fbpx
 
Adomniței este milionar în euro dar s-a angajat la Parlament pe un salariu de 3.500 de lei

Adomniței este milionar în euro dar s-a angajat la Parlament pe un salariu de 3.500 de lei


A avut loc practic o reunire a familiei, soția fostului președinte CJ fiind judecătoare la Curtea de Apel București

Cristian Adomniței a făcut, la sfârșitul anului trecut, un „exit” de 700.000 de euro la centrul medical din Suceava și a cumpărat acțiuni la OMV Petrom de 500.000 de euro

A mai cumpărat o vilă în Copou, de 300.000 de euro, pe care urmează să o amenajeze, și are economii de câteva sute de mii de euro

Acum, încasează 700 de euro lunar ca simplu consilier al lui Gigel Știrbu (PNL), președinte de comisie în Camera Deputaților

Soții Adomniței au făcut reîntregirea familiei. Din luna noiembrie a anului trecut, Cristian Adomniței, fost ministru PNL și președinte al Consiliului Județean Iași, s-a angajat consilier la Camera Deputaților. Mai exact, Adomniței este consilierul personal al președintelui Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

„Îl cunosc de 25 de ani și știu cât de capabil este”, a declarat Gigel Știrbu, deputat PNL, președinte al respectivei comisii. Astfel, Adomniței s-a mutat cu serviciul la București acolo unde soția sa este judecător la Curtea de Apel.

Încă două lovituri: în ianuarie 2022, Adomniței și-a cesionat părțile sociale de la centrul medical din Suceava, obținând 3,4 milioane de lei (700.000 euro). Și a cumpărat acțiuni la OMV Petrom SA în valoare de peste 2,5 milioane de lei.

Gigel Știrbu a fost, o perioadă scurtă, ministrul Culturii

Contract pe perioadă determinată
În declarația de avere pe care a completat-o în această vară, Sabina Adomniței a notat că soțul său, Cristian, a obținut un venit de 5.127 lei, indemnizație de la Camera Deputaților. REPORTER DE IAȘI a întrebat, oficial, ce funcție ocupă Adomniței în Parlamentul României.
„În cadrul Serviciilor Camerei Deputaților, domnul Adomniței Cristian-Mihai beneficiază de drepturi salariale, fiind angajat cu contract individual de muncă pe durată determinată, în funcția de consilier, la Departamentul legislativ – Direcția pentru lucrările și secretariatul comisiilor – Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării – Cabinet președinte, începând cu data de 17.11.2021, în baza propunerii președintelui comisiei, domnul deputat Gigel-Sorinel Știrbu”, a fost răspunsul de la Direcția comunicare și relații publice din Camera Deputaților.
Așadar, dacă Adomniței a fost angajat pe 17 noiembrie și presupunând că soția sa i-a menționat venitul pe noiembrie și decembrie 2021, atunci salariul net lunar al acestuia ar fi în jurul a 3.500 de lei. Un milionar angajat pe o leafă modestă.
„Habar n-aveam că s-a angajat la Parlament”, a spus, sub rezerva anonimatului un liberal important din filiala de la Iași.
Specialist în Diaspora
Fost șef al filialei PNL Iași, fost deputat, ministru al Educației și președinte al Consiliului Județean Iași din fruntea căruia a plecat din cauza unui dosar penal, Cristian Adomniței nu a răspuns apelurilor telefonice ale REPORTER DE IAȘI.

În schimb, angajatorul său, Gigel Știrbu (actual deputat PNL de Olt și fost ministru al Culturii) a explicat cum a ajuns Adomniței consilierul său personal. „Îi cunosc abilitățile și știu cât de capabil este. Fiind consilierul meu, mă consiliază pe problemele specifice ale comisiei”, a afirmat Știrbu.
E greu de spus ce competențe are Adomniței privind comunitățile de români din afara granițelor țării. Mandatul său este pe perioadă determinată. „Cât o să fiu eu președintele comisiei. Dacă va veni altcineva, aproape sigur își va aduce propriul consilier”, a precizat Știrbu.

La nivel teoretic, după fiecare sesiune parlamentară, în funcție de matematica parlamentară, președinții comisiilor s-ar putea schimba, însă, la fel de bine, ar putea rămâne aceiași până la finalul legislaturii. Adică, în cel mai bun scenariu, mandatul lui Adomniței de consilier ar putea continua până în decembrie 2024.

Vila familiei Adomniței este pe un fundac în Copou și are dimensiunile unui bloc mai mic

A strâns o avere în ultimii ani

La scurt timp după ce s-a angajat la Camera Deputaților, Adomniței a mai făcut o mișcare surprinzătoare. Și-a cedat părțile sociale pe care le deținea la Centrul Medical Bucovina SRL Suceava către Centrul Medical Unirea SRL București. Societatea care a preluat unitatea din Suceava administrează Regina Maria, renumit brand din domeniul medical. Prin acest „exit”, Cristian Adomniței a încasat peste 3,4 milioane de lei, echivalentul a 700.000 euro.
Această informație este publică și se află în declarația de avere semnată de soția sa. La fel și faptul că Adomniței a achiziționat acțiuni în valoare de peste 2,5 milioane de lei de la OMV Petrom SA.

Soția, o carieră la fel de fulgerătoare
În ultimele luni, traseul profesional al Sabinei Adomniței a fost: Tribunalul Iași – Tribunalul București – Curtea de Apel București. Din salarii, diurne și chirii, Sabina Adomniței a câștigat, net, anul trecut (tribunalele din Iași și București) peste 240.000 lei, adică lunar 20.000 lei (peste 4.100 euro).
La acestea s-au adăugat veniturile lui Cristian Adomniței – 138.200 lei (salariul de la Centrul Medical Bucovina Suceava) și 5.127 lei de la Camera Deputaților.

Cu două luni în urmă, în iunie 2022, familia Adomniței a înstrăinat un teren agricol în schimbul căruia a încasat 138.570 de lei.

Descinderea DNA la Consiliul Județean, în 2015, a fost ca o lovitură de trăsnet, steaua lui Cristian Adomniței fiind în plină ascensiune

Proprietățile imobiliare ale celor doi
- un teren agricol pe numele lui Cristian Adomniței, în suprafață de 1.947 mp, dobândit în 2022, poziționat în Miroslava
- 105 mp pe care Adomniței îi deține tot de anul acesta, intravilan, în București. La modul de dobândire e menționat: „altele”
- 673 mp, intravilan Iași, cumpărați de Cristian Adomniței în 2019
- un apartament (2016) în suprafață de 67 mp, în Iași, pe numele Sabinei Adomniței
- o casă de locuit în Copou (Iași) cumpărată de Adomniței în 2019 cu o suprafață de 297 mp și pe care a dat la vremea respectivă 300.000 de euro. În acest moment, este în proces de autorizare pentru reabilitarea vilei.
În declarația de avere mai sunt enumerate:
- un autoturism Land Rover fabricat în 2009
- bijuterii și metale prețioase estimate la peste 30.000 euro
- conturi, depozite bancare, fonduri de investiții de 650.000 lei, 95.000 euro și 50.000 dolari
- o datorie bancară (2019-2040) în valoare de 1 milion de lei
- cei doi copii ai cuplului au primit donații de 27.000 dolari și 5.000 de euro de la Vasile Vișinari, bunicul matern
Are o condamnare de 3 ani cu executare, în prima instanță
În toamna anului 2020, Cristian Adomniței a fost condamnat la închisoare, 3 ani și 2 luni, cu executare, într-un dosar trimis în judecată, în 2015, de Direcția Națională Anticorupție. Această condamnare în primă instanță a avut loc în așa numitul dosar „Albumul” în care fostul șef al Consiliului Județean Iași a fost acuzat de procurori de mai multe nereguli la un contract pe care instituția în fruntea căreia s-a aflat l-a încheiat cu o firmă privată pentru promovarea județului. 
Acum, dosarul lui Adomniței a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Galați, fiind strămutat de la Iași. Următorul termen a fost fixat pentru 20 septembrie 2022.

Article image
Luna ianuarie 2022 a adus două vești mari în familia fostului președinte al Consiliului Județean Iași. Cristian Adomniței a vândut către gigantul Regina Maria cele 45% dintr-o firmă din Suceava care administra o policlinică din acest municipiu. În același timp, soția sa, Sabina Daniela, a ajuns judecător la una dintre cele mai renumite instanțe din țară, Curtea de Apel București. Circumstanțele acestui transfer ridică, îns...
Autor cristi tanasa Anchete 24 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31