fbpx
 
ISW: Kremlinul pregătește condiții pentru a începe în viitorul apropiat o operațiune hibridă în Moldova

ISW: Kremlinul pregătește condiții pentru a începe în viitorul apropiat o operațiune hibridă în Moldova


Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) informează că Rusia a pregătit condițiile de informare pentru ca o operațiune hibridă rusă în Republica Moldova să aibă în viitorul apropiat.

„Oficialii și reprezentanți ai Kremlinului încearcă să creeze condiții de informare pentru a justifica posibilele eforturi ale Rusiei de a destabiliza Moldova și de a împiedica integrarea acesteia în Occident. Faptul că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a extins aceste narațiuni și a adăugat acuzații suplimentare sugerează că cei de la Kremin organizează eforturi mai ample în spațiul informațional”, se arată în evaluarea ISW, potrivit Ukrainska Pravda.

Alte personalități oficiale din cadrul Ministerului rus de Externe, inclusiv purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova, au afirmat anterior că guvernul de la Chișinău încearcă să „sugrume" Transnistria din punct de vedere economic, împiedicând o soluție diplomatică la conflictul transnistrean și confruntându-se cu o nemulțumire internă generalizată față de politicile Executivul moldovean.

Un blogger militar rus a preluat recent problema Transnistriei pentru a promova în mod constant narațiunile Kremlinului și a afirma că Moldova se „înarmează" pentru a „reintegra cu forța" Transnistria în Moldova. Milbloggerul a declarat că Rusia trebuie să se pregătească pentru acest lucru.

Recent, guvernul moldovean a acuzat forțele ruse de menținere a păcii din Transnistria că au efectuat exerciții și au folosit arme în zona de securitate moldovenească, încălcând protocoalele Comisiei mixte de control (JCC) a OSCE, mai notează jurnaliștii ucraineni.

Mai mult, Kremlinul desfășoară operațiuni de informare împotriva Republicii Moldova foarte asemănătoare cu cele pe care le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, probabil pentru a crea condiții care să justifice o eventuală escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenburg, a declarat la 14 februarie că NATO nu vede nicio amenințare imediată de atacuri militare împotriva unui membru NATO, dar a precizat că există un „risc constant" de atacuri hibride.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31