fbpx
 
BARONUL DIALIZEI: afacerea familiei Covic a crescut de 5 ori în 4 luni. Milioane de lei mutate din fondul public în firma proprie

BARONUL DIALIZEI: afacerea familiei Covic a crescut de 5 ori în 4 luni. Milioane de lei mutate din fondul public în firma proprie


Dr. Covic centrează, tot el dă cu capul: centrul de dializă din Rediu a ajuns la 100.000 de euro decont lunar doar din mai până în august

Doctorul învârte Spitalul Parhon cu cheița: în doar patru luni, 57 de pacienți au ales să se mute la Verde Clinic, deschisă în 2022

Concurența a primit 1-2 clienți lunar sau niciunul

Verde Clinic este administrată de sora doctorului Adrian Covic, iar fiica lui are 20% din acțiuni

Confiscarea unui program național decontat de stat are o miză imensă: piața dializei din județul Iași valorează 1 milion de euro/lună

Din patru centre private de dializă, familia Covic controlează trei

Modul în care pacienții sunt transferați de la spitalul de stat la afacerea de familie a doctorului încalcă principiile concurențiale și statul de drept

Baronul dializei, dr. Adrian Covic, a confiscat un program național de sănătate, pe raza județului Iași, în interesul său și al familiei sale. O creștere fabuloasă a cifrei de afacere, probabil cea mai mare din Iași ca procente. Din luna mai și până în august, veniturile SC White Cross SRL din bani publici, decontați de stat, au crescut cu 448%.

Pe această firmă operează Verde Clinic, furnizor al serviciilor de dializă. Pacienți diagnosticați la „CI Parhon”, unde activează profesorul Adrian Covic, sunt direcționați către Verde Clinic, societate la care Andreea, fiica medicului, deține 20% din părțile sociale, iar Cristina Gavrilovici, sora aceluiași Covic, este administrator.

Astfel, majoritatea cazurilor nou diagnosticate la „Parhon” au ajuns la firma controlată de familia Covic. În paralel, gigantul Fresenius a pierdut zeci de pacienți, 200.000 lei în aceste patru luni. Culmea, la Fresenius, Covic și mama sa sunt șefi. Canibalizare sau o operațiune de mutare a bolnavilor la firma controlată de familie?

Tripleta Verde Clinic: Adrian Covic este „Big Boss” la Spitalul Parhon, fiica Andreea Covic (foto-mijloc) este medic rezident la Parhon și acționară la Verde Clinic, iar sora doctorului, Cristina Gavrilovici (foto-dreapta), este administrator la Verde Clinic

Creștere a încasărilor cu 450%
Pacienții incluși în Programul Național de Dializă sunt cei cărora rinichii nu le mai funcționează. Fiecare nou pacient face primele șase ședințe la spitalul „C.I. Parhon”. Ulterior, după „inițiere”, așa cum este numit procedeul, pacientului trebuie să i se prezinte care sunt centrele de dializă disponibile pe raza domiciliului său.

Pentru Iași, sunt patru puncte de lucru: două Fresenius, Vital Medical Center Memory și Verde Clinic (White Cross). În teorie, alegerea clinicii îi aparține, exclusiv, bolnavului. Odată diagnosticat, procedurile de dializă se opresc fie prin transplant, fie prin deces.

Și-atunci, cum se face că o unitate ce activează doar din luna mai, Verde Clinic, a avut o creștere a încasărilor, deci și a numărului de bolnavi, de 450%? Cum au aflat pacienții și au optat pentru serviciile oferite de noul jucător de pe piața dializei?

Spitalul Parhon și Verde Clinic împart același personal
În luna mai, prima în care a funcționat, Verde Clinic, operată pe SRL-ul White Cross, a înregistrat deconturi de la Casa de Asigurări de Sănătate Iași în valoare de 105.683 lei. La 8.320 lei decontați lunar pe pacient, ca medie, (640 lei ședința de dializă x 13 proceduri lunare) ar rezulta că Verde Clinic a avut în luna mai 13 pacienți.

