fbpx
 
Dascălu ia cu asalt Buciumul: Kika și Auchan

Dascălu ia cu asalt Buciumul: Kika și Auchan


Deși s-a vorbit ani de zile că vine IKEA la Iași, ar putea apărea principalul său concurent. Oamenii din Vișan știu deja că lângă ei va apărea un magazin de mobilă Kika și un hypermarket Auchan, al doilea din Iași. Un apropiat al lui Dascălu spune că nu știe nimic despre această posibilă investiție. Pe de altă parte, sud-africanii care au cumpărat jumătate din mall-urile lui Dascălu au deținut firma care avea brandul Kika.

 

Iulian Dascălu și sud-africanii de la Atterbury Europe, grupul care a preluat jumătate din acțiunile la mall-urile deținute de către acesta, ar putea investi într-un nou complex comercial, în zona Bucium. Zvonurile din piață sunt tot mai intense și există deja chiar și numele a două magazine care ar urma să apară pe un teren dintre Bellaria, Socola și Ferma Doi Peri: Auchan și Kika. Reprezentanții grupului de firme deținut de dezvoltatorul ieșean susțin că nu dețin încă informații despre o asemenea investiție.

Teren cu ieșire la stradă

Ieșenii din Vișan sunt aproape siguri că li se pregătește ceva. Nu există încă informații oficiale, dar au auzit în jurul lor că vor avea cel puțin un mare supermagazin: Auchan. Cel de-al doilea magazin care va fi ridicat în zonă ar fi unul de mobilă, deținut de un brand cunoscut la nivel global: Kika. Rețeaua, care tocmai și-a schimbat proprietarul, ar putea investi în al doilea magazin din România tocmai la Bucium. Investiția ar urma să apară în zona Fermei Doi Peri, pe un teren care are deschidere spre satul Vișan, dar și spre Bucium, la șoseaua principală.

Legăturile din Austria

Singurele dovezi în sprijinul zvonurilor sunt legate de investitorii care au cumpărat de la Iulian Dascălu, cu aproximativ 200 de milioane de euro, jumătate din afacerile sale cu mall-uri: Atterbury Europe. Împreună cu firma sud-africană aparținând miliardarului Christoffel Wiese, Iulian Dascălu a creat un fond care deține Iulius Mall-urile din Iași, Timișoara, Suceava și Cluj-Napoca.

Același sud-african care deține Atterbury Europe a avut în proprietatea sa, prin firma Steinhoff, fabrici de mobilă, dar și cunoscutul lanț de magazine de mobilă Kika (Austria), concurentul Ikea, și rețeaua de magazine Pepco (Polonia), prezentă și în România. În vara acestui an, din cauza problemelor financiare, Steinhoff a vândut rețeaua de magazine Kika unui alt grup austriac, Signa Holding.

 

Acesta este magazinul Kika din Militari, posibil precursor al celui din Iași

Reprezentant Iulius: „Nu știm nimic”

Contactat de către REPORTER DE IAȘI, unul dintre cei mai apropiați oameni de Iulian Dascălu, Cătălin Croitoru, a precizat că nu știe nimic despre un viitor proiect al omului de afaceri în zona Doi Peri – Bellaria. „Nu am auzit până acum de așa ceva”, ne-a spus Croitoru. Terenul pe care ar urma să fie ridicate noile magazine aparțin grupului de firme controlat de Iulian Dascălu încă din perioada anterioară construirii Palas.

REPORTER DE IAȘI a contactat Kika România, dar, până la închiderea ediției, nu a fost primit un răspuns din partea firmei.

O investiție mare la Bucium

Nu este singura investiție posibilă a lui Iulian Dascălu în zona Bucium. În urmă cu un an, Cătălin Croitoru a solicitat un Plan Urbanistic Zonal pentru ridicarea a opt blocuri de locuințe pe terenul fostei vile a lui Nicolae Ceaușescu de la Bucium. Blocurile ar urma să apară pe o proprietate de 10.000 de metri pătrați, cu deschidere la șosea. La fel ca în cazul terenului de la Doi Peri, care are deschidere pe zeci de metri între Bellaria și intrarea de la Spitalul de Psihiatrie Socola.

Dascălu este numit „regele mall-urilor”

Cel mai bogat ieșean

Unul dintre cei mai influenți români și, cu siguranță, cel mai bogat ieșean, Dascălu a vândut o parte din participația la mall-urile deținute sub brandul Iulius, păstrând în proprietatea firmelor sale doar Palas și viitorul complex Openville din Timișoara. Iulian Dascălu are, conform revistei Capital, o avere de circa 500 de milioane de euro și este pe poziția a cincea a Top 300 - Cei mai bogați români.

 

Wiese a pierdut în vara acestui an controlul asupra firmei Steinhoff

Kika, doar în București

În prezent, Kika are magazin doar la București, în zona Militari, având declarată însă dorința de extindere spre alte orașe. Compania a fost înființată în 1973, în Austria. Rețeaua cuprinde 32 de magazine în Austria și 23 în Europa de Est.

În toamna anului 2013, Kika fost cumpărată de grupul internațional Steinhoff, a doua companie pe plan mondial pe piaţa de mobilă. Înființată inițial ca afacere de familie, în Germania, Steinhoff a ajuns ulterior în proprietatea omului de afaceri sud-african Christoffel Wiese, care a deținut-o până în luna iulie.

Kika are un total de 87.000 de angajați, cu tot cu fabricile de mobilă, logistică, magazine proprii. Doar lanțul de magazine are 7.000 de angajați. Este principalul concurent al IKEA la nivel european, dar produsele sale sunt plasate pe o treaptă superioară de calitate, însă la prețuri avantajoase.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31