fbpx
 
Răzbunarea cucului de la Bacău: cum a distrus-o Sistemul pe polițista care l-a trimis în rezervă pe șeful jandarmilor, Nelu Popovici

Răzbunarea cucului de la Bacău: cum a distrus-o Sistemul pe polițista care l-a trimis în rezervă pe șeful jandarmilor, Nelu Popovici


În 2014, Oana Maria Danciu, subofițer la Poliția de Frontieră Iași, a refuzat să tacă după ce a fost agresată și hărțuită sexual de adjunctul de la Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău, colonelul Nelu Popovici. A povestit cu lux de amănunte cum militarul, beat în dispozitivul de la Mitropolie, de la Sf. Parascheva, i-a arătat „cucul de la Bacău”, așa cum el s-a exprimat, și a invitat-o în camera de hotel de la Moldova  să-i „facă ce vrea ea”.

Deși toată lumea a sfătuit-o să treacă cu vederea, s-a încăpățânat și, până la urmă, colonelul a fost trecut în rezervă. Fuseseră peste 100 de mărturii, pentru că Popovici s-a dat în spectacol în fața pelerinilor.

Dar sistemul n-a uitat. Anii au trecut, a fost hărțuită mereu la serviciu și a clacat psihic: a ajuns la psihiatrie, la Spitalul Militar, cu depresie. A cerut pensionarea, dar i-a fost refuzată. Disperată, a demisionat de la Poliția de Frontieră Iași și, de un an și jumătate, așteaptă fișa de lichidare.
Este ca și cum nu ar fi lucrat 16 ani în MAI, experiența ei nu apare nicăieri, pentru că nu există raportare în sistemul civil Revisal. „Când m-am dus cu raportul de demisie la șeful SMO mi-a spus că-și bagă ceva în demisia mea. Nu am predat oficial documentele, agendele, arma. Eu nu știu cum au făcut ei inventarele după ce am demisionat. Este imposibil, doar dacă mi-au falsificat semnătura. Am mers la unitate de câteva ori, nici nu mă lasă să intru”, spune Oana Maria Danciu.

Jandarmii asigură ordinea printre sutele de mii de pelerini care vin în fiecare an la Sfânta Parascheva

O beție cu strigături

În noaptea de 11 spre 12 octombrie 2014, cu ocazia pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva, comandant de dispozitiv la o formație mixtă a MAI era colonelul Nelu Popovici, adjunctul Brigăzii Mobile de Jandarmi Bacău. Era deja cunoscut drept bătăușul protestatarilor de la Pungești. Printre subordonați era și Oana Maria Danciu, subofițer la Poliția de Frontieră Iași.
Forţele de ordine aveau un modul în curtea Mitropoliei, chiar în apropiere de raclă. După ce şeful său direct, Ghiorghe Stan, a plecat de la Mitropolie, colonelul a început să bea. Era cunoscut drept un consumator frecvent, în timpul serviciului, dar nu fusese niciodată sancționat. Superiorii au închis mereu ochii.
S-a îmbătat și i-au picat ochii pe polițistă. A văzut-o în timp ce spăla podeaua modulului cu mopul şi i s-a activat bărbăția. I-a cerut să meargă la Hotel Moldova, pentru sex. „Îţi fac ce vrei tu şi cum vrei tu!”, a spus Popovici.
Superiorii i-au cerut să nu facă plângere
Femeia a fugit, dar a urmărit-o, cu penisul scos din pantaloni: „Hai să-ți arăt cucul de la Bacău”, îi striga, în fața credincioșilor de la coadă. De altfel, la proces au fost peste 100 de mărturii prezentate de procurorii militari. Aceştia au povestit cum poliţista a fost umilită, înjurată şi hărţuită sexual în curtea Mitropoliei de colonelul Popovici.
„A  doua zi dimineaţă, am raportat la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Iaşi, conducerii ITPF Iași. Printr-un ordin al IGPR, Popovici a fost restras din dispozitiv. Bărbații din sistem au început să mă sfătuiască să nu fac plângeri, să înțeleg că a fost o glumă. M-am hotărât să merg mai departe”, povcestește Oana Maria Danciu.

