fbpx
 
Oraș de mâna a doua: mersul în „conserve”, etalonul Iașului

Oraș de mâna a doua: mersul în „conserve”, etalonul Iașului


Când urgențele ieșenilor nu sunt văzute de lideri: chefuri și dansuri pe bani publici, transportul metropolitan înghețat.  Zona Metropolitană nu mai există în fapt: de un an nu a mai avut loc nicio ședință. Subvenția pentru 7.000 de călătorii/zi din suburbii este mai mică într-un an decât a costat FIE în 5 zile. Primarii din Miroslava, Tomești, Bârnova, Valea Lupului, Rediu, Popricani și Aroneanu nu vor să acopere o subvenție de 1 leu/călătorie, dar sifonează sume de 10 ori mai mari. Fără autobuze noi în suburbii, traficul va rămâne blocat la intrările în oraș. Subiectul nu există în agenda politicienilor, deși e o mare urgență.

 

Transportul public în zona metropolitană a Iașului (municipiul și șapte comune din jur) nu există pe agenda liderilor din administrație. Un subiect inexistent este însăși Zona Metropolitană. „De un an nici nu ne-am mai întâlnit”, recunoaște Ștefan Timofte, primarul din Tomești, care este, formal, vicepreședintele Zonei. Președinte e primarul Iașului, Mihai Chirica, iar celălalt vice e șeful CJ, Maricel Popa.

 

Mai bine fotbal

Blocajul e cauzat de neacoperirea unei subvenții de 1 leu pentru fiecare călătorie, care ar face transportul modern, cu autobuze noi, suportabil pentru populație. De ani de zile, discuțiile s-au blocat de refuzul primarilor din comune de a acoperi aceste subvenții. Dar în 2017, bugetele locale ale Miroslavei, Tomeștiului, Aroneanu și ale celorlalte sunt mult mai mari decât în urmă cu 10 ani, pe baza creșterii populației și a activității economice. Miroslava ține, de exemplu, o echipă de fotbal care a promovat în Divizia B pe un buget de 500.000 lei/an și care va crește în următoarul sezon.

 

Măcar o mie pe zi

Proiectul presupune existența unui singur operator de transport pentru Zona Metropolitană, care poate fi public sau privat, și crearea unei flote de autobuze moderne, confortabile, care să preia o bună parte din traficul realizat în prezent cu autoturisme personale. Calculul minimal, confirmat de primarul din Tomești, arată că din fiecare suburbie a Iașului pot fi preluate minim 1.000 de călători care acum folosesc mașinile personale. „În Tomești avem 400-500 de elevi care fac școala în Iași, plus cel puțin 1.000 de oameni care au serviciul în oraș”, a spus Ștefan Timofte.

 

Maxi-taxi la Iași, în 2017, exact ca în 1990, și un autobuz în Amsterdam, care face legătura cu suburbia Molenwijk

 

Suma necesară, modică pentru început

În Iași, în acest moment, Primăria acoperă o subvenție de circa 1 leu pentru fiecare călătorie (media între diversele categorii sociale). Zilnic, în Iași, dacă exceptăm weekend-urile, sunt decontate 25.000 de călătorii. O cifră minimă pentru Zona Metropolitană este de 7.000 de călătorii/zi, elevi și adulți care vin dimineața în oraș, iar după-amiaza se retrag în locuințele din suburbii. O subvenție de 1 leu/călătorie înseamnă 7.000 de lei/zi, adică un efort bugetar de 147.000 de lei/lună, la 21 de zile lucrătoare.

Întreg efortul pentru transportul metropolitan ar fi de 1,76 milioane de lei/an, o sumă modică raportată la alte cheltuieli cu Zilele comunelor sau cu alte festivaluri de o relevanță îndoielnică finanțate într-un an de la bugetele locale.

 

Am scăpa de 7.000 de mașini

„De 14 ani stăm blocați în discuții. Parcă e un blestem să nu se înțeleagă primarul Iașului cu președintele CJ, pentru că la acest nivel se fac înțelegerile pentru un proiect metropolitan”, explică primarul din Tomești, Ștefan Timofte.

În orașele mari europene, transportul metropolitan este o prioritate printre serviciile publice. Autobuzele vin la ora exactă și oferă tot confortul. În Iași se circulă cu microbuze învechite, operate de firme mici, de familie, fără forță financiară. Oamenii le ocolesc, sunt ca niște cutii de conserve și accidentele sunt frecvente.

Cu transport metropolitan modern, 7.000 de mașini din șapte comune din jur n-ar mai aglomera traficul din oraș. S-ar circula mai ușor, iar poluarea ar fi mai mică.

 

Primarul din Tomești: „Aș merge cu autobuzul”

Senatorul ieșean Vasile Toma (PSD), operează în transportul județean de persoane și susține de mult timp ideea unei rețele metropolitane. „Nu se fac analize serioase. Sunt două variante: o nouă societate de transport, cu toate costurile care decurg, sau dezvoltarea sistemului existent. Soluția potrivită mi se pare a doua”, afirmă Vasile Toma. Senatorul solicită de mult acceptarea la negocieri a unei asociații a transportatorilor, care să-și asume investiția în mijloace de transport noi, dar care să beneficieze de subvenție, ca și CTP în municipiu.

„Eu, dacă îmi vine autobuzul la minut, nu mai merg cu mașina în Iași, vin cu autobuzul. Foarte mulți locuitori ar prefera, pentru un preț modic, să ia autobuzul și să coboare în Centru”, concluzionează Ștefan Timofte.

 

Traficul din Iași, o nebunie. Nicio soluție în programul politicienilor

 

Au trecut 25 de ani. Urmează încă 25?

Primarul din Tomești spune că primarii comunelor din jurul Iașului s-au speriat de acoperirea subvențiilor, dar că, până acolo, altele sunt obstacolele importante: „Mai trebuiau rezolvate alte probleme, de exemplu dacă luăm autobuze pe fonduri europene sau lăsăm un operator privat sau dacă facem noi investiția printr-un credit. Majoritatea a hotărât că nu-și asumă investiția, ci rămâne de discutat doar acoperirea diferenței de preț la bilet”. 

Dacă s-ar accepta, pentru început, subvenționarea a 7.000 de călătorii pe zi, care ar degreva mult din aglomerația traficului din oraș, costul anual ar fi de doar 386.000 de euro. Comparativ, doar FIE, concentrat pe patru evenimente majore, concertele în aer liber, a costat 600.000 de euro în acest an. N-au fost mai mult de 7.000 de spectatori în total.

 

Orizontul Primăriei: după 2020

Punctul de vedere al șefilor Primăriei Iași este achiziția de autobuze prin fonduri europene, dar în următorul exercițiu financiar, care începe în 2020, ceea ce amână proiectul transportului în Zona Metropolitană cu încă 5 ani, minim.

Între timp se lucrează însă la un proiect, un prim-pas urmând a fi în ședința de Consiliu Local de luna viitoare. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, spune că există două direcții de dezvoltare a subiectului: „Planul de Mobilitate Urbană, adoptat deja, și Strategia Integrată de Dezvoltare urbană. Am corectat-o cu cerințe ale Comisiei Europene și intră în dezbatere în următoarea ședință a CL. După aceea putem dezvolta niște proiecte de transport. Putem crea o societate de transport a Zonei Metropolitane și putem accesa fonduri europene”.

Dacă aceasta va fi linia aleasă, despre transport metropolitan nu se va putea vorbi în Iași mai devreme de 2022.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31