fbpx
 
7 lucruri care nu merg la Aeroport

7 lucruri care nu merg la Aeroport


Construit în timp record şi văzut ca o mare realizare, noul aeroport a intrat în picaj. Unele sunt vitale, altele sunt de finețe, cele care creează disconfort la principala poartă de intrare în oraș. Parcarea nu este luminată noaptea, cardul nu poate fi introdus în parcometru, trebuie să cobori din mașină, banda de bagaje e antică, toaletele sunt subdimensionate și insalubre, monitoarele cu informații nu funcționează, în stația de taximetre e harababură. Răspunsul managerului Bulgariu: „Scrieți ce vreți!”

 

Creşterea numărului de zboruri şi, implicit, a numărului de pasageri care tranzitează Aeroportul Internaţional Iaşi fac ca Terminalul 3, folosit în prezent atât pentru curse internaţionale cât şi interne să nu mai facă faţă cerinţelor. REPORTER DE IAŞI a găsit mai multe hibe în funcţionarea aeroportului ieşean.

Parcare neluminată, parcometre puse prost

Încă de la sosirea la aeroport, pasagerii se confruntă cu problemele legate de parcare. Deşi aceasta are câteva sute de locuri, nu este luminată noaptea.

În plus, la plecare, după ce s-au chinuit minute bune să plătească taxa deoarece tonomatele amplasate primesc foarte greu bancnotele, pasagerii sau însoţitorii acestora se lovesc de o altă problemă. Cititoarele de carduri sunt amplasate la distanţă mare, iar şoferii sunt nevoiţi să se dea jos din maşină pentru a putea pune instrumentul de plată în dreptul cititorului cu laser.

Toalete subdimensionate

Odată intraţi în aeroport, pasagerii dau de alte probleme. Sala de aşteptare are doar câteva zeci de scaune, iar dacă două sau mai multe curse au plecare la ore apropiate, cu greu mai găseşti un loc unde să stai.

O altă problemă o reprezintă toaletele din aceeaşi zonă. În condiţiile în care în unele momente ale zilei sunt câteva sute de pasageri, la toaletă sunt doar câte trei cabine, la femei şi bărbaţi şi trei pişoare. În plus, curăţenia lasă de multe ori de dorit, nu puţini fiind pasagerii care s-au plâns de faptul că nu au putut folosi acele toalete deoarece era foarte murdar înăuntru.

 

Trei dintre problemele uşor rezolvabile, trebuie doar o mână de gospodar

 

Afişarea curselor

În dreptul ghiseelor unde se face check-in-ul există câte un monitor mare, cu LED, unde, de obicei, se afişează detalii legate de o anumită cursă, doar că acestea nu funcţionează tot timpul.

De acest lucru s-au plâns mai mulţi pasageri, care s-au văzut puşi în situaţia de a sta la o coadă timp de câteva zeci de minute şi să constate că, de fapt, acolo se făcea îmbarcarea pentru altă cursă.

Pe pagina sa de Facebook, Nicu Roşu a descris modul în care au reacţionat angajaţii unei companii în momentul în care a întrebat la care ghişeu se face check-in-ul. „Multă lume aşteptând îmbarcarea. Întreb eu, mai întreabă o doamnă, apoi o prietenă întâlnită în aeroport, apoi un alt domn din spate: care este rândul pentru cursa BlueAir spre Bucureşti? Apoi alte două persoane, confuze, întreabă acelaşi lucru. (...) Îi spun unei domnişoare cu însemnele companiei în cauză că este cel puţin ciudat că lasă atâţia oameni în confuzie pentru că ei nu sunt în stare să respecte clienţii care au plătit un bilet, punând un fanion măcar dacă nu au un afişaj cum e firesc. Răspunsul a fost că au anunţat vocal unde şi cum… I-am spus să-şi imagineze că aş fi pur şi simplu surd. Îmi răspunde pe ton mai ridicat: nu înţelegeţi că am anunţat la staţie?!“, a scris bărbatul.

Banda de bagaje

Scăpaţi de calvarul check-in-ului, pe pasagerii de pe aeroprotul ieşean îi aşteaptă o nouă corvoadă: controlul vamal şi trecerea bagajelor de mână.

Pentru verificarea acestora, au la dispoziţie două benzi care oricum sunt subdimensionate, astfel că timpul de aşteptare pentru îndeplinirea acestei formalităţi le răpeşte minute bune. Au fost cazuri când pasagerii s-au plâns de faptul că doar o singură bandă era pusă în funcţiune.

Bătăi mari de cap cu ceaţa

Sistemul de balizaj de la Aeroportul Iaşi a clacat de mai multe ori în iarna trecută, motiv pentru care diferite curse nu au putut ateriza din cauza ceţii. Asta deşi aerogara ieşeană ar deţine un sistem performant de ghidare a aeronavelor pe timp nefavorabil. Este vorba despre mai multe echipamente de precizie pentru apropierea şi aterizarea aeronavelor, instalate de către Romatsa pe noua pistă. În ciuda faptului că s-au cheltuit aproape trei milioane de lei pe achiziţia şi montarea echipamentele de balizaj şi a celor de iluminat, acestea nu funcţionează cum ar trebui în condiţii de ceaţă.

Probleme cu taxiurile

Odată ajunşi pe aeroportul din Iaşi, mulţi pasageri folosesc taxiurile pentru a ajunge în oraş. De la staţia de amplificare a aeroportului, aceştia sunt anunţaţi în mai multe limbi de circulaţie internaţională că pot apela la taxiuri situate în afara aerogării, care sunt autorizate. Aceasta în condiţiile în care de aproape doi ani nu mai există firme de taxi autorizate la aeroport. Mai mult, la ieşire este amplasat un panou cu câteva firme de taxi şi cu tarifele practicate de acestea. Dincolo de faptul că apar doar anumite societăţi de profil, tarifele nu mai sunt de mult cele afişate pe panou.

Apoi: taximetriştii aflaţi în imediata apropierea a Terminalului 3 sunt obligaţi să respecte rândul. Astfel, dacă un client doreşte să apeleze la o anumită firmă, trebuie să aştepte ca toate celelalte maşini din faţă să plece, în zona fiind puse mai multe balize.

La fel, dacă faci comandă şi taxiul vine din oraş, acesta nu poate opri în zona terminalului, clientul fiind obligat să se deplaseze cu bagajele în parcare sau în afara aeroportului. În schimb, angajaţii aeroportului sau firmele de catering ce aduc de mâncare angajaţilor parchează unde vor şi pe ce perioadă doresc, fără ca cineva să-i ia la întrebări.

Legat de toate aceste probleme, REPORTER DE IAŞI a cerut punctul de vedere al conducerii aeroportului ieşean. „Scrieţi ce vreţi, nu am ce reacţie să vă dau!“, s-a limitat să spună Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iaşi.

 

De Bulgariu depind multe dintre speranţele pentru un aeroport modern

 

Terminal cu 24 de ghişee check-in

Anterior, reprezentanţii Aeroportului au susţinut că au un plan de modernizare, care presupune unirea terminalelor 2 şi 3 şi construirea unui nou terminal cu 24 de ghişee check-in. „Pentru a gestiona eficient fluxul masiv de pasageri, e nevoie de construirea unui terminal care să înglobeze toate infrastructurile de procesare existente. Vor fi 24 de ghisee check-in şi vor putea fi procesate câte opt aeronave de mare capacitate la oră de vârf. Accesul fluent al pasagerilor spre/dinspre aeroport poate fi un factor ce va influenţa decizia acestora de a folosi Aeroportul Iaşi şi, implicit, ritmul de dezvoltare a infrastructurii”, a declarat, la începutul acestui an, conducerea de atunci a Aeroportului.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31