fbpx
 
UPDATE Chirica denunțător este praf în ochi. DNA l-a întrebat dacă vrea apărător. Dosarul Vixen a dispărut

UPDATE Chirica denunțător este praf în ochi. DNA l-a întrebat dacă vrea apărător. Dosarul Vixen a dispărut


În această dimineață, echipe ale DNA Iași și ale Jandarmeriei au descins la Primărie. Un Duster al Jandarmeriei a parcat la 7.30 pe locul viceprimarilor, din spatele Palatului Roznovanu.

UPDATE 12.20: Chirica denunțător este praf în ochi. DNA l-a întrebat dacă vrea apărător. Dosarul Vixen a dispărut

La descinderea de astăzi a procurorilor DNA, Mihai Chirica a fost singurul angajat al Primăriei care a fost întrebat de anchetatori dacă vrea să fie asistat de un apărător. „Faptul că Mihai Chirica a anunțat prin comunicat de presă că el a chemat DNA-ul e praf în ochi. E altcineva denunțător în acest dosar, iar ancheta îl vizează inclusiv pe primar”, au declarat surse apropiate anchetei pentru REPORTER DE IAȘI.
Procurorii au percheziționat și biroul lui Marcel Pinciuc, șeful Corpului de Control al primarului. Inspectorii de la Corp Control ar fi fost la blocul Vixen’s din Moara de Vânt unde ar fi constatat neconcordanța dintre autorizația de construire pentru case și blocul ridicat fizic.

Întrebări-cheie: când au fost inspectorii în control? L-au înștiințat pe Chirica despre rezultat? Au fost înainte sau după ce primarul a semnat edificarea?
Element nou: certificatul de atestare a edificării în ORIGINAL a dispărut din arhiva Primăriei. Anchetatorii au găsit duplicatul „conform cu originalul” la Oficiul de Cadastru. În plus, au precizat aceleași surse, numărul de înregistrare al certificatului se referă la alt act, la alt imobil.
Ce acte a cerut azi DNA de la Primărie:
- autorizațiile de construire 865/2015, 885/2019, alături cu întreaga lor documentație
- procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor 350/2018 prin care s-a dispus respingerea recepției la terminarea lucrărilor
- certificatul de atestare a edificării 11/2020
- procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor 944/2019
- înscrisuri emise de societăți profesionale notariale sau OCPI privitor la tranzacționarea sau intabularea imobilului
- memorii de arhitectură, referate întocmite de dirigintele de șantier, schițe
- sesizarea transmisă pe site-ul Primăriei Iași cu titlul Mită Gabriel Ghergheșanu, împreună cu toate documentele care au stat la baza soluționării acesteia
- agende, însemnări ori medii de stocare care conțin informații relevante privind autorizarea construcției

UPDATE 9.52: Comunicatul DNA despre perchezițiile de la Iași: „Fapte de corupție comise în perioada 2018-2020: tranzacționarea unui imobil”

DNA a răspuns solicitării REPORTER DE IAȘI din această dimineață și a oferit un comunicat cu indicii privind acțiunea procurorilor anticorupție de la Primăria Iași. Iată comunicatul integral:

„Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2018 - 2020, în legătură cu eliberarea unor documente privind autorizarea construcției, edificarea, tranzacționarea și intabularea unui imobil din municipiul Iași.

În cursul zilei de 12 decembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 3 locații, situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sedii de firma.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.”

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

UPDATE 9.24

Informații pe surse susțin că unul din subiectele descinderii îl reprezintă Afacerea Vixen, un bloc construit la Moara de Vânt pe o autorizație de casă. Subiectul anchetei DNA: edificarea falsificată a acestui imobil. REPORTER DE IAȘI a descris speța, printr-o investigație jurnalistică, pe 17 martie, în acest an. Articolul se intitula: „Autodenunțul lui Mihai Chirica. Bloc de 18 apartamente în loc de casă. Aprobat: Primarul”.

REPORTER dezvăluia că Mihai Chirica a semnat personal edificarea în februarie 2020, deși i s-a prezentat un act de respingere a recepției, tocmai pentru că se construise un bloc în loc de două case. Articolul menționa: „Primarul a trecut peste propriii subordonați, deși până acum, în cazuri similare, spunea că era neinformat și greșea din neatenție. În 2022, după anchetele de presă și descinderile procurorilor la poarta Primăriei, același Mihai Chirica refuză să autorizeze mansardarea aceluiași imobil, menționând singur: acolo e bloc în loc de casă, neconcordanță între autorizație și ce s-a construit . Acest dezacord este similar unui autodenunț: fără edificarea pe care primarul însuși a semnat-o și pe care acum tot el o contestă, acest bloc n-ar fi fost intabulat și apartamentele n-ar fi fost scoase la vânzare".

REPORTER DE IAȘI mai semnala că actele în această afacere sunt incriminatorii si că există în arhiva Primăriei. 

VOM REVENI.

Article image
Cu o autorizație pentru două case, o firmă a construit la Moara de Vânt un bloc cu 18 apartamente. Profit calculat: 500.000 de euro minim Mihai Chirica a semnat personal edificarea în februarie 2020, deși i s-a prezentat un act de respingere a recepției, tocmai pentru că se construise un bloc în loc de două case Primarul a trecut peste propriii subordonați, deși până acum, în cazuri similare, spunea că era neinformat și g...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 17 Martie 2022

UPDATE 9.05

Primarul Mihai Chirica este acum în interiorul Primăriei. Nu se știe dacă va fi dus la audieri. Încă nu se cunoaște public subiectul dosarului urmărit de DNA. Informații din interior susțin că e o speță foarte complexă, din sfera imobiliară, în care sunt implicați cei mai mari dezvoltatori din zona Iașului. VOM REVENI

Știre inițială

Procurorii au început perchezițiile la Serviciul de Urbanism și la Serviciul Registratura-Comunicare, conduse de Vasile Tiron. Toata arhiva de la Urbanism este ținută în cladirea CIC din spatele Primăriei. 

Încă nu se știe exact subiectul acestei noi investigații a DNA.

Într-un cerc restrâns s-a discutat despre un tăvălug al DNA care ar începe la Primăria Iași în această săptămână.

Conform informațiilor, s-a așteptat ca Mihai Chirica să se întoarcă din vizita în Israel, unde a fost însoțit și de Vasile Tiron.

La această oră, DNA a sigilat birourile de la Urbanism și Comunicare și a scos toți angajații pe holuri. Jandarmii stau și păzesc intrările pentru a nu pătrunde nimeni. Procurorii îl așteaptă pe Mihai Chirica să vină la Primărie.

REVENIM CU INFORMAȚII


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31