Poză de generic cu Poliția de Frontieră Iași. Toate secretele rămân în interior

Condamnat și scos la pensie

Procurorii au arătat în materialul de urmărire penală că Popovici a apelat inclusiv la un preot în încercarea de a o determina pe Danciu să nu depună plângere. Ea a ajuns la psiholog în urma scandalului, colonelul a ajuns în instanță și a refuzat să demisioneze. Până la urmă, a fost condamnat definitiv și trecut în rezervă, cu drepturi depline.

„Vă dați seama ce este în mintea mea când știu că el a fost pensionat în 2016 și mie mi s-au făcut toate mizeriile de am ajuns să demisionez până la urmă. Gândiți-vă că am raportat la SIPI incidentul, au trecut atâția ani, Popovici a fost condamnat și eu de la ei nu am primit nici acum răspuns”, spune fosta polițistă.

Primul conflict, în 2004

Oana Maria Danciu a lucrat în MAI din 2004. Inițial la Pașapoarte, la Iași, apoi, din 2007, la Poliția de Frontieră. Primul conflict l-a avut cu 4 ani înainte de episodul de la Mitropolie, cu medicul unității.
„În 2010 am fost operată la București de o tumoră. După externare am venit la Iași, la medicul de unitate, Constantin Martiniuc, care a și fost destituit până la urmă. A spus că nu îmi dă concediu medical pentru că nu m-am operat în Iași. Am ajuns la șeful Centrului Medical, care mi-a rezolvat personal problema. M-a transferat de la doctorul unității la el și mi-a aprobat concediul medical. Practic, acesta este momentul zero în care m-am opus structurilor”, povestește fosta polițistă.

Oana Maria Danciu a pierdut 16 ani de muncă în MAI, pierzând pensia. În schimb, celor corupți li s-au făcut dosarele de pensionare

A devenit oaia neagră a Sistemului

Dar avalanșa de șicane a pornit efectiv în 2014. „Spuneau superiorii mei sau colegii că-s glume. Astea nu sunt glume. O femeie în structurile militare înțelege multe glume, acceptă multe, dar toate au o limită. Drept urmare, după ce am raportat, am fost scoasă din misiuni, fără explicații. În timpul procesului penal cu Popovici am solicitat ajutorul juridic al instituției. Mi s-a spus că, deoarece nu am făcut eu fapta, nu beneficiez de acest serviciu, deși eram în misiune acolo, nu m-am dus că nu aveam ce face acasă”, mai spune Danciu.
În timpul procesului penal, a fost amenințată direct, i s-a dat foc la ușă, a fost cercetată de nenumărate ori la locul de muncă, fără să primească nicio sancțiune.
„Au spus că este treaba mea în ce mă bag, mi-au spus de nenumărate ori să renunț. Trebuie să menționez că nu am fost decât o persoană corectă. Deși pentru femeile din armată este foarte greu. Este o vorbă în armată, și să mă scuzați: dacă ai fund și sâni, ești perfectă. Nu am cedat niciodată, drept urmare am luat toate gradele la timp, nu mai repede, ca alte colege - deși am diplome de felicitare pentru misiuni executate, inclusiv de la Președinție. Nu am avut nicodată salariu de merit. S-au câștigat drepturi bănești prin sindicat, pentru perioada când lucram și eram membră de sindicat, pe mine m-au sărit. Le-am spus direct superiorilor: lăsați-mă să mă pensionez. Bine că tot lotul de corupți din Albița este pensionat, bețivii sunt pensionați, pe mine nu m-au lăsat, deși eram inaptă medical. Eu, diagnosticată cu depresie, eram programată la trageri”,. susține Oana Maria Danciu.

