fbpx
 
Alexe cinicul: disperat să ia tot de la bătrâna care l-a îmbogățit pe nimic. „Vrea la cașcaval. Mi-e greață”. EXCLUSIV

Alexe cinicul: disperat să ia tot de la bătrâna care l-a îmbogățit pe nimic. „Vrea la cașcaval. Mi-e greață”. EXCLUSIV


Leonora Istrate are 68 de ani, o boală incurabilă și locuiește într-o simplă garsonieră din cartierul bucureștean Colentina

Proprietățile sale valoroase de la Bârnova, terenuri intravilane și păduri, au ajuns la Costel Alexe pe foarte puțini bani, prin procură, președintele CJ Iași obținându-le cu foarte multă persuasiune

Bătrâna mai deține o casă în centrul Bucureștiului și o vilă de 250 mp la Breaza (Prahova) pe care Costel Alexe dorește să le obțină prin testament

Președintele Consiliului Județean o vizitase pe Leonora Istrate la București cu doar câteva zile înainte de a ajunge acolo REPORTER DE IAȘI

Familia Alexe a reușit în timp record punerile în posesie a suprafețelor de la Bârnova, după ce cumpărase drepturile succesorale cu câteva mii de euro

Comisia Locală de Fond Funciar s-a pus imediat la dispoziția șefului PNL Iași. Aceeași schemă a realizat-o și familia primarului din Bârnova, Mihai Bălan

Costel Alexe are o mare prioritate, pe lângă conducerea județului: să o convingă pe Leonora Istrate să-i lase toată averea din București

Costel Alexe a făcut avere de pe urma unei bătrâne bolnave, al cărei simț al realității e mult diminuat

Goana nebună după avere a lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași. Principala țintă: proprietățile imobiliare pe care o bătrână, Leonora Istrate (68 de ani), le revendică sau le deține în Bârnova (Iași), București și Breaza (Prahova).

„Nu știu. Asta voi gândi și voi face la momentul oportun când n-am să mai pot să mă mișc și doctorul îmi spune: «asta-i situația». Atunci voi decide”, a spus Istrate despre pretenția lui Costel Alexe de a-l trece în testament.

În ultimii ani, femeia a încercat să recupereze moștenirea fostului soț. Calvarul, descris de Leonora Istrate în doar câteva cuvinte: „Toți de la Iași vor «cașcaval». Că-l cheamă Alexe, că-l cheamă Ionescu, că-l cheamă Popescu, toți sunt la fel. Și m-am săturat”.

Leonora Istrate locuiește într-o mică garsonieră din Colentina. Povestește că toți nepoții, plus Costel Alexe, vor să-i ia averea. „Aștept să văd cine o să mă îngrijească”

„Relația mea e în primul rând cu el, Costel Alexe”
Pe 15 aprilie 2020, Leonorei Istrate i-a fost emis un titlu de proprietate pentru 4.830 mp în Bârnova. Punerea în posesie a fost făcută în 2019. Însă validarea dreptului era tocmai din 2010. Adică, 10 ani de demersuri pentru a intra în posesia a nici jumătate de hectar.

„Relația e cu Costel Alexe, cu ceilalți (frați – n.r.) mai puțin. M-a ajutat cu o vorbă bună, un telefon acolo, undeva... Ți se deschide o ușă”, a afirmat Leonora Istrate.

Acest titlu de proprietate este unul dintre cele numai 20 eliberate în comuna Bârnova în perioada 2017-2021. În cazul a încă trei, pe numele Arghiropol (2) și Toma, terenurile în cauză au ajuns ulterior în proprietatea familiilor lui Costel Alexe (la frate) și a lui Mihai Bălan (la fiu), primarul din localitate.

REPORTER DE IAȘI a întrebat-o, direct, pe Leonora Istrate dacă acești 4.830 mp sunt acum la Costel Alexe sau la rudele acestuia. Femeia a răspuns evaziv: „Nu mai știu”. Bătrâna nu mai are controlul complicatului dosar de validare a întregii sale averi. Pare o ființă fragilă, cu mintea ostenită de boli și vârstă.

