fbpx
 

Cheșcu, altă belea: a construit 2.000 mp peste autorizație la clădirea NOC și contestă amenda de 15.000 de lei


Omul de afaceri spune că era în plin proces de intrare în legalitate

N-a respectat mai multe cerințe din autorizație, dar cea mai gravă „eroare” este că s-a întins „un pic mai mult” cu clădirea: a câștigat peste 2.000 mp de închiriat

National Office Center (NOC) are peste 13.000 mp, dar trebuia să aibă, conform autorizației, 11.000 mp

Gheorghe Cheșcu refuză să achite amenda de 3.000 de euro ca un prim pas în obținerea certificatului de edificare, fără de care nu poate intabula clădirea de birouri. Fără intabulare nu poate încheia contracte de închiriere pe termen lung

NOC e gata la cheie de peste 1 an dar stă goală, tocmai pentru că sunt probleme cu edificarea. Din cauza anchetelor de presă și ale DNA, din favoritul Primăriei Cheșcu a devenit „Inamicul de serviciu”

Gheorghe Cheșcu și-a jucat toți banii la pariul cu clădirea de 14.000 mp, iar acum aceasta stă goală

Dirot Comp, firmă a familiei Cheșcu administrată de Tudor Cheșcu (fiul lui Gheorghe Cheșcu), a contestat la Judecătorie o amendă primită de la Poliția Locală pentru depășirea indicatorilor urbanistici la clădirea de birouri din Podul de Piatră.
Din documentele depuse la dosarul de la Judecătorie reiese că amenda are câteva erori bizare de redactare. Polițiștii au menționat depășiri ale cotelor clădirii fără a preciza care sunt acestea, iar data comiterii contravenției este notată ca fiind cea a acordării amenzii: „Nu se poate reține că subscrisa a săvârșit presupusa contravenție într-o singură zi, iar acea zi ar fi chiar data controlului”, scriu avocații lui Cheșcu.
La dosar este depusă o documentație de la Primăria Iași, care, anul trecut, în urma unui control, refuza argumentat semnarea procesului-verbal de recepție parțială.
Firma lui Cheșcu a cerut intrare în legalitate, invocând o eroare materială pe care nu o observase nimeni timp de trei ani.

Reproșurile: compartimentarea și suprafața construită

La o săptămână după ce REPORTER DE IAȘI a scris despre cazul edificărilor blocului construit de firma Flux a lui Gheorghe Cheșcu în Tătărași (pe 12 ianuarie), Poliția Locală a dat o amendă firmei Dirot Comp, unde administrator este Tudor Cheșcu, pentru clădirea de birouri de pe Șoseaua Națională nr. 25 (Podu de Piatră).
În procesul verbal întocmit de către agentul Viorel Nicuriuc sunt menționate câteva abateri: nerespectarea autorizației din 2018 privind fațadele clădirii autorizate cu S+P+8E, dar și referitoare la forma și dimensiunea spațiilor tehnice de la terasa aflată peste ultimul etaj. În procesul-verbal mai sunt menționate compartimentările interioare și suprafața construită.
Felul în care a fost întocmit procesul verbal este atacabil de către avocații firmei. De altfel, familia Cheșcu a și făcut contestație la Judecătorie, cerând anularea amenzii de 15.000 de lei.

Clădirea NOC s-a întins pe laterale mai mult decât scria în autorizație: 2.000 mp câștigați

Polițiștii locali au greșit total datele: clădirea s-a construit într-o singură zi

Avocații spun că în procesul-verbal nu se indică în mod clar în ce ar consta fapta contravențională. „Presupusa faptă nu este descrisă de către agentul constatator. Neștiind ce a sancționat, nu putem exercita dreptul la apărare”, spun avocații.
„În ce privește presupusa nerespectare a suprafaței construite, vă solicităm să observați că nu se indică la ce suprafață se referă agentul constatator : cea desfășurată sau suprafața construită la sol?”, mai scriu avocații.
De asemenea, în procesul-verbal data săvârșirii faptei și data controlului și a aplicării amenzii sunt stabilite în aceeași zi: 19 ianuarie 2022. „Se reține prin actul constatator că data săvârșirii este 19.01.2022, iar controlul a fost pe 19.01.2022. Nu se poate reține că subscrisa a săvârșit presupusa contravenție într-o singură zi, iar acea zi ar fi chiar data controlului”, mai spun apărătorii firmei lui Cheșcu.
Ei mai reproșează faptul că verificările Poliției Locale au picat în plin proces de reautorizare, Dirot Comp având depus un dosar în care cere aprobarea indicatorilor urbanistici actuali, după ce un control al Primăriei din septembrie 2021 a arătat o listă întreabă de abateri la felul în care a fost construită clădirea de birouri din Podul de Piatră.

