fbpx
 
„Fetița cu febră”, jurnalul unei crime în sistemul medical. POVESTEA CARE VĂ VA LĂSA ÎN STARE DE ȘOC

„Fetița cu febră”, jurnalul unei crime în sistemul medical. POVESTEA CARE VĂ VA LĂSA ÎN STARE DE ȘOC


* Bebeluș plimbat prin spitale până a murit: părinții cer daune de 8 milioane de euro
* Fetița fusese perfect sănătoasă de la naștere până la 8 luni, când totul a început cu o mică febră
* Doctorii către mamă: „Ești o mamă rea”, „care suferă de paranoia”, „Scoți numai prostii pe gură”
* Cronica a 12 zile cumplite, cu medici români care n-au fost în stare să dea un diagnostic

O familie a chemat la bară trei spitale și mai mulți doctori pe care îi consideră vinovați de moartea copilului lor în vârstă de opt luni.

În cererea de chemare în judecată, părinții povestesc în detaliu modul în care diagnosticele medicilor s-au bătut cap în cap, precum și modul brutal în care au fost tratați de cadrele medicale.

Primul termen al procesului este programat în toamnă. Daunele cerute de părinții bebelușului reprezintă un record chiar și pentru o asemenea speță: 8 milioane de euro.

Spitalul Județean Vâlcea a fost Golgota unui copil de 8 luni și două săptămâni. Diagnosticul i-a fost schimbat de mai multe ori, de la o zi la alta

10 septembrie: o mică hipertermie

În acțiunea ajunsă pe rolul Tribunalului București, Elena și Gheorghe S. din Râmnicu Vâlcea povestesc că fiica lor s-a născut pe data de 3 ianuarie 2017, la Clinica Medlife Grivița, cu greutatea de 3.300 grame, 51 centimetri și un scor 9 apgar, fiind un copil perfect sănătos.

Până la vârsta de 8 luni și 2 săptămâni aceasta nu avusese nicio problemă de sănătate, având făcute toate vaccinurile la zi.

În data de 10 septembrie 2017, fetița a avut temperatură de 38,2 grade, motiv pentru care mama copilului a sunat pediatra copilului, explicându-i situația și rugând-o să vină la domiciliul său ca să consulte bebelușul.

A doua zi, doctorița a venit și i-a transmis mamei că fetița „este perfect sănătoasă” și „face febră pentru că îi ies dințișorii", deși copilului îi crescuseră patru dinți cu o lună în urmă și nu avusese febră. Mama a cerut medicului să-i recomande analize medicale, dar a fost refuzată categoric, spunându-i să-i administreze copilului vitamina C și fier.

 

12 septembrie: a chemat a doua oară medicul

În seara aceleiași zile fetița a avut în mod repetat scaune diareice, astfel încât mama copilului a contactat-o din nou pe doctoriță, însă aceasta i-a transmis, pe un ton ironic: „E vina ta că ai mâncat icre de pește” (copilul fiind alăptat de la naștere) și „Stai liniștită, că fetița e bine”.

Pe 12 septembrie 2017, pentru că fetița avea o temperatură mult crescută, medicul pediatru a fost din nou contactat, însă i-a transmis din nou mamei că motivul stării fetiței este apariția dinților.

Multiplele analize n-au putut edifica medicii, care au tratat pacienta și familia sa ca pe niște obiecte de inventar

13 septembrie: mici tulburări gastrointestinale

Pe 13, mama a dus copilul la alt doctor, care i-a spus că fetița este bine (fără să îi facă vreo analiză) și că din cauza dinților are febră și diaree, recomandându-i doar o rețetă cu Debridat ce se administrează în cazul tulburărilor funcționale gastrointestinale și biliare.

Mama a informat medicul că fetiței i-au ieșit cu o lună în urmă patru dinți și, la acel moment, nu avusese febră, dar, conform acțiunii de la instanță, „acesta nu a dat importanță celor afirmate și a trimis-o acasă pe mamă (…), comunicându-le că ea este medicul, are experiență și știe ce vorbește.”

 

15 septembrie: diaree de 7-10 ori pe zi

Pe 15, mama a încercat să ia din nou legătura, în mod repetat, cu pediatrul copilului, motivul fiind că acesta nu mai urina decât la 12 ore și făcea zilnic diaree de 7-10 ori, dar doctorița i-a ignorat mesajele.
„Sunând în mod insistent, într-un final, medicul a răspuns la telefon și i-a spus mamei că «fetița fiind alăptată exclusiv nu mai aveți lapte și din cauza asta nu are ce urina» și să o lase în pace.” (fragment din acțiunea de la instanță a părinților).

