fbpx
 
Mândri cu ATV în cimitir. Contractul a ținut doar 4 luni Mândri cu ATV în cimitir. Contractul a ținut doar 4 luni

Radio Erevan la Servicii Publice: au redus costurile cu paza până le-au dublat. Ieșeni, le mai dăm 1 milion de lei?


Dacă vreți să vedeți ce mai fac banii dvs., citiți mai jos cum se mai cheltuie 1 milion de lei în plus la Primărie, pornindu-se de la ideea că „se face o economie”. Au economisit atât de mult încât plăteau 90.000 de lei/lună serviciile de pază la o firmă, iar acum cheltuie 150.000 de lei/lună în regie proprie.

Compania Servicii Publice Iași (SPI), cei responsabili cu gazonul din oraș, cere azi mai mulți bani în Consiliul Local. E o rectificare pe anul 2020, iar conducerea SPI vrea aprobarea pentru a cheltui în plus peste 1 milion de lei cu salariile. Fundamentarea proiectului de Hotărâre arată o situație ca la Radio Erevan: au vrut să facă o economie la începutul anului, au reziliat contractul cu firma de pază din cimitire, iar apoi au angajat 40 de oameni care duc la dublarea costurilor inițiale.

Contract-cadru: 90.000 de lei/lună

Din cauza stării de urgență din partea de început a pandemiei, Primăria n-a mai putut efectua lucrări la Spațiile Verzi la nivelul prognozat. E vorba mai ales de trimestrul II, conducerea SPI motivând că veniturile le-au scăzut cu 70% din cauza dispariției comenzilor de la Primărie.
Anterior, în noiembrie 2019, firma de protecție și pază Ambasador, din Târgu Mureș, câștigase neașteptat contractul-cadru pentru asigurarea serviciilor de pază din cele cinci cimitire administrate de Servicii Publice. Ambasador venise cu un preț mai mic decât partenerul tradițional Molid Total Security. Contractul era pe 13 luni, din decembrie 2019 până în ianuarie 2021.
Ambasador asigura 33 de agenți de pază și factura lunar, conform SICAP, circa 90.000 de lei plus TVA.

Laurențiu Ivan, managerul SPI, a plecat de la ideea economiilor, dar a ajuns la cheltuieli mai mari cu 1 milion de lei

Au crescut cheltuielile la 145.000 de lei/lună

În jur de 14 aprilie, cu România pustiită de coronavirus, cu starea de urgență pe străzi și cu toată lumea stând în casă, SPI anunță firma de pază că i-au scăzut veniturile și că suspendă contractul pe o perioadă de două săptămâni.
Apoi, pe 30 aprilie anunță firma de pază că reziliază definitiv contractul și nu mai fac nicio plată. Ambasador se retrage luând o țeapă colosală. Conducerea SPI luase hotărârea să asigura paza cimitirelor în regie proprie. „Ca să economisim”, ne-a declarat directorul SPI, Laurențiu Ivan.
Acum, în august, Servicii Publice Iași vine în Consiliul Local și spune că trebuie să cheltuie mai mult cu 1,013 milioane lei decât era prognozat la începutul anului, din cauza celor 40 de angajați noi, aduși ca să păzească obiectivele companiei.
Aceste cheltuieli suplimentare sunt calculate pentru 7 luni din 2020 (perioada mai-decembrie). Deci înseamnă un cost lunar cu serviciile de pază de 145.000 de lei, față de 90.000 de lei cât plătea înainte. Cu 55.000 de lei mai mult ca înainte. SPI a făcut 40 de angajări noi în plină pandemie, „ca să economisească”.

