fbpx
 
Historic a dat iama în banii publici la Iași: după Apreotesei, și Muzeul Literaturii a plătit un preț de 8 ori mai mare

Historic a dat iama în banii publici la Iași: după Apreotesei, și Muzeul Literaturii a plătit un preț de 8 ori mai mare


* Un catalog școlar semnat de Ion Creangă fusese scos la vânzare cu 700 de euro și nu l-a cumpărat nimeni
* MNLR a plătit 6.000 de euro. Directorul Teodorovici spune că nu știa estimarea inițială și că s-a bazat pe evaluatori
* Patronul anticariatului Historic e vechi prieten cu directorul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, făcându-i reclamă la BZI încă din 2020
* Cezar Florea organizase licitații în foaierul Ateneului și îl lăuda pe directorul Apreotesei pentru că planta flori în curte
* Apreotesei i-a cumpărat ulterior un album de fotografii cu 20.000 de euro, deși Florea ceruse pe site-ul anticariatului doar 7.000 de euro

S-a lămurit misterul de la Ateneul din Iași. Instituția a cumpărat, în a doua zi de Crăciun, un album foto de la un prieten de-al directorului Andrei Apreotesei. Prețul de 20.000 de euro este de aproape trei ori mai mare decât cel cu care fusese scos la licitație în septembrie.

Historic Gallery SRL, a lui Cezar Florea, a fost vânzătorul. Într-o înregistrare din toamna anului 2020 din studioul BZI, Florea a recunoscut amiciția cu Apreotesei. „Am rămas uimit. Sala e frumoasă. Se vede că acolo e o mână bună. Nu că îmi este cunoștință, prieten, domnul director”, a spus Florea cu acel prilej, lăudîndu-l astfel pe Apreotesei pentru modul în care administrează Ateneul.

Lovitura lui Florea de Crăciun nu e singulară la Iași. În vara anului trecut, Historic Gallery a vândut Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași un catalog școlar cu semnătura olografă a lui Creangă în schimbul a 6.000 de euro.

Rețeta e aceeași, prețul este de peste 8 ori mai mare decât cel de la o licitație anterioară la care nu s-a prezentat nimeni.

Directorul Ateneului Iași a ascuns că se cunoștea de mult timp cu patronul anticariatului Historic

Legătura Historic-Apreotesei durează din 2020
În septembrie 2020, Ateneul Iași împreună cu Casa de Licitații Historic din București au organizat expoziția „România Regală – Mărturiile unei dinastii”. Au fost prezentate în foaierul Ateneului peste 400 de exponate pe care, timp de 10 zile, ieșenii le-au putut vedea, gratuit. În ultimele două zile ale evenimentului, au fost organizate licitații.

Expoziția a fost ilustrată în presa locală, directorul Andrei Apreotesei de la Ateneu și Cezar Florea de la Historic fiind cei citați. Și anterior și ulterior, Florea a participat la mai multe emisiuni în studioul BZI, lăudând în repetate rânduri prestația lui Apreotesei ca director al Ateneului. Pe care îl considera prietenul său.

În decembrie 2021, această amiciție a fost concretizată printr-un contract de 20.000 de euro între Ateneu și Historic Gallery.

Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Literaturii, spune că nu știa evaluarea inițială a catalogului semnat de Creangă

Albumul care n-a interesat pe nimeni
Context: în septembrie 2021, Historic Gallery a scos la licitație un lot de produse dedicate familiei regale. Printre care și un album foto cu 171 de imagini. Fusese trimis Reginei Maria de Osvald Racoviță, fostul primar al Iașului.

În album sunt imagini cu cele mai importante momente ale vizitei familiei regale la Iași, din 1904, fotografii din timpul Primului Război Mondial, în perioada în care familia regală a locuit la Iași, dar și poze cu dezastrul provocat de inundațiile din 1932, când la Iași a venit Regele Carol al II-lea cu fiul său, Mihai I.

