fbpx
 
Regula: candidata mai bună iese pe locul doi. Scandal la un concurs la Muzeul Municipal: „Interviul a fost trucat, există proba audio-video”

Regula: candidata mai bună iese pe locul doi. Scandal la un concurs la Muzeul Municipal: „Interviul a fost trucat, există proba audio-video”


Candidata care a luat 76 p la scris a fost depășită la oral de concurenta care luase doar 51 p

La interviu s-au discutat aceleași teme ca la scris, astfel că diferența de punctare nu putea fi explicată: 96 p contra a doar 70 de puncte

Mioara Lupu a dat în judecată Muzeul Municipal, contestând rezultatele. Cere vizionarea interviurilor înregistrate audio-video

Muzeul Municipal „Regina Maria”, aparținând Primăriei Iași, este centrul unui scandal legat de un concurs pentru un post de custode desfășurat în luna februarie. Au fost două candidate pe un loc iar cea care a pierdut a deschis un proces prin care cere judecătorilor să constate că procedura a fost trucată și că postul i se cuvine. „Nota de la oral a fost umflată ca să fie avantajată cealaltă candidată”, spune ea în documentele depuse la Tribunal.

Notă mai mare la scris

Mioara Georgiana Lupu a participat, în luna februarie, la un concurs de gestionar custode debutant desfășurat la Muzeul Municipal „Regina Maria”. Instituția aparține Primăriei și gestionează câteva clădiri foarte cunoscute din Iași: Palatul Braunstein, Muzeul Municipal de pe strada Zmeu, Galeriile „Grumăzescu” de pe Lăpușneanu.
Ea spune în plângere că, deși a făcut contestație, aceasta a fost ignorată și că vrea să-i fie atribuit postul după ce judecătorii vor studia probele. „Pe 6 februarie 2023 am susținut proba scrisă pe 9 a fost interviul. La scris am luat 76 de puncte, cel mai mare punctaj. Contracandidata mea a avut 51,76 de puncte la această probă”
, a scris Mioara Lupu în plângerea de la Tribunal.

Aurica Ichim, directoarea Muzeului Municipal, nu a răspuns apelurilor REPORTER DE IAȘI

Întoarcerea rezultatului la oral

Ea a explicat și cum a ajuns din favorită pierzătoare, după interviu, și cum acesta a fost dirijat astfel încât contracandidata să câștige. „La interviul desfășurat după 3 zile, deși am răspuns corect și la obiect, comisia mi-a acordat doar 70 de puncte. Contracandidata mea a luat 96 de puncte. Prin media formată din cele două note, ea a avut nota finală mai mare decât mine”, explică ea.
Nota finală a fost 73 de puncte în timp ce candidata care a luat postul a avut 73,88 de puncte. La interviu, comisia de examinare a întors de fapt rezultatul, defavorizând-o pe candidata mai bine pregătită.
Ce a remarcat Mioara Lupu:
Modalitatea de evaluare a probei orale a fost subiectivă, menită să favorizeze celălalt candidat. Nu a existat un barem după care s-a realizat evaluarea, neexistând posibilitatea verificării ulterioare a corectitudinii punctajului. Totuși se pot verifica răspunsurile date, pentru că interviurile au fost înregistrate audio video.
Ea aduce și un argument, pe lângă nedreptatea pe care o consideră vizibilă de la distanță:
Diferența la interviu a fost invers proporțională față de scris, deși întrebările proveneau din aceeași bibliografie. Este greu de crezut că în trei zile contracandidata a avut asemenea progres în comparație cu proba scrisă. Suspiciuni rezultă și din nota finală, diferența fiind foarte mică, dar suficientă să favorizeze celălalt candidat”, a mai spus Mioara Lupu.

Festival de concursuri aranjate

REPORTER DE IAȘI a prezentat în ultimii ani zeci de cazuri de concursuri aranjate la cele două instituții importante din Iași – Primărie sau CJ, precum și la instituții subordonate direct acestora. Consiliul Județean are o listă întreagă de pile de partid devenite funcționari publici sau angajate în timpul mandatului lui Costel Alexe.
Printre ei, sunt Cătălin Nicoară (PNL Iași, Guvernanță corporativă), Ana Maria Minea (soția consilierului liberal Marius Minea – cabinet președinte), Luminița Afloarei (soția vicepreședintelui CJ, detașată ulterior la Palatul Culturii). Pe aceeași listă mai sunt angajările făcute la Școala Populară de Arte, tot prin concursuri trucate aflate acum în anchetă la DNA.
Primăria se laudă, de asemenea, cu o listă uriașă de pile și rude angajate. Unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost cel al fiicei șefei de la Direcția de Creșe.
La sfârșitul anului 2021, Primăria a organizat un concurs pentru un post de consilier clasa I grad debutant la Biroul Cooperare Transfrontalieră - Serviciul Implementare Strategii – D.I.S.I.D.U. – Direcția Generală Tehnică și Dezvoltare din cadrul aparatului de specialitate al Primarului. Singura condiție era absolvirea de studii universitare în domeniul fundamental științe inginereşti sau științe economice, fără vechime. vechime. Au fost 7 dosare, la scris s-au prezentat patru candidați, doi au mers la interviu.
În final, câștigătoarea a fost Bianca Ghioca, cu un punctaj final de 187,66, datorat unui punctaj de 99 de puncte din 100 la scris. Ulterior, s-a constatat că aceasta nu avea, de fapt, studiile necesare. Contracandidata ei a spus că a văzut o familiaritate care i-a dat de gândit între Bianca Ghioca și membrii comisiei de concurs.

Article image
După patru ani de la înființare, Muzeul Municipal nu e acredidat de Ministerul Culturii și nu are nici aviz de înființare. Motivul, foarte simplu: nu are patrimoniu. În patru ani nu s-a încropit niciun concept, doar se cheltuie cu utilitățile și cu salariile. Muzeul consumă și nu avansează nici cu-n pas. De un an jumate, diretoarea-pensionară Aurica Ichim n-are nicio idee de ce vrea să facă, doar își ia salariul de 4.500 de...
Autor Ionel Iloae Reportaje 20 Septembrie 2019

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31