fbpx
 
Un criminal în serie condamnat la moarte a supraviețuit execuției după ce nu i s-a putut găsi o venă pentru injecția letală

Un criminal în serie condamnat la moarte a supraviețuit execuției după ce nu i s-a putut găsi o venă pentru injecția letală


Un criminal în serie american condamnat la moarte a supraviețuit în mod miraculos execuției după ce nu i s-a putut găsi o venă pentru injecția letală. Bărbatul era condamnat pentru 5 crime, dar recunoscuse 42 de omoruri.

Un criminal în serie american, aflat de 50 de ani după gratii pentru comiterea câtorva zeci de omoruri, a scăpat în mod cu totul miraculos de ispășirea condamnării la moarte după ce călăii penitenciarului din Idaho nu i-au putut găsit o venă pentru injecția letală, scrie News.com.au.

Thomas Eugene Creech a fost închis din 1974 și urma să moară prin injecție letală pe 28 februarie. Bătrânul de 73 de ani a fost condamnat pentru uciderea a cinci persoane, dar s-a sugerat că ar putea fi responsabil pentru alte zeci de crime. El însuși recunoscuse comiterea a 42 de omoruri, dar anchetatorii cred că e doar o exagerare de-a sa.

Creech este unul dintre cei mai longevivi condamnați la moarte din SUA și s-a pregătit să-și întâmpine în sfârșit soarta, bucurându-se chiar și de o ultimă masă copioasă, cu pui prăjit, piure de cartofi, sos și înghețată.

După ce a petrecut ceea ce credea că vor fi ultimele sale momente pe Pământ cu soția sa, i s-a administrat un sedativ ușor, conform politicii departamentale. Apoi, a venit timpul.

Creech a fost transportat în camera de execuție special construită la închisoarea de maximă securitate din Kuna, Idaho, la ora locală 10 dimineața.

Echipa medicală nu a putut să-i găsească o venă timp de o oră

Ce a urmat este de domeniul irealului. Timp de aproape o oră, echipa pentienciarului a încercat de 10 ori să stabilească o linie intravenoasă pentru efectuarea injecției letale, iar în cele din urmă a renunțat.

La ora 10:58, gardianul a fost văzut mergând spre prizonier și i-a șoptit ceva la ureche, înainte de a anunța că execuția a fost anulată.

Echipa medicală nu a putut stabili o linie IV, ceea ce a făcut ca execuția să nu poată continua”, a declarat directorul Departamentului de Corecție din Idaho, Sanda Kuzeta-Cerimagic, într-un comunicat.

Șase oficiali de stat și patru reporteri au privit în timp ce echipa medicală din spatele execuției încerca în mod repetat să găsească o venă pe mâinile și picioarele condamnatului la moarte.

La fiecare încercare de a introduce un cateter, care dura câteva minute, medicii au trebuit să curețe pielea lui Creech cu alcool, să injecteze o soluție de amorțire, să curățeze pielea din nou și apoi să încerce din nou să introducă cateterul IV într-o altă venă.

Martorii spun că prizonierul, ale cărui brațe erau legate de masă, și-a întins degetele către membrii familiei sale și avocații așezați într-o cameră separată de vizionare. De asemenea, a fost văzut rostind cuvintele „Te iubesc” cuiva.

Echipa care trebuia să efectueze injecția letală a inclus voluntari cărora li se cere să aibă cel puțin trei ani de experiență medicală, conform protocoalelor de execuție ale statului.

Condamnarea la moarte a expirat, nu se știe ce va urma

Suntem supărați, dar nu surprinși că statul Idaho a greșit astăzi execuția lui Thomas Creech”, au spus avocații săi într-o declarație.

Asta se întâmplă atunci când indivizi necunoscuți cu pregătire necunoscută sunt desemnați să efectueze o execuție”. Datele de identificare ale acelor persoane care efectuează execuții în SUA rămân protejate de stat.

Echipa juridică a lui Creech a depus imediat o nouă cerere de suspendare la Tribunalul Districtual din SUA. „Având în vedere tentativa de execuție greșită, care demonstrează incapacitatea statului de a efectua o execuție umană și constituțională, subsemnatul avocat solicită preventiv o suspendare de urgență a execuției pentru a preveni orice alte încercări de acest fel”, au spus avocații.

Practic, condamnarea la moarte a lui Creech a expirat acum și nu este clar când ar putea încerca să-l execute din nou sau care vor fi următorii pași legali. S-a emis ipoteza că Creech ar putea fi executat folosind o altă metodă, dar echipa sa de avocați ar putea argumenta că ar fi neconstituțional să-l supună a doua oară procesul de execuție.

Creech este doar unul dintre deținuții condamnați la moarte ale căror execuții au fost oprite în ultimii ani, după ce personalul medical a întâmpinat dificultăți în a pune o conductă intravenoasă. Este o problemă care persistă de când Statele Unite au efectuat prima injecție letală în 1982.

A mărturisit cel puțin 42 de crime, dar a fost condamnat pentru 5

În 2022, 35% din cele 20 de încercări de execuție au fost greșite din cauza incompetenței călăilor, a eșecului protocolului sau a defectelor în proiectarea protocolului, potrivit Centrului de Informare pentru Pedeapsa cu Moartea.

Există multe motive pentru care personalul medical poate avea probleme în a găsi o venă pentru execuție. Unii factori includ deshidratarea, stresul, temperatura camerei și anumite boli. O altă problemă poate fi că persoana care introduce cateterul în timpul unei execuții nu are experiență.

Deși a fost acuzat doar de cinci crime, Creech însuși a recunoscut că a măcelărit alți cel puțin 42 de oameni până la vârsta de douăzeci de ani, potrivit Idaho Statesman. Cu toate acestea, mulți cred că aceasta ar putea fi o exagerare. Deși cifrele variază, se crede în general că poliția l-a legat de cel puțin 11 crime.

Bărbatul născut în Ohio a fost inițial condamnat la moarte pentru uciderea lui John Wayne Bradford, în vârstă de 40 de ani, și a lui Edward Thomas Arnold, în vârstă de 34 de ani, în noiembrie 1974, care l-au luat în mașinile lor în timp ce făcea autostopul. Creech i-a împușcat mortal pe cei doi, apoi i-a îngropat pe marginea unei autostrăzi din apropiere din Donnelly, Idaho.

De asemenea, el a mai fost găsit vinovat de uciderea în iunie 1974 a lui Vivian Grant Robbinson, în vârstă de 50 de ani, în Sacremento, California, și de moartea prin împușcare a lui William Joseph Dean, în vârstă de 22 de ani, în Portland, Oregon, două luni mai târziu.

Devenise prieten cu deținuții și directorul penitenciarului

În 1976, condamnarea la moarte a lui Creech a fost comutată în închisoare pe viață, invocând că pedeapsa sa a încălcat statutele statului pe atunci nelegitime privind pedeapsa cu moartea.

Cu toate acestea, doar cinci ani mai târziu, ucigașul avea să ucidă din nou – de data aceasta în interiorul zidurilor închisorii. În mai 1981, Creech a ucis deținutul cu dizabilități de 23 de ani David Dale Jenson, un hoț de mașini condamnat, după ce l-a atacat cu o șosetă plină de baterii. Această crimă l-a trimis pentru a doua oară la condamnarea la moarte.

Potrivit presei locale, Creech este cunoscut în închisoare ca Tom, un deținut veteran cu un comportament bun în general și cu o „înclinație pentru poezie”.

Unii dintre ofițerii noștri de corecție au crescut cu Tom Creech”, a declarat Josh Tewalt, directorul Departamentului de Corecție din Idaho. „Directorul nostru are o relație de lungă durată cu el. Există o familiaritate și un raport care s-a construit de-a lungul timpului”.

Potrivit Centrului de informare privind Pedeapsa cu Moartea, doar trei persoane au fost executate în Idaho din 1976, iar în prezent există alți opt deținuți pe ”culoarul morții”.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31