fbpx
 
Secretul lui Alexe: tăieri de 35 milioane de euro la Bârnova. Ministrul protejează cu mare pompă doar 1% din pădure

Secretul lui Alexe: tăieri de 35 milioane de euro la Bârnova. Ministrul protejează cu mare pompă doar 1% din pădure


* Costel Alexe a anunțat protejarea doar a copacilor de 140 de ani, ca și cum ar fi o măsură extrem de benefică 
* Doar 1% din arborii din arealul Lunca Cetățuii-Dobrovăț au peste 140 de ani
* 86% din copacii seculari sunt între 100-130 de ani și cu aceștia se fac cei mai mulți bani
* În jurul Iașului sunt prevăzute tăieri de 35 milioane de euro în următorii 8 ani. Și aceasta doar dacă se taie legal
* Dacă se mai și fură, valorile se dublează. Romsilva nu vrea să dea cifrele oficiale
* Ministrul Mediului putea proteja cu adevărat pădurea seculară dacă impunea pragul de la 120 de ani
* Altă găselniță: să nu se mai facă tăieri pe brâul de 30 de metri de-a lungul șoselei, practic să nu se mai vadă că se defrișează
* Planurile Romsilva în pădurea Dobrovăț sunt la aceiași indicatori de tăiere ca și în anii din urmă. Nu e nicio reducere a afacerilor cu lemn sub actualul Guvern
* ONG-ul Agent Green așteaptă o sentință într-un proces la București prin care ar urma ca defrișările să scadă cu 70%

În mai puțin de o săptămână, magistrații de la Tribunalul București se vor pronunța, în esență, dacă tăierile de arbori din pădurea Bârnova-Dobrovăț vor continua sau nu. Decizia are implicații majore, atât de mediu cât și economice: cei 130.000 de arbori programați a fi doborâți până în 2028 înseamnă o afacere de minim 35 milioane de euro.

În plus, cel puțin în cazul acestui sector, măsurile de protecție anunțate de Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, sunt ca o aspirină administrată unui bolnav incurabil, organizațiile civice argumentând că nu vor produce niciun efect.

Tăierile de la Bârnova sunt doar pe copaci la 120-130 de ani, extrem de valoroși (FOTO: AGENT GREEN)

Stoparea tăierilor de pădure la Iași
Pe 11 iunie se va judeca acțiunea depusă de Agent Green, un ONG care militează pentru protecția mediului, împotriva Direcției Silvice și a Agenției pentru Protecția Mediului, ambele din Iași. „Cerem suspendarea tăierilor de pe raza ocoalelor silvice Lunca Cetățuii și Dobrovăț și introducerea de măsuri pentru protecția păsărilor”, au menționat reprezentanții acestui ONG.
Speța, pe scurt: pădurea Bârnova-Repedea este o zonă protejată. Practic, pe 12.000 de hectare se suprapun, aproape complet, un sit de importanță comunitară (SIC) cu o arie de protecție specială avifaunistică (SPA). Deci, protecția acționează atât asupra pădurii, florei, faunei cât și asupra speciilor de păsări sălbatice.

„Dacă ai două situri care se suprapun trebuie făcut un plan de management integrat. Or, în acest caz, pentru păsări nu există. Sunt zeci de specii pentru care trebuie luate măsuri speciale”, a afirmat militantul civic.

Defrișare din această primăvară la Bârnova-Dobrovăț (FOTO: AGENT GREEN)

Proces pe muchie de cuțit

Dacă judecătorii Tribunalului București vor da curs solicitării ONG-ului Agent Green, atunci efectul imediat va fi suspendarea pe termen nelimitat a tăierilor din acest areal. Amenajamentul, așa numita biblie a pădurii, va fi refăcut cu introducerea acestor măsuri de protecție a păsărilor.

„Lucrările silvice propuse (…) realizate cu încălcarea condițiilor prevăzute în avize și în lipsa unei analize detaliate privind impactul asupra speciilor și habitatelor protejate și chiar în lipsa unor obiective de conservare pentru speciile de păsări pun în pericol integritatea rețelei Natura 2000, putând conduce la deteriorarea speciilor și habitatelor protejate în cadrul acestora”, au precizat cei de la Agent Green în dosarul de la Tribunalul București, citați fiind de www.g4media.ro.