Prețul de pornire al procedurii din septembrie a fost de 7.000 de euro, echivalentul a 35.000 lei, însă nu a stârnit interesul nimănui care să și liciteze.

Cezar Florea, patronul Historic, îl lăuda în 2020 pe Andrei Apreotesei, care îi înlesnise expoziția cu vânzare de la Ateneu: „El este cu florile, impresionant”

De trei ori mai mult decât prețul de vânzare
Sincronizarea: pe 26 decembrie 2021, adică și duminică și a doua zi de Crăciun, când toți bugetarii erau liberi, Ateneul din Iași a postat pe SICAP, portalul achizițiilor publice din România, următorul anunț: „Bun cultural - Fotografii UNICATE ale Iașului din 1904-1932 , fotografii din Iași cu vizita familiei regale în anul 1904 cu ocazia resfințirii bisericii Trei Ierarhi și Sfântul Nicolae, fotografii din perioada primului război mondial în perioada când Familia Regală s-a retras la Iași, fotografii din 1932 cu dezastrul provocat de inundațiile devastatoare, fotografii cu vizita oficială a Regelui Carol 2”.
Historic Gallery a răspuns acestui anunț, cererea s-a întâlnit cu oferta și s-a parafat afacerea. În final, Ateneul a dat 99.522 de lei (20.109 euro la cursul zilei), de aproape trei ori mai mult decât prețul pe care casa de licitații îl solicitase cu trei luni mai devreme, în septembrie.

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic, a refuzat dialogul. „Nu vreau să dau interviuri”, a spus el și a închis convorbirea.

Historic cerea și 700 de euro pe un catalog al lui Creangă
Aceasta nu a fost singura tranzacție între Historic Gallery și instituții de cultură din Iași. Vara trecută, firma lui Florea a vândut 16 repere către Muzeul Național al Literaturii Române Iași, destinate amenajării Casei muzeelor de pe strada V. Alecsandri.

Valoarea exponatelor achiziționate de la Historic Gallery a variat între 414 lei și 29.580 lei. În total, MNLR a plătit aproximativ 55.000 lei.

Cel mai scump a fost un catalog școlar semestrial, de clasa a II-a, din anul 1883-1884 în care apărea semnătura olografă a lui Ion Creangă. „Catalogul de față, de fapt o foaie matricolă, cuprinde notele obținute de cei 42 de elevi, români și evrei, ai Școlii

primare nr. 2 din cartierul Păcurari al orașului Iași, unde Ion Creangă era învățător. Notele și mediile elevilor se referă la intervalul semestrului al II-lea, anul școlar 1883-1884. Ion Creangă a completat în întregime catalogul-foaie matricolă olograf. Semnătura sa olografă apare de două ori: o dată în partea dreaptă jos, la finalul coloanei de Observații, a doua oară în partea stângă jos.

Piesa este deosebit de rară. Valoare estimativă: 1.500 – 3.000 €. Dimensiuni: 44 x 57,5 cm. Starea de conservare: Foarte bună. Preţ de pornire 700,00 €”, se arată în prezentarea unei licitații din octombrie 2019.

Historic a avut mai multe postări, în 2020, care lăudau acțiunea Ateneului. Peste un an, Apreotesei i-a umplut de bani

L-a cumpărat Muzeul Literaturii cu 6.000 de euro
Așadar, Historic Gallery a estimat că acest catalog cu semnătura lui Creangă ar valora între 1.500 și 3.000 de euro și l-a scos la licitație la un preț de pornire de 700 de euro. Nu a fost nimeni interesat de acest exponat.

Însă, în vara anului 2021, Muzeul Național al Literaturii Române Iași a vrut să-l achiziționeze. A publicat un anunț în sistemul electronic de achiziții publice, Historic Gallery a răspuns și așa s-a făcut tranzacția. Doar că prețul a fost stabilit la 29.580 lei, echivalentul a 6.013 euro, adică de 8,59 de ori mai mult decât la licitația din octombrie 2019 la care nu s-a prezentat nimeni.

