fbpx
 
Exclusiv: DNA anchetează blocul altui coechipier de fotbal al primarului Chirica. Viceprimarul Harabagiu l-a pupat pe dezvoltator într-o ședință de Consiliu Local

Exclusiv: DNA anchetează blocul altui coechipier de fotbal al primarului Chirica. Viceprimarul Harabagiu l-a pupat pe dezvoltator într-o ședință de Consiliu Local


Acum câteva săptămâni, procurorii DNA Iași au cerut de la Primărie actele care au stat la baza construirii unui bloc pe strada Petre Ispirescu din Tătărași. Numele dezvoltatorului: Marius Pătrașcu (foto sus). Personajul se învârte în lumea bună a politicii: joacă fotbal cu viceprimarul Gabriel Harabagiu și cu primarul Mihai Chirica, a fost în siajul fostului primar Gheorghe Nichita și, totodată, este cumătru cu Marius Ostaficiuc, șeful filialei municipale a PSD.

A doua dezvăluire: pe 31 mai 2016, la o ședință festivă de Consiliu Local, Gabriel Harabagiu s-a îmbrățișat și s-a pupat pe obraji cu Pătrașcu. După două săptămâni, pe 15 iunie, Pătrașcu a primit autorizația de construire de la Primărie pentru a edifica un bloc cu demisol, parter și patru etaje. Cel din Tătărași, investigat acum de DNA. O îmbrățișare cu un profit de 500.000 de euro.

Etaj în plus față de autorizație

Verificările procurorilor DNA Iași merg pe două fire. Pe de o parte, modul în care a fost retrocedat terenul din Tătărași și cum a ajuns el la Pătrașcu. Pe de altă parte, se cercetează legalitatea actelor care au stat la baza construirii imobilului, adică Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și autorizația de construire.
O primă constatare la fața locului: blocul de pe strada Petre Ispirescu 3B, față de autorizația de construire care prevede D+P+4E, mai are un nivel în plus. Un fel de etaj retras, în care ar mai putea fi amenajată cel puțin o locuință. Marius Pătrașcu, contactat de REPORTER DE IAȘI, refuză să vorbească despre al cincilea etaj. „Sunt legal cu toate”, a spus acesta, evaziv.

Ținta: un parc de joacă
Povestea terenului și a retrocedării este una destul de complicată. În 2009, Alexandru Dan Andrei și Radu Andrei, în calitate de moștenitori, au câștigat în instanță, împotriva Prefectului Județului Iași și a Comisiei Municipale de Fond Funciar, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren de 895 mp. Parcela, situată pe strada Petre Ispirescu 5, fostă Plăcerilor 5. O parte din acest teren fusese în posesia unui SRL, fără acte, iar altă bucată era ocupată de un parc de joacă.

Inițial, reconstituirea dreptului de proprietate a fost respinsă de autorități cu motivarea că terenul este afectat de detalii de sistematizare, construcții și investiții realizate. Pe baza unei expertize, instanța a zis, însă, că e liber și a permis reconstituirea. Dar, inclusiv din actele expertului chemat la fața locului, rezultă că pe o mare parte din acest lot exista un parc de joacă.

Proiect blocat un an și jumătate
În februarie 2014, moștenitorii Andrei au vândut cei 895 mp către Silvia și Gheorghe Pătrașcu, părinții lui Marius Pătrașcu. La nici o lună, familia Pătrașcu a solicitat certificat de urbanism de la Primărie în vederea construirii unui imobil.

În noiembrie 2015, deci după un an și jumătate, PUZ-ul lui Pătrașcu a fost aprobat în Consiliul Local. „Investiția a fost blocată de Mihai Chirica, pe atunci viceprimar. Fără nicio explicație”, a explicat o sursă apropiată cercului în care se luau deciziile în Primărie.

Varianta blocării a fost confirmată și de Marius Pătrașcu, adevăratul investitor, fiul celor care au deținut în acte terenul. „Dacă tot vreți să faceți un articol despre acest teren, ar fi interesant să aflăm de ce în cazul meu a durat o veșnicie și toate avizele s-au eliberat mult peste termenele legale”, a declarat Pătrașcu.

Blocul lui Pătrașcu se află în spatele Pieței Chirilă


„Aprobat pe nepusă masă”
Fixăm reperele: în februarie 2014, Pătrașcu a cumpărat terenul de la Andrei. În martie 2014 a primit certificatul de urbanism. La sfârșitul lunii aprilie 2015, primarul Gheorghe Nichita a fost reținut în Dosarul „Amanta”, iar conducerea Primăriei a ajuns la Mihai Chirica, în calitate de primar interimar.

După alte câteva luni, în noiembrie 2015, familiei Pătrașcu îi este aprobat în Consiliul Local un PUZ potrivit căruia putea construi pe cei 895 mp un bloc cu un procent de ocupare a terenului (POT) de 25,25%, un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 1,52 și un regim de înălțime D+P+4E. „La fel de inexplicabil cum a fost blocat un an și jumătate, la fel a și fost aprobat acest PUZ, pe nepusă masă”, a precizat aceeași sursă.

Terenul era în litigiu
E greu de spus ce s-a întâmplat între timp, însă, o lectură mai atentă a PUZ-ului arată că, la momentul aprobării acestuia, terenul în cauză, cei 895 mp erau parte a unui litigiu.

De fapt, la articolul 2 din PUZ se precizează: „Valabilitatea prezentei documentații de urbanism este de 5 ani de la data aprobării. Valabilitatea încetează dacă prin soluția pronunțată în dosarul nr. 4808/99/2012 terenul este atribuit unei alte persoane decât titularul actual al dreptului de proprietate”.

Apăruse alt moștenitor
Ce se întâmplase? În 2012, o persoană căreia Primăria nu i-a recunoscut calitatea de moștenitor s-a adresat instanței. În fapt, respectiva voia jumătate dintr-o parcelă de 3.330 mp din Fundac Petre Ispirescu nr. 2. „Prin notificarea (...) adresată Primăriei Municipiului Iași HV, CT, CC și PM au solicitat măsuri reparatorii în natură sau în echivalent, pentru imobilul teren în suprafață de 3.300 mp situat Iași, Fundac Petre Ispirescu nr. 2. Această notificare a fost soluționată prin dispoziția nr. 220/21.03.2012 emisă de Primărie în beneficiul numitei PM căreia i s-a recunoscut îndreptățirea la despăgubiri în condițiile legii (...) pentru cota parte de 1/2  din imobilul teren în suprafață de 3.330 mp (...). Prin aceeași dispoziție (pct. 2), s-a respins cererea de acordare despăgubiri pentru cealaltă cotă parte de 1/2  din imobil, motivat de faptul că notificatoarea (HV – n.r.) nu face dovada calității de moștenitor și pentru această cotă și nici a calității de reprezentant al celorlalte persoane nominalizate în notificare”, a fost explicat contextul în instanță.


Celălalt moștenitor a fost scos din joc
Judecătorii au solicitat o expertiză la fața locului. „Expertiza (...) a stabilit că fosta proprietate a autorilor reclamantei este ocupată de blocuri de locuințe, trotuare, drumuri, alei, garduri ce delimitează proprietăți private, spații verzi în jurul blocurilor, străbătute de rețele de utilități și parcări de reședință; că singura suprafață liberă din fostul amplasament – un fost parc de joacă (...) respectiv 895 mp  însă aceasta a fost reconstituită unor alte persoane (...)”, s-a arătat în cadrul procesului.
În octombrie 2015, femeia, cu inițialele HV, a câștigat procesul, recunoscându-i-se, așadar, calitatea de moștenitor. Dar, pentru că în zonă nu mai era niciun teren liber, a fost îndrumată să ceară despăgubiri.
Deci, în octombrie 2015, pe 22 instanța a pronunțat că HV are calitatea de moștenitor, iar o lună mai târziu, în PUZ-ul lui Pătrașcu din 25 noiembrie, s-a trecut că actul este valabil doar dacă terenul nu este atribuit altcuiva. Cei din Primărie nu primiseră comunicarea de la instanță, probabil. Oricum, nu au atacat decizia instanței, dar nici proprietatea terenului nu a mai fost în joc.
Revenim: avem 895 mp în Petre Ispirescu 5 restituiți familiei Andrei în ceea ce pare a fi vechiul amplasament. Și apoi un proces al unei femei HV, care a cerut 1.665 mp în Fundac Petre Ispirescu 2. Dar în expertiză s-a vorbit despre aceeași 895 mp, „un fost parc de joacă” ca fiind „singura suprafață liberă din fostul amplasament” a lui HV. Aceasta ar fi controversa legată de retrocedare.

Șefă din Primărie, beștelită pentru Pătrașcu

Punctul 2, edificarea blocului. Pătrașcu a primit aprobare pe PUZ în noiembrie 2015, însă, până la primirea autorizației de construire, a trebuit să mai aștepte aproape 7 luni.

Între timp, pe 31 mai 2016 a avut loc ședința festivă de final a mandatului fostului Consiliu Local. În iunie au fost alegerile locale, așa că, la sfârșitul lunii mai, s-a organizat o ședință în care consilierii locali au primit diplome din partea conducerii Primăriei.
Înregistrarea video cu respectiva ședință este încă disponibilă pe canalul de youtube al Primăriei. Are o durată de o oră și 55 de minute și este presărată cu multe momente de festivism. După o oră și 28 de minute, în filmare a apărut Gabriel Harabagiu care și-a primit diploma.
Discursul lui de-atunci: „Mulțumesc, domnule primar. Mulțumesc tuturor colegilor din Consiliul Local și, nu în ultimul rând, mulțumesc Executivului Primăriei Municipiului Iași. Succes noului Consiliu. Iar pe viitor pentru doamna secretar al Consiliului Local îmi doresc să nu mai avem oameni dezamăgiți care vin la Primărie pentru un act, pentru o hârtie și stau și ne privesc din colțul sălii. Mulțumesc”.

Adresând aceste cuvinte Denisei Ionașcu, secretara Consiliului Local, Harabagiu a gesticulat spre celălalt capăt al sălii mari a Palatului Roznovanu. Apoi, la final, s-a dus glonț în celălalt capăt, a salutat un bărbat îmbrăcat în portocaliu. Omul i-a strâns mâna lui Harabagiu, s-a ridicat și apoi s-au sărutat pe obraji. Bărbatul în portocaliu era Marius Pătrașcu.

La două săptămâni de la această întâmplare, Pătrașcu a primit de la Primărie autorizația de construire pentru blocul din Tătărași. „Dacă știam că îmbrățișările stau la baza eliberării unei autorizații de construire, deveneam iubitor de îmbrățișări. Nu așteptam ca prostul un an jumătate”, a spus Pătrașcu, acum două zile, pentru REPORTER DE IAȘI.


Pase în trei

Acum, blocul din Petre Ispirescu 5 (în mod curios, redenumită înainte de eliberarea autorizației Petre Ispirescu 3B) este finalizat, apartamentele au și fost vândute. Pe afișierul de la întreținere figurează 24 de apartamente, iar președinte al asociației de proprietari „Atheneum Petre Ispirescu 3B” este chiar Marius Pătrașcu.

Potrivit autorizației, suprafața utilă a imobilului este de 1.042 mp. La 500 de euro preț de construire pe metrul pătrat și la 1.000 de euro/mp cel de vânzare, ar rezulta un profit de aproximativ 500.000 de euro.

Dar, față de autorizația de construire și de PUZ, imobilul mai are un etaj retras, al cincilea. În documentele publice existente pe site-ul Primăriei Iași nu există o reautorizare ulterioară pentru acest imobil.

Surse din anturajul lui Pătrașcu, dar și al șefilor orașului susțin că acesta joacă frecvent fotbal cu Harabagiu și Chirica.

 

„Întrebările personale nu își au locul. Viața mea personală o împărtășesc doar cu prietenii și familia. Deocamdată, nu vă numărați nici printre unii, nici printre alții”, a afirmat Pătrașcu. Acesta a negat că ar fi fost chemat la audieri de procurorii DNA Iași. „Nu. Niciodată. Nu aș avea de ce”, a spus el.

Tot partener de fotbal cu primarul Chirica este și Iulian Lucan, agentul imobiliar care a cumpărat de la mama edilului, cu 100.000 de euro, un teren pe care aceasta dăduse 7.300 de euro. Cei 100.000 de euro au fost folosiți de Chirica pentru a cumpăra o proprietate de 250.000 de euro pe numele băiețelului său care, la momentul tranzacției. avea 11 luni.  Și această afacere a ajuns în atenția DNA.

Traseul pestriț al lui Pătrașcu

Traseul profesional al lui Marius Pătrașcu a fost unul ascendent în ultimii ani și împletit cu contacte cu autorități publice, oameni politici, oameni de afaceri.

  • În 2008, Pătrașcu era șofer la firma Ro Maryo Travel, sursa informației fiind declarația de avere a soției acestuia, agent de poliție;
    n Înființată în aprilie 2013, firma „My Clean” din Iași a prins în septembrie același an trei contracte prin încredințare directă de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP). În acel moment, firma o avea ca acționar pe Elena Pascaru, soacra lui Pătrașcu. Deci, soacra a avut trei contracte cu DRDP la care adjunct era Marius Ostaficiuc, cumătrul lui Pătrașcu;
  • 2017, în declarația de avere a soției: casă și teren în Păcurari, două credite de 99.000 de euro. Ea a câștigat 34.000 de lei, el 18.000 de lei de la Megastep SRL;
  • La diferitele mitinguri organizate de PSD la București în ultimii ani, Pătrașcu ar fi fost cel care s-ar fi ocupat de logistică, de transportul membrilor de la Iași în Capitală;
  • Se prezintă pe propria pagină de Facebook ca actual „general manager” la Vila Q. O cabană de lux din Văratec-Neamț care aparține firmei Megastep SRL la care nci asociat este mama sa;
  • Tot ca „general manager” se prezintă Pătrașcu și la Cataleya Residence (foto jos).

Proiectul imobiliar ce va cuprinde 13 blocuri este pe str. Ștefan Hotnog nr. 22, Bucium, la 500 m de hanul Trei Sarmale. Primele blocuri vor fi date în folosință în luna septembrie anul acesta;

  • Potrivit paginii sale de Facebook, a avut mai multe călătorii cu destinații exotice, gravitează în anturajul fotbaliștilor de la Politehnica (foto jos cu fostul atacant de la Iași, Andrei Cristea și la cafea cu Ionuț Cioinac – în dreapta) și a unor dezvoltatori imobiliari.

 

Article image
Mihai Chirica se îneacă în propriile minciuni. A făcut rost de 100.000 de euro de la mama sa, care avea un teren în Copou, a spus el Terenul de 486 mp a trecut de la Siminiceanu, sora lui Bogdan Cihodaru, la misteriosul Gelu Lupu, pentru 23.000 de euro Lupu l-a vândut către mama primarului cu doar 7.300 de euro. Primul om din imobiliare care a preferat să piardă 16.000 de euro În 2017, Chirica i-a dat un teren ultracentr...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31