fbpx
 
Haosul din buget, oglinda stagnării Iașului. 19% Dezvoltare, 81% Paranghelie

Haosul din buget, oglinda stagnării Iașului. 19% Dezvoltare, 81% Paranghelie


În apelul său către ieşeni, după ultima trimitere în judecată într-o speţă foarte urâtă, cu multe conexiuni şi multe-multe fapte murdare, Mihai Chirica spune că tocmai acum merg investiţiile istorice în învăţământ, sănătate şi că el e de neoprit.

Chirica e un dezastru pentru bugetele Iaşului. Mobilierul luat în şcoli e un program naţional, negociat cu Comisia Europeană. Chirica n-a construit o creşă de la zero în 9 ani de mandat. În Sănătate, spitalul regional e discutat ca proiect din 2007 şi va fi gata în 2030. 23 de ani irosiţi. Aceasta nu este o realizare, este o contraperformanţă.

În 9 ani, Chirica n-a făcut o sală nouă de operaţii la Spitalul de Recuperare, pe care îl administrează intruziv, cum e genul. Sunt mii de oameni din toată Moldova care aşteaptă o proteză la Ortopedie şi programările durează 1-2 ani, pentru că sunt doar 3 săli de operaţie la câteva milioane de locuitori din Moldova.

Mai are Spiridonul două săli de operaţie pentru ortopedie, dar acel spital e în descompunere, mai are un pic şi se autodemolează. La Recuperare medicii se bat pe sălile de operaţie, ajung să opereze de două ori pe lună pentru că n-au loc.

Chirica a distrus bugetul Iaşului în ultimii 3 ani. A trecut, şocant, venituri de 110 milioane de euro în 2023 din vânzarea de energie electrică şi n-a realizat nicio treime. Halul în care a băgat 70 milioane de euro în cărbuni e planul unui nebun, nu al unui campion al investiţiilor.

Chirica n-a realizat 33% din bugetul pe anul trecut. E un colaps, acesta nu se mai cheamă buget, ci o poveste de adormit copiii. Bagă numai vrăjeli în bugetele sale de 4 ani. „Venituri istorice”, „investiţii record”. Nu se realizează nimic.

În fiecare an lasă în urmă un dezastru. Imaginea reală a Iaşului este stagnarea bugetelor din care nu se face nicio jumătate din ce s-a propus. În 2023, a tocat banii ieşenilor cu un cărbune inutil, pentru care vom plăti 10 ani, şi cu un campionat de sporturi electronice la care n-a venit nimeni şi unde a pierdut 7,6 milioane de euro! I-a dat 600.000 de euro lui Van Buuren şi l-a anunţat public cu 4 zile înainte. Asta înseamnă să fii nebun, iresponsabil, să-ţi baţi joc de banii publici. În 3 zile de concerte s-au vândut 9.000 de bilete mari şi late, de 20 de ori mai puţin decât la UNTOLD!

Aia la UNTOLD fac 8 milioane de euro din vânzarea de bilete, iar noi la Iaşi am făcut 400.000 de euro, dar suntem spălaţi pe creier şi ni se spune că suntem galactici. Noi încă mai credem retorica mincinoasă a lui Chirica şi nu ne trezim, în timp ce omul acesta ne bagă mâinile în buzunare până la coate şi sparge 8 milioane de euro, bani publici, doar din capriciu.

Cu banii aceştia făcea jumătate din Şcoala Normală, unde elevii sunt fiii ploii de 10 ani şi nu mai au unde să înveţe. Chirica a dat pe investiţii în Iaşul de 400.000 de locuitori doar 140 milioane de lei. Adică 28 milioane de euro. Restul au fost tramvaiele şi autobuzele electrice luate prin program naţional încă din 2020 şi decontate abia anul trecut.

28 milioane de euro e tot ce s-a putut cheltui pe investiţii în Iaşi din fonduri proprii, fonduri guvernamentale şi fonduri europene. La ce preţuri sunt în construcţii, banii aceştia nu mai reprezintă nimic. Banii au fost pentru distracţie, angajări, bănci de plastic, sporuri la 1.000 de atârnători cu funcţii. Ca să avem dimensiunea reală a dezastrului, cele 28 milioane de euro cheltuite pe investiţii reprezintă doar 19% din ce a anunţat Chirica la începutul anului trecut, când şi-a votat bugetul pe 2023. Acesta e motiv de concediere, dacă ar fi avut imprudenţă să lucreze în privat, aşa ceva înseamnă faliment curat, e de neconceput.

Chirica nu mai conduce nimic în Iaşi. Totul e un haos, rodul întâmplării. Execuţiile bugetare ale lui Chirica arată un oraş care stă pe loc, e dramatic. E ca un sac de gunoi în care îndeşi resturile până când explodează. Chirica nu aduce niciun ban, nu face niciun proiect propriu, nu se apucă de nimic.

Îmi spunea un foarte bun cunoscător al activităţii din Primărie că acolo nu mai lucrează nimeni de ani de zile, că toţi sunt pile şi Chirica nu le poate spune nimic. Gândiţi-vă că acolo sunt 200 de şefi care stau pe câteva mii de euro lunar, mulţi sunt soţ-soţie, şi nu fac nimic de 10 ani şi au de gând să mai stea 10 ani pentru că în capul lor este un singur lucru: proștii de ieşeni n-o să-l schimbe pe Chirica. E un dezastru.

Şi procurorii care i-au făcut dosarul la DIICOT l-au scanat 4 ani. În rechizitoriul ăla nu sunt prostii, nu sunt deducţii superficiale, în acel dosar procurorii l-au analizat pe Chirica pe toate părţile şi l-au descris în profunzime. Corupţie, falsuri valorând milioane de euro, transpuse în șpăgile personale, discriminări, privilegii, o faună ca în Jurassic Park.

Iar el vine şi spune că e salvatorul Iaşului. Un sac de gunoi care e gata să plesnească.

(Dacă vă duceţi mâine la Recuperare să vă operaţi mama de proteză la genunchi, o să fie programată peste 2 ani, pentru că nu sunt săli. Orașul-minune!)


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31