fbpx
 
UPDATE. Momentul în care Mihai Chirica este dus la audieri de către DIICOT. Zeci de funcționari din Primărie îl urmează. Ancheta: ilegalități imobiliare

UPDATE. Momentul în care Mihai Chirica este dus la audieri de către DIICOT. Zeci de funcționari din Primărie îl urmează. Ancheta: ilegalități imobiliare


Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi - S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

UPDATE 19.30

Chirica, Harabagiu și alți funcționari din Primărie, audiați la sediul DIICOT Iași

UPDATE 12.04:

Gabriel Harabagiu, fostul viceprimar, urcat de DIICOT în mașină și dus la audieri

UPDATE 11.15: Lista celor șapte persoane din Primăria Iași care sunt duse la audieri de către DIICOT. Primul este primarul Mihai Chirica

Mihai Chirica, primar

Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, actual șef serviciu

Cristina Oțeleanu, șef serviciu Juridic

Alexandru Mustiață, arhitect-șef

Raluca Andreea Mocanu, director la Urbanism, fost arhitect-șef

Elena Herțanu, consilier Urbanism

Andrei Gabriel Pascariu, consilier Urbanism  

Alexandru Mustiață, arhitect șef al Iașului este dus la audieri de către DIICOT

Cristina Oțeleanu, șefa Direcției Juridice din Primărie (femeia în blană, stânga, plan îndepărtat)

Daniela Vasiliu, consilier 

Mircea Vasile Nedelcu, consilier GIS Cadastru
Doina Florescu, consilier personal primar
Dana Mihaela Pintilie, Serviciul Juridic
Andras Vartolomei Zlăvog, consilier GIS Cadastru 
Daniela Vasiliu, consilier 

UPDATE 10.47

Comunicatul DIICOT vorbește de o multitudine de afaceri imobiliare aflate în vizorul acestei anchete, afaceri aparținând mai multor dezvoltatori. E un fel de Mama dosarelor de până acum.
30 de oficiali din Primîrie vor fi duși la audieri. Mihai Chirica și-a chemat amândoi avocații, Daniel Atasiei și Marius Striblea.
Sunt semne rele: arhitectului-șef Alexandru Mustiață și șefei Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu, le-au fost ridicate telefoanele, pentru a nu mai comunica.

Mihaela Pintilie - actuala șefă a Serviciului Juridic din Primărie

 Doina Florescu, fosta șefă a Serviciului Juridic din Primăria Iași

UPDATE 10.15 - Comunicatul DIICOT

Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi - S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu în vederea obținerii unui folos necuvenit, uzurparea funcției, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.

Activitățile sunt efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracțional organizat cu privire la care a fost emis comunicatul nr. 2 din data de 28.07.2020 și vizează procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcții de către dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcționari din administrația publică locală cu atribuții în domeniul emiterii și urmăririi respectării documentațiilor de urbanism.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași vor fi conduse, în vederea audierii 30 de persoane, despre care există bănuiala rezonabilă că sunt implicate în activitatea infracțională.

Acțiunea beneficiază de sprijinul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Suceava, S.C.C.O. Vaslui și S.C.C.O. Botoșani, luptătorilor din cadrul SAS Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău și I.J.J. Iași.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

Comunicatul DIICOT din 28 iulie 2020 în care a fost arestat dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămosteanu:

La data de 28.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 40 de percheziții domiciliare, pe raza județului Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de folosire cu rea-credință a creditului societății, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

În cauză s-a stabilit faptul că, începând cu luna octombrie 2012, o persoana cercetată, în calitate de unic asociat şi administrator al mai multor societăți comerciale, controlând alte societăți ca administrator de fapt, acționând, de asemenea, și în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soție, cu angajații săi și cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iași, cu scopul de a obține sume mari de bani prin sustragerea și neplata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.

