fbpx
 
Teroare în toată zona Gării. Restaurant sub asediul oamenilor străzii: angajate bătute, clienți tâlhăriți, Poliția e zero barat, dreptul la siguranță nu există

Teroare în toată zona Gării. Restaurant sub asediul oamenilor străzii: angajate bătute, clienți tâlhăriți, Poliția e zero barat, dreptul la siguranță nu există


Femeile care lucrează la restaurantul cu autoservire de lângă Gară spun că trăiesc sub amenințare continuă

Multe angajate au demisionat și au plecat

Terasa din latura dreaptă a Pieței Gării e cartierul general al aproximativ 30 de „homeleși”. Fură mâncarea de pe mese, cer bani, devin agresivi dacă nu le oferi nimic

Poliția nu intervine, primarul nu face ordine, patronul este disperat: plătește sute de mii de euro impozite și nu este apărat

Dreptul la siguranță și securitate este fundamental și este prevăzut în Constituție

Statul român nu mai există în plin centrul Iașului, la Gara Mare. Zona e o junglă în care niște bucătărese trebuie să se apere singure bastoanele cu care vin la serviciu

Familii întregi au acaparat intrarea în AJPIS. Par inofensivi, dar zi de zi, oră de oră, te macină și te amenință

Numai domnia legii nu se poate numi ce se întâmplă în zona Gării. Angajații restaurantelor, ai chioșcurilor, locatarii blocurilor, până și funcționarii unei instituții de stat sunt terorizați zilnic de un grup de 20-30 de oameni fără adăpost.
Beți sau drogați, au devenit agresivi și sunt o adevărată amenințare pentru toți cei care trec prin zona gării. Fură mâncarea oamenilor, dorm, beau și urinează pe scările de la AJPIS, îi amenință pe trecători.
Poliția TF, Poliția Națională, Poliția Locală, Primăria ridică din umeri. Nicio autoritate nu are chef de muncă, nimeni nu-i apără pe oameni.
„Ce vreți, să-i luăm noi acasă?”, a întrebat un polițist când reporterul a fost curios de ce instituțiile nu fac nimic. Consecința? Cetățenii încep să se apere singuri.

Alți doi oameni ai străzii stau în ușa unei instituții oficiale

Polițiștii se hlizesc, femeile trăiesc un coșmar

De câteva luni, toată zona Gării se plânge de un grup de 20-30 de oameni ai străzii care, de dimineață până seara, îi terorizează pe trecători, pe cumpărătorii de la chioșcuri, pe oamenii care vin la o instituție a statului, dar și pe angajații câtorva afaceri.
„Fură mâncarea celor care-și cumpără ceva. Dacă oamenii protestează, îi amenință cu violența și pot fi foarte fioroși. Urinează pe scări, dorm pe saltele aduse pe stradă, se întind pe scările de la AJPIS. Angajații se tem”, spune Mariana Budacă, administratorul unui restaurant din zona Gării.
Femeia nu se teme, a învățat să se apere singură.
„Am un baston și, când vreunul sare la bătaie, mă apăr cu el. Poliției i-am dat înregistrări cu niște boschetari care au sărit la mine și m-am apărat. Știți ce a spus polițistul? Acesta este nivelul de înțelegere pe care îl au polițistii”, a mai spus Mariana Budacă.
O angajată din subordine spune că se teme și că drumul până la serviciu a devenit un coșmar:
„Colege de-ale mele au demisionat, nu au mai suportat atmosfera. Au preferat să-și găsească alte locuri de muncă decât să treacă zilnic printr-un culoar ocupat de boschetari agresivi. Eu fac naveta să vin la serviciu, șefa noastră mă duce la peron și mă aduce de acolo, cu bastonul în mână, ca să mă apere”.

Mariana Budacă, șefa restaurantului, se apără cu un baston. „Dacă îi lași să te domine, te calcă în picioare”, spune femeia

Veșnicul „nu se poate” al autorităților

REPORTER DE IAȘI a solicitat ofițerului de serviciu de la Poliția TF din Gara Mare informații despre ce face instituția cu plângerile oamenilor. Angajatul instituției a spus că șeful nu este la birou și nu poate spune nimic. Omul a avut și o scurtă răbufnire. „Ce vreți? Să-i luăm noi acasă?”
Am cerut Poliției TF să intervină. Au ignorat plângerile. Apoi au găsit alt motiv. Mi-au arătat un gard din fața restaurantului și au spus că până la gard este teritoriul lor, dincolo de gard este zona de competență a Secției 2. Și așa s-au spălat pe mâini. Și pe mine m-a întrebat un polițist dacă vreau să ia ei boschetarii acasă, pentru că alte instrumente nu au la îndemână”, mai spune Mariana Budacă.
A mers mai departe, a cerut Secției 2 să intervină, nu s-a obosit nimeni să facă ceva.