 

16 septembrie: niciun medic nu o poate primi

Pe 16, mama a sunat la cel de-al doilea doctor la care apelase pentru a-i transmite că fetița nu mai urina deloc, iar acesta i-a răspuns că ar fi plecată la un congres și că o așteaptă a doua zi la spital. Speriată, femeia a contactat un al treilea doctor, pentru o programare, dar acesta nu le-a putut primi imediat fiind foarte aglomerat, cu aceeași situație confruntându-se și la o clinică privată.

Părinții cer statului o sumă record: 8 milioane de euro pentru moartea fetiței lor

17 septembrie: 7-8 ore pe holurile spitalului

Pe 17, reclamanta s-a prezentat cu fetița la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea, unde au așteptat aproximativ 7-8 ore până să fie primite.

Într-un final, medicul de gardă i-a pus fetiței o perfuzie și i-a făcut analize de sânge, fără a-i da mamei vreo explicație. Ulterior, s-au schimbat medicii de gardă, iar noul medic, intrat în tură în jurul orei 23:30, i-a transmis mamei să meargă împreună cu bebelușul la Spitalul nr. 2 - Secția de Boli Infecțioase din Râmnicu Vâlcea, întrucât ar avea hepatită acută.

Aici, medicul de gardă a precizat că pacienta nu poate fi internată, deoarece spitalul este plin de bolnavi de rujeolă/rubeolă și i-a solicitat să meargă acasă, fiindcă fetița nu ar avea hepatită, dar să se prezinte a doua zi pentru a-i face markerii hepatici.

 

18 septembrie: medicul a spus că îl enervează plânsul copilului

Pe 18, reclamanta s-a prezentat împreună cu fetița la prima oră la Secția de Boli Infecțioase, însă la camera de gardă nu era niciun medic prezent.

Asistenta care era de tură a sunat-o pe șefa secției, însă, conform acțiunii de la Tribunal, „aceasta i-a solicitat mamei să plece acasă, țipând și spunându-i că o enervează plânsul copilului și că este o «mamă care suferă de paranoia, întrucât fetița e bine»”.

Fiind întrebată despre diagnosticul de hepatită, șefa de secție i-a spus mamei, din nou, să plece acasă și să nu mai vorbească, fiindcă „Scoți numai prostii pe gură”.

Acest lucru, deși i se prezentase fișa medicală de la UPU - Secția Pediatrie, unde se menționa diagnosticul de „hepatită acută”. Drept urmare, părinții au mers la o clinică privată pentru a face analiza markerilor hepatici și a transaminazelor.

 

19 septembrie: „Ești o mamă rea”

Pe 19, pediatra copilului, aflând de la Spitalul Județean Vâlcea că fetița ajunsese acolo, a contactat-o pe mamă, reproșându-i că „e o mamă rea” și că „a îndrăznit să-i pună la îndoială competența sa medicală”, chemând-o, totuși, a doua zi, la altă consultație.

Pe 20, desi întâlnirea fusese programată pentru ora 08:00, doctorița a venit la ora 09:30 și i-a pus pacientei o perfuzie, tatăl copilului fiind trimis să cumpere medicamente. Ulterior, i-a făcut analize de sânge și a trimis-o din nou la Secția Boli Infecțioase pentru că fetița ar avea hepatită.

 

20 septembrie: medicament administrat greșit?

Mama fetiței i-a explicat insistent că fusese anterior de două ori la acest spital și au fost trimiși acasă, însă medicul a întocmit trimiterea fără să explice ce i-a administrat fetiței și i-a spus doar că este deshidratată.

„Din informațiile aflate ulterior, precum și din caietul pacientei, reclamanții au descoperit că pârâta (doctorița - n.r.) i-a administrat fiicei lor medicamentul Aminoven, deși acesta este interzis copiilor sub 2 ani conform prospectului, în condițiile în care S.C. avea 8 luni. Efectul imediat al medicamentului a fost acela că, anterior tratamentului aplicat (…) fetița era activă, iar după perfuzie nu se mai trezea”, susțin părinții la instanță.

Copilul a ajuns pe 21 septembrie, la 7 seara, la Spitalul „Matei Balș” din Capitală. „Prea târziu”, a spus directorul de-atunci Adrian Streinu-Cercel

Aceeași zi: „Dacă fac internarea, voi pica prost în fața șefei”

Tot pe 20, cei trei membri ai familiei au respectat, totuși, solicitarea pediatrei și au mers la Secția de Boli Infecțioase, loc unde medicul de gardă le-a transmis că pacienta nu are hepatită.