Teodorovici: „Nu știam care a fost prețul înainte”
Pe scurt, Lucian Dan Teodorovici, directorul MNLR Iași, a spus că procedura de achiziție a fost respectată întocmai. „Mi-aduc aminte că am cerut oferte de la mai multe case de licitații, să vedem ce exponate s-ar potrivi pentru noul muzeu. Sunt condiții stricte, nu putem cumpăra de oriunde, trebuie să existe inclusiv garanția autenticității produsului. Apoi, avem o comisie de experți care analizează oportunitatea, dar face și evaluare”, a explicat Teodorovici.

Acesta a menționat că n-avea de unde să știe că același produs a fost scos la licitație în 2019 și nici cât ar fi putut costa atunci.

Catalogul scos la vânzare cu 700 de euro de către Historic, și rămas fără nicio ofertă, a fost luat, ulterior, de Muzeul Literaturii cu 6.000 de euro

Au vândut cu 50.000 de euro vioara atribuită lui Enescu
O altă controversă cu Historic: pe 22 septembrie, Casa de licitație Historic a vândut unor colecționari particulari bunuri care ar fi aparținut lui George Enescu. Printre acestea și-o vioară de-a lui Enescu.

„O altă problemă era autenticitatea care privea o vioară «model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraților Wolff Kreuznach în 1885», vândută la licitația din 22 septembrie cu 50.000 de euro. Necunoscutele erau legate de legătura cu familia regală, nedemonstrată cu nimic, și valoarea instrumentului (...).Cu publicitatea indirectă făcută, licitația Enescu organizată de Historic a fost o surpriză și pentru organizatori care au strâns aproape un sfert de milion de euro din vânzare. Chiar și cele două loturi în litigiu (laitmotivele și adnotările la manuscrisul operei Oedipe și vioara – n.r.) au găsit un cumpărător”, a relatat https://romania.europalibera.org.

Apreotesei, postări extremiste în calitate de membru PNL

Pe pagina personală de Facebook, Andrei Apreotesei a distribuit postarea unui site din Republica Moldova, cu titlul: „Franța interzice cadrelor didactice, în timpul orelor de clasă, să folosească cuvintele «tată» și «mamă», pentru a nu ofensa comunitatea LGBT”.
Textul este însoțit de o fotografie înfățișînd o mână în culorile LGBT care ține un pistol îndreptat spre capul unui bărbat, însoțit de îndemnul „Spune «tată» sau «mamă»!”. Respectivul site basarabean de unde Apreotesei a preluat știrea se autointitulează „portal alternativ de gândire și atitudine creștin-ortodoxă”.

Liderul PNL Iași condamnă extremismul dar nu-l vede pe Apreotesei

Directorul Ateneului, Andrei Apreotesei, este, concomitent, și consilier județean, dar și membru al Partidului Național Liberal. Dincolo de caracterul homofob al respectivei postări, surprinde apropierea de discursul promovat de AUR.

Sunt de notorietate luările publice de poziție pe care Alexandru Muraru, deputat, șeful filialei Iași a PNL, le-a avut la adresa AUR. Spre, exemplu, în decembrie 2021, Muraru a fost citat de Digi 24: „AUR a confiscat democrația. E timpul ca partidul extremist să fie scos în afara legii”.

Alexandru Muraru este și Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

 

Article image
* Un anticariat din București a afișat public prețul fotografiilor cu Iașul interbelic: 7.000 de euro. A încercat să le vândă în septembrie, dar nu le-a cumpărat nimeni * Ateneul din Iași, condus de Andrei Apreotesei, a plătit, în a doua zi de Crăciun, 20.000 de euro, de trei ori mai mulți bani decât cerea proprietarul fotografiilor! * La întrebările REPORTER DE IAȘI, conducerea Ateneului a intrat într-un dialog al surzilor...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 28 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30