fbpx
 
Avertismentul oamenilor de știință despre „boala căprioarelor zombi”. S-ar putea răspândi la oameni

Avertismentul oamenilor de știință despre „boala căprioarelor zombi”. S-ar putea răspândi la oameni


Oamenii de știință au avertizat că o „boală a căprioarelor zombi” s-ar putea răspândi la oameni, după ce sute de animale au fost infectate cu această boală în SUA în ultimul an. 

Boala cronică a pierderii (CWD), care lasă animalele salivând, letargice și cu privirea pierdută, a fost găsită în 800 de mostre de cerbi, elani și elani din Wyoming, scrie Independent.

Însă experții au avertizat că boala este un „dezastru lent” și au îndemnat guvernele să se pregătească pentru posibilitatea ca aceasta să se răspândească la oameni.

Epidemia bolii vacii nebune din Marea Britanie a oferit un exemplu despre cum, peste noapte, lucrurile pot deveni nebunești atunci când un eveniment de răspândire are loc, să zicem, de la animale la oameni”, a declarat cercetătorul CWD, Dr. Cory Anderson, pentru The Guardian. „Vorbim despre potențialul ca ceva similar să se întâmple. Nimeni nu spune că se va întâmpla cu siguranță, dar este important ca oamenii să fie pregătiți”.

În Marea Britanie, 4,4 milioane de bovine au fost sacrificate după ce boala vacii nebune s-a răspândit în anii 1980 și 1990 din cauza faptului că bovinele au fost hrănite cu carne și făină de oase infectate.

Boala, care este de obicei fatală pentru bovine, infectează sistemul nervos central și lasă animalele cu simptome agresive și lipsă de coordonare. Din 1995, 178 de decese umane au fost atribuite variantei umane.

În 2017, între 7.000 și 15.000 de animale infectate cu CWD pe an erau consumate de oameni, potrivit Alliance for Public Wildlife.

Se aștepta ca această cifră să crească cu 20% pe an. În Wisconsin, mii de oameni au mâncat probabil carne de la cerbi infectați, a declarat Dr. Anderson.

CWD este extrem de greu de eradicat odată ce un mediu este infectat. Ea poate persista ani de zile în murdărie sau pe suprafețe, iar oamenii de știință au raportat că este rezistentă la dezinfectanți, formaldehidă, radiații și incinerare la 600C (1.100F).

Acest lucru vine după ce compania americană de biotehnologie Ginkgo Bioworks a avertizat că bolile transmise de la animale la oameni ar putea ucide de 12 ori mai mulți oameni în 2050 decât în 2020.

Compania a declarat că epidemiile cauzate de bolile zoonotice - cunoscute sub numele de „spillovers” - ar putea fi mai frecvente în viitor din cauza schimbărilor climatice și a defrișărilor.

Între 1963 și 2019, epidemiile au crescut cu aproape 5% în fiecare an, iar numărul deceselor a crescut cu 9%, potrivit cercetării grupului.

Dacă aceste ritmuri anuale de creștere continuă, ne așteptăm ca agenții patogeni analizați să provoace în 2050 un număr de patru ori mai mare de epidemii și de 12 ori mai multe decese decât în 2020”, a avertizat acesta.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31