fbpx
 
Orașul Mafiei: „Plus-valoarea imobiliară” Timofte a băgat țigani în casa unor ieșeni care nu vor să vândă

Orașul Mafiei: „Plus-valoarea imobiliară” Timofte a băgat țigani în casa unor ieșeni care nu vor să vândă


Mihai Chirica i-a numit pe speculanții imobiliari din cercul apropiat drept oameni care aduc „plus-valoare Iașului”. Laurențiu Timofte vrea să facă bloc pe o fâșie din Baș Ceauș, lângă linia de tramvai. Singurii ieșeni care se opun suportă presiuni de Vestul Sălbatic. Timofte le-a băgat țigani la parterul casei în care locuiesc. Anterior, Chirica și Harabagiu i-au concesionat terenul din jur după ce Primăria l-a intabulat abuziv. Terenul era proprietatea familiei, cu acte notariale din 1991 și impozite plătite 29 de ani la Finanțe. Primarul a călcat dreptul de proprietate. Noroc că judecătorii au blocat totul. Povestea unei familii care luptă cu un dușman comun: interlopi aliați cu șefii Primăriei.

Mihai Chirica își începe noul mandat de primar exact așa cum l-a terminat pe celălalt: cu un scandal imobiliar în care a insistat să-i facă pârtie unui investitor controversat, pentru ca proiectul acestuia să iasă cu orice preț.

Mută șatra în casa lor

Instituția a insistat să-i concesioneze lui Laurențiu Timofte un teren fără de care proiectul imobiliar dintre casele din Tătărași, de pe Fundac Călărași, nu ar fi existat, iar acum judecătorii au oprit totul. Familia care deține în realitate, din anii ‘70, iar cu acte la notariat din 1991, terenul intabulat de Primărie și concesionat lui Timofte a demonstrat în instanță că instituția a pus mâna pe ceva ce nu-i aparține.
Doar că lucrurile nu au fost lăsate așa. Drept răzbunare și ca să pună presiune pe ei, Timofte a mutat la parterul casei lor, care-i aparține, o familie de romi. „Ne-au spus la un moment dat că ei își aduc și căruța cu cai în curte, pe lângă alte presiuni pe care le fac. Din ce ne-a spus, ne bagă aici 70 de romi”, spune familia terorizată de Timofte.

În capătul acestui fundac extrem de îngust, Laurențiu Timofte vrea să construiască un bloc

Primăria le-a furat proprietatea

Pe scurt, magistrații au suspendat, în regim de urgență, proiectul imobiliar pentru că familia Baciu a adus în instanță acte care demonstrează că parcela concesionată de Primărie lui Timofte îi aparține. Dosarul s-a judecat în viteză la Curtea de Apel din Iași, urgența fiind justificată de stadiul avansat al proiectului.
Urmează judecata pe fond, la Tribunal, prin care proprietarii de drept cer să fie anulată intabularea făcută de către Primărie. “Era simplu, puteau cere de la Cadastru fișa pe acest număr cadastral și aflau a cui este. Actele noastre de proprietate sunt din 1991, am plătit, de atunci, impozit pe acest teren de 500 de mp pe care Primăria i l-a concesionat lui Timofte”, spune Elisabeta Baciu.

Grădina familiei Baciu, intabulată abuziv de șefii Primăriei, deși dovezile drepturilor de proprietate erau foarte simplu de găsit