„Nu mai eram aptă de serviciu militar”

După condamnarea colonelului Popovici, a început să fie la ordinea zilei ca superiorii să țipe și s-o înjure frecvent sau să-i refuze orice cerere, oricât de măruntă. Era ținută permanent în tensiune, i se adresau cu „vacă” sau o înjurau.
Din cauza presiunii resimțite constant, a clacat psihic. A ajuns inclusiv la UPU Sf. Spiridon, unde i s-a recomandat să vadă un psihiatru: fizic nu avea nimic. „În februarie 2019, după câteva luni de crize aproape zilnice, am ajuns la UPU Spiridon, după care m-au urcat în ambulanță și m-au dus la Psihiatrie, la Spitalul Militar. Șeful Serviciului Management Operațional SMO, Remus Bamboi, comenta tot timpul că s-a săturat de aceste concedii medicale ale mele, de parcă le voiam eu. Din cauza diagnosticelor de boli pe care le aveam - hernie de disc, noduli pe carotidă, noduli pulmorari, infecție în sânge și, cel mai grav, depresie, am cerut pensionarea medicală. Starea de sănătate nu-mi permitea să mă întorc la serviciu, nu mai eram aptă de servicu militar”, spune fosta polițistă.

Internări repetate, acte greșite

În timpul internărilor repetate la Spitalul Militar, a solicitat adeverințe de la locul de muncă, cu zilele de concediu medical. Adeverințele i-au fost eliberate cu date eronate, în bătaie de joc. La un moment dat, ofițerii de la Spitalul Militar au luat hotărârea să țină cont de zilele de concediu medical care figurau la ei în registru și să ignore documentele emise de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.
Oana Maria Danciu a cerut prezentarea în fața Comisiei pentru pensionare și a solicitat pentru dosar, de la instituție, documentele aferente. „Eu am cerut ceva, mi s-a eliberat altceva și nu au fost acte luate în considerare. Spre exemplu, trebuia o caracterizare din punct de vedere medical,  cum este afectat locul de muncă de boala mea, și Remus Bamboi mi-a eliberat o caracterizare generală, fără legătură cu latura medicală. Deși știa foarte bine ce trebuie, în aceeași perioadă mai erau și alți colegi care se pensionau și primeau ce trebuie”, mai explică Danciu.

Comisarul șef Victor Mariniuc n-a vrut să răspundă acuzațiilor polițistei Oana Danciu

În urma șicanelor, a demisionat

În februarie 2020 trebuia să fie la comisia medicală de la Spitalul Gerota (Spitalul MAI), iar când a sunat să întrebe de ce nu primește înștiințarea de la ei, i s-a spus că nu există niciun dosar și nu are de ce să vină. Ulterior, dosarul a fost găsit, cu același număr de înregistrare, dar pe alt nume.
„Din februarie până în iunie 2020, concediile medicale mi-au fost date de Spitalul Gerota. Trebuia să mă prezint pe 3 iunie, în ziua majoratului fiicei mari și în perioada în care gemenii mei aveau Evaluarea Națională. Mi s-a părut ciudat aleasă tocmai această dată, dar pe 3 iunie am fost la București. M-au internat și atât. Mi-au spus că trebuie să mă întorc urgent 6 luni la locul de muncă, după care să revin și voi fi declarată inapt pentru serviciul militar. Aceasta în condițiile în care aveam diagnostice și tratament pentru depresie de un an și jumătate. Eu, cu depresie, aveam drept de port-armă, eram considerată normală”, susține Oana Maria Danciu. S-a întors acasă și, după o discuție cu cei trei copii, a decis să demisioneze din sistem.