Averea provine de la primul soț
În 1989, Leonora Istrate s-a căsătorit cu Sergiu Mircea Constantinov. La câteva luni, în decembrie, regimul comunist a fost răsturnat. Din 1990, Sergiu Constantinov a demarat procedurile pentru a primi terenurile ce i-au fost confiscate tatălui său, maiorul Scarlat Constantinov, și bunicului său, colonelul Scarlat Constantinov (nume identice).

Sergiu Constantinov (nepotul) a murit în 2007. Cu toate că divorțase de Leonora, ba chiar aceasta se recăsătorise cu un francez (Couapel), femeia l-a moștenit pe primul soț, Sergiu.

1. Teren 2.741 mp, arabil pe numele lui Florin Alexe, fratele președintelui Costel Alexe
2. Pădure: 1,08 ha Florin Alexe
3) Firma Gervic (Costel Alexe – asociat cu 50%) - 5.000 mp
4) Gervic: 7.700 mp livada
5) Gervic: 5.000 mp pădure
6) Raluca Alexe (fosta soție a lui Costel Alexe): 5.000 mp pădure
7) Raluca Alexe (fosta soție): 2.228 mp cu drept de superficie până în 2028 pentru Anima Green, unde se construiește pensiunea lui Ionel Panainte (finul lui Alexe)
8) Cartierul de 14 case (toate gata) ale lui Aurel Panainte, fratele lui Ionel
9) Cele aproape 3 ha de pădure pe care familia Alexe ar vrea să le obțină prin intermediul Leonorei Istrate

Alexe a luat practic toată averea bătrânei
Trei dintre terenurile recuperate (două parcele de livadă 1,27 ha și 5.000 mp) Leonora Istrate le-a adus în firma Gervic, înființată cu al doilea soț, francezul Victor Couapel.

Din 2020, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, deține 50% din părțile sociale ale firmei Gervic Impex, luând procentele Leonorei. Și, deci, și pământurile. Nici Alexe, nici Leonora Istrate nu au vrut să precizeze care a fost valoarea tranzacției.

Pe drumul Iași – Bârnova, la trei kilometri de fostul han Trei Sarmale, pe mâna stângă, Costel Alexe și familia sa dețin acum o mare parte din proprietățile acelui deal care acum 77 de ani i-a aparținut colonelului Scarlat Constantinov.

Bilanțul imobiliar al familiei Alexe cuprinde: 2.741 mp arabil (Florin Alexe, fratele președintelui), 1,08 ha pădure (Florin Alexe), 1,7 ha (livadă și pădure Gervic), 0,5 ha pădure și 2.228 mp intravilan (Raluca Alexe, fosta soție a președintelui CJ). Terenurile au fost obținute de la moștenitorii colonelului, fie de la nepotul Arghiropol, fie de la fosta soție a nepotului Sergiu Constantinov.

Vila din Breaza este scoasă la vânzare cu doar 90.000 de euro

Femeia nu mai știe ce terenuri i-a cedat lui Costel Alexe
Între
pădurea de 1,08 ha din vârful dealului (Florin Alexe, în acte) și hectarul de pădure de lângă șosea (1/2 Gervic, 1/2 Raluca Alexe) există o altă parcelă forestieră de aproape trei hectare care în evidențe apare în proprietatea statului și în administrarea Ocolului Silvic Ciurea. Aceasta este noua țintă a familiei Alexe, bătrâna Leonora Istrate fiind cea care revendică.

Dialog REPORTER DE IAȘI – Leonora Istrate, la garsoniera acesteia din cartierul Colentina din Capitală:
Leonora Istrate: - Bunicul soțului meu, colonelul Constantinov, a avut. Soțul meu provine dintr-o familie...

REPORTER DE IAȘI: - Acum, prin mandatar sora dlui Alexe, încercați să mai luați o bucată de pădure?

- Nu încerc să iau nimic. Ce-mi revine. Faptul că soțul meu din ’90, săracul. Și a murit din cauza problemelor care au fost...

- Pădurea aceasta e a primului proprietar, a colonelului?
- Bineînțeles, a bunicului soțului, da.

