fbpx
 
Grațierea scoate 300 de deținuți din Penitenciarul Iași

Grațierea scoate 300 de deținuți din Penitenciarul Iași


Aproape 300 de deținuți încarcerați în Penitenciarul Iași ar putea fi eliberați în baza criteriilor prevăzute de proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse.

 

Poiectului de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor cu închisoarea de până la 5 ani. Totodată, li se poate înjumătăți pedeapsa, indiferent de infracțiuni, femeilor gravide, persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, celor cu boli incurabile în faze terminale și celor care au în întreținere copii sub cinci ani.

 

Însă, prevederile nu se aplică recidiviștilor, celor care s-au sustras executării pedepsei sau care comit infracțiuni după data de 18 ianuarie 2017.

 

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții Penitenciarului Iași, la solicitarea REPORTER DE IAȘI, 433 de deținuți execută pedepse de până la 5 ani de închisoare, dar 249 dintre aceștia sunt recidiviști.

 

De asemenea, 45 de condamnați au copii cu vârste de până la cinci ani, iar 46 au peste 60 de ani.

 

Astfel, 275 de deținuți, din cei 1.301 încarcerați la sfârșitul săptămânii trecute în Penitenciarul Iași, s-ar încadra în condițiile de grațiere prevăzute proiectul de ordonanță de urgență.

 

Președintele vrea Referendum

„În primul rând grațierea colectivă nu se poate dispune prin ordonanță de urgență, ci prin lege, potrivit Constituției. În opinia mea, grațierea ar trebui făcută numai pentru anumite fapte, care nu au adus atât de mare atingere unor valori sociale și în niciun caz pentru cele cu violență sau  pentru recidiviști”, a precizat un magistrat ieșean.

 

„Grațierea este o măsură firească în orice stat de drept. Apariția rapidă a unui act normativ în acest sens este binevenită și în acord cu drepturile omului (care nu mai sunt nici măcar clamate în România, darămite respectate). Grațierea va duce la îmbunătățirea condițiilor din penitenciare  (micșorarea numărului de deținuți atrage ameliorarea condițiilor de spațiu și volum de aer pentru fiecare condamnat), va reduce numărul proceselor pierdute de România la CEDO (hotărâri prin care statul este obligat la plata de despăgubiri) și va evita pronunțarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a unei hotărâri-pilot împotriva statului nostru (hotărâre ce vine însoțită și de o amendă de 80 de milioane de euro)", a declarat Marius Striblea, decanul Baroului Iași.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării codurilor penale şi a graţierii, afirmând că protestele au arătat că este o temă de larg interes pentru cetăţeni.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31