Oamenii și-au salvat proprietatea în ultimul moment

Tatăl Elisabetei Baciu a cumpărat terenul din zonă, în anii 1960 și 1970, în mai multe etape. Pentru o bucată de teren nu mai au acte, aceasta a ajuns deja în proprietatea altui vecin. Dar bucata concesionată de Primăria Iași lui Timofte, pentru ca acesta să facă un bloc în zonă, le apare în schița făcută în acei ani și trecută în actele notariale făcute în 1991.
“Tata, Petru Berban, a moștenit casa de la Fundac Călărași 5, prin decesul surorii, în 1958. Doi ani mai târziu, cu un act de mână, a cumpărat o primă bucată de teren, apoi, în 1977, cu alt act de mână, a mai cumpărat o bucată de teren. În total, era toată grădina de aici.
După 1990, a vrut să meargă la notar cu hârtiile. Pentru prima bucată cumpărată, pierduse hârtia, dar existau și există martori că a fost proprietar. Cu cea de-a doua hârtie, a făcut contract la notar, în 1991, pentru mai mult de 1.200 mp din grădina noastră. Parcela merge din limita terenului cumpărat de Laurențiu Timofte, de lângă casă, până la strada Gălățeanu, în partea de jos, care este ieșire pe strada Pădurii, unde este linia de tramvai”, explică Elisabeta Baciu.
Aceasta a mai precizat că, pe 25 septembrie, la ultimul termen al procesului judecat în urgență, avocata lui Laurențiu Timofte a apărut la instanță. „A cerut să fie parte din proces, dar i s-a respins”, a menționat Elisabeta Baciu.

Laurențiu Timofte a pus ochii pe un teren în pantă, cu acces imposibil, iar șefii Primăriei s-au pus brusc în slujba intereselor sale

Fără acest teren, Timofte nu poate construi blocul

Pe grădina de 1.200 de mp se suprapune terenul de 495 mp pe care Primăria Iași l-a intabulat și i l-a concesionat lui Laurențiu Timofte, care avea nevoie de ieșire la bloc spre stradă. Fără ieșirea menționată, care este în același timp și traseul canalizării, inexistente în partea de sus a dealului, blocul nu poate fi făcut.
Practic, Primăria a făcut o ilegalitate cât tot blocul lui Timofte, punând mâna pe un teren care nu-i aparține pentru ca imobiliarul să-și facă proiectul. A doua opțiune de stradă este chiar fundac Călărași, dar aceasta are o lățime de 3 m, fiind inaccesibilă pentru mașini.

PUZ-ul lui Timofte prevede acces din Fundac Călărași, ceea este un fals de natură penală: strada în realitate are o lățime de 3 m, urbanistic nu poate fi luată în considerare

Intimidări prin Poliția Locală

În perioada de după începerea demersurilor pentru recuperarea terenului intabulat de Primărie în instanță, au început presiunile la adresa familiei din partea lui Laurențiu Timofte. Acesta, de altfel, este proprietarul a unei jumătăți din caca în care locuiește și familia Baciu, la Fundac Călărași nr. 5.
„În anii ’80, tata a vândut parterul casei unui preot. Acum doi ani, fiul preotului i-a vândut parterul lui Timofte, cu tot cu terenul din fața casei”, explică familia Baciu situația.
Iar presiunile lui Timofte au fost directe și la obiect. „Întâi, ne-a făcut reclamație la Poliția Locală că vopsim acoperișul și ulucile. Au venit, s-au uitat, au plecat. Aveam voie să facem asta, fără autorizație”, povestește femeia. Practic, LaurențiuTimofte a reclamat la Poliție că cineva îi repară propria casă.

Soții Baciu s-au întors din Anglia ca să lupte pentru proprietatea lor, încălcată samavolnic de oameni din Primărie în asociere cu speculantul imobiliar Laurențiu Timofte

Romii au spus că aduc 70 de neamuri în curte

Dar apoi a scos artileria grea. În urmă cu trei săptămâni, a mutat la parterul pe care-l deține o familie de romi cerșetori. „Sunt cei care cerșesc la Lidl. Coincidență sau nu, ei au fost evacuați de Primărie de la o altă adresă de la câteva sute de metri mai încolo, iar el, suflet bun, i-a cazat aici”, spune Elisabeta Baciu. Aceasta spune că, până acum, romii și-au văzut de treabă, dar se simte amenințată.
Și au fost și alte presiuni. „I-a făcut o procură unui alt rom, promițându-i că îi vinde parterul casei. Dar apoi l-a mințit că, din cauza procesului dintre Primărie și noi, nu-i poate vinde. Vă dați seama, romii ne-au cerut să renunțăm la procesul pe terenul nostru, că el nu poate cumpăra casa din cauza noastră. Nu-i liniștitor. De altfel, ne-a și amenințat că ne bagă 70 de țigani în curte”, explică Elisabeta Baciu. Aceasta mai povestește că, la un moment dat, romii i-au spus să-și mute mașina din dreptul porții: „Au spus că n-au loc să bage în curte căruța cu cai”.

Vecina de la parter, trimisă de Laurențiu Timofte să locuiască în casa ieșenilor

Bloc cu șapte niveluri printre case

Blocul dintre case care, fără terenul de 495 mp intabulat ilegal de Primărie nu poate exista, ar urma să aibă, conform PUZ-ului aprobat de Consiliul Local, 7 etaje, cu înălțimea maximă de 21,50 metri: D+P+4E+Eth, POT 40%, CUT 2,80.
Viitoarea construcție poate ocupa 414 mp amprentă la sol, iar suprafața desfășurată a construcției poate fi de maximum 2.903 mp.
Problema majoră a accesului a rezolvat-o Primăria, cu intabularea pe terenul familiei Baciu. În februarie și septembrie 2018, Laurențiu Timofte a depus două cereri pentru concesionarea celor aproape 500 mp care să-i dea acces la linia de tramvai și la strada Gălățeanu. În ianuarie 2019, conform notei de fundamentare, se explică faptul că solicitantul are un teren de 1.037 mp alături și cere teren de la Primărie pentru cale de acces și parcare descoperită. În aprilie 2019 a fost aprobat proiectul de hotărâre pentru concesionare, în baza unui raport de evaluare care a stabilit prețul terenului cerut de Timofte la 8.000 de euro/an, pentru 10 ani, iar acum un an a fost organizată licitația adjudecată de dezvoltator.
Accesul se face în prezent pe Fundac Călărași, o stradă îngustă, pe care abia încape un autoturism. Strada, pietruită până de curând, este proaspăt asfaltată.

Romii cerșesc în Tătărași și locuiesc în casa familiei Baciu

Laurențiu Timofte e din Grupul „Pașcani”

REPORTER DE IAȘI l-a căutat pe dezvoltatorul imobiliar, dar acesta avea telefonul închis: A fost trimisă o adresă oficială la Primărie, solicitându-se detalii despre documentația care a stat în spatele intabulării terenului familiei Baciu, dar răspunsul nu a venit până la redactarea textului. Laurențiu Timofte a fost implicat în mai multe controverse provocate de un bloc pe care l-a ridicat, pe numele părinților, printre casele din Smârdan. ISC a constatat că blocul a fost ridicat ilegal, cu permisiunea Primăriei. Prima ilegalitate este că a primit POT de 30%, deși în zone de case este de maximum 20%. A doua a fost acordarea a două supraînălțări de către Serviciul Urbanism din Primăria Iași, deși legea permite una singură.

Article image
Două instituții ale statului văd aceeași lege în moduri diferite. Blocul din Smârdan trebuia să aibă două etaje și un al treilea retras, iar acum are patru etaje complete. Primarul i-a dat lui Laurențiu Timofte două supraînălțări de 20%, caz excepțional. Dezvoltatorul e în Grupul „Pașcani”, al celor mai influenți constructori de blocuri din Iași. Locuitorii din Smârdan, sub tăvălugul birocratic. Inspectoratul de Stat în Co...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Mai 2020

Article image
Cartier patriarhal, vile și grădini idilice, pantă 30%, acces imposibil, linie de tramvai la 10 metri de viitorul imobil: primarul chiar a vrut să fie un bloc cu 7 nivele acolo, concesionând investitorului 500 mp de teren public. Fără acest ajutor, blocul lui Timofte n-ar fi avut acces la nicio stradă. Anterior, Laurențiu Timofte fusese amendat de Primărie pentru că ridicase un etaj în plus pe str. Smârdan. Acum, primește u...
Autor cristi tanasa Anchete 13 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31