fbpx
Print this page
Cristi BEREA (Senator USR Iași): Despre Schengen, vize și Euro

Cristi BEREA (Senator USR Iași): Despre Schengen, vize și Euro


Recentul discurs al președintelui Iohannis, în care acesta a încercat să ofere răspunsuri veșnicelor dileme asupra aderării României la zona Schengen și asupra ridicării programului de vize Waiver pentru călătoriile în SUA, nu a făcut decât să aducă mai multe nedumeriri. Astfel, ne rămâne să ne întrebăm cât de departe suntem de aceste obiective și de ce discuția rămâne atât de îndepărtată.

Dacă discuția despre eliminarea vizei pentru călătoriile în SUA nu era atât de presantă, subiectul Schengen este unul recurent. Trebuie subliniat că multe dintre marile câștiguri pe plan de politică externă sunt dobândite în urma unor momente geopolitice folosite inteligent. Aderarea României la NATO poate fi un astfel de exemplu, discuțiile serioase survenind în urma permisiunii oferite de către România avioanelor americane de a staționa pe teritoriul său în conflictul Serbiei cu Kosovo. O situație la fel de delicată din punct de vedere geopolitic o reprezintă cea actuală, a conflictului din Ucraina. La fel, România a răspuns prompt, oferind ajutor la granițe tuturor refugiaților, lucru remarcat de înalții demnitari europeni. Faptul că acest moment strategic nu a pus pe masă discuția despre Schengen nu poate fi decât neinspirația politicienilor români. Dacă credeam că acum aderarea la Schengen este doar o chestiune de timp și că nicio țară europeană din Consiliul UE nu se mai poate opune, limbajul diplomatic al președintelui Iohannis lasă să se înțeleagă că nici măcar nu a fost vorba perioada aceasta, la nivelul UE de aderare la spațiul Schengen. Trebuie să înțelegem că aderarea la organizații sau acorduri internaționale nu este niciodată o chestiune unilaterală, de care doar UE e responsabilă. Din contră, este una bilaterală în care mare parte dintre responsabilități cad în brațele statelor ce își doresc integrarea.

Cât despre ridicarea vizei Waiver, aceasta pare un lucru și mai îndepărtat. Descifrând din nou limbajul președintelui, pare că procedurile sunt într-un stadiu incipient și că doar acum se iau demersuri care să aibă efecte într-un viitor mediu spre îndepărtat. Așa că, mai așteptăm. La fel cum am așteptat pentru zona Euro, ajungând ca și în anul 2022 să nu îndeplinim niciun criteriu, în timp ce Bulgaria este aproape de aderare la zona Euro. Rămâne doar să fim atenți și să nu ne încredem în politicienii care ne vor spune cum Europa nu ne vrea și vor marșa pe discursul ultra naționalist. Aceștia nu cunosc faptul că o aderare la Euro fără ca economia internă să fie pregătită reprezintă un drum sigur spre colaps economic. Dar drumul spre aceste criterii este din nou un aspect ce ține de gestiune și de viziune. La fel ca și în cazul Schengen, nimeni nu a părut prea preocupat ca România să atingă aceste obiective.

Cristi BEREA

Senator USR Iași


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare