fbpx
 
Șeful Comisiei de Monumente așteaptă de 11 ani o autorizație de casă! Iași - oraș închis, primarul e nepăsător, PNL se felicită

Șeful Comisiei de Monumente așteaptă de 11 ani o autorizație de casă! Iași - oraș închis, primarul e nepăsător, PNL se felicită


Sebastian Petercă este exasperat: din cauza PUG-ului din 1999, pe terenul său e trecută „plantație publică”

Alături are însă un bloc cu 5 etaje, iar pe altă latură o clădire cu trei niveluri, care au fost autorizate tot de Primărie

Nebunia obținerii unei autorizații la Iași a depășit limita suportabilității: ieșenii așteaptă câte 5 ani un act care în alte orașe se eliberază într-o lună

Petercă, la fel ca sute de alți ieșeni, a dat Primăria în judecată, exasperat de situație

Are 63 de ani și de 11 ani umblă după o autorizație de casă: „O să mor și tot n-o să apuc să construiesc”, spune șeful CZMI Iași

Deși a fost director al Programului ANL la Iași, iar acum e șeful Comisiei de Monumente, Sebastian Petercă n-are pile la Primăria Iași. Obținerea unei autorizații de construcție la Iași a devenit un calvar. Sute de ieșeni ajung să se adreseze instanțelor pentru că trec 4-5 ani fără obțină un document absolut banal în alte orașe din țară. Sebastian Petercă spune că a ajuns la exasperare: de 11 ani se chinuie să facă un PUZ!
„Am 63 de ani, mă gândesc serios că există posibilitatea să mor de bătrânețe și eu tot n-o să reușesc să ridic acea casă pe terenul meu. În dreapta și-n stânga mea au apărut un bloc cu 5 etaje și o clădire P+2, iar mie mi se spune că acolo trebuie să rămână plantație publică”, povestește, disperat șeful Comisiei Zonale de Monumente Istorice (CZMI), care este de meserie inginer constructor.

Lui Sebastian Petercă i s-a permis să instaleze doar niște containere pe teren, dar în dreapta se află un bloc cu cinci etaje

PUG-ul vechi de 27 de ani a nenorocit viața ieșenilor

Problema lui Petercă, la fel ca a multor ieșeni, este PUG-ul făcut la Iași în 1997 și avizat în 1999! Sunt 25 de ani de atunci și prevederile acelui regulament de urbanism sunt anacronice. Dacă ai teren într-un cartier, iar acum 27 de ani era prevăzut un parc, o parcare sau un cămin de nefamiliști, nu poți să construiești o casă. PUG-ul din acea perioadă nu lua în calcul terenurile retrocedate și dezvoltarea rezidențială.
Ți se cere PUZ, iar decizia este a funcționarilor: dacă vor sau nu să-ți aprobe schimbarea destinației. Dacă PUG-ul ar fi actualizat, marea majoritate a ieșenilor ar putea să-și construiască locuințe individuale direct prin autorizație. În multe orașe din țară sau chiar în comunele din Zona Metropolitană Iași, o autorizație se eliberează în doar 30 de zile. La Primăria lui Mihai Chirica obținerea unei autorizații poate dura până la 10 ani.
„Este încadrat la P1 – are destinația de plantații publice. Atunci să aplice regulile din PUG-ul care îl arată la P1, să facă parc acolo și să mă despăgubească. Dar așa, nici nu fac parc, nici nu-mi eliberează autorizație”, spune proprietarul terenului, Sebastian Petercă.

Calvar: a scos 7 certificate de urbanism, toate au expirat

În 2011, actualul șef al CZMI Iași a cumpărat un teren pe Șoseaua Bucium 51, vizavi de Trei Sarmale. Fostul proprietar i-a vândut lotul de 1.271 mp cu bună credință, urmând ca inginerul să obțină o autorizație pentru un imobil.
Victor Mihalache, fostul proprietar al terenului, a murit între timp și autorizația nu există. Am ajuns și eu la 63 de ani și mă gândesc deja că voi muri și nu apuc să văd ridicată acolo construcția. Sunt economiile noastre, pagubele ce ne-au fost aduse sunt deja imense, prețul materialelor s-a triplat în anii ce au trecut”, spune Sebastian Petercă.
A scos primul certificat de urbanism imediat după ce a cumpărat terenul și, de atunci, a mai scos încă 6-7 acte de acest gen. Toate expiră la 1 an. „Doresc să fac un P+2 pe terenul meu, o clădire de familie, pentru noi și cei doi copii. Visez să-mi fac un birou acolo, nu speculez nimic imobiliar, este pentru familia noastră, mai explică Sebastian Petercă.
Cel mai consistent document eliberat de Primăria Iași pentru imobilul de două etaje a fost un aviz de oportunitate din 2022, după 11 ani de chin. Totul s-a blocat în acel stadiu, după ce și urbanismul de la CJ a răspuns în bătaie de joc la un document.

