totul va decurge perfect, de la 1 mai putem vorbi despre Academia Olympiacos Iaşi“, menţionează Toma. „În patru-cinci ani, vom putea vorbi la Iaşi despre o generaţie de baschetbalişti pregătiţi la cele mai înalte standarde, după modelul profesionist al celor de la Olympiacos“, adaugă Şchiopu.

 

Tineri talentaţi aduşi de Olympiacos

Unul dintre marile câştiguri ale implicării clubului grec la Iaşi ar fi împrumutul de tineri jucători la Politehnica. „Academia este un proiect de durată, dar primele rezultate se vor putea vedea chiar din toamnă, credem noi, pentru că există deja o bază de lucru, pe toate palierele de vârstă. Dar, marele nostru câştig va fi împrumutul unor jucători tineri, ce aparţin de Olympiacos. Conform legislaţiei greceşti, clubul elen nu are voie să folosească jucători sub 21 ani care nu au cetăţenie greacă. Îmi spunea directorul de comunicare de la Olympiacos, Christos Bafes, că au acum, spre exemplu, trei jucători, din Lituania, Serbia şi Belgia, foarte talentaţi, care nu au 21 de ani şi care nu pot evolua pentru prima echipă. Astfel de jucători vor fi direcţionaţi în viitor spre noi“, menţionează Toma.

 

Brandul Olympiacos impune respect în baschetul mondial

 

Creştere de 40 de ori a bugetului

În cel mult doi ani, membrii conducerii secţiei de baschet se aşteaptă la o creştere foarte mare a bugetului. „În momentul în care am preluat noi echipa, bugetul era de 15.000 de euro. Deja am reuşit să atragem nişte sponsori locali la echipă. Bugetul unei echipe care luptă pentru titlu în România este de aproximativ 600.000 de euro. Noi sperăm să ajungem la acest nivel în maximum doi ani, dacă nu chiar din toamnă, când ne dorim ca echipa de băieţi să promoveze în Liga Naţională. Am demarat deja nişte discuţii cu firme greceşti interesate să investească în România şi care ar putea duce la creşterea bugetului nostrum. Urmează să purtăm negocieri şi cu firmele de top din Iaşi, interesate să se alăture unui proiect aşa de important cum este cel al academiei noastre“, susţine Toma.

 

Baschetul, un fenomen social

Dorin Şchiopu consideră că baschetul poate deveni la Iaşi un fenomen social şi este convins că rezultatele vor aduce oamenii la sală. „Sunt convins că promovarea echipei în Liga Naţională, o bună promovare şi mediatizare, precum şi transmiterea meciurilor din deplasare la televizor vor aduce oamenii la sală şi sponsori alături de chipă. Avem nevoie să fim o echipă care să fie în primele şase din ţară la început, iar după doi-trei ani de Liga Naţională, cred că vom putea fi pregătiţi să jucăm în cupele europene. Pe timpul Moldrom-ului, Iaşul a demonstrat că are un public excepţional, care poate umple Polivalenta până la refuz. Vrem să reînviem din nou acel spirit. Am încredere că baschetul poate fi la Iaşi un fenomen social“, conchide Şchiopu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare