fbpx
 
Muncitori din Iași trimiși la muncă în condiții inumane de falsul avocat Daniel Condrea. Dorm pe plajă ca refugiații

Muncitori din Iași trimiși la muncă în condiții inumane de falsul avocat Daniel Condrea. Dorm pe plajă ca refugiații


Tinerii din Vânători au fost cazați într-o rulotă invadată de mii de furnici și puși să muncească 12 ore pe zi, deși contractul era pentru 8 ore de muncă

Daniel Condrea și asociatul său din Corsica i-au lăsat pe muncitori fără mâncare, iar condițiile de cazare erau inumane

După ce s-au plâns, au fost concediați fără niciun ban. Au sunat la familii să-i scoată de-acolo și au dormit în ultimele zile pe plajă

Falsul avocat reprofilat în samsar de resurse umane s-a ascuns de muncitori și n-a mai răspuns la telefon

Bărbații păcăliți spun că sunt învățați cu greutățile și că au muncit mulți ani în țări din Europa: „Nicăieri n-am mai pățit așa ceva”

REPORTER dezvăluia în trecut că Daniel Condrea se dădea avocat fără să aibă acest statut

Muncitorii din Vânători au dormit pe plajă după ce au fost concediați pentru că și-au cerut drepturile

Falsul avocat Daniel Condrea a păcălit un grup de ieșeni că îi trimite la muncă pe șantier, în Corsica, pe 2.200 de euro salariu pentru 8 ore pe zi, bani de mâncare până la prima chenzină, cazare și transport. Oamenii au înfruntat apoi realitatea, total diferită de ce li s-a promis: i-au lăsat fără bani de mâncare și au făcut foamea o săptămână.
Au locuit șapte oameni într-o mică rulotă plină de furnici. Au muncit 12 ore pe zi în loc de 8, cât li se spusese. Li s-au cerut bani de bac iar transportul era asigurat de la „cazare” la șantier cu o mașină plină de scule.
Când au ridicat vocea să ceară ce li s-a promis, asociatul lui Daniel Condrea din Corsica i-a dat afară. Au dormit pe plajă până când rudele din țară au pus mână de la mână să trimită un microbuz după ei.
„Condrea a venit personal la Vânători, să ne ducă în Corsica, cu un microbuz 8+1. Ne-a păcălit că el este avocat, a vorbit foarte frumos și ne-a prezentat altceva decât am găsit. Când ajungem în țară mergem să luăm înregistrările de la camerele video și îi facem plângere”, spun oamenii, care acum sunt pe drum spre România.
Patru dintre ei au lucrat ani de zile în străinătate: „Nu am pomenit nicăieri așa ceva”.

Iliuță Ștefanovici a avut multe contracte de muncă în Occident dar nicăieri nu a fost tratat ca un sclav ca în Corsica

Începutul a fost promițător

Iliuță Ștefanovici, unul dintre cei șapte tineri din Iași care au plecat amăgiți de Daniel Condrea, povestește că acesta s-a prezentat drept avocat și a vorbit frumos, credibil. „Noi lucram la firma de construcții a unei cunoștințe și soția lui ținea contabilitatea acolo. Ea i-a spus administratorului dacă nu am fi interesați să lucrăm în Corsica, unde soțul ei are pe cineva care poate aranja contracte. Am fost de acord, patru dintre noi am lucrat ani de zile în Occident și salariul părea bun”, povestește Ștefanovici.
Printre condițiile prezentate de Condrea celor șapte muncitori au fost salariul de 2.200 de euro, transportul spre Corsica asigurat, transportul local asigurat, bani de mâncare pentru prima perioadă, cu 8 ore pe zi program. Echipa de 7 oameni a acceptat condițiile, s-au înțeles cu patronul român să plece de la firmă și, la începutul săptămânii trecute, au plecat către insulă.
„Întâlnirea cu Daniel Condrea a fost la Vânători, ne-a luat personal cu un microbuz cu 8 locuri. A vorbit foarte frumos, totul era în regulă. Până când am ajuns acolo și am văzut cum se desfășoară primele zile”, spune reprezentantul muncitorilor.

Oamenii au postat pe Facebook: „Să anihilăm banda de trafic de persoane”

Cu totul altceva

În Corsica nici pomeneală de bani de mâncare sau cazare decentă. Condrea i-a predat altui român, un ieșean originar din Hârlău care servește drept intermediar între forța de muncă plasată de Condrea și patronii locali. „Acolo l-am cunoscut pe un anume Cristian Ursan. Acesta și Daniel Condrea sunt cei care au legăturile cu patronii de acolo”, spune Ștefanovici.
Au cerut banii de mâncare promiși pentru prima săptămână și, la prețurile de acolo, au primit câte 100 de euro să se descurce cum pot. Banii s-au topit imediat. Condrea le-a cerut bani pentru transportul cu bacul, iar cazarea pe care au primit-o i-a șocat: „Era, de fapt, o mică rulotă plină de furnici în care trebuia să ne înghesuim șapte oameni cu bagaje”.

Mihaela Condrea și soțul ei, Daniel, s-au reprofilat pe dus muncitori la muncă „afară” în condiții inumane

Programul de lucru nu avea nicio legătură cu ce le spusese falsul avocat în Iași: era de fapt de 12 ore pe zi. „În primele două-trei zile nu am înțeles de ce. Trebuia să ne trezim la 5.30 ca să ajungem la 7 la muncă, având de parcurs și un drum de peste jumătate de jumătate de oră. Terminam lucrul la 7 seara, până strângeam, până ajungeam la cazare se făcea 8”, povestește rezprezentantul muncitorilor.

Imagine apocaliptică: milioanele de furnici din rulota în care erau puși să doarmă muncitorii

Aveau norme de 4.000 de euro/lună, dar cu plata la jumătate

Transportul către locul de muncă, o altă promisiune de-a lui Condrea, era, de fapt, printre scule, într-o dubă. Și muncitorii spun că au aflat de la localnici de ce trebuie să lucreze 12 ore: pentru că patronul le plătește undeva la 4.000 de euro salariu. „Noi asta am aflat, nu știu dacă este adevărat, dar am înțeles de ce ne alerga acolo. Avea pretenții mari de banii ăia”, explică oamenii.
„Salariile în domeniul construcțiilor sunt, în prezent, de aproximativ 2.000-3.000 de euro în Franța, în funcție de domeniu și munca prestată – calificată sau nu. În schimb, acest salariu este pe 7 ore pe zi de lucru efectiv, cu posibilitatea unor ore suplimentare de până la 10 ore pe zi, caz în care salariul este mai mare”, ne-a declarat un specialist în domeniu.

Cristian Ursan, samsarul de muncitori din Corsica, nu a răspuns apelurilor REPORTER

Au cerut, i-a dat afară. Au dormit în boscheți

După câteva zile de program infernal, fără bani de mâncare în buzunar, cu o cazare foarte proastă, muncitorii au cerut condițiile promise de Condrea la Iași. „S-a ascuns, nu a mai vrut să discute cu noi, iar Ursan ne-a dat afară. Fără bani, fără nicio posibilitate de-a ajunge măcar înapoi în România. Ne-am adresat consulatului, dar mai rapide au fost rudele, care au făcut chetă și ne-au trimis un microbuz să ne ia în țară”, povestește Iliuță Ștefanovici.
Joi după-amiază au plecat către România. Intenționează ca, ajunși acasă, să ia înregistrările video din locul în care s-au întâlnit cu Condrea și să-i facă plângere.

Impostorul Daniel Condrea continuă să se prezinte în spațiul public drept avocat, deși nu are această calitate. El este consilier juridic

Până să vină microbuzul, au îndurat o ultimă umilință: fără bani în buzunar, șapte oameni au dormit în vegetație, pe malul mării, într-o parte a unui port unde să nu-i vadă Poliția.
„Niciodată nu am întâlnit așa ceva. Noi am făcut Europa, știm cu ce se mănâncă străinătatea. Eu am lucrat în Belgia, Olanda, Franța, Anglia, Italia, 3 ani și jumătate în Germania”.

Condrea și-a suspendat activitatea pe așa-zisul „cabinet de avocat” după articolul REPORTER DE IAȘI din 2018

Impostorul Condrea se dădea drept avocat

REPORTER DE IAȘI a încercat să discute cu Daniel Condrea, care se prezintă în continuare drept avocat, pe toate numerele de telefon disponibile. Pe unele nu a răspuns, pe două numere a răspuns soția, Mihaela. Aceasta a spus că nu se poate discuta cu soțul ei. A fost întrebată despre muncitorii din Corsica, a evitat orice răspuns, ducând discuția în alte direcții.


Daniel Condrea a fost avocat în Baroul Constituțional Iași, care a fost scos în afara legii în 2013. El a continuat să susțină că este avocat și să încheie acte prin care își arogă calitatea de avocat al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR).
Activitatea sa principală este de consilier juridic pentru înființarea de societăți comerciale. În vara anului 2018, a depus la Registrul Comerțului Iași un contract de asistență juridică, prin care atestă găzduirea sediului social pentru o societate comercială, fără activitate la acel sediu. Pentru această găzduire, Condrea a perceput unei persoane din municipiul Bacău 300 lei. Hârtia depusă de Condrea poartă antetul UNBR și are o ștampilă în care este trecut din nou indicativul UNBR și titulatura „avocat“. Oficiul Registrului Comerțului a constatat nulitatea actului și a făcut plângere penală.

Article image
Daniel Condrea are o firmă de consultanță juridică dar se dă drept avocat. REPORTER DE IAȘI l-a înregistrat sub acoperire, săptămâna trecută: „Sunteți avocat?” „Da-da…”, a răspuns acesta. „Mă puteți reprezenta în instanță?” „Bineînțeles”, a fost răspunsul lui Condrea. În vara anului trecut, Daniel Condrea a depus o documentație la Registrul Comerțului care avea atașată o delegare în fals din partea Baroului Iași și purta șt...
Autor cristi tanasa Anchete 18 Februarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31