fbpx
 
Incompatibil pentru ANI: Viceprimarul din Schitu Duca e și administrator de firmă. „Recunosc, am greșit”

Incompatibil pentru ANI: Viceprimarul din Schitu Duca e și administrator de firmă. „Recunosc, am greșit”


Viceprimarul comunei Schitu Duca, liberalul Petru Olaru, este în incompatibilitate. Acesta deține un PFA înregistrat la Registrul Comerțului, în condițiile în care legea nu-i permite așa ceva. „Este o neglijență din partea mea, acest PFA nu are efectiv activitate”, se scuză viceprimarul Petru Olaru.

Articolul 87 prevede clar că edilii n-au voie să aibă calitatea de comerciant persoană fizică. Petru Olaru riscă să-și piardă funcția

Conform legii, PFA-ul lui Olaru trebuia închis la momentul la care și-a depus candidatura pentru CL Schitu Duca, ulterior devenind viceprimar al comunei.
Petru Olaru a fost în trecut primar în Schitu Duca și, în 2003, și-a țepuit consătenii, luându-le câte 200 de euro ca să-i trimită la muncă în Germania. Nu au ajuns niciodată acolo, au rămas și fără bani, iar Olaru a motivat că a fost jefuit în Germania. Cazul a rămas în aer.

Exemplu de incompatibilitate stabilită de ANI, caz identic cu al viceprimarului din Schitu Duca

„Comerciant persoană fizică”

Actualul viceprimar liberal al comunei Schitu Duca, Petru Olaru, și-a deschis un PFA în anul 2011. Codul CAEN principal este de Creșterea animalelor, iar la codurile CAEN secundare și-a trecut inclusiv comerțul.
Conform Legii 161/2003, primarilor și viceprimarilor le sunt stabilite imcompatibilități, printre acestea fiind și cele legate de activitatea prin intermediul unui PFA. Incompatibilitatea este stabilită la articolul 87, aliniatul 1, literele d și g: „Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: societățile comerciale, unitățile de învățământ, precum și calitatea de comerciant persoană fizică”.
Un specialist consultat de REPORTER DE IAȘI a precizat că mențiunea „comerciant persoană fizică” se referă la PFA sau la Întreprindere Individuală.

Firma lui Petru Olaru încă este în funcțiune

Pe site-ul Agenției Naționale de Integritate sunt detaliatte numeroase cazuri de primari și viceprimari care au fost declarați în stare de incompatibilitate pentru că „au deținut și exercitat simultan cu funcția de primar și calitatea de comerciant persoană fizică, încălcând prevederile art. 87 din Legea nr. 161/2003”.
Pentru a evita situația de incompatibilitate, PFA-ul Olaru Petru, înregistrat în Schitu Duca, ar fi trebuit să fie închis când acesta a candidat.

Petru Olaru a luat binecuvântarea de la șeful PNL Costel Alexe

Olaru recunoaște: „Am fost neglijent”

Viceprimarul comunei Schitu Duca spune că nu are activitate pe PFA-ul său. L-ar fi deschis în 2011 pentru un proiect pe apicultură: o fermă de subzistență. Nu este închis efectiv, dar nu am activitate și nu am avut în ultimii ani. Se vede că nu sunt depuse bilanțuri contabile. Am avut un proiect european pe apicultură - fermă de subzistență. Am neglijat să închid, deși mi-a spus cineva mai demult că așa ar trebui. Am considerat că dacă nu am activitate este suficient pentru a nu fi în incompatibilitate”, a precizat Petru Olaru.
„Domnul viceprimar avea această obligație de a-și închide PFA-ul la momentul anterior obținerii funcției în CL Schitu Duca. Atunci când a candidat, trebuia să nu aibă un PFA activ. Au trecut deja aproape doi ani de la alegeri, nu știu ce explicație ar putea avea la acest moment. În mod normal,  în această situație, se sesizează imediat Prefectura și Agenția Națională de Integritate”, a precizat un consilier local din comuna ieșeană.

Petru Olaru, jurând pe Biblie la primul său mandat de primar, exact în perioada când îi înșela pe săteni promițându-le că îi duce la muncă în Germania

 Țeapa dată consătenilor

În 2003, când era primar în funcție în Schitu Duca, Petru Olaru a ajuns la IPJ după ce zeci de consăteni l-au reclamat. Ei au spus că primarul le-a promis locuri de muncă în Germania, le-a luat câte 200 de euro de persoană, dar nu au ajuns niciodată acolo.
Primarul nu a atins banii oamenilor: aceștia i-au dat soției, care-i înscria pe o listă. Au fost peste 60 de amatori de plecat în Germania, la un venit promis de 1.500 de euro/lună. Lista s-a închis la 25 de persoane, cu 5.000 de euro încasați de către edil. Au fost consăteni de-ai primarului care au demisionat de la serviciu ca să poată pleca. După câteva zile, a fost clar că oamenii au fost păcăliți. Ei au depus plângere la IPJ Iași, iar Olaru a fost chemat la audieri.
Primarul a declarat că a primit de la un preot din Germania, prin faxul de la instituție, un document prin care era informat că localitatea ar putea primi o ambulanță, mașini de teren, calculatoare. La pachet erau și 25 de locuri de muncă pentru săteni. Oamenii ar fi trebuit să muncească la sortarea de haine second hand, pentru 1.500 de euro pe lună. Primarul a susținut la Poliție că, atunci când a ajuns la preot, a fost jefuit.

Article image
* Cu studii de Comunicare și Relații publice, nepoata unui șef din PNL Miroslava a câștigat concursul de consilier achiziții la Primăria liberală din comună * Dosarul unei candidate care a terminat Finanțe-Bănci a fost respins
Autor cristi tanasa Anchete 11 Februarie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31