Terenul lui Sebastian Petercă (în mijloc) este flancat de clădiri înalte, dar în PUG-ul vechi de 26 de ani fix această parcelă apare ca „plantație publică”

Ultimul blocaj: avizul unic de la Consiliul Județean

În avizul de oportunitate a fost indicată necesitatea ca CJ Iași să precizeze, printr-un alt aviz, dacă are vreun interes pe zona P1 definită de vechiul PUG sau dacă există acolo vreo restricție din punctul de vedere al instituției.
„Eu am solicitat să răspundă dacă au ceva de-al lor la terenul meu, ei mi-au răspuns citând din lege că P1 este o zonă de viitoare plantație publică. Am cerut ceva, mi-au dat altceva și s-a blocat orice demers ulterior. Au fost și la CJ niște funcționari adevărați, care abia așteaptă să termine luna să intre salariul”, a spus Sebastian Petercă.

Blocat pe viață: i-au dat voie să-și pună niște containere

Terenul deținut de Petercă pe Bucium este încadrat, conform vechiului PUG din 1999, realizat de fapt în 1997, la categoria P1. Este definită ca „încadrare destinație plantații publice”. Nu există un parc acolo, ci în PUG era văzut ca eventual viitor parc. Încadrarea s-a făcut într-o perioadă în care nu existau case și blocuri în zonă, între timp s-a umplut de clădiri.
„În certificatele eliberate mi s-a spus că nu pot face nimic, deși au fost autorizate clădiri în condiții similare fără probleme. Adică se pot face spații comerciale sub Palatul Culturii, dar în Bucium la distanță de centru, pe o fostă arătură, nu se poate face nimic. De fapt, avem un PUG vechi, expirat, făcut în alte vremuri, care nu este nici aplicat – adică să facă acolo plantație publică, dar nu este nici actualizat, să spună acum, în 2023, ce se poate construi în zona noastră. Deci, eu stau cu un teren blocat, pe care am pus doar niște containere, că atât am avut voie conform unei autorizații pe care am obținut-o în 2019”, mai spune Sebastian Petercă.

Mihai Chirica ridică din umeri la calvarul ieșenilor care au nevoie de autorizație de construcție. De 8 ani refuză cu obstinație să facă un PUG nou și mizează pe faptul că ieșenii nu se revoltă și imaginea sa nu are de suferit prea mult

Anomalie: are un bloc lângă teren, autorizat tot de Primărie

În stânga și în dreapta terenului său au apărut un bloc și o casă. Ambele clădiri au fost autorizate în aceeași zonă P1 definită astfel de PUG-ul vechi, din 1999. În cazul celorlalte clădiri, Primăria a eliberat autorizație pentru construcție definitivă, în cazul lui Petercă a dat doar o autorizație pentru containere.
Mai există un paradox: o fi zona P1 plantații publice, dar terenul său este clasificat „curți construcții”.
„Plătesc impozit pentru curți construcții”, mai spune șeful CZMI.
De disperare și în lipsă de soluții, Petercă a mers în instanță și a dat în judecată toate instituțiile implicate
în autorizarea clădirilor din județul Iași: Consiliul Județean, Județul Iași, Consiliul Local Iași, Municipiul, primarul și secretara CL. „Mi-am pierdut speranța, dar încerc în instanță”, mai explică Sebastian Petercă.

„Funcționarii celor două instituții nu au făcut nimic timp de 24 de ani pentru a avea un PUG nou. Probabil conștientizând neputința lor au făcut licitații pentru 4 PUZ-uri mari, ar trebui să se reglementeze mai ușor după aprobarea lor, dar mai durează câțiva ani până vor fi aprobate.”
Sebastian Petercă, șeful Comisiei de Monumente Iași

Altă bătaie de joc: o ieșeancă așteaptă de două luni să ridice o simplă copie de la Primărie

Un ieșean de 74 de ani din Iași s-a izbit de același zid de nepătruns al Primăriei încercând să repare o problemă făcută tot de instituțiile statului. Gheorghe Dragomir a depus, pe 24 iulie 2023, la Registratura Primăriei, o solicitare de clarificare a amplasării unui teren proprietate retrocedat în 1991.
„Terenul este în zona Bucium. Nici până în prezent, la două luni distanță de la depunerea cererii, nu am primit răspuns. Am depus o altă petiție, încercând să cer eliberarea documentului în condițiile menționate de lege, la 30 de zile. Nu mi s-a răspuns nimic. Sunt presat de timp, acest document îmi este cerut de instanță într-un proces provocat tot de funcționarii statului”, a explicat Gheorghe Dragomir.
Povestea este încurcată chiar de către funcționarii OCPI care, în 2004, au schimbat numerotarea unor parcele vecine: 211 a devenit 212 și invers. Motivul: proprietarul uneia dintre ele are țevi de gaz de teren și vrea să scape de el.
„Am solicitat Primăriei Iași să elibereze copie după actelede proprietate, cele pe care noi le deținem deja, și care certifică faptul că la momentul eliberării titlului de proprietate din 1991tarlaua in care se află terenul era 211, nu 212, așa cum a fost renumerotată abuziv și intenționat”, a mai precizat Dragomir.

Article image
La inițiativa primarului Mihai Chirica, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 23 august se află un proiect prin care se propune ca un teren public de 7,8 hectare din Moara de Vânt să fie atribuit gratuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru construirea unui campus școlar, continuare a Școlii Varlaam Mitropolitul Anunțul despre proiect fost făcut public vineri seara, pe o ordine de zi suplimentară, fără a fi...
Autor cristi tanasa Anchete 21 August 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31