Faptul că Poliția nu face nimic este confirmat de agajații AJPIS. Oamenii s-au săturat de atmosfera de care au parte până să vină la birou. Au făcut plângeri la Secția 2, Poliția TF, Poliția Locală, dar degeaba. „Nicio instituție nu a mișcat nimic. Eu nu am făcut plângere, am colegi de-ai mei și, din ce am înțeles, inclusiv instituțional s-a adresat o solicitare Poliției, dar fără rezultat”, a explicat un angajat al AJPIS.
Am plângeri depuse la Poliția Locală fără număr. Toate înregistrate în arhiva instituției, toate ignorate. Am depus plângere la primarul Iașului. Nu a răspuns. E drept, după aceea a venit Poliția Locală, dar fără vreun rezultat”, mai spune Mariana Budacă.

Culoarul pe care e aproape imposibil să treci. Tonetele și mesele ambulante, acoperite cu umbrele, creează un spațiu apăsător în care oamenii străzii din zonă te prind la înghesuială. Ieșenii care traversează zona evită să meargă pe aici

Nesimțirea Poliției: „Luați-vă firmă de pază”

Din când în când, polițiștii găsesc soluția salvatoare pentru ca oamenii să scape de boschetari: „Ne spun să ne luăm firmă de pază. Este nevoie de două ture ale firmei, un contract lunar este de aproximativ 20.000 de lei. Pentru ce să dea firma banii? Oricum, nici agenții de pază nu pot face mai mult decât de a-i lua de braț și a-i conduce afară. Singurii care chiar ar putea face ceva dar nu vor sunt polițiștii, indiferent de unde ar fi ei”, a mai spus Mariana Budacă.

Dorm in fața restaurantului, ziua în amiaza mare, la nici 500 m de centrul Iașului

Zero răspunsuri de la instituții

La finalul lunii trecute, un puternic incendiu a distrus trei vagoane de CFR trase pe o linie din apropierea Gării. Nu este primul de acest gen, periodic este câte un foc mare care distruge câteva vagoane. Până acum, nu se știe exact ce s-a întâmplat, bănuiala fiind că vagoanele au fost incendiate de bochetarii care dorm în ele.
Cu toate acestea, nimănui nu-i pasă de ce fac. REPORTER DE IAȘI a solicitat puncte de vedere de la Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale, și de la Costel Gâtlan, șeful IPJ. Toți trei au fost sunați și apoi întrebați în scris ce fac instituțiile pentru siguranța cetățenilor. Nu au răspuns, aceasta fiind cea mai bună dovadă a interesului pe care îl poartă pentru soarta oamenilor.

Costel Gîtlan, șeful IPJ Iași, și Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale, nu intervin în zona Gării pentru că nu simt un disconfort personal. Dacă acolo ar fi biroul primarului, nu s-ar mai vedea picior de boschetar în zonă

Poliția acționează „conform competențelor”

Inspectoratul de Poliție Județeană a revenit cu o declarație standard după 24 de ore, prin purtătoarea de cuvânt, agent de poliție Ciobanu Adina Ioana:
Pentru fiecare situație care ne-a fost sesizată sau pe care am constatat-o din oficiu au fost dispuse măsurile legale în funcție de natura faptei, penale sau contravenționale, conform competențelor poliției.
Totodată, sunt făcute permanent informări către instituții de pe plan local cu atribuții complementare Poliției cu privire la aceste cazuri de natură socială pentru a interveni conform atribuțiilor proprii și se colaborează cu acestea ori de câte ori se impune”
.

Aleea din fața Gării pe care Poliția TF a luat-o ca graniță oficială a zonei lor de competență: în stânga gardului e jurisdicția TF, în dreapta nu mai e treaba lor, e problema Poliției Județene

Siguranța cetățeanului, criteriu fundamental pentru nivelul de trai al unei țări

Constituția României garantează siguranța tuturor cetățenilor. Adică în România nu este permis să mergi pe stradă și să ți se dea cu bâta în cap. Dar autoritățile din Iași nu respectă acest articol din Constituție:

„ARTICOLUL 22

(1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate”.
În plus, Articolul 20 prevede:

„(1) Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte”.

În Declaraţia Drepturilor Omului, la art.3, se spune: „Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale”.

Article image
Cea mai mare piață din Iași a devenit teritoriul unui clan care se impune prin violență În ultimele luni au bătut mai mulți comercianți din zonă și chiar un minor Polițiștii de la Secția 5 îi tratează cu duhul blândeții, de parcă i-ar proteja Afacerea cu țigări se derulează netulburată de ani de zile, membrii clanului controlând vânzătorii de la o masă plasată lângă piață Unei femei care vindea țigări pentru ei, membrii...
Autor cristi tanasa Anchete 09 August 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31