N-au mai lăsat-o să calce în unitate

Pe 12 iunie 2020, a mers la ITPF Iași și și-a depus raportul de demisie. Șeful SMO, Remus Bamboi, a spus că nu are timp de raport, dar femeia s-a încăpățânat și l-a lăsat, cu număr de înregistrare, la coordonatorul compartimentului la care lucra. Ulterior, a primit înștiințare prin curier că i-a fost aprobată demisia și s-a dus la unitate să-și facă lichidarea.
„Am reușit să-mi predau doar legitimația de serviciu, insigna și să anunț la Resurse Umane că am predat. Mergând la celelalte birouri pentru semnarea fișei de lichidare, am fost refuzată. Nu aveau timp de mine. Să aștept sau să revin, mi se spunea. Am așteptat și am revenit că nici la un an și jumătate de la demisie nu am făcut fișa de lichidare. Instituția nu mi-a eliberat nicio adeverință, niciun document din care să reiasă că am lucrat în sistem. Sunt 16 ani lucrați în MAI pe care nu-i regăsesc nicăieri. Fără lichidare nu am luat ultimul salariu, nu am predat nimic instituției din ce am avut pe semnătură în partiția mea nici acum: documente secrete, agende, sigiliu, armă. Acestea sunt la birou, arma este în rastel la unitate, dar nu au fost descărcate din gestiunea mea. Nu știu cum au rezolvat cu inventarele, pentru că este imposibil să-ți iasă cifrele”, mai explică Danciu.
Șeful Poliției de Frontieră nu răspunde
A mai încercat să meargă la unitate de câteva ori, dar i s-a refuzat accesul. UIltima dată a fost pe 21 ianuarie 2022, când și-a făcut lichidarea la CAR-ul instituției. Nu au mai lăsat-o să intre în unitate, a venit un angajat la poartă. „Am depus pe loc petiție, aducând la cunostință inspectorului sef al ITPF Iași, Victor Mariniuc, că am încercat de mai multe ori să-mi fac lichidarea și mi s-a refuzat accesul. Până acum nu mi-a răspuns nimeni.”
REPORTER DE IAȘI a încercat o discuție cu șeful ITPF Iași, comisarul șef Victor Mariniuc, dar acesta nu a fost disponibil. În urma unei discuții cu purtătoarea de cuvânt, Mihaela Denis Lazăr, aceasta nu a făcut precizări pe subiect, cerând o adresă scrisă. I-a fost trimisă, dar instituția nu a răspuns până la editarea textului.

47 de polițiști de frontieră de la Iași au făcut parte din Lotul Albița, operațiunea din 2011 care a descoperit 557 de fapte de corupție. Se lua șpagă zilnic în vamă. Majoritatea celor condamnați au fost lăsați să iasă din sistem cu pensie militară

Cum s-a pensionat cu indemnizații complete tot „Lotul Albița”

În 2011, în urma unei razii la nivel național, 47 de angajați ai Poliției de Frontieră din Vama Albița au fost arestați. După 6 ani de procese, Curtea de Apel Iași a dat verdictul final: nici o condamnare cu executare, toate cu suspendare, deși erau documentate 557 de fapte de corupție.
În dosar este descris cum polițiștii numărau șpaga cu lumina stinsă, ca să nu fie filmați, și făceau între 100 și 1.000 de lei pe tură: în total, în câteva luni, făcuseră 2,16 milioane de lei. Printre arestați a fost și comisarul şef de poliţie Daniel Cristian Corbean, şeful Poliţiei de Frontieră (PF) Albiţa.
La momentul condamnării 37 dintre cei 47 de polițiști erau încă în structurile MAI, 9 demisionaseră și unul murise. Au fost condamnați toți cei 46 care trăiesc. Oana Maria Danciu susține că, dintre cei 37 care activau acum 5 ani, la condamnare, unii s-au pensionat fără probleme din sistem.

Article image
Semne de întrebare în cazul angajării de către Primăria Iași a unei tinere, în perioada 2020-2021. Iuliana Bianca Ghioca este fiica șefei de la Direcția Creșe, instituție subordonată municipalității, iar tatăl ei lucrează în cadrul SRI. REPORTER DE IAȘI a descoperit că studiile lui Ghioca nu corespundeau cu cele din anunțul concursului.
Autor cristi tanasa Anchete 31 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31