Deșertificare la marginea Iașului (FOTO: AGENT GREEN)

Se vrea tăierea a 520.000 mc de lemn

Măsura de suspendare a tăierilor ar pune cruce peste o afacere estimată la aproximativ 35 milioane de euro. Cele două ocoale silvice, Dobrovăț (7.611 ha) și Lunca Cetățuii (11.699 ha) au, însumat, 19.310 hectare dintr-un total al Direcției Silvice Iași de 66.846 hectare. Așadar, Dobrovăț și Lunca Cetățuii au aproape 29% din pădurea publică a județului.

Din cele 19.310 de hectare ale celor două ocoale, peste 12.000 de hectare reprezintă această zonă protejată. Pe surse, informația obținută de REPORTER DE IAȘI este că amenajamentele silvice din zonă, în vigoare pentru 10 ani (2019-2028) prevăd tăieri importante.

„Coroborând datele din amenajament cu o adresă a Direcției Silvice Iași către APM prin care a cerut și primit avizare, am calculat că până în 2028, pe raza celor două ocoale, se pot recolta până la 520.000 de metri cubi”, a declarat o sursă din sistem, sub rezerva anonimatului.

Platformă încărcată cu lemn în sit Natura 2000, Pădurea Bârnova-Repedea (FOTO: CODRII IAȘILOR)

Program de tăiere a 130.000 de copaci seculari
Câteva explicații: 520.000 mc de lemn, la un preț mediu de valorificare de 320 lei/mc (stabilit ca raport între prețul lemnului de foc și al celui de lucru, pentru industrie) înseamnă o afacere de peste 166 milioane de lei. În euro, e un business de 35 milioane pe 10 ani, adică o medie de 3,5 milioane de euro pe an. De cealaltă parte, a impactului de mediu, cei 520.000 de metri cubi sunt echivalentul a peste 130.000 de arbori seculari (un astfel de copac are între 3 și 5 mc).

Oficialii Direcției Silvice Iași au refuzat să comenteze aceste cifre. „Nu vă pot răspunde eu. Solicitați în scris Direcției Silvice”, a declarat Ionel Bolfă, actual șef al ocolului silvic Dobrovăț, fost purtător de cuvânt al structurii județene. Contactat în repetate rânduri, Gabriel Doncean, șeful Direcției Silvice Iași, nu a răspuns apelurilor telefonice.  

Arbore uriaș tăiat la Bârnova, spre Dobrovăț. Trunchiul ar putea fi cuprins de cinci oameni (FOTO: VALI TURCUMAN)

Pragul lui Alexe: „Protejăm copacii de 140 de ani”

Al doilea palier al discuției este cel al măsurilor anunțate de ieșeanul Costel Alexe, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor. În primăvară, după ce organizații civice și oameni politici au atras atenția că se taie masiv din pădurile vecine Iașului, ministrul a organizat două conferințe de presă, în aprilie și mai.

Cea mai recentă a avut loc pe 22 mai într-o pădure din apropierea orașului. „Am luat o decizie națională prin care aproximativ 100.000 de hectare de pădure să aibă un grad ridicat de protecție. Astăzi, 38.000 de hectare pentru început, mai exact 8.364 de păduri ale României, cu vârste de peste 140 de ani vor intra într-o zonă de protecție unde vor fi permise doar lucrări de amenajare, și acelea foarte limitativ. Nu se vor mai permite lucrări silvice de tăieri”, a anunțat ministrul Alexe.

Pădure rasă la șosea. Ministrul ar vrea să nu se mai facă tăieri la vedere, pe marginea șoselelor, ca să nu se mai alarmeze populația

Doar 1% din pădure ar fi protejată de ministrul Alexe

Anunțată cu mare pompă, acestă decizie are un efect aproape egal cu zero pentru pădurile din Bârnova-Dobrovăț. Au explicat foarte clar acest lucru reprezentanții mișcării „Codrii Iașilor”.

Iată ce au susținut aceștia: „La conferința de presă (ministrul – n.r.) a anunțat «noi măsuri privind protecția pădurilor seculare», mai exact, am înțeles noi, definirea pădurilor seculare ca și clasă de păduri protejate. Definite, din ce a spus dl. ministru, nu ca păduri peste 100 de ani cum am crede noi (și DEX), ci peste 140-150 de ani. La fața locului am intuit și aproximat că va fi vorba de foarte puțin. Acum am făcut calculele pentru sit-ul Natura 2000 Pădurea Bârnova-Repedea. Parcele compacte de 150 de ani și peste nu există. Parcele consemnate ca de 140 de ani care ar fi astfel protejate însumează 130 de ha din cele 12.000 ale sitului (nu 9.000 cum spune dl. ministru). Adică 1%, care se și suprapun peste zone protejate deja. Petiția noastră cere 35% din suprafața sit-ului”, au arătat cei de la „Codrii Iașilor”.