- Ați făcut mandatul pentru Adina Dura (sora lui Costel Alexe – n.r.) să încerce să ia pădurea?
- Da. Eu n-am putut. Că tot mă plimb Iași – București. Știți cum e în România.

- Proprietățile acestea le veți lăsa tot familiei lui Alexe?

- Nu știu. Cine va avea grijă de mine, cine dă un telefon...

- El s-a ținut de cuvânt până acum?

- N-am făcut niciun de-ăsta de obligație. Fiecare e în treaba mă-sii.

- În 2020, ați făcut procură pentru Adina Dura și a doua zi ați revocat-o. S-a întâmplat ceva?

- S-a întâmplat, mă rog. Pentru că am sunat, am verificat niște treburi, s-au încurcat niște treburi. Eu sunt un om foarte vertical. Stau într-o garsonieră modestă, n-am un palat, nu stau într-o vilă superbă, n-am șofer la scară. După 38 de ani de activitate ca medic de laborator trăiesc din 1.900 de lei pensie și acum mi-a făcut 2.100 lei. E o rușine.

- Și ați făcut apoi altă procură pentru Adina Dura?

- Am mai multe, pe mai multe persoane.

- Asta e întrebarea. Ați avut niște terenuri foarte valoroase la Bârnova pe care le-ați dat...

- Le-am dat pe nimic că m-am săturat din ’90. Nu se poate. Mergi de 30 de ani. Sănătatea mi-am pierdut-o. Nu mai vorbim de bani, de timp, avocați plătiți.

- Acum trei ani ați mai primit 4.800 mp.

- Nu mai știu.

- I-ați dat tot lui Costel Alexe și pe aceștia?

- Nu mai știu.

- Ați spus că ați avut dificultăți foarte mari în a vă recupera terenurile.

- Toți de la Iași vor „cașcaval”. Că-l cheamă Alexe, că-l cheamă Ionescu, că-l cheamă Popescu, toți sunt la fel. Și m-am săturat.

- N-aveți în cap evidența tuturor acestor proprietăți?

- Nu că n-am în cap, dar nu mă mai interesează, mi s-a făcut greață. Am obosit. Merg la spital în fiecare săptămână să-mi fac o perfuzie ca să pot să resist.

- V-a rugat domnul Alexe să-i lăsați proprietățile din București?

- Nu că m-a rugat...

- Le vrea dumnealui?

- Nu știu dacă le vrea. El are destul...

- Există o posibilitate să-l treceți în testament, să treceți familia Alexe?

- Nu știu. Asta voi gândi și voi face la momentul oportun când n-am să mai pot să mă mișc și doctorul îmi spune: „Asta-i situația…”. Atunci voi decide.

- El și-a oferit serviciile să aibă grijă de dvs.?

- Nu că s-a oferit...Sunt mulți la „cașcaval”. Faptul că ești o femeie singură, ești vulnerabilă. Aaaaa, are ceva. „Cașcavalul”. Aș vrea să mă mut din colivia asta într-o altă colivie unde să nu știe nimeni cum mă cheamă, ce am. Și să stau liniștită cât oi mai avea de trăit.

- Casa de pe Popa Nan, ce intenționați să faceți cu ea?

- E la vânzare. E pusă la 180.000 euro. Are 160 mp terenul și vreo 70-80 mp casa. Este a fostului meu soț, Sergiu Constantinov. Primul. Fost director în minister. Băiat la locul lui, fără a fi membru de partid...

Casa din centrul Bucureștiului este părăsită și Leonora Istrate încearcă să o vândă, dar necesită renovări

Încă o pradă: 0,5 ha la Bârnova. „Cu Costel țin legătura”

O scurtă recapitulare: Leonora Istrate și-a cesionat cele 50% părți sociale ale firmei Gervic către Costel Alexe. Firma, la care asociat este și al doilea fost soț al bătrânei, deține în proprietate 1,7 ha la Bârnova.

Alți 4.830 mp teren au fost obținuți în 2020 de Istrate tot la Bârnova, dar femeia nu-și amintește dacă au ajuns la Alexe sau la familia acestuia.

