fbpx
 
Condamnare cu suspendare pentru Emilian Eva

Condamnare cu suspendare pentru Emilian Eva


Justiţie românească: după ce a stat 3 luni în arest la Bucureşti, apoi în arest la domiciliu, Emilian Eva a fost condamnat cu suspendare. Nepotul şi fiica procurorului au fost achitaţi. Emilian Eva era acuzat că a primit mită tablouri, dar şi că făcut comerţ cu opere de artă, activitate considerată incompatibilă cu calitatea de magistrat.

Procurorul suspendat Emilian Eva a fost condamnat de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de probă de 4 ani. În acelaşi dosar au fost achitaţi Ioan Eva (nepotul) şi Mădălina Bianca Eva (fiica), care erau judecaţi pentru mărturie mincinoasă. Condamnarea nu este definitivă.

 

Decizia judecătorilor

„Aplică inculpatului Eva Emilian pedeapsa de 2 ani şi 11 luni închisoare şi 12.000 lei amendă (corespunzătoare pentru 120 zile-amendă a câte 100 lei pe fiecare zi). (...) Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor (...), suspendă executarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani şi 11 luni închisoare aplicată inculpatului Eva Emilian pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani

Obligă inculpatul, ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Iaşi, la datele fixate de acesta;

- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea;

- să anunţe, în prealabil, orice schimbare de locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

- să comunice schimbarea locului de muncă;

- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.

 

„Obligă inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 zile în condiţiile, în cadrul Consiliului Local Iaşi – Direcţia de Asistenţă Comunitară sau în cadrul Consiliului Local Iaşi – Direcţia Exploatare Patrimoniu.

 

Confiscă de la inculpatul Eva Emilian echivalentul în lei la cursul BNR al sumei de 18.400 euro, 2700 lei, tabloul „Cu gândul la tine”, semnat Alexandru Panatta Codreanu aflat în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României (...), tabloul „Ulcică cu flori”, semnat Uzum, aflat în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României şi tabloul „Peisaj citadin”, semnat Negely aflat în posesia inculpatului Eva Emilian potrivit procesului-verbal din 19.09.2016 întocmit la Muzeul Naţional de Artă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei.

Restituie inculpatei Eva Bianca Mădălina tablourile aflate în custodia Muzeului Naţional de Artă al României.

Restituie numitei Eva Iuliana (...) tablourile aflate în custodia Muzeului Naţional de Artă al României. (...)

Restituie numitului Canschi Giani (....) tabloul „Peisaj de iarnă” semnat de Jean Cheller aflat în custodie la Muzeul Naţional de Artă al României conform procesului-verbal nr. i/i 1296 din 04.08.2015 (pct. 139).

Restituie numitului Tesloianu Dan Nicolae (....) tablourile ridicate de la acesta, enumerate la pct.34-57 din procesul-verbal nr.i/i 1290 din 03.08.2015 prin care au fost lăsate în custodie la Muzeul National de Artă al României.

Restituie inculpatului Eva Emilian tablourile lăsate în custodie la Muzeul National de Artă al României, enumerate în procesele verbale nr.i/i 1290 din 03.08.2015 şi nr.i/i 1296 din 04.08.2015, cu excepţia celor cu privire la care, prin prezenta hotărâre, s-a dispus confiscarea de la inculpatul Eva Emilian, restituirea către inculpata Eva Bianca Mădălina şi numiţii Eva Iuliana, Rublinschi Adrian, Canschi Giani şi Tesloianu Nicolae Dan, precum şi cu excepţia celor care au fost ridicate de la numitul Eva Lucian în cursul urmăririi penale.

 

Menţine măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, asupra imobilului, constând în teren intravilan şi construcţie, situat în municipiul Iaşi (...), până la concurenţa sumelor de 18.400 euro şi 2700 lei.

Obligă pe inculpatul Eva Emilian la plata sumei de 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, arată decizia judecătorilor de la Curtea Supremă.

 

Să fie bine

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în mai- iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iaşi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea". Pe 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului DNA Emilian Eva. Imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014- martie 2015, Emilian Eva a cerut şi a primit diverse bunuri şi foloase necuvenite de la medicul Dan Tesloianu. Medicul i-a dat lui Eva opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro, sume de bani sub forma unor pretinse împrumuturi de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de procuror cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul care a denunţat totul la DNA), toate în cuantum de 33.800 euro.

 

Tablouri la case de licitaţii

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada ianuarie-februarie 2015, cu ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul a obţinut de la Ministerul Culturii- Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi, un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouripentru afi vândute  prin intermediul unei case de licitaţii. Una dintre aceste picturi fusese cerută şi primită mită de către procuror. În perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ. Potrivit rechiyitoriului, în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori români sau străini bine cotaţi pe piaţa de artă din România, pe care, în mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lăsat în custodie la Casa de licitaţie Ara Art din Bucureşti. În perioada ianuarie- februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vânzare, pe olx.ro, cu menţiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de artă presupus a fi semnate sau executate de pictori renumiţi. Anchetatorii au mai descoperit şi că Emilian Eva a completat declaraţii de avere total neconforme cu realitatea, în care nu apăreau aceste tranyacţii. Acoperirea a făcut-o cu ajutorul nepotului Ioan Eva şi a fiicei sale.

 

Celebru pentru Voiculescu

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iaşi, a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare. Pe 10 iulie 2015, Emilian Eva a fostarestat în dosarul tablourilor. A ieşit din arest în octombrie, când a fost plasat în arest la domiciliu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31