15%-20%, economia anunțată de Laurențiu Ivan

Directorul Laurențiu Ivan spune că aceste costuri sunt mai mari doar în aparență. „Ambasador asigura doar posturile pentru cele cinci cimitire. Noi acum, cu 40 de posturi, asigurăm paza și la sediul central, baza de producție, seră și pepinieră. Economia noastră raportată doar la cimitire este de la circa 105.000 de lei/lună la 85.000 de lei”. Managerul Ivan ia în calcul și TVA-ul în calculul său, dar acesta nu e plătit de fapt de SPI, deoarece compania locală nu este cumpărător final, ci primește TVA-ul de la Primărie, pentru serviciile prestate, și îl transmite mai departe către firma de pază Ambasador, care apoi plătește TVA pentru propriile achiziții ș.a.m.d.
Economia reală pentru paza celor cinci cimitire este de 5.000 de lei lunar. Dar dacă tot s-au pus pe economisit, SPI a mai înființat 40 de posturi și a constatat că acum cheltuie 1 milion de lei în plus față de cât era bugetul aprobat la începutul anului.

ATV-urile aduse la Iași de firma Ambasador au costat 50.000 de lei, bani risipiți

Îi mai pune și la alte treburi

„Avantajul este că oamenii noștri fac și alte servicii conexe față de paza propriu-zisă. Agentul care stă în față la cimitir taie și o chitanță pentru accesul mașinilor, îl mai pun să dea și cu mătura prin fața porții, dacă se adună mizeria, sau îl pun iarna să dea zăpada deoparte. Noi ne ajutăm între noi, ne gospodărim altfel. Pe agentul de la Ambasador nu puteam să-l pun să facă nimic, stătea și se uita, nu intra în atribuțiile lui”, mai spune Laurențiu Ivan.
Managerul de securitate al firmei Ambasador, Ciprian Moldovan, spune în schimb că avantajul contractului său era, în primul rând, prețul: „Eu am ofertat 13 lei/oră, ei cu mai puțin de 18 lei ora n-au cum să iasă. Costurile la stat cu mâna de lucru sunt mult mai mari decât la privat”. Moldovan se referă la sporurile de noapte, de weekend și pentru sărbători legale, obligatorii la stat, dar și la salariul minim, care este mai mare în sectorul public decât în cel privat.

Cum arată 1 milion de lei cheltuiți în plus la stat

Nota de fundamentare depusă la Consiliul Local pentru aprobarea creșterii cheltuielilor cu 1 milion de lei pentru 7 luni ale acestui an conține toate explicațiile la „economia” făcută:
- 40 persoane x 2.342 lei x 7 luni = 656.000 lei
- cursuri de calificare = 42.000 lei
- ore suplimentare (175%), spor de noapte (25%), zile lucrate pentru zilele de repaus săptămânal, sume pentru weekend = 315.000 lei
- cheltuieli sociale (5%) = 54.000 lei
- masă caldă pentru 40 de salariați, conform Contractului Colectiv de Muncă = 105.000 lei.
Nu e foarte clar de ce s-au făcut calculele pe 7 luni, adică de la 1 mai, când noi suntem la 1 septembrie și mai sunt 4 luni din an. Servicii Publice Iași a angajat aceste cheltuieli fără aprobarea Consiliului Local și ar fi distractiv de văzut pe unde s-ar scoate cămașa, dacă, prin absurd, consilierii locali n-ar aproba rectificarea. „Ne-am organizat pas cu pas”, a fost evaziv Laurențiu Ivan, directorul SPI.
Servicii Publice va avea la sfârșitul anului un profit net de 1,5 milioane de lei, conform angajamentelor bugetare, de pe urma căruia se vor plăti divindende și bonusuri. Profit rezultat doar din lucrările la întreținerea spațiilor publice comandate de către Primărie.