Astfel, imobilele construite în numele societăţii erau transferate (la o valoare inferioară celei de pe piaţa imobiliară) pe numele administratorului respectivei companii în calitate de persoană fizică cu cod de TVA, acesta din urmă revânzând imobilele la valoarea reală de piaţă, încasând profitul din tranzacţiile în cauză şi obţinând sume importante de bani din rambursările ilegale de TVA, ca urmare a achiziţiei imobilelor (apartamente) cu TVA în cotă de 19% (24%) şi revânzare cu TVA în cotă de 5%.

În fapt, grupul infracțional organizat era structurat pe două paliere, astfel:

- un prim palier era cel al liderilor grupului format din persoanele care au inițiat și constituit gruparea și care se ocupau cu achiziţia de terenuri pentru construcția noilor spaţii locative, de obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi a celorlalte avize, cu organizarea şi controlul şantierelor, a investirii sumelor de bani obţinute ilicit, a încasării profitului ilicit din vânzările apartamentelor, a medierii tranzacţiilor imobiliare şi a încasărilor ilegale de TVA din rambursările solicitate ilegal,

- un al doilea palier era cel al membrilor grupării infracţionale organizate care au aderat și au sprijinit gruparea și care deţineau funcţii de asociat, administrator, manager, contabil în cadrul societăţilor controlate de către liderul grupării, membri care se ocupau cu perfectarea actelor aferente tranzacţiilor simulate şi a prejudicierii societăţii prin neîncasarea profitului, a înregistrărilor diminuate a TVA-ului aferent tranzacţiilor simulate şi ulterior prin îndatorarea societăţii către liderul grupării care credita societatea cu banii astfel obţinuţi. Banii erau ulterior reintroduși în circuitul civil prin creditări ale societăților și achiziții de noi terenuri, imobile, autoturisme de lux.

Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 12.000.000 euro.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 17 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul SCCO Suceava, Vaslui, Botoşani și Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași și al Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Article image
În ultimii doi ani, Mihai Chirica s-a apărat spunând că nu știa ce semnează în domeniul imobiliar: autorizații, recepții, edificări. Îi lipseau informațiile și se baza pe subalterni În cazul blocului Vixen, ridicat pe o autorizație pentru două case, Mihai Chirica a fost de două ori avertizat: de Gabriel Ghergheșanu, responsabilul cu Recepțiile imobiliare în Primărie, și de raportul lui Marcel Pinciuc, șeful Corpului de Con...
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 13 Decembrie 2022

UPDATE 9.35:

La biroul primarului Mihai Chirica a ajuns avocatul acestuia din dosarul anterior de la DIICOT, Daniel Atasiei.

UPDATE 9.00:

Sunt percheziții în mai multe birouri ale unor funcționari importanți din Primărie: Paula Fânaru (șefa GIS-Cadastru), Daniela Vasiliu (cea care a semnat recepția la Blocul Vixen), biroul fostului viceprimar Gabriel Harabagiu precum și la cabinetul primarului Mihai Chirica. 



Primăria este practic înconjurată de jandarmi. Angajații spun că nici la arestarea lui Gheorghe Nichita, din 2015, nu au fost atâtea forțe de jandarmi în Primărie. 



Conform surselor, se cercetează mai multe recepții și edificări imobiliare care au fost falsificate în Primărie. Sunt implicați un număr mare de funcționari de la Urbanism și conducerea Primăriei, până la nivel de primar. Faptele comise sunt deja în sfera criminalității organizate. Aceleași surse susțin că perchezițiile vor fi urmate de audieri la DIICOT Iași. 

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Informații pe surse susțin că, în paralel, se desfășoară mai multe percheziții domiciliare la șefi ai Primăriei Iași.

Procurorii au descins din nou la birourile Serviciului de Urbanism.

Zeci de birouri sunt sigilate. Angajații sunt ținuți pe holuri.

Surse interne spun că niciodată n-a fost o acțiune de o asemenea amploare în Primăria Iași.

Sunt cercetate mai multe afaceri imobiliare ce poartă semnătura primarului Mihai Chirica.

VOM REVENI.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31