fbpx
 
Marea Familie de la Zootehnie: toți sunt rude!

Marea Familie de la Zootehnie: toți sunt rude!


Studiu: în catedrele de la Agronomie înmulţirea are loc în special prin căsătorii, dar şi prin diviziune, pentru copii. Decanul spune că toate angajările respectă legea. Familii peste familii la facultăţile de la Universitatea Agronomică. Pare că se aplică aici poanta valabilă la TVR: dacă strigi prin catedre „Nevastă!”, zece capuri de femei se vor întoarce simultan. La această universitate a avut loc şi un fenomen de teleportare: timp de 4 ani, trei profesori au fost, în paralel, studenţi la zi, la Oradea.

 

Codul de etică al facultăţilor nu permite nepotismele în mediul universitar, însă la Facultatea de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Iaşi acest tip de comportament neacademic este o regulă. Soţul îşi aduce soţia în cadrul aceleiaşi catedre la care predă. Fiii urmează facultatea unde predă tatăl, iar la absolvire prinde post de asistent şi, pe urmă, urcă fulminant în carieră.

Catedră „cu dedicaţie”

La Facultatea de Zootehnie, REPORTER DE IAŞI a găsit nu mai puţin de 13 familii care au cadre didactice.

Directorul Departamentului de Zootehnie, profesorul Marius Giorgi Usturoi şi-a adus fiul, pe Alexandru, care este asistent la Zootehnie şi care, în perioada următoare, trebuie să susţină examen să avanseze în grad, având postul scos la concurs cu ajutorul tatălui său.

Fostul rector Ioan Avarvarei şi-a adus soţia, pe Teona, ca profesor în cadrul aceleiaşi catedre, iar pentru fiica sa, Simona Catrinel, a înfinţat o catedră „cu dedicaţie”. Pe fiul său, Bogdan, l-a făcut şef de lucrări.

Profesorul Ioan Gîlcă, de la Departamentul Managementul producţiilor animale, are soţia, Valerica, conferenţiar la Ştiinţe fundamentale în zootehnie.

Conferenţiarul Daniel Simeanu, de la Departamentul Ştiinţe fundamentale în zootehnie, şi-a adus soţia, Cristina, în cadrul Facultăţii de Zootehnie, însă la Managementul producţiilor animale, unde este asistent unviersitar.

Cristina Harhată, inginer la Zootehnie, şi-a adus nora, Andreea, ca tehnician în cadrul aceleiaşi facultăţi.

La catedra lui Daniel Simeanu, Mariana Nistor, care este femeie de serviciu, şi-a adus una dintre fiice ca angajată la „personal auxiliary” şi a mai avut o fiică ce a lucrat ca secretară în cadrul aceleiaşi catedre.

 

Iubire academică: Daniel şi Dana Roxana Bucur (stânga sus), Daniel şi Cristina Simeanu (stânga jos), Stejărel şi Olguţa Brezuleanu (dreapta sus), Ioan şi Valerica Gîlcă (dreapta jos)

 

Bine şi la altă facultate

Acolo unde nu s-a putut proceda la aducerea soţului în cadrul aceleiaşi facultăţi, s-au tras sfori pentru găsirea unui post în cadrul altei facultăţi de la USAMV.

Astfel, profesorul Stejărel Brezuleanu, de la Agricultură, are soţia, Olguţa, conferenţiar la Zootehnie.

Profesorul Daniel Bucur, de la Catedra de Pedotehnică, de la Agricultură, a adus-o pe soţia sa, Dana Roxana, şef lucrări la Ştiinţe fundamentale în zootehnie, la Facultatea de Zootehnie.

Profesorul Ioan Mircea Pop, de la Zootehnie, are soţia, Cecilia, profesor la Catedra de Agroeconomie de la Facultatea de Agricultură.

Şeful de lucrări Dănuţ Donosă, de la Departamentul Agroeconomie din cadrul Facultăţii de Agricultură, are soţia, Raluca Elena, asistent la Ştiinţe fundamentale în zootehnie.

Mulţi şefi de lucrări

Sunt şi câteva cazuri de şefi lucrări care s-au căsătorit în timp ce activau în cadrul facultăţii. Astfel, Corneliu Leonte, de la Departamentul Managementul producţiilor animale este căsătorit cu Doina de la Ştiinţe fundamentale în zootehnie.

Răzvan Mihail Radu Rusu, de la Managementul producţiilor animale, este soţul Cristinei Gabriela Radu Rusu, de la Ştiinţe fundamentale în zootehnie.

Roxana Lazăr, de la Ştiinţe fundamentale în zootehnie, este soţia lui Mircea Lazăr, şef lucrări la Medicină Veterinară.

Decan: „Avem grijă cu aceste aspecte“

Decanul Facultăţii de Zootehnie, Paul Boişteanu, susţine că nu se pune problema de vreo încălcare a eticii. „Nu se pune problema de o încălcare a Codului etic în aceste cazuri. Niciuna dintre aceste persoane nu este direct subordonată una celeilalte. Chiar avem grijă cu astfel de aspecte. Nicăieri, niciunul dintre soţi nu poate influenţa cariera celuilalt. Păstrând proporţiile şi soţii Curie au lucrat împreună! Fiecare caz trebuie analizat în parte. E o problemă care ne preocupă şi chiar avem grijă să nu existe interferenţe între aceste persoane. În cazul în care nişte lucrări sunt scrise împreună de soţi, doar unul dintre ei poate folosi acea lucrare la avansarea în post. Nici nu putem interzice cuiva să participe la concurs pentru că soţul este în acea facultate“, precizează Boişteanu.

Agricultura nu face excepţie

Nici Facultatea de Agricultură nu duce lipsă de cadre didactice care sunt soţ şi soţie. Astfel, preşedintele Senatului USAMV şi fost rector, Gerard Jităreanu, de la Agricultură, are soţia, Carmenica Doina, profesor în cadrul aceleiaşi facultăţi, iar fiul, Andi, este şef de lucrări.

Conferenţiarul Dănuţ Petru Simioniuc, de la catedra Ştiinţa Plantelor, are soţia, pe Violeta, şef lucrări la Pedotehnică în cadrul aceleiaşi facultăţi de Agricultură.

Nela Tălmaciu este conferenţiar la catedra Ştiinţa plantelor, din cadrul Facultăţii de Agricultură, în timp ce soţul ei, profesorul Mihai Tălmaciu, este directorul Departamentului Tehnologii horticole, de la Horticultură.

 

Profesorii Usturoi, Păsărin şi Pascal chiar au studiat la distanţă

 

Profesori la Iaşi şi studenţi la Oradea în acelaşi timp

Timp de patru ani, trei profesori din cadrul Facultăţii de Zootehnie au fost, cel puţin în teorie, cadre didactice la universitatea ieşeană şi studenţi la Universitatea din Oradea.

Cu maşina, la capătul ţării

Astfel, prorectorul Benone Păsărin, prodecanul Constantin Pascal şi profesorul Marius Giorgi Usturoi, toţi de la Facultatea de Zootehnie, au fost studenţi la universitatea orădeană, în perioada 2007-2011, la Ingineria şi managementul în alimentaţie publică şi agroturism. Misterul acestor studii a fost desluşit chiar de către unul dintre profesori. „La noi la facultate fost înfiinţată aceeaşi specializare, Inginerie şi management în alimentaţie publică şi era necesar să fim cadre didactice cu această specializare. Am făcut acele cursuri din dorinţa de a ajuta facultatea să aibă această specializare. Una dintre condiţiile cerute de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior pentru această specializare era ca facultatea să aibă oameni de specialitate. În zona Moldovei, nu am avut unde să facem aceste cursuri, aşa că a trebuit să optăm pentru varianta Oradea“, explică Marius Usturoi.

Deplasările până la Oradea cei trei profesori le făceau împreună, împărţind cheltuielile, mai ales că au achitat în fiecare an câte 1.800 lei taxă de şcolarizare.

Mister: la zi sau la fără frecvenţă?

Întrebat cum a reuşit să fie în acelaşi timp şi cadru didactic la Iaşi şi student la Oradea, Marius Usturoi a spus că a urmat cursurile fără frecvenţă. „A fost învăţământ la distanţă şi am mers doar în week-end-uri şi am susţinut examenele“, zice Usturoi.

În schimb decanul Facultăţii de Protecţia Mediului de la Oradea, Ioan Chereji, ne-a declarat că acele cursuri au fost tot timpul doar la zi. „A fost o onoare pentru noi să-i avem pe cei trei profesori de la Iaşi ca studenţi. Anul şcolar la universitatea ieşeană începe şi se termină mai devreme decât la noi, aşa că nu s-a suprapus foarte mult şi au avut timp să mai vină şi la cursuri“, adaugă Chereji, încercând să le ia apărarea cadrelor didactice ieşene.

Interesant este faptul că decanul facultăţii de la Oradea este absolvent al universităţii ieşene, iar în 2003 şi-a susţinut doctoratul la Iaşi, tot la USAMV, în domeniul Zootehnie.

Doi ani echivalaţi

În primii doi ani de aşa-zise studii, cele trei cadre didactice au mers la Oradea doar de câteva ori deoarece la multe dintre materii notele au fost echivalate cu cele avute în timpul studenţiei la USAMV Iaşi. De altfel, Constantin Păsărin şi-a trecut în CV-ul postat pe site-ul facultăţii doar perioada 2009-2011 ca studii universitare la Oradea. „Au fost multe materii pe care noi le predăm. Era normal ca acele cursuri să fie echivalate. În primii doi ani, au fost doar câteva materii la care am mers şi am susţinut examene. În ultimii doi ani, doar am susţinut examenele, pentru că de prezenţa la cursuri nu putea fi vorba. Sesiunea la Oradea era după ce se termina sesiunea la noi la facultate“, explică Usturoi.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31