fbpx
 
Mașina de hingherit a Salubris aduce câinii direct la poarta casei lui Rudy Miron. Practic, s-a creat o rețea-căpușă pe spatele Padocului Tomești Mașina de hingherit a Salubris aduce câinii direct la poarta casei lui Rudy Miron. Practic, s-a creat o rețea-căpușă pe spatele Padocului Tomești

După ancheta REPORTER, dosar penal la Padoc: adopțiile ilegale au îmbogățit-o pe Rudy Miron din bani publici


Șefa Padocului, Anca Tărăboanță, a ignorat Regulamentul de adoptare a câinilor, dându-i fără niciun act Rodicăi Miron, care îi exporta mai departe în Belgia. Miron a lut peste 1.000 de câini de la Tomești, vânzându-i pe 200 de euro în străinătate. Regulamentul o obliga să dețină spații adecvate pentru căței, venituri suficiente și să aibă acordul vecinilor. Așa funcționează adopțiile în toată țara, pentru a preveni traficul, numai la Iași nu. Bugetul Iașului suporta hrănirea câinilor, prinderea acestora, vaccinarea, deparazitarea, sterilizarea, iar Rudy Miron era beneficiara finală. Acum, iubitorii de animale se tem că se vor face eutanasieri pe bandă rulantă, însă nimeni nu înțelege de ce șefii Padocului nu fac export direct în alte țări, așa cum se întâmplă cu alte orașe din țară.

Comercianții de câini comunitari exportați în Occident au ajuns într-un dosar penal în care sunt verificate fapte de abuz în serviciu comise de reprezentanții Salubris și ai Padocului Tomești. Dosarul a fost deschis de Secția 4 Poliție și a fost apoi preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Anchetatorii precizează că abuzul în serviciu a fost făcut prin neaplicarea unui regulament de adopții valabil încă de acum 5 ani, de la inaugurarea adăpostului de animale.

Încălcarea atribuțiilor de serviciu

Procurorii ne-au declarat că, în urma unor verificări realizate de Poliția Municipiului Iai – Secția 4, se fac cercetări in rem pentru fapte de abuz în serviciu. Sunt vizați angajați ai Padocului Municipal Tomești.
„La Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași este înregistrată cauza penală nr. 8752/P/2019, în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 Cod penal, constând în presupuse fapte de încălcare a atribuțiilor de serviciu de către angajați ai unor instituții/societăți ce au avut ca rezultat nerespectarea prevederilor privind funcționarea padocurilor pentru câinii comunitari.În prezent este analizată competența materială de efectuare a cercetărilor, raportat la conținutul sesizării, în această fază urmărirea penale fiind nepublică”, ne-au spus procurorii, într-un comunicat.

Anca Tărăboanță, șefa Padocului, anchetată de Parchet, nu dă explicații în fața ieșenilor, deși aceștia îi plătesc salariul și îi asigură cheltuielile pentru întreținerea câinilor. Alte padocuri din țară fac direct exportul către fundații din străinătate, la Iași nu s-a vrut. S-a preferat prin intermediari

Protejarea rețelelor de trafic

Natura abuzului în serviciu constă în fraptul că angajații Padocului nu au aplicat, în cazul adopțiilor în număr mare, un regulament care le limita foarte mult. Această practică a condus la apariția unor intermediari în relația padocului cu eventualele fundații interesate de adopții.
Persoane private care se ocupă de exportul de câini încasau sume importante (2.500-3.000 de euro lunar), cheltuielile în schimb fiind suportate din bugetul public.

Circa 300 de lei costă prinderea, întreținerea și sterilizarea fiecărui câine, cheltuieli suportate de ieșeni. Miron a exportat ca persoană fizică peste 1.000 de câini în ultimii ani. Bugetul Iașului a acoperit cheltuieli totale de 300.000 de lei, plus salariile angajaților de la Padoc, pentru ca intermediara să încaseze toți banii din adopții, circa 200 euro/câine. Dacă Padocul ar face exportul direct, jumătate din cheltuielile anuale ar fi acoperite

Ce spune regulamentul

Conform regulamentului invocat în anchetă și nerespectat, cei care adoptă trrebuie să prezinte acte doveditoare că pot avea grijă de animale. Persoanele adoptatoare trebuie să prezinte la Padocul Municipal act de proprietate casă sau de teren, act de venit (fluturaș de salariu sau extras de cont), aprobarea vecinilor în cazul adopțiilor a mai mult de doi căței.
Chiar reprezentanții altor rețele care adoptă câini au precizat acest lucru, în postări pe Facebook: “Acest lucru este obligatoriu de 5 ani, dar tot de comun acord au fost eliminate actele cumulative, pentru a putea fi ușurată adopția și încurajarea ei. Au fost luni cu adopții de 160 de căței”, explică, într-o postare pe Facebook, Simona Manțescu.
Anca Tărăboanță, șefa Padocului Municipal, a fost întrebată, ieri, de către REPORTER DE IAȘI de ce nu a fost aplicat regulamentul pentru adopții, de la inaugurarea instituției până la dezvăluirile din presă. Medicul veterinar a spus că singurele explicații pe care le va da vor fi către anchetatori, dacă o cheamă, ignorându-i pe ieșenii care achită facturile la padocul pe care îl conduce.
Întrebată de ce a negat, în discuțiile anterioare cu reporterii, existența unui regulament care permitea verificarea adopțiilor, Anca Tărăboanță a precizat că nu a fost întrebată. Lucru total fals, pentru că există declarații de-ale ei conform cărora Padocul facilitează adopțiile, dar nu are cum să verifice persoana care adoptă.

Rodica Miron s-a internat brusc când Poliția a venit în control la casa din Moara de Vânt, transformată în padoc clandestin

237 de câini la jumătate de an

Conform documentelor DSVSA și a înregistrărilor în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân RECS, Rudy Miron a adoptat, între 1 ianuarie și 30 iunie, 237 de câini. Doar două animale au altă proveniență, 235 sunt scoase direct din Padocul Municipal Tomești. Cu vaccinări făcute, sterilizați.
Dintre cei 237 de câini adoptați în 6 luni, 208 au părăsit țara. Sunt documente oficiale, Rudy Miron a trimis, în jumătate de an, 208 câini către partenerii din Vest.
Doar Rudy Miron, dar există și alte rețele similare, a adoptat, numai în 2019, cu 235 de câini mai mult decât limita impusă pentru a prezenta acte de spațiu, de venit și acorduri de la vecini.

Curtea lui Rudy Miron era permanent plină de câini, fiind o stație intermediară între Padoc și transporturile către Belgia

Rudy a adoptat în ultimii 5 ani 1.073 de animale pentru export

Inspectorii DSVSA au verificat în Registrul de Evidență al Câinilor totalul câinilor înregistrați pe Rudy Miron: sunt 1.073 de animale, între aprilie 2014 și iulie 2019. Toate animalele au fost la un moment dat în curtea casei din Moara de Vânt.
„Întrebată ce s-a întâmplat cu aceste animale, doamna a declarat că intermediază adopții pentru o fundație. Verificările aleatorii în RECS ale codurilor microcipurilor câinilor ce au fost în proprietatea dnei Rodica Miron arată că aceștia au ieșit prin export”, se mai notează în raportul inspectorilor DSVSA.

În RECS, registrul câinilor cu stăpân, ea figurează ca proprietar pentru 1.073 animale preluate în 5 ani. La un câine intrat în curte la două zile, Rudy Miron a dezvoltat o afacere înfloritoare. DSVSA nu vede nici o problemă, chiar dacă acei câini sunt ținuți într-o zonă de case. Inspectorii DSVSA spun că i-au numărat, în plin scandal, 26 de câini în curte. La Padocul Primăriei este ca la orice instituție de stat: oricine p...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 01 August 2019

Article image
Padocul din Târgu Mureș exportă sute de câini anul prin relația directă cu două fundații din Germania. Nemții dau la schimb hrană pentru câini și vaccinuri. La Iași nu se poate, e corupție. Rodica Miron, „Cruella” din Moara de Vânt, avea acces nelimitat la Padocul Tomești. Împreună cu fundațiile din Belgia cerea bani cetățenilor din această țară pentru sterilizarea câinilor comunitari din România. Aceștia urmau să fie dați...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 03 Iulie 2019

Article image
* Vecinii spun că în curtea unei case din zonă sunt între 100 și 170 de câini în permanență * Câinii ar fi,de fapt, marfă pentru export, adusă inclusiv de mașinile hingherilor de la Salubris * Câinii sunt duși în țări din UE, cu o frecvență de un transport pe lună * Povestea are și o latură horror: animalele ar fi îngropate în curtea casei, care a devenit în timp un osuar de câini * Proprietara casei, Rodica Miron, este...
Autor cristi tanasa Anchete 19 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31