Noiembrie 2019, SICAP: Ambasador a facturat doar 87.645 lei la Servicii Publice, preț sub cel al concurenței și cu mult mai mic decât al costurilor Primăriei în regie proprie

Au cerut 5 ATV-uri și au uitat de ele

Toată experiența Amabasador la Servicii Publice Iași este o epopee tragi-comică, frântă brusc după numai patru luni de colaborare. Ciprian Moldovan povestește dezamăgirea celor de la SPI când au semnat contractul: „Mi-au spus că ei lucrau bine cu MTS, se obișnuiseră”.
Primul lucru neobișnuit a fost să le ceară celor de la Ambasador cinci ATV-uri pentru făcut ture prin cimitire. „M-au plesnit în cap, la ce le trebuiau? Le-am luat în cutie, nou-nouțe de la Oradea, import Germania, m-au costat 50.000 de lei. Apoi, mi-au cerut GPS la ele, ca să le urmărească pe calculator cum asigură perimetrul noaptea. Le-am dotat și cu GPS, m-a costat o groază, dar surpriza știți care e? Că nu mi-au cerut nici măcar o dată rapoartele GPS cu mișcarea ATV-urilor. Au uitat de ele din prima zi în care le-am cumpărat”, povestește cu umor managerul de la Ambasador.

Dotări de 150.000 de lei pentru doar 4 luni de contract

Toate cheltuielile suplimentare făcute de firma de pază sunt evaluate de Ciprian Moldovan la 150.000 de lei. „Eu nu mi-am recuperat banii aceștia, pentru că au reziliat după doar patru luni. Am cumpărat costume, geci, bastoane, spray-uri, la un moment dat au venit și mi-au spus că trebuie și o mașină pentru șeful de echipă, să se deplaseze de la un loc la altul, am luat și un Logan. Le-am făcut planurile de pază, că nu le aveau, am avut și aici cheltuieli, alergătură la Poliție, în ianuarie am rezolvat-o”.
Pe Moldovan l-a deranjat mai mult că, în perioada de suspendare a contractului, din aprilie, SPI îi racola propriii angajați de la Ambasador, pe care, chipurile, îi îndepărtaseră. „Îmi luau oamenii la interviuri, fără să știu, le spuneau că le dau bani mai mulți. Asta e o practică onorabilă într-o economie de piață? Cum reduceau costurile cu salarii mai mari?”, se întreabă Ciprian Moldovan.

Negru pe alb, cum este justificat milionul de lei cheltuit în plus de Servicii Publice, bani pe care trebuie să-i aprobe consilierii locali

Șocant: firma mureșeană, descalificată de 24 de ori la Iași

Managerul de la Ambasador a notificat Servicii Publice pentru a primi banii pe ultimele 30 de zile: 15 zile suspendarea și încă 15 zile care erau obligatorii după notificarea de reziliere. „Dacă nu-mi dau banii, mă duc în instanță”, a spus acesta.
Cea mai tare dezvăluire a lui Ciprian Moldovan este că a participat la 24 de licitații la Iași și că la toate a fost descalificat: „Am participat la institutii, spitale, nici eu nu mai știu. Am lista la birou. Mă descalificau pentru motive inventate, nici ei nu știau ce să mai spună. În viața mea n-am pățit așa ceva, Iașul e un oraș cu totul ieșit din comun, nu sunt valabile niciun fel de reguli. Îmi spuneau: du-te, domnule, în Ardeal, ce vii aici?!”.
Dar Ciprian Moldovan face o mărturisire sinceră: la Servicii Publice nu i-a cerut nimeni șpagă. „Dar nici nu mă agreau”, încheie el.

Article image
Șoferii de pe autogunoiere au refuzat luni dimineața să iasă pe trasee. Câștigă între 2.000 și 2.400 de lei lunar. Directorul Cătălin Neculau a venit cu șoferi de la Citadin și le-a zis că îi înlocuiește. Polițiștii locali făceau filmări ca la un serviciu secret paralel. Scandal cu pubelele inteligente: cele de la Cluj sunt cu 1.600 de euro mai ieftine, pe bucată, și sunt din oțel, nu din plastic, ca la Iași. În Dublin, ace...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 August 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31