În august, deci la doar patru luni distanță, valoarea decontului a crescut la 474.387 lei, echivalentul a aproximativ 57 de bolnavi.

La White Cross, una dintre fiicele lui Adrian Covic este asociată (Andreea – 20%), iar sora profesorului (Cristina Gavrilovici) este administrator. Fiica Andreea Covic este rezidentă în anul 1 chiar la Nefrologie, în cadrul Spitalului Parhon, și are astfel acces direct la pacienții care aleg centrul de dializă.

În plus, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit în luna august că societatea privată și spitalul „Parhon” își împart și o parte din personal: Paula Mirela Corduneanu (șef birou Managementul calității și serviciilor de sănătate în cadrul spitalului „Parhon”, dar și manager Verde Clinic), dr. Simona Hogaș (medic primar nefrologie la „Parhon”, dar și șef de centru la Verde Clinic), medicii Cristina Popa și Cristina Ipate (acestea având colaborări cu spitalul pe PFA). 

Decontarea lunară pe dializă a crescut spectaculos în doar patru luni: în august s-au decontat 95.000 de euro, corespunzând unui număr de 57 de pacienți permanenți

Secretomanie în dializa ieșeană, aflată sub controlul dr. Covic
Din mai și până în august, cele două centre Fresenius din Iași (la cel din Aurel Vlaicu șef e chiar Adrian Covic, iar cel din Păcurari e condus de Maria Covic, mama acestuia) au pierdut 200.000 de lei în deconturi. În mai, ambele au decontat 3.590.887 lei, în august doar 3.389.977 lei. Asta înseamnă că au cu 24 pacienți mai puțin.

Au murit, au primit transplantul salvator sau au migrat la concurență? Oficialii Fresenius au refuzat să răspundă care a fost situația numărului de bolnavi pentru ultimele luni, câți nou veniți au fost. „Ne rezervăm dreptul de a nu divulga aceste informații solicitate întrucât considerăm că o astfel de divulgare se încadrează într-o zonă de risc juridic pentru subscrisa prin prisma unei potențiale încălcări a reglementărilor legislative”, a precizat echipa de comunicare a Fresenius NephroCare România.
La Iași, Centrul NephroCare este administrat chiar de către dr. Adrian Covic. Acesta jonglează cu pacienții dializați între firma care îl plătește și firma pe care o deține indirect, prin fiica sa.

Dr. Covic nu răspunde, deși sunt bani publici
REPORTER DE IAȘI nu a cerut numele și CNP-ul pacienților nou veniți la cele două centru, ci, pur și simplu, numărul celor introduși în program în intervalele martie-iunie 2022 și apoi iunie-octombrie 2022.
Că acestea au regim de informații publice o arată chiar Casa de Asigurări de Sănătate Iași care a dat dovadă de transparență și publică, lunar, nivelul deconturilor. Pentru că, evident, este vorba despre bani publici.
Nici profesorul Adrian Covic nu a vrut să comenteze această creștere spectaculoasă a numărului de bolnavi care au optat pentru Verde Clinic (a membrilor familiei sale). REPORTER DE IAȘI i-a solicitat lui Covic o discuție pe acest subiect, fiindu-i trimise mesaje atât sms cât și WhatsApp.

Investiția în centrul de dializă de la Rediu este de câteva sute de mii de euro, astfel că recuperarea sumei trebuie făcută rapid din bani publici

Concurența clanului Covic a primit zero pacienți
În schimb, cel de-al patrulea jucător, Vital Medical Center Memory a fost complet transparent. Dr. Mihaela-Dora Donciu, administrator, a explicat situația pacienților noi din luna mai până în prezent:
„Mai 2022 – 0 pacienți

iunie 2022 - 1 pacient – menționez că acest pacient, fiind cunoștința unui prieten, știa de centrul nostru dinainte de internarea pe Spitalul Parhon, specificând clar pe parcursul internării la spital, că dorește la noi și nu în alt centru

iulie 2022 – 2 pacienți – menționez că unul dintre aceștia a vizitat personal centrele de dializă din Iași anterior inițierii în dializă, astfel încât se hotărâse încă dinainte de inițiere că dorește la noi, astfel încât, pe parcursul internării, și-a specificat clar opțiunea aleasă, fără a putea fi influențat

august 2022 – 0 pacienți

septembrie 2022 – 0 pacienți

până pe 21 octombrie 2022 – 0 pacienți”

„Pacienții sunt direcționați preferențial”
Așadar, din luna mai și până în august, Vital Medical Center Memory a avut doar 3 pacienți noi, Fresenius, potrivit situației financiare, a pierdut peste 20, iar Verde Clinic (a familiei Covic) a înregistrat 44 noi bolnavi.

„De pe data de 18 iulie până astăzi, 21 octombrie 2022 (un interval de 3 luni consecutive) nu am mai avut niciun pacient nou inițiat din Spitalul Parhon. În decursul anilor, de când am deschis Centrul de Dializă DMD, am făcut mai multe cereri și sesizări către Spitalul Clinic «Dr. C.I. Parhon» Iași în legătură cu nerespectarea drepturilor pacienților de a putea opta, în cunoștință de cauză, complet, corect și echidistant informați în legătură cu toate centrele de dializă disponibile, în ce centru de dializă doresc să continue tratamentul după externarea din spital, dar și în legătură cu faptul că, pe parcursul internării, pacienții sunt direcționați, verbal, preferențial către alte centre de dializă, în ultimul timp preferențial doar către un anumit centru de dializă privat”, a menționat Mihaela-Dora Donciu.

Familia Covic, toți sunt legați de Parhon: soț-soție și cele două fiice. Împreună controlează un program național de 10 milioane de euro/an la nivelul județului Iași, bani publici în buzunarele lor

O singură familie controlează și spitalul de stat și clinicile private

Aceasta a afirmat că toate cererile și sesizările sale au fost complet ignorate. „Răspunsul managerului de la Parhon a fost de fiecare dată succint și evaziv, subliniind faptul că la nivelul instituției sale se respectă dreptul pacientului și că opțiunea centrului de dializă este exprimată în scris în adeziune și consimțământ de către pacient, ignorând total faptul că o parte din pacienții sunt influențați și manipulați, verbal, unde trebuie să meargă, iar cealaltă parte semnează aceste acte în necunoștință de cauză, fără a le citi, nefiind informați și verbal de existența mai multor centre în Iași”, a explicat administratora Vital Medical Center Memory. 

Familia Covic încasează 86% din cele 12 milioane de euro decontați la Iași anual

Prin cele două Fresenius (la care lucrează Adrian Covic și mama sa) și prin Verde Clinic (cu fiica asociată și sora administratoră), firmele în care sunt implicați membri ai familiei Covic controlează aproape 86% din piața privată de dializă din Iași, potrivit deconturilor din luna august.

Ca idee: la 600 de pacienți dializați lună de lună în cele patru centre din Iași, afacerea se ridică, anual, la 60 milioane de lei, echivalentul a peste 12 milioane de euro.

Article image
Pacienții de la spitalul de stat sunt transferați în centrele de dializă controlate de familia Covic: Nephrocare (mama lui Adrian Covic), Fresenius (Adrian Covic personal), Verde Clinic (fiica și sora lui Adrian Covic) Din 450 de dializați în Iași, 380 sunt ai familiei Covic. Fiecare pacient înseamnă o decontare de 1.700 euro/lună. 380 de pacienți înseamnă o cifră de afaceri de 8 milioane de euro/an Verde Clinic este noua...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 August 2022

Article image
REPORTER l-a monitorizat două luni pe prof.dr. Adrian Covic de la Spitalul Clinic „I.C. Parhon” Joia și vinerea, medicul participă 45 de minute la raportul de gardă, după care pleacă la consultații în clinici private, timp de 3-4 ore Între 17-24 iunie a fost plecat în vacanță la turci, prin Christian Tour, dar parafa sa apare înregistrată în sistemul electronic ca și cum ar fi fost la spital În 2020, doctorul câștiga 24....
Autor Cezar Moraru Anchete 04 August 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31