Câteva hectare de pădure, ce ar fi aparținut bunicului primului soț, ar fi vizate acum de Leonora Istrate prin mandatar Adina Dura (sora președintelui CJ). „Cu Costel țin legătura. Pe ea (Adina – n.r.) am văzut-o acum un an-doi la mănăstire”, a precizat Istrate.

Costel Alexe e un speculant imobiliar fără scrupule, iar pământurile obținute de la bătrâna din București l-au ajutat enorm

Alte trei proprietăți vânate de Costel Alexe
În plus, Costel Alexe este unul dintre pretendenții la moștenire. Leonora Istrate mai are și alte proprietăți imobiliare importante:
- o garsonieră în Colentina (București) cu o valoare estimată la aproximativ 40.000 euro. Aici și locuiește.
- o casă pe strada Popa Nan, foarte aproape de centrul Capitalei. Construită în 1939, locuința are o suprață utilă de 71 mp. Aceasta a fost moștenită de la primul soț, Sergiu Constantinov.

„Casă cu două camere, garaj, construcție solidă, renovată 2008, izolată exterior, centrală termică proprie, curte comună cu un singur vecin situat în spatele casei, pivniță, pod, garaj în curte, zonă foarte liniștită, toate utilitățile, acte, preț negociabil”, este descrierea de pe un site specializat în vânzări imobiliare. Prețul: 180.000 euro.
- o casă în Breaza, stațiune pe Valea Prahovei, cu un teren de 446 mp și o suprafață utilă de peste 275 mp. Aceasta a făcut obiectul unui partaj între Leonora Istrate și francezul Victor
Couapel, al doilea soț de care a divorțat în 2012.

Locuința n-a fost vândută nici prin învoiala celor doi, nici prin intermediul executorului judecătoresc impus de instanță, așa că dosarul de partaj a fost închis. Acum, imobilul este din nou la vânzare pe mai multe site-uri, prețul cerut fiind de 90.000 euro.
- de la prima soacră (Florica, mama lui Sergiu Constantinov), Leonora Istrate a moștenit și dreptul de concesiune asupra unei nișe în columbarul 3 subsol, situată în Crematoriul Uman „Cenușa” din București, nișa nr. 17. Crematoriului, monument istoric, i-a fost întreruptă activitatea de incinerare în 2002.

Leonora Istrate nu prea mai știe ce a înstrăinat și pe ce bani. E bolnavă și spune că nu are nimic strâns, trăind dintr-o pensie de 2.100 de lei

Donatoarea lui Alexe locuiește într-o garsonieră modestă

Despre momentul întâlnirii cu Costel Alexe, bătrâna Istrate a invocat legăturile de familie. „Suntem rude de la Vrancea, părinții mei sunt din Vrancea. Mamele noastre sunt verișoare primare”, a declarat ea. Într-adevăr, familia lui Alexe se trage din Adjud, Vrancea, o legătură directă nefiind confirmată deocamdată din alte surse.
Leonora Istrate, fost medic, șef de laborator, locuiește în garsoniera din Colentina, locuință cu trei uși la intrare, cea exterioară fiind de tablă. Are o ușă de lemn, una metalică și un grilaj cu lacăt. „Sunt un om singur, bolnav, de-abia am ieșit din spital. Am probleme de sănătate destul de grave. Au intrat în casă de două ori și de asta am trei uși. N-are nimeni cine să mă apare dacă mi se întâmplă ceva”, a afirmat ea.

