fbpx
 
Managerul Dorobăț va da cu subsemnatul în fața anchetatorilor Managerul Dorobăț va da cu subsemnatul în fața anchetatorilor

Infecțioase: Dosar penal pentru cazurile din Moldova refuzate de medicii din spital


Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași are în lucru un dosar penal în cazul pacienților cu Covid 19 din județele Moldovei a căror internare a fost refuzată, zilele trecute, de medici de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Procurorii investighează dacă pacienților li s-a refuzat dreptul de a fi tratați la Iași, deși spitalul avea locuri disponibile și exista un protocol la nivelul Ministerului Sănătății, protocol care permitea transferul acestora la Iași.

Plângere a Avocatului Poporului

În plângerea făcută la Parchet de Avocatul Poporului este citat un articol din cotidianul Libertatea, de pe 6 aprilie, în care mai mulți medici susțin teoria că spitalele din Vaslui, Neamț, Suceava, Botoșani care doreau să trimită pacienți infectați cu Covid 19 la Iași au primit refuzuri.

În articol, și medicul Mihnea Hurmuzache, fost director medical al Spitalului de Boli Infecțioase, a acuzat conducerea unității medicale că nu permite accesul pacienților din Moldova la servicii medicale, deși acesta avea paturi disponibile.

Acuzațiile lui Hurmuzache, valabile la acel moment, erau:

Spitalele din Suceava și Neamț sunt depășite, la noi bate vântul pe secții, avem 73 de pacienți la un număr de 200 de paturi disponibile;

Timp de două zile a fost acoperit faptul că există personal medical infectat în spitalul din Iași: 10 persoane, cu un total de 21 de persoane izolate la domiciliu;

Listele cu pacienții testați, pentru a urmări pozitivii și negativii, sunt sub lacăt. Ar fi pe ele nume ale unor persoane care nu trebuiau testate, cum ar fi Mihai Chirica, primarul Iașului.

Afirmațiile i-au fost susținute și de către directoarea Spitalului de Pneumoftiziologie, Cristina Georgescu. Toate se regăsesc în plângerea penală și în dosarul penal aflat acum la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

Hurmuzache: „Nu poți sta cu un spital gol”

Medicul Mihnea Hurmuzache a detaliat acuzațiile pentru REPORTER DE IAȘI. În plus, a adus și câteva dovezi: internările de după ziua de 7 aprilie.

„Spitalul de Boli Infecțioase, până pe 8-9 aprilie, a stat oarecum gol. Peste jumătate dintre paturi disponibile erau libere. În același timp, erau foarte multe solicitări de la Neamț, Suceava, Bacău, Vaslui, neacceptate de conducerea spitalului. Deși se știa că la Piatra Neamț și Suceava erau depășiți de situație. Nu poți sta cu un spital gol, când în alte părți aveau pacienți peste ce puteau duce și personal medical bolnav. Nu trăim în două Românii sau în două Moldove”, a explicat Mihnea Hurmuzache (foto jos).

Acesta spune că, imediat după ce a ieșit scandal, pe 7 aprilie, s-au făcut două internări. În următoarele 24 de ore, pe 8-9 aprilie, s-au primit 30 de pacienți de la Spitalul din Piatra Neamț.

„Pe 9 aprilie, managerul spune că am primit 30 de persoane de la Piatra Neamț și rămân încă 58 de paturi libere. Este cea mai bună dovadă că existau paturi libere atunci când am acuzat. Înainte de asta, conducerea spitalului anunța că mai sunt 3 paturi libere în tot spitalul, deodată au apărut câteva zeci și rămâne și rezervă, dar dinamica nu este asta, nu s-au externat atât de mulți”, mai spune Hurmuzache.

Sunt exact informațiile ce sunt vizate de anchetă: pacienții internați începând cu 16 martie, pe zile, cu detalii – data internării, internat direct sau transferat, numărul deceselor de pacienți suspecți sau confirmați cu virus.

„Știu că au fost discuții și tensiuni între medicii de gardă de la spitale, dar situația s-a rezolvat între timp. Nu a rămas niciun pacient neinternat, toți au fost primiți. Mai multe nu pot spune”, a explicat directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie, Costică Mitrofan. Către această unitate medicală au fost trimiși pacienți din Moldova suspectați că ar fi infectați cu Covid și refuzați la Infecțioase.

Cum sună procedura

Conform protocolului de la nivelul Ministerului Sănătății, spitalele de linia 1 cum este cazul Spitalului de Boli Infecțioase primesc pacienți, inclusiv din județele învecinate, până la capacitate maximă. În momentul atingerii acesteia, sunt redirecționați către spitalele-suport și este sistată primirea pacienților din alte județe, fiind internați doar pacienții din județul unde funcționează spitalul.

În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase are aproximativ 220 de paturi pentru Covid-19 (290 anunțate inițial, dar protocoalele și circuitele s-au schimbat, astfel că numărul de paturi a scăzut), din care pe 14 aprilie erau încă libere 41.

Dorobăț neagă realitatea 

Conducerea spitalului: „Nu știm nimic”

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase, Carmen Dorobăț, spune că nu știe nimic de vreo plângere penală pe tema subiectului pacienților din alte județe refuzați la Iași.

„Nu știu de vreo plângere, dar oricum, ce primesc se duce la Juridic. Nu este adevărat că nu am primit pacienți din alte județe. Tot ce ne-a venit, am internat, de pe 3 martie. Drept dovadă că lucrurile stau așa este faptul că, din 180 de pacienți pe care i-am avut, peste 100 au fost din alte județe. Este important și faptul că sunt spitale Covid în Neamț, Suceava, deci ei internează acolo. Doar ce-i depășește trimit la noi”, a precizat Dorobăț.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31