Conform autorizației din 2018, clădirea trebuia să măsoare puțin peste 10.000 mp, dar ajuns să aibă 14.000 mp

Primăria a refuzat recepția: 11 abateri de la proiect

În septembrie 2021, după mai multe adrese ale Dirot Comp către Primărie pentru realizarea unei recepții parțiale a imobilului din Șoseaua Națională 25, Municipalitatea a refuzat să emită hârtiile.
În documentele aflate la instanță, Primăria a argumentat că sunt foarte multe abateri la imobil și le-a enumerat:
- nu sunt respectate forma și dimensiunile spațiilor tehnice de la terasa peste etajul 8
- planșeul supantei este mărit - astfel modificându-se suprafața desfășurată a construcției
- scările de acces către supantă nu sunt executate
- la etajul 5 este executată o terasă prin diminuarea suprafeței utile
- la etajul 1-4 s-au executat terase în partea estică și vestică a construcției ce nu sunt figurate în planurile vizate spre neschimbare
- la parter, intrarea principală a fost extinsă către Șoseaua Națională
- zonele de parcare biciclete au fost incluse la suprafața utilă, la parter și nu au fost executate la subsol  
- parcările nu sunt executate conform planurilor vizate spre neschimbare și nu respectă regulamentul privind geometria parcărilor
- nu este executat accesul către Șoseaua Națională, iar accesul pietonal către Splai Bahlui, respectiv scările de acces și rampă pietoni nu respectă planurile vizate spre neschimbare
- la subsol nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare
- nu se respectă compartimentările interioare, nu se respectă fațadele

O depășire cu 20% a suprafeței clădirii

Cel mai important detaliu însă apare abia la finalul expunerii: din măsurătorile de specialitate efectuate cu tehnologie GPS, realizate profesionist, a rezultat că suprafața construită este de 1.402 mp, cu mult peste suprafața construită menționată în autorizația de construire de 1.175 mp. Diferența de 227 mp din amprenta clădirii este ulterior transferată către fiecare din cele 9 etaje (P+8), astfel că suprafața totală construită în plus este de 2.043 mp.
Miza: conform anunțurilor de închiriere de pe site-urile de imobiliare, metrul pătrat în clădirea ridicată de Cheșcu pe Șoseaua Națională este de 15 euro/lună. În acest fel, dacă fiecare metru pătrat din cei 2.043 în plus ar fi închiriat, suma lunară strânsă din această depășire este de peste 30.000 de euro. Cei 2.043 mp în plus reprezintă 20% din parametrii aprobați prin autorizația din 2018.

Primăria a respins recepția menționând că nici locurile de parcare nu corespund autorizației

Cheșcu a mărit suprafața clădirii și spune că este „eroare materială”

În urma acestui document de la Primărie prin care i se refuză recepția parțială, firma lui Cheșcu a depus o solicitare în care cerea îndreptarea unei erori materiale. Ce spune societatea: că între parametrii urbanistici aprobați în PUD-ul care figurează în HCL 2006 și autorizația 183/2018 există o diferență de suprafețe permise.
Este vorba despre o diferență de Procent de Ocupare a Terenului (POT)  - 45.6% din 3.030 mp de teren (1.381 mp), față de 38.8% (1.175 mp), cât apare în autorizație și cât i s-a impus firmei să construiască. Dar și în PUD există aceeași arie construită de 1.175 mp.
În plus, ar mai exista o diferență între amprenta la parter și cea de la etajele superioare, care ar fi putut fi, conform PUD din 2006, de 1.382 mp (ar fi formularea „proiecția la sol a etajelor superioare - 1.382.8 mp”
Dar urbaniștii spun că nu contează această eroare materială pentru care Dirot Comp a solicitat îndreptarea: „Indiferent ce scrie în PUZ sau PUD, autorizația de construire este documentul care fixează parametrii unei construcții. Poți avea în PUZ orice suprafață, autorizația trebuie respectată”.

Cheșcu, piesa centrală în dosarul DNA de la Primărie

Omul de afaceri Gheorghe Cheșcu a construit, în Tătărași, un imobil cu 9 niveluri pe un PUZ care prevedea două subsoluri, parter și un etaj. El a făcut acolo, pe lângă spații comerciale, și apartamente, deși autorizația de construire prevedea doar spații comerciale și birouri.
După patru ani de la recepția clădirii, Primăria i-a emis două certificate de edificare, ale căror dosare au dispărut din instituție, iar Poliția Locală a emis un al treilea certificat de edificare. În urma dezvăluirilor pe acest subiect din REPORTER DE IAȘI, Primăria și-a contestat în instanță propriile acte emise pentru firma lui Cheșcu.

Article image
Pe 13 februarie 2020, arhitectul-șef Alexandru Mustiață, șefa GIS-Cadastru Paula Fînaru și viceprimarul Gabriel Harabagiu, care a semnat în locul primarului Mihai Chirica, au parafat un aviz care demonstra că firma lui Gheorghe Cheșcu deține un teren în zona Smârdan și o casă de 81 mp Casa, în realitate nu mai exista de 30 de ani. Pe acel teren se află o clădire de 400 mp, P+1 Deși bazele de date sunt la îndemâna șefilor ...
Autor Cezar Moraru Anchete 10 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31