Article image
Revoltător: un localnic avea validarea dreptului de retrocedare din 1991, iar primarul i-a dat pământul tocmai în 2020, doar după ce a semnat o promisiune de vânzare cu fiul său, Ștefănel Bălan Familia primarului a cumpărat terenul cu 3 euro/mp și l-a vândut de opt ori mai scump La una din parcele, notarul a menționat că ia onorariul la un preț real de cinci ori mai mare Una din parcele a fost luată de primar cu 8 euro/m...
Autor Cezar Moraru Anchete 26 Ianuarie 2023

Cinci întrebări pentru Costel Alexe
REPORTER DE IAȘI i-a trimis cinci întrebări lui Costel Alexe. Până la momentul publicării acestui articol, Alexe nu a răspuns.
1. Există vreun grad de rudenie între dvs. și Leonora Istrate?
2. Prin titlul de proprietate emis pe 15 aprilie 2020, Leonorei Istrate i-au fost restituiți 4.830 mp de teren la Bârnova care nu figurează înstrăinați ulterior.
Această suprafață a ajuns/face obiectul unei promisiuni de vânzare către dvs. sau către membri ai familiei dvs.?
3. Ce suprafețe de teren revendică acum Adina Dura, sora dvs., mandatară a Leonorei Istrate?
4. Între pădurea de 1,08 ha din vârful dealului (care oficial îi aparține lui Florin Alexe, fratele dvs.) și hectarul de pădure de lângă șosea (½ Gervic, ½ Raluca Alexe) există o altă parcelă forestieră. Face aceasta obiectul unei revendicări a Leonorei Istrate prin intermediul surorii dvs., Adina Dura?
5. I-ați solicitat Leonorei Istrate să vă treacă în testamentul său?

Article image
Suprafețe retrocedate unor moștenitori au fost rapid puse în posesie de Primăria Bârnova după ce membrii familiei Alexe au devenit mandatarii celor care făceau revendicările Fulgerător, după punerile în posesie, terenurile erau vândute președintelui CJ, prin fratele acestuia, Florin Faptele s-au petrecut în mare viteză în ultimii 4 ani: practic sora lui Costel Alexe ajungea să vândă un teren valoros din Bârnova fratelui e...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Ianuarie 2023

Tunurile de la Bârnova: influența politică a unui președinte CJ și a unui primar
Rețeta îmbogățirii rapide, patentată de cuplul Costel Alexe (președintele CJ Iași) - Mihai Bălan (primarul din Bârnova):
1) Cazul Arghiropol-Alexe:
în 2013, Comisia Județeană de Fond Funciar i-a validat lui Constantin Grigorescu Arghiropol (nepotul colonelului Scarlat Constantinov) dreptul pentru 1,36 ha: „din care o suprafață de 1,08 ha teren cu vegetație forestieră” și „0,2741 ha teren agricol”. În 2015, Arghiropol, deși nu obținuse parcelele, a încheiat două promisiuni de vânzare-cumpărare cu Florin Alexe, fratele lui Costel Alexe. Terenurile au ajuns la Arghiropol abia în 2019 și 2021, perioadă în care influența lui Alexe a fost la apogeu, acesta fiind inclusiv ministru al Mediului, Apelor și Pădurii. În final, cele 1,36 ha din Bârnova au ajuns la Florin Alexe
2) Cazul Toma-Bălan:
din 1,5 hectare pe care primarul Mihai Bălan din Bârnova i le-a restituit lui Octavian Toma (moștenitor), 1,2 hectare au ajuns, la câteva săptămâni de la emiterea titlului, în proprietatea lui Ștefănel Bălan, fiul șefului de comună. Toma a așteptat terenul vreme de 29 de ani. În 1991 i-a fost validat dreptul, dar abia în 2019 a fost pus în posesie și în 2020 a primit titlul de proprietate. Terenul era extravilan, însă l-a primit intravilan în 13 loturi, foarte bine plasate și extrem de valoroase. La scurt timp, moștenitorul a vândut 1,2 hectare, la prețuri extrem de mici, lui Ștefănel Bălan, fiul primarului din Bârnova.

Article image
Sunt 470 ha cerute de vechii proprietari în Bârnova. Comuna are disponibile 207 ha. S-au retrocedat doar 10 ha în 10 ani, marii favorizați fiind președintele CJ Costel Alexe și primarul din Bârnova, Mihai Bălan Retrocedarea pe care latifundiarul PNL Costel Alexe a rezolvat-o în doar doi ani s-a făcut când acesta era ministrul Mediului. Plătise pe drepturile succesorale doar 4.000 de euro Sunt sute de oameni care își cer p...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Ianuarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31