Stejari seculari tăiați în sit Natura 2000, Bârnova (FOTO: CODRII IAȘILOR)

83% din pădurea seculară ar fi tăiată

Cu alte cuvinte, în cazul Bârnova-Repedea, ministrul vrea să protejeze ceva ce e deja protejat. Și, oricum, pentru el, secular înseamnă +140 ani, ceea ce reprezintă extrem de puțin pentru această zonă de lângă Iași. Distribuția, pe vârste, a pădurii respective, într-o statistică realizată de „Codrii Iașilor”:
Vârstă                 Hectare     Procent
140 ani                130             1,04%
130 ani                2.080         16,65%
120 ani                6.088         48,72%
110 ani                2.083         16,67%
100 ani                129             1,04%
sub 100               1.986          15,88%

Chiar și așa, pe lângă criteriul de vârstă, pentru noua clasă de protecție Ministerul ar avea în vedere o a doua condiție, cumulativă: acoperirea arborilor la sol, să fie păduri aproape intacte, neatinse. „Cu cele două condiționări, se restrânge mult aria. Efectul pentru pădurea de la Bârnova-Repedea va fi nul”, a explicat activistul.

Tăiere de mari proporții la Dobrovăț (FOTO: AGENT GREEN)

Alexe a avut ideea să nu se mai facă tăieri la stradă

Mai devreme, în aprilie 2020, ministrul Alexe, iritat de scandalul tăierilor de la Dobrovăț, venise cu o soluție de-a dreptul hilară. „Am convenit că pe lungimea drumului naţional se va constitui o banda de protecţie, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenţii în arboretul matur, ci numai în seminţişul cu diametrul de 2-10 cm, de altfel lucrări necesare în silvicultură”, a declarat ministrul Costel Alexe într-o conferință de presă organizată în pădure la Dobrovăț pe 10 aprilie 2020.
Un activist de mediu a afirmat că această declarația a ministrului intră la categoria ascunderii mizeriei sub preș. „Adică, faci o perdea de 30 de metri de la drum spre interiorul pădurii, în fapt un paravan ca nimeni să nu mai vadă ce faci și ce tai înăuntru”, a spus acesta.

Mii de metri cubi cărați de la Bârnova (FOTO: AGENT GREEN)

Pe site-ul Direcției Silvice Iași există câteva frânturi de informații privind tăierile din ultimii doi ani. Astfel, aferent anului trecut, Direcția a comunicat că masa lemnoasă recoltată de privați, desemnați în urma unor licitații, a fost de 117.000 mc, fără a preciza cât a fost tăiat în regie proprie.

În 2018, volumul total recoltat (de operatori privați, prin regie proprie sau prin prestări servicii) a fost de 190.000 mc. O afacere de zeci de milioane euro anual pe ruta Direcția Silvică – operatori privați – beneficiari finali (populație sau fabrici de prelucrare).

Article image
Aplicațiile care să facă imposibile furturile de lemn din pădure sunt funcționale, trebuie doar puse în priză. Din 2016, pesediștii au ingorat sistemul informatic, putând fi acuzați de interese murdare, adică protejarea „mafiei lemnului”. Dar din noiembrie 2019 și până în prezent, nici liberalii nu vor să preia sistemul pus la punct de firma INDACO. Lemnul se fură prin transportul multiplu, adică tai mai mult decât ai licit...
Autor Cezar Moraru Anchete 08 Aprilie 2020

Article image
S-au tăiat hectare de pădure la Bucium-Dobrovăț pe o autorizație de regenerare. E cea mai drastică formă de tăiere, în care se rade tot. Justificarea: copaci de esență tare, stejar, ajunși la vârsta de peste 100 de ani, înlocuiți cu vlăstarele din jur. Dar la Dobrovăț s-au tăiat și copaci de 20 de ani. Se fură în continuare prin tăieri suplimentare și neverificarea transporturilor. Este elementar să pui GPS pe camioane, dar...
Autor Cezar Moraru Anchete 30 Martie 2020


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31