fbpx
 
Foto: Teller Report Foto: Teller Report

Armata Britanică: Rusia ar putea declanșa un război complet cu NATO dacă ar ataca sateliții britanici


Dacă Rusia va ataca sateliții britanici în spațiu ar putea declanșa un război complet cu NATO, a avertizat șeful RAF (Royal Air Force - Forțelor Armate Britanice), scrie Mirror, citat de Știrile Pro TV.

Pe măsură ce tensiunile dintre Moscova și Occident cresc în urma invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, Comitetul de Apărare din Marea Britanie a avertizat că spațiul ar putea deveni următorul teatru de război.

Rusia a provocat furie internațională în noiembrie anul trecut, când a tras cu o rachetă pentru a distruge unul dintre propriii sateliți - împrăștiind peste 1.500 de bucăți de „shrapnel spațial care călătoresc cu o viteză de 5 mile pe secundă” în jurul orbitei Pământului, potrivit reprezentantului RAF, Harvey Smyth.

Atacarea sistemelor de sateliți care aparțin Marii Britanii, care orbitează în jurul globului, ar putea duce la invocarea de către NATO a articolului V de apărare colectivă din constituția sa – ”un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor celor 30”, a semnalat AVM Smyth.

El a mai precizat: „Dacă o altă națiune ar elimina într-un mod voit sistemul de sateliți britanic, atunci această situație ar putea duce la o discuție despre cum vom răspunde la asta în mod colectiv”.

Comandamentul Spațial al Regatului Unit, cu șefi de la RAF, Royal Navy și armata britanică, a fost format în aprilie anul trecut.

Ministerul Apărării din Marea Britanie spunea atunci: „Spațiul și accesul nostru la sateliți sunt fundamentale pentru operațiunile militare. Pierderea sau perturbarea domeniului spațial va afecta capacitatea noastră de a ne îndeplini majoritatea sarcinilor de apărare și are potențialul de a avea un efect semnificativ asupra activității civile, comerciale și economice”.

 

Sursa: Știrile Pro TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31