Fără vreo analiză prealabilă, la îndemnul șefei de secție care știa cazul, medicul i-a administrat fetiței antibiotice „fără să dea vreo lămurire pentru ce îi sunt administrate atât timp cât fetița nu are hepatită.”

În următoarele 5 ore, bebelușul nu a fost consultat de niciun medic, iar când a intrat în gardă șefa de secție, aceasta s-a arătat revoltată, spunându-i mamei că „Iar (a venit - n.r.) cu fetița în spital”.

Deoarece condițiile din acest spital erau precare, părinții au solicitat externarea și s-au dus la alt medic din oraș, care le-a comunicat că starea pacientei s-a degradat și din cauza tratamentului cu antibiotice, trimițându-i la Spitalul Județean Vâlcea.

Acolo, medicul de gardă nu a acceptat, initial, internarea minorei auzind că o colegă, care îi era șefă și care era și ea în tură, refuzase anterior acest lucru. „Dacă fac internarea, voi pica prost în fața șefei”, a fost pretextul acestuia.

În final, în urma insistențelor familiei, a acceptat, în cele din urmă, internarea. Fetița a ajuns din nou pe mâinile „șefei” medicului care a făcut internarea, care i-a administrat antibiotice fără să comunice părinților vreun diagnostic.

 

21 septembrie: analize total opuse

În dimineața zilei de 21, pacientei i s-a luat din nou sânge care a fost trimis la Maternitatea Vâlcea pentru analize. Pierzându-și răbdarea, mama a cerut medicului-șef să trimită pacienta la alt spital din țară, în măsura în care nu poate stabili diagnosticul fetiței. Replica acesteia a fost: „Pleacă cu fetița din spital dacă nu-ți convine cum îmi fac meseria”.

În dosar, părinții fac o afirmație cutremurătoare: pe holul spitalului, același doctor i-a transmis fratelui mamei că ar fi bine „să se pregătească să facă alt copil, întrucât fetița urma să moară.”

Într-un final, în jurul orei 13 din ziua de 21, mamei i s-a comunicat că, din rezultatul primit de la analizele efectuate la Maternitatea Vâlcea, ar fi rezultat că fetița este bolnavă de hepatita C și B. În același timp, părinții primiseră și rezultatele de la clinica privată în care se menționa că rezultatul era negativ cu privire la hepatitele B și C!

 

Medicul nu știa ce să scrie în fișa de internare

Informată despre acest lucru și de faptul că fetița fusese vaccinată la naștere împotriva hepatitei B, medicul-”șef” a acceptat ca bebelușul să fie transferat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, comunicându-i mamei că „fetița tot are hepatita C, întrucât la analizele înaintate acesteia pe telefon ieșise Citomegalovirus - Anticorpi IgC măriți”.

Procedura de externare a început în jurul orei 14 și a durat până la ora 16:29, deoarece, afirmă părinții, „medicul pediatru care intrase în tură nu știa ce să scrie în fișa de trimitere și o întreba pe mama pacientei dacă fetița are colici”.

Totodată, același medic afirma că „nu poate să ne trimită direct la Matei Balș, deoarece, ca să ajungem la Matei Balș, trebuie, înainte, să ajungem înapoi la Spitalul nr. 2 Boli Infecțioase, să ne interneze aici și cei de la acest spital să ne trimită la Matei Balș”.

Într-un final, au fost finalizate documentele medicale pentru transfer, pacienta fiind transportată cu Salvarea la București, unde a ajuns la ora 18:40.

 

Ultima seară: un copil în agonie, înțepat de zeci de ori

La Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, pacienta a fost preluată de un medic pediatru care, spun părinții, „i-a făcut tratament fără nici o analiză anterioară,  bazându-se exclusiv pe cele indicate în fișa de trimitere, deși mama pacientei i-a arătat analizele minorei efectuate la laboratorul privat care erau în contradicție cu cele de la spital”, medicul replicând: „Trebuia să stați cu fetița în spitalul din Vâlcea”.

La 30-40 de minute după internare, personalul medical i-a luat fetiței sânge până la ora 02:00 dimineața (22 septembrie), „aproximativ 13 tuburi, fiind câte 2-3 asistente care o înțepau și o strângeau de mâini, întrucât «nu mai avea sânge». De altfel, din fotografiile anexate se observă înțepăturile multiple și urmele de pe mâini și picioare, provocate ca urmare a înțepăturilor aplicate greșit din cauza nepriceperii de a pune o branulă și recolta sânge”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.

 

Ultimul diagnostic din noaptea morții: septicemie

Părinții mai afirmă că, la Secția de Terapie Intensivă, deși fetița se agita încontinuu, asistentele și medicul stăteau numai în cabinetul lor, fără a supraveghea pacienta, spunându-le: „Să ne chemați când fetița se face neagră”.

Mama mai declară că „una dintre asistente i-a adresat cuvinte jignitoare pe motiv că nu ar fi o mamă bună și că fetița nu este educată, deoarece la 8 luni și jumătate avea pretenția ca pacienta să nu se miște deloc în pat.”

 

„De la 20.40 până la ora 2.00 dimineaţa, i s-a luat sânge nonstop. Experţii au zis că în viaţa lor nu au văzut ca un cadavru să nu mai aibă pic de sânge. Au chinuit-o ca pe Iisus Hristos.”
Mama copilului

 

Medicul ar fi venit o singură dată la pacientă, spunându-i mamei că minora nu are hepatita C și că ar fi suspectă de septicemie. La puțin timp, fetița a intrat în stop cardio-respirator, fiind declarat decesul în data de 22 septembrie 2017, ora 04:50.

Reclamanții susțin că, ulterior, medicul le-a transmis că, de fapt, pacienta nu a avut nici septicemie, ci ar fi murit de o malformație la inimă, arătându-le o radiografie.

Deși i s-a solicitat de mai multe ori să le spună părinților ce analize și ce tratament a administrat fetiței, acest medic ar fi refuzat, foaia de observație fiind, de altfel, completată după decesul pacientei.

Povestea mamei îndoliate arată condiția omului simplu din România în fața Statului Atotputernic. Plângerea penală nu duce nicăieri, procesul civil abia începe după 4 ani

Lungul drum pentru dreptate

După acest calvar, Elena și Gheorghe S. au pornit un îndelungat demers de tragere la răspundere a celor pe care îi consideră vinovați de moartea copilului lor din cauza unor erori medicale.

În plan penal, au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 București, până în 2020 fiind întocmite două rapoarte de expertiză. Cercetarea penală este în curs. Dosarul trenează de 4 ani.

În plan civil, au intentat un proces în care au chemat la bară cele trei spitale în care a fost dus copilul în perioada 10-22 septembrie 2017, precum și mai multe cadre medicale care l-au avut în grijă. Tuturor acestora, părinții le cer plata unor daune morale de 8 milioane de euro.

 

Medicul pediatru mai avea o condamnare pentru ucidere din culpă

În acțiune, reclamanții precizează că medicul pediatru al copilului, cel care l-a consultat prima dată, pe 10 septembrie, dar și ullterior „nu este la prima abatere, având un comportament continuu neglijent în activitatea medicală” și aduc ca argument faptul că, în 2015, acesta a primit 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă după ce, în 2006, în calitate de medic rezident la un spital din București a diagnosticat greșit o fetiță de 2 ani și 4 luni care, apoi, a decedat.

În primă fază, toți pârâții din dosar au cerut respingerea acțiunii, invocând mai multe excepții sau motivate de faptul că acestă cerere de chemare în judecată este neîntemeiată.

Judecătoria Sectorului 2, unde a fost înregistrat inițial dosarul familiei S., și-a declinat competența în favoarea Tribunalului București, instanță unde procesul va începe în această toamnă.

„Am analizat cazul şi nu este niciun fel de problemă din punctul nostru de vedere. Este un copil care a venit undeva, pe la ora 19, şi, din păcate, în cursul nopţii s-a prăpădit, venind într-o fază terminală. Copilului i s-a făcut un tratament de terapie intensivă, care reprezenta singura lui şansă de supravieţuire. Ca atare, din punctul nostru de vedere, toată lumea şi-a făcut treaba aşa cum trebuia, după toate canoanele.”
Prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”, citat la acea dată de jurnalul.ro

 

Article image
Luna trecută, un militar din Iași a învins Ministerul Apărării Naționale la Tribunal într-o speță mai puțin obișnuită. Mitică C. a demonstrat că refuzul angajatorului de a-i plăti operația la creier este ilegal și că a existat o legătură între boala sa și munca de pază pe care a prestat-o la Aeroportul Iași, locul unde există un grad mare de poluare fonică. Militarul trebuie să primească de la Armată suma de 28.000 de lei ...
Autor cristi tanasa Anchete 21 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31