fbpx
 
Primăria a deschis terenurile de sport la spartul vacanţei

Primăria a deschis terenurile de sport la spartul vacanţei


Am fost să vedem dacă cele 12 terenuri oferite de Primărie copiilor erau la dispoziţia acestora. Vacanţa de vară 2017, un eşec al Primăriei în încercarea de a deschide terenurile de sport ale şcolilor pentru copii. Cauza: decizia a fost luată foarte târziu şi nu este promovată. În plus, o parte dintre terenuri au lacăt pe porţi. 

 

Încă de anul trecut, REPORTER DE IAŞI a tras mai multe semnale de alarmă în legătură cu lipsa locurilor de joacă şi a terenurilor de sport, solicitând municipalităţii să permită accesul gratuit copiilor şi tinerilor pe terenurile de sport ale şcolilor din municipiu. Iniţiativa a fost susţinută şi de consilierii locali PNL, care i-au solicitat, în repetate rânduri, primarului Mihai Chirica deschiderea acestor terenuri pe perioada vacanţei şi în afara programului cursurilor şcolare. Aprobarea s-a dat, dar cu întârziere, ceea ce face ca efectele ei să nu să se simtă.

 

Acces liber la 12 şcoli

La începutul lunii august, primarul Mihai Chirica a decis să lase acces liber copiilor pe terenurile de sport de la 12 şcoli şi licee din Iaşi, lăsând impresia că iniţiativa îi aparţine. Cele 12 instituţii de învăţământ sunt Colegiul „Costache Negruzzi”, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefanescu”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Miron Costin”, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu” şi Şcoala Gimnazială „Elena Cuza”.

Decizia, deşi luată târziu, este una bună, doar că nu a fost deloc promovată, astfel încât copiii aflaţi în vacanţă nu ştiu că au unde merge să practice diverse sporturi sau pur şi simplu să facă mişcare în aer liber.

 

Minciuna lui Chirica: terenurile de la Miron Costin şi Ştefan Bârsănescu erau închise, la fel ca cel de la Colegiul Eminescu

 

„Din întâmplare am văzut”

REPORTER DE IAŞI a încercat să vadă dacă tinerii şi copiii din apropierea acestor instituţii de învăţământ ştiu că este accesul liber şi dacă vin să practice sport.

Prima oprire am făcut-o la Colegiul Tehnic „Ioan C. Ştefanescu”. Aici, poarta era deschisă, deci copii ar fi putut să vină să se joace, numai că pe terenul de sport nu era nimeni.

Următorul loc pe unde am trecut a fost Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”. Pe terenul de sport erau câţiva copii care jucau fotbal şi câţiva adolescenţi cu mingi şi rachete de tenis. „Din întâmplare am văzut zilele trecute că se poate intra pe terenul de sport şi am venit şi eu cu prietenii. Ne place să facem mişcare şi e bine că accesul este gratuit“, ne-a spus Andrei, un tânăr în vârstă de 14 ani, venit să joace tenis de câmp cu nişte prieteni.

Din Podu Roş, am mers la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”. Şi aici poarta era deschisă, însă niciun copil prin zonă.

 

Costin: Pe listă, dar închis

Următoarea oprire am făcut-o în cartierul Alexandru cel Bun. La Liceul Teoretic „Miron Costin”, poarta era închisă, iar câţiva copii băteau mingea pe trotuarul din spatele liceului. „Ne-ar fi plăcut să putem juca pe terenul «mare», dar dacă poarta este închisă, nu avem ce face“, s-a plâns Cornel, un copil în vârstă de 9 ani.

În schimb, la Şcoala Generală nr.13, aflată tot în cartierul Alexandru cel Bun, şi care nu este pe lista Primăriei, erau mai mulţi copii care jucau fotbal.

„Venim să jucăm fotbal aici. Nu avem bani să mergem să închiriem undeva un teren, iar pe stradă nu putem juca“, ne-a zis Cătălin, un tânăr în vârstă de 13 ani.

 

Bârsănescu şi Eminescu: alte ţepe pentru copii

Şcoala Gimnazială „Ştefan Bârsănescu”. Aici, pe poarta de la intrare trona un mare lanţ, semn că tinerii nu pot intra pe terenul de sport. „În timpul şcolii, vin mulţi băieţi să joace fotbal aici. Se fac adevărate campionate. Acum, în vacanţă, când suntem şi noi liberi, nu ne lasă“, ne-a spus Iulian, un băiat în vârstă de 15 ani, care stă în blocul de vizavi de şcoală.

Nici la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” nu am avut mai mult noroc. Şi aici poarta de la intrare era încuiată.

Ultima oprire am făcut-o la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”. Aici poarta era deschisî, orice tânăr putând avea la dispoziţie terenul de sport din curtea liceului, doar că pe teren nu era nimeni.

 

Chirica, lasă copiii să se joace!

 

Promisiunile lui Chirica

Primarul Mihai Chirica a anunţat recent că va moderniza o parte dintre terenurile de sport ale unităţilor şcolare din Iaşi propuse iniţial spre modernizare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Acestea nu au obţinut, însă, finanţare de la nivel central. „Am luat decizia de a realiza aceste investiţii din fonduri locale. În perioada următoare vom scoate licitaţie realizarea proiectelor şi lucrărilor de modernizare a cinci terenuri dintre cele 17: Liceul Teoretic «Dimitrie Cantemir», Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», Şcoala Gimnazială «Alexandru cel Bun», Şcoala Gimnazială «Elena Cuza» şi Şcoala Gimnazială «Ştefan Bârsănescu». Suma totală estimată pentru proiectarea şi modernizarea celor cinci terenuri este de circa 1,9 milioane lei, cu TVA. În următorii ani vom moderniza şi celelalte 12 terenuri”, a spus edilul.

La începutul anului, a fost încheiat un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, în valoare de 83.000 de lei, cu firma bucureşteană SMM Invest CO SRL, fiind realizate studii pentru cele 17 terenuri. Municipalitatea a pierdut cei bani, neobţinând